Friday, July 24, 2009

Video Paling Gempak! - Qarissa Can Read!!

Huiyyoooo..Jumaat yg paling happening dalam hidup aku!! Inilah Hadiah Hari Lahir untuk aku yang paling bermakna!! Esok, 25 July 2009 b'day aku yg ke 29 dan Qarissa dah bg hadiah yang paling bermakna untuk Mummynya!! Tq sayang!! Aku rasa aku pernah bgtau korang yang aku plan nak ambik video Qarissa tengah buat READING TIME guna software Little Reader dalam entry sebelum ni kan.. tapi setakat hari ni blum tercapai sebab aku leka ngan dia depan PC time buat reading time tuh + kena ada org tolong ambilkan video sementara aku pegang Q. Hubby aku kerja, Nor plak tak pandai amik video. Kalau amik gambar tu oklah. Bila malam lak, time wat reading time, aku nih terhover seksi plak pakai baju time ngajar, sungguh tak sesuai laki aku amik video weiiii!! Jadi, selalulah tergendala rancangan nak ambik video tu..

Gaya yang sungguh poyos tapi aku suka!! Bijak anak Mummy!! Tengah taip apa tu nak??

Dah memang rezeki aku hari ni, menjelang umur Qarissa 13 bulan dua hari lagi (26 July 09), aku dapat rakamkan aksi membaca dari si bijak ni. Aku tak terpikir pun nak ambil video Q tengah membaca. Aku plan nak ambik video yang Q dah pandai buat action sendiri bila aku nyanyi lagu Pat A Cake. Kiut sgt bila dia "pat" perut dia yg gemoookkk tu tau! Tapi member cam tak minat jer, asyik lari sana sini. Memang masa tuh baru lepas buat reading time for afternoon session. Si Qarissa ni kalau aku tunjuk Little Reader tuh, dia mmg asyiklah nak tgk aja, takmo berhenti. Kengkadang bila Nor ambil dia untuk bawak turun bg sarapan (lepas wat Reading Time session pagi) dia akan merengek-rengek tak puas hati (tapi senyap pas nampak fish frame yang tergantung kat dinding masa nak tangga, sebab Nor selalu tunjuk, wkakaka..jadi distraction sket, tak sempat nak nangis ..dah teruja tgk fish!!)

Tekun melihat LR video

Then, tengah-tengah dia tergelek-gelek depan Lappy aku tuh, aku pun tetiba rasa nak rakam aksi dia tgh wat reading time. Aku risau dia akan tolak-tolak Lappy tuh ..(kalau korang tgk video ni sampai habis, memang ada part dia tolak Lappy, aku tolak balik ke atas pelan2 ..takut jahanam Lappy aku noks.... baru beli tuh ..hutang pun tak habis bayar nih...wkakakak...). Aku tgk dia berdiri dengan stabilnya as if aku nak bukakkan that Little Reader for her. Aku pun teruslah bukakkan dan rakamkan aksi dia. Ada few videos yang aku rakamkan, semua aksi dia memang teruja, wkakaka...tapi yg video ni best sebab boleh dengar dia bercakap sekali. Seronok giler aku!! Selalunya selama ni, mana-mana perkataan yang tak boleh di buat "actionnya", dia asyik mengangguk jer bila tgk the words, sumtimes jer dia kuarkan suara emas dia tapi ntah apa angin dia hari ni, dia sebut plak few words.. Memang rezeki aku lah dapat rakam wei.... Seronok gilerrr!!

Mata tak kelip masa reading time tau!! Fokus bukan main!

Aku rasa dia teruja tahap dewa sebab ni first time aku biarkan dia berdiri sorang-sorang depan PC sambil lepuk-lepuk Lappy aku kot. Selama ni kan aku peluk dia bila wat reading time. Takut aku kalau dia tarik-tarik Lappy tu. Tapi kali ni, aku terpaksa biarkan sebab sebelah tangan dah pegang kamera, sebelah lagi duk tekan mouse utk ke next page. Bermaharajalela lah si kenit tu!! Tuh yg over excited kot. Wakakaka...

Antara words yang korang leh dengar dia cakap cam "eye", "ear" dan "duck". Yang lain tu, dia buat aksi @ pegang mana-mana bhg badan dia & dia akan tenung words & gambar tuh macam nak makan!! Siap tunjuk-tunjuk semua kat skrin! Hehhehe..Concentrate sungguh!! Tak sabarnya aku nak tunggu masa Q pandai sebut semua perkataan ni. Teruja sangat!! Memang tak sesia lah aku Play & Learn ngan dia kat rumah selama ni. Alhamdulillah, syukur sangat tgk perkembangan Qarissa. Aku rasa semua family & kawan-kawan blogger @ non blogger pun akan tumpang gembira tgk aksi dan "kegeniusan" anak aku nih.Ceh ...puji diri sendiri plak.. perasan!! Eh ..baguslah perasan untuk kebaikan kan kan kan ...!! Buat aku lagi semangat nak mengajar Qarissa.

Antara action words yang paling dia suka tgk dan suka buat aksinya! Aksi JUMP pun dia suka buat tapi dia tak pandai jump lagi, jadi dia wat action bongkok badan cam nak jump tapi tak lompat! Wakakak..Kiut jer terbongkok2 ..Selalu aku yg tolong jump kan dia & she will smile lebar2!

Aku harap korang pun akan semangat juga nak ajar anak masing-masing membaca bila tgk video ni. Baby memang GENIUS wei...semua baby GENIUS!! Dulu masa takder anak, aku percaya jugak tapi takder tempat nak buktikan fakta tu, yer lah, Q belum lahir kan, tapi lepas Q lahir, aku mmg semangat nak tgk hasilnya bila kita bg yg terbaik untuk anak kita dan walla!! I'm a proud mother of my little Angel Qarissa now!! Syukur alhamdulillah...

Pada aku, korang sumbatlah apa ilmu pun, the babies can save it in their mind tau! Repetition is very important. Repeat, repeat & repeat sampai they fully absorb coz baby tak pernah borink!! Dulu aku baca dan tengok video anak orang, walaupun Q memang dah pandai buat perkara tu sejak dia tgk Little Reader tu, tapi selagi tak rakam, tak rasa umpphh tau!! Sebab takder bukti. Takut plak orang kata, aku nih pandai cakap jer ..bukti tak bagi.. Hahahah..skang, aku dengan bangganya menayang gambar video anak aku tengah membaca! Happy..happy ..happy ...! Tak sabar nak tayang kat family aku & my hubby!!

Dah jatuh terduduk pun sanggup bangun balik to continue reading! Bravo Qarissa Darling!!

Mehlah kita kongsi kegembiraan aku di hari Jumaat yang indah ini dengan melihat anakku membaca!! Terima kasih Tuhan ..I'm so happy with this precious gift. Amin....Tak lupa pada Little Reader, yang menjadi salah satu dari alat bantu untuk aku mengajar Qarissa. Tak sesia pelaburan aku! Dan aku akan pastikan, semua alat bantu yg aku beli dan invest, akan digunakan sebaik mungkin, so Qarissa dapat benefitnya!! Insya Allah...

Video - My Qarissa Can Read!! Aksi Qarissa menjadi RAJA di depan Lappy!!


Happiest Friday In My Life,

30 comments:

yaya said...

ala...ala..... tomeinya anak ko membaca....

MamaDamia a.k.a Haiza said...

WAH...memang nampak berkesan apa yang u ajar kat Q tu....so cute masa dia buat action "laugh" ngan "eat" tu...nampak keberkesanannya...sure tak tidur malam u malam ni sebab seronok dapat hadiah birthday yang sangat istimewa dari genius Qarissa ni...tak sabar nak tengok Damia bleh buat semua ni... :P

Watie Aziz said...

yaya,hehhee...tq tq .. dengan perutnya yang terserlah ..memang tomei..wkakaka..

Watie Aziz said...

Haiza, Tq so much dear ..insya allah,kalau everyday u buat latihan ni tanpa jemu ngan dia ..mesti dia suka ..qarissa memang tunggu jer saat-saat reading time dia tuh ..ehehhee

tidur dalam senyum i malam nih.,waalalaa

Intan said...

Alooo cute nya dak genius nie sebut wordings tuu...comei je bila dia buat aksi laugh, learn and eat tu ye :)

Clever girl...keep it up the gud work mummy Q kay!

PFA-Now Everybody Can Smell Good! said...

Intan, hahaha..tu lah psal..i pun suka tgk ..geram jer ..bukan man suka tgk laugh tuh ..ada satu lagi jenis video tau ..memang betul2 budak gelak, kalau kuar video tuh, q akan gelak besar! ahahha..

tq so much Intan!! will do...will do ..excited terlebey sudaaaa...hehehe

defina said...

watie,
terujanya aku nengok aksi Q, ni DVD yg mana vsatu ni?

mmg adiah bsday yg amat bermakna buat ko...tahniahh :)

Watie Aziz said...

ni bukan DVD yang..ni software Little Reader yang aku beli kat internet tuh ..yang baby felicity punya program .. aku beli license dia .. tunjuk Q on daily basis...dia suka sgt bila reading time ..

sya said...

wah, Q dah pandai membaca.. bagus nih...

ni yang nak kena ajar darwisy membaca jugak nih... ajar nombor pun, nombor satu je lah yang dia tahu.. nombor lain tak tau... hahaha

Watie Aziz said...

sya, hehehe... tq yang .. :)

aah, u try lah ajar pelan2 tai konsisten ..satu haru satu set flash card bhg 3 kali, sekali wat less than 30 saat jer .. insya allah dia akan pandai baca ..baby cepat tangkap...:)

azzamoro said...

kagum aku wey... series nampak cerdik giler.. ok aku nak berusaha gigih untuk anak aku lak nih.. huhu

Watie Aziz said...

azza, tq dear, sure boleh azza, banyak masa lagi nih!! aku kagum ayrill pandai tiup wisel!! terus teringin nak beli wisel utk q ..wakakka.. aku takut dia telan jer mender tuh! hahahaha..kena gantung kat leher ah kan ..aku rasa ..wakakka..

Nur said...

owh..i am impressed!!!
manalaa nk cekau duit beli LR ni!

way to go qarissa!!

Watie Aziz said...

Nur, tqvm dear.i pun impressed masa 1st time tgk Q pandai "baca". hheheh..

takper yang, take ur time, tak semestinya beli LR, if rasa budget tak cukup, maybe sementara nak kumpul duit tuh, leh mainkan flash card on daily basis & buat game ngan flash card tuh .. suruh ur baby pick the correct card, dr situ kita tau anak kita pandai baca...

cuma LR ni dia interactive software, ada multisensory approach ..jadi anak-anak suka .. dan tak sabar2 nak mulakan sessi reading ...

i pun selalu mainkan flash card ngan Q lately..bukanlah 100% LR..ada banyak sources i guna utk ajar my baby ..tak stick to one..:)

MamaDamia a.k.a Haiza said...

Dear....happy 29th birthday to you..semoga panjang umur,murah rezeki,bahagia selamanya disamping keluarga n semoga idea semakin bertambah dalam mendidik anak2...agar ilmu yang ada dapat dikongsi bersama semua rakan2 blogger lain...luv u and all ur idea...pssssttt..apa hadiah istimewa dari hubby darling u noks...takmo kongsi ngan kenkawan ke...ekeke sibuk jek mak ni kan noks...happy birthday to u again dear

me n de alisha said...

ish tension nyer kat office ni youtube tak buka lak...takpa untie As sekarang ni baru baca yang Q dah pandai baca nih ...ish best nyer mummy dia dapat birthday present yang tak ternilai...anyway happy birth to watie, semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki ya..nanti untie As balik gumah untie buka video Q yer...well done watie.

FOREXWATCH said...

I have proudly linked your blog to my Lessons in Islam @ http://talimulislam.co.cc. Lesson in Islam is ranked PR 2.
abdullah’s last blog post.. Obligatory, Fard Salat

CheMat@LessonsInIslam said...

You can check the link under my Favorite Blogs at Lessons in Islam.
abdullah’s last blog post.. Salat Maghrib on Video

adianiez AIDA said...

just nak share.
kalu beri dia guna laptop sendiri, tanpa kita berdekatan, memang mujarab. even dgn vcd / dvd pun berkesan.

aida byk benda tentang education aida amik dari internet. ada gaks yg aida scan. beri anak2 biasa dgn laptop.

just pantau dari jauh.

adianiez AIDA said...

sememang nyer, anak2 kecik ni memang perlu kan pendidikan yg berulang. ia akan masuk dlm otak.

repeat... repeat... repeat...

Afzan said...

watie.. wah berkesan dah..dah nampak kegeniusan Q tuh. nih rase berminat nk beli licence Litte reader nih.. bape RM? camne nk bayo ek? i terpikir, kalo nk bajet, buat ngan powerpoint jek.. ahahah.

isabelle said...

watie,
patutnya ko claim...qarissa yg taip entry ko ni (mcm dlm gmbr pertama tu).
hahaha.musti aku rahang kaku kat sini gak...kehkeh keh

Smelly Butt's Ama said...

cool!! it really works ya that video!! hope Q boleh ajar mak dia membaca lepas ni. kekeke

me n de alisha said...

untie dah tengok dah...memang bijak Q nih, tahniah untuk Q n mummy yer...

Farah said...

mencik aa takleh tgk video tu huhu..tp aku tgk gamba mmg q concentrate membaca! besnyeee dpt tgk anak membaca seawal ni kan..

happy birthday watie!!!

Momma Mia said...

clap clap clap!!! well done Watie. Tak sia2 usaha. Clever la Qarissa. Daku teruja nk follow nih... Comei jer aksi dia kat lappy tuh.

~~@lyci@~~ said...

wow.. tahniah watie.. akhirnya Q berjaya.. tak sia2 mummy ajar selama ni yer Qarissa.. tgk video Q boleh baca ni, tak sabar pulak nak tgk Adam bole baca hehe.. skrg ni try tunjuk flash card dulu kat adam..

UmmiKhayra said...

Waaaaaaaa... dari aritu lagi tak leh bukak video Q.. Huhuhu watie letak kat you tube ek? opis ni memang la... dia block you tube.. huk3... mesti excited tgk Q boleh baca... kat umah lak, internet slow giler.. nak tunggu buffer, tak tau la bila.. kene kuar dr rumah la ni nak tgk.. :DDD

Watie, takde version blogger punyer video ke? kagum2 ni... :D

Hariszudin Ahmad Fahmi said...

baguskan little reader ni.. fahmi nk buat version sendiri katanya... heheeh... well c la ye..kalau ok...ape lagi watie..beli la version fahmi punya...ekekekeke

Ummi Salsabila said...

eee.pandai Q!! genius ni.berkesan u ajar die ek.bgus ah LR tu..
comel gile die gelak.laugh..pastu wat gelak cmtu.cam mommy die.sebijik.kekekek..good job watie..

muahs for Q genius.;p

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading