Saturday, June 6, 2009

Teach Your Baby Phonics Sound..


Saya jumpa video ni & nak berkongsi dengan anda semua (dalam masa yg sama untuk saya juga!heheh..senang nak capture balik, tak lah tercari-cari balik nanti). Mesti anda pernah dengar tentang Phonic Sounds kan? Its a method to teach our children the sound of the alphabet and not just A, B & C ... So, I guess this is a good start for us! Enjoy ..



Video 1- Version Membaca.Interesting!


Video 2- Version Menyanyi.Kelakar but no harm trying!!


Will try the Phonics to My Baby,


12 comments:

Ummi Salsabila said...

bagus ni...TQ for sharing & caring watie....;p

Watie Aziz said...

US,
Ur most welcome..:)leh try lah kat umah tp my hubby kata yg lagu tuh cam lawak jer ..hahhaa

adianiez AIDA said...

tq wati...

saya memang da ajar Nurin dari dulu guna kaedah fonik ni. memang best.
ada one interesting website gak utk kaedah fonik ni.

nanti saya tempek kat blog saya add nyer. ada kat bookmark laptop hubby.

kaedah fonik ni pd saya memang berkesan.

PFA-Now Everybody Can Smell Good! said...

aida,

tu lah, my frend kata its the best utk teach children english languange. i lum try lagi kat qarissa. tak tahu nak start camner ..nanti bila dia dah start bercakap kot ..u ajar nurin phonics sejak umur berapa yerk aida

nanti masuk dalam blog u yerk ..then do let me know ..suree i masuk gak web tuh naanti..hehee

defina said...

salam watie....

pasal ngaja tu ko tak perlu tunggu dulu, tayang jer video tu kat Q. tayang dan berulang2. tu kaedah pengajaran dan pembelajaran utk babay yg aku taulah. baby ni dia belajar masa tulah. jangan tunggu dia boleh bercakap. tapi kene tengok mood. kalau dia dah nampak boring stop. nanti tayang lagi....

all the best yang... :)

Watie Aziz said...

naimah,

tq for sharing ..nanti aku tunjuklah q video nih selalu ..heheh..tapi aku rasa cam kelakar lah dalam bentuk lagu tuh ... hehehe..ko tunjuk kat kashful ker video nyanyian phonics nih?

Nornaimah said...

watie,
welcome...
video nyanyian phonics tu aku lom tunjuk lagi. so far aku tunjukkan dvd "your baby can read". ade gak starter book ngan slide book. kalu ikutkan, bulan pertama dicadangkan 2x sehari seme mende tu, tapi aku bergantung pada mood dia. lagipun dlm umo kashful ni kadang2 banyak tido.

aku pn rasa kelakar dengar lagu tu...hehehe

note: aku pun dah hafal dah lagu budak2.....hahahaha

Watie Aziz said...

naimah, dalam YBCR tu kan ..dia ajar english guna phonics ker yerk..? aku baru tgk2 utk diri sendiri jer ..lum berkesempatan tunjuk Q, aku takut dia blur jer tgk sebutan pelik tuh..hahahaha...

hmmmlagu budak2? meh kita lawan sapa tahu lebih banyak jon ..aku nak muntah darah rasanya dgr lagu budak2 tau ... kalau bukan sebab anak ..aku rasa aku cirit birit ..hahahaa

adianiez AIDA said...

watie, aida da letak link kat blog. nanti amik yek link nyer. Aida suka sgt...

aida start beli buku2 kat Nurin waktu tu utk bday di ke-3. Aida beli buku 1 set, ensiklopedia... semua yg aida pamerkan la kat blog.

secara kecil2an dulu. but, pd aida, puas hati la dgn kaedah phonics...

Watie Aziz said...

Aida, tq very much, nanti i amik yer ...tq for sharing yang ...

i nak start tunjuk this video lah kat Q ...:)

defina said...

watie,
dalam YBCR mmg dihasilkan berdasarkan phonics tapi dvd starter tu, terus ditunjukkan beberapa perkataan berserta gambar cam eyes, clap, wave, baby gorilla etc. perkataan dan gambar2 ni dia berulang2 serta diselangselikan ngan lagu.

kashful skrg baru g ke volume 1. dalam dvd, book dan word car, perkataan baru ditambah disamping dikekalkan perkataan yang ada dalam starter.

YBCR ade DVD starter, volume 1-3 serta review. ada buku, word card, game cards dan juga sliding book.

Qarissa's Parents said...

ooo..tq yang for the penerangan..setakat ni kat malaysia ..aku baru jumpa DVD dia jer ..apa kata ..utk permulaan blog ko..ko masukkan entry pasal YBCR nih ..hang amiklah gambar dan explain pasal DVD nih ..

hmmm..dah bertambah satu entry kan ..bagus tak idea aku nih? hehehe

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading