Wednesday, July 15, 2009

Kegilaan Qarissa Terhadap Little Reader!

Video ni aku hambek masa Q belum berusia setahun. Few weeks before she turn 1 I guess. Aku ada tulis pasal Little Reader (LR) ni whereby aku terlalu impress ngan baby can read @ 1 year age. Klik SINI untuk sesiapa yang lum baca cerita tu. Lepas jer aku tgk the You Tube Video pasal Baby Felicity tu, terus aku join the forum. 3 hari aku tak leh tidur sebab asyik duk pikir nak beli ke tak nak the software.

Finally, aku decide utk beli jugak. Sebab dah excited gile! Takut jugak sebab ni 1st time lah aku beli software online from oversea, tapi alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Masa ni harga dia cuma USD 99.90 untuk Little Reader. Tapi aku beli Little Reader & Little Math, jadi aku dapat diskaun, cuma USD 169.90. Bila dah convert ke duit Malaysia, RM 603 kalau tak silap aku. Memang aku rasa berbaloi & pelaburan yang sangat BIJAK!! Puas hati aku! Sebab ..sebab ...tak lama lepas aku beli tuh, they increase the price!! Thats one of the reason kenapa aku nak cepat2 grab the opportunity sebelum harga dia naik. Aku ingatkan harga dia naik sikit jer, rupanya berkali ganda wei!! Memang mahal sket skang sebab BANYAK GILOS they update the software. Siap ada Course utk ajar anak for a year! Walaupun mahal sket skang, still berbaloi! Serius beb!! Yang bestnya, sesapa yang dah beli this LR sebelum nih, dorang bg upgrading for FREE! Untung kan!! Sebab tuh aku rasa berbaloi dan sangatlah bijak aku buat keputusan ni!

Contoh print screen software LR. Dulu, bhg COURSE tuh takder, cuma ada Playlist & Category jer. Skang dia add the COURSE dan macam-macam ado....!

Sejak ada LR, hidup aku senang sket nak ajar Qarissa @ home. Qarissa pun sangatlah suka dengan LR nih. Setiap kali aku nak start ajar, aku akan bgtau dia, "READING TIME!!!" dan dia seolah-olah paham its time to play & act happily. Mula-mula dia cam tak paham, tapi bila aku amalkan the same teknik & word setiap kali mengajar, dia dah tau & suka sesangat.

Untuk sesapa yang tak tahu, LR ni adalah satu alat bantu mengajar bayi & anak-anak anda MEMBACA. Kita beli license dari the company & download the software kat PC @ Lappy. Satu license boleh download kat 2 PC. Sebelum di upgrade, dia takder COURSE. Kita boleh buat sendiri subjek-subjek yang kita inginkan @ amik subjek-subjek pilihan yang kita nak melalui file download yang disediakan dalam FORUM nya. Parents di seluruh dunia akan share the file yang dorang buat dalam FORUM tuh, dan kita boleh upload the file. So tak yahlah kita buat sendiri file yang mungkin akan amik masa. Tapi, kalau nak buat subjek sendiri pun bagus juga. Kita boleh share dgn parents lain & dapat points (dulu, sebelum upgrade. Sekarang tak dapat lagi, sampailah ada 100 org download subjek @ file yg kita htr, then baru dapat point yg banyak sekaligus) yang boleh kita kumpul dan tukarkan dengan kupon untuk beli other products yang syarikat tu rekomenkan. Jadi, aku banyak habiskan masa mendownload semua file-file yang parents share dalam tu. Ada jugak aku send few files yang aku create sendiri. Memang best lah, sampai aku leka dengan mender tu jer setiap hari. Sekarang bila dah ada COURSE, lagi best & senang kerja kita, sebab COURSE dia ikut semester. Macam contoh, SEMESTER 1 ada 130 hari, maknanya ada 130 lesson yang diajar. Kita just bukak jer software tu sambil pegang anak kita & encourage them to speak & read macam apa yang dia dengar dalam subjek tu.

Video yang korang tgk kat bawah ni adalah subjek yang aku buat khas under kategori Family. Aku buat sub kategori - Family Phrase to Qarissa. Tujuan aku adalah supaya Qarissa kenal family terdekat dia, dan tak takut dengan dorang bila aku bawak dia jumpa family aku @ Saiful once a week. Biasalah budak-budak kan, kengkadang takmo orang dukung dia, asyik nangis jer. Dia nak aku, Saiful @ Nor sahaja. Tapi sejak adanya LR nih, nampak sungguh perubahan dia. Dia dah mula rasa dekat dengan sepupu-sepupunya, mak & ayah aku pun dia nak. Dia dah tak kisah sangat kalau dorang dukung dia dan bawak jalan-jalan. Bagus kan? Leh aku rilek sket. Wakakaka..

Software ni disertakan dengan voice recorder di mana kita boleh rekod suara kita dalam ni. Kita boleh add, edit & delete as usual. Jadi, aku rekod suara semua family aku dan buat subjek khas utk Qarissa. Then aku mainkan the subjek everyday setiap kali READING TIME. Dari sinilah Qarissa belajar sebut Daddy (Addy) & Mummy (Ami). Asyik lah dia mengangguk-angguk setiap kali software tuh keluarkan suara. macam paham jerr!! Hehhe.. Semua action words macam kick, point, stand, sit, laugh, smile, clap dan banyak lagi dia belajar dari LR nih. Bagus LR nih sebab approach dia bukan macam flash card biasa. Dia ada Word Flash, Multisensory, Picture Flash, Patterns Phonics & siap ada Video lagi. Anak boleh dengar, ikut & buat action & sebutkan kembali apa yang dah di beritahu dalam software tu. Aku setakat nih cuma sempat ambil video yang nih sahaja, sebab leka tgk aksi dia "membaca" sampai tak sempat nak snap @ rakam video. Video nih pun kebetulan jer aku rakam sebab masa tuh kat tgn ada camera. Insya Allah, kalau ada kesempatan, aku suh hubby aku rakam masa aku tgh ajar dia. Kena ada orang tolong rakam sebab aku pegang dia duk depan PC. Hehehhe..

Aku perasan, bila lama-lama Q tgk subjek dlm software tuh, memang dia paham & try to do the action @ sebut sesuatu perkataan tu. kalau korang perhatikan betul-betul video nih, Mak aku (nenek Q) ada cakap, "Qarissa, nenek love u....Hahhaha" dan mak aku memang gelak tau! Qarissa pun ikut gelak sama!! Kelakar jer masa mula2 aku dengar. Memula aku nak delete part gelak tuh, sebab boleh edit, then tak jadi sebab aku rasa unik, so aku biarkan. Tak sangka plak si Q suka & try to imitate the part. Macam fake pun ada gak wei! Hhaha...Saja nak jaga hati mak aku kununnya, dia pun bantai gelak! Haahahaa..so cute. Sekarang ni, kalau gi mana-mana, sesiapa yg tau aksi Q, mesti suruh aku cakap that word to Q semata-mata nak dengar Q "gelak fake!" Wakaaka.. Tapi serius, memang chomel sgt!! Then korang pun leh tgk dia angguk-angguk dan sebut .."Eyyyy" bila dengar suara Daddy dia dalam tu..

Tapi dalam video nih, aku rasa part paling KELAKAR adalah part akhir, start dari 2:20 sampai habis.. Memang lawak giler coz Q keep on nodding her head bila aku tanya suka tak, nak lagi ker, sampai aku pun tergelak sama! Habis dia henjut-henjut paler wei!! Siap tepuk tangan, babai aku dan kelip-kelip mata kemain lagi...Lawak ah Q nih.. Tapi You Tube ni kengkadang suka sangkut-sangkut. Aku tgk pakai Google Chrome & selalunya bila first time play, dia akan sangkut2 sikit. Just biarkan sampai habis & try to play again for the 2nd time. Kali kedua play baru tak sangkut.

Sekarang ni, memang READING TIME adalah aktiviti wajib we all. Tuhan jer tahu betapa happynya aku bila Qarissa tgk my Lappy sambil buat macam-macam action everytime the words pop up. Kengkadang, the software baru kuarkan word, belum keluar suara lagi, tapi dia dah buat the action. Aku rasa seronok giler beb!! Bila time smile @ laugh, dia pun akan gelak sama sebab ada video the baby tgh smile & laugh, so she think that the baby laugh & smile at her lah. Aku cuma peluk Q sambil bisikkan pelan-pelan the words kat telinga dia. Aku ikut balik apa yg software tu cakap, jadi dia boleh dengar dengan jelas coz sumtimes, the words yang keluar tak berapa jelas, macam "Sit", kengkadang dengar as "It", maybe its due to may Lappy kot tapi tak lah selalu. Lagipun, best rasanya bila join sekali ngan Q time Reading Time ni. Dia paling suka video Peek A Boo yg ada dalam ni. Aku rasa dia pandai main Peek A Boo sorang-sorang dalam keta masa balik dari Johor hari tuh sebab dia tgk video ni lah (Ada aku attach kat blog ni gak). Then dia sendiri main-main. Hahhaa..

Dalam kereta while playing Peek A Boo dengan selimut dia tu! Gelak terkekek-kekek!

Pada parents yang nak tau lebih lanjut pasal this Little Reader, boleh klik SINI. Aku suggestkan korang join FORUM dia, sebab memang banyak info korang leh dapat PERCUMA. Then, kalau korang aktif lagi bagus, coz setiap kali korang reply atau buat thread baru, korang akan dapat point, then boleh kumpulkan point tuh sampai cukup untuk trade dengan apa-apa produk yang ditawarkan. Jadi, tak sesialah korang share all the info coz they appreciate all your comments. First time lah aku nampak such FORUM wat camni. Very impressive. Korang register pun dapat point tau! Banyak mak bapak from all over the world kongsi pengalaman dorang pasal early education kat sini. Banyak jugak yang korang leh DOWNLOAD FREE sebagai permulaan untuk ajar anak korang. Sebelum aku beli this software, aku download semua yang FREE presentation & tunjuk kat Qarissa. Suka giler dia wei, sampai tiru bunyi binatang tuh! Hehehe..Tu yg buatkan aku nak beli the software. Memang keputusan & pelaburan yang sungguh BIJAK aku rasa! Hehhe..

Sekarang, sejak dah upgrade nih, team LR ni ada buat 14 hari FREE TRIAL. Korang akan dapat rasai sendiri how it works TAPI, aku dengan sesungguhnya suggestkan korang untuk manfaatkan 2 minggu tuh betul-betul. Pulun habis-habis. Sekali main 4-5 kali pun takper. Cari masa yang korang boleh luangkan 2 minggu straight utk ajar anak korang. Download the subject yang bagus-bagus sebab dorang bg access the Brillkids Premium Download Content ni dlm tempoh 2 minggu tu. Buat READING TIME ACTIVITIES ni everyday, utk tgk perkembangan & reaksi anak korang terhadap this produk. Jangan buat separuh-separuh atau sekejap-sekejap. Sebab nanti habis 2 minggu, dah tak dapat nak try lagi, unless guna PC & akaun baru. Dalam Trial Version nih, dia dah siap-siap pre installed 1 week kurikulum. Aku pun tak pasti camner rupa bentuknya sebab tak pernah lagi try Free Trial ni. Maybe if korang dah wat, leh share ngan aku camner Free Trial ni berfungsi.

Dah banyak aku membebel nih, mehlah kita layan video si Qarissa & Her Litte Reader nih plak yerk! Hhehehe..

Qarissa Yang Sakan Tgk LR. Part paling best start from 2:20. Hangguk bukan main. Kalau sangkut-sangkut, korang tgk pakai Google Chrome & let it play 1st round, then tgk lagi for 2nd round. Aku try wat camtuh, the 2nd round cun! Tak sangkut-sangkut.


Happy Teaching My Baby,

19 comments:

me n de alisha said...

watie thanks for sharing...tengah nak register ni...hehehe, tapi cam ada blur-blur sikit aku ni...hehehe

kakyong said...

thanks watie for sharing..
tp kalo nak beli.. x termampu lah kakyong..
14 days trial tu menarik juga...
mesti dicuba nih...

PFA-Now Everybody Can Smell Good! said...

Your welcome As, hehehe..apa yang hang blur, takper, tanya aku, nanti apa2 tak paham, aku try jelaskan kalau aku paham ..ehhehe.. no worries kay ...

Watie Aziz said...

Kak Yong, tu lah, nasib baik watie dah rembat satu masa harga dia murah, kalau harga skang memang mahal sket, after convert, dalam RM 2XXX untuk Little Math & Little Reader Life Time Plan, tapi kan Kak Yong, bila pikir balik, it worth every penny sebab program2 kidd education skang pun arga lebih kurang tau .. macam Grolier, GOGO, semua around 18XX - 2XXX ke atas.

sebab tuh watie syukur sgt watie dah beli time murah ..hu hu ..kalau tak, mau bengkok dibuatnya kalau nak beli dengan harga skang ..hu hu..

mmg bagus kalau kak Yong try the FREE Trial. Boleh tgk how the system works..:)gunakan semaksimum mungkin kay ..hehehe..at least berbaloi sket ...hehhee

Momma Mia said...

ala so comel Qarissa anguk2 & buat muka. Clever gal laaa. Thanks for sharing momma Qarissa.

yaya said...

weh kalau aku tak faham atau alami masalah nak register terpaksa la call ko yeh...

Farah said...

memang mahal..tp berbaloi so takpe invest skit untuk anak2..besnye qarissa macam2 mommy die belikan..sure genius!

Ummi Salsabila said...

waaaa...mahalnye.kalah hage handbag yg i nak beli.hehehe.xmampula nak belikan aufa lg.sian aufa....bad of me..

Q,mmg pandaila watie.dia da phm.she's really enjoying LR.siap angguk2 kepala.so cute!!!

aufa baru pndai geleng2.bila xmo sumting,dia geleng2.alo cute kan..;p

Watie Aziz said...

Momma Mia, tq so much ..heheh..Q mmg hoverr sket kalau suka..wakaka... no prob dear ..maybe u can join the forum & get all the parenting knowledge dalam tu ..:)

Watie Aziz said...

yaya, hehehe..selalu takder prob yang ..tapi no worries, kalau ada prob, let me know,nanti aku cek kan .. aku kalau ada masalah selalunya tru PM jer kat dorang ..sure balas punya ..ehhehe

Watie Aziz said...

Farah,tu lah pasal sebab pakej Life Time kan ...jadi takper lah..tutup sebalah mata aku beli, sib baik time tuh murah berbanding sekarang .hehhe..

laki aku siap cakap, kalau Q tak dapat A, dia marah aku, bukan Q ..siut jer .. ahhaha.. ingat aku ni cikgu yg tanda markah ker? wakakka

Watie Aziz said...

US, hehehe...iskk..lamanya i tak beli hand bag ..wkakaka.. last beli kat Bali rasanya, tu pun pirate punya.hahaha..

takper US, ada banyak cara lain ajar baby, bukan ni jer .. this is one of the tools jer ..ehehhee

Q skang alhamdulillah, dah bayak paham dah ..dia kuat membebel lah skang ..pening i ..wakkaka.. ikut i kot .. bila dia wat sumthing yg i tak benarkan, i kata, hepppp!! Qarissa, mummy say what ? nanti dia dengan muka selamba, kuarkan jari telunjuk dan buat aksi NO... ngan paler suma siap..tapi pastu tetap buat apa i tak bagi! Wakakaka..sabar jer haku... kelakar pun yer jugak...

mesti aufa nampak cute giler bila geleng2 pala kan? budak2 nih mmg bijak lah ..cute & cheeky ..hehhee

.small shoes. said...

ish.. br tak jenguk bape hari dh ketinggalan keretapi nie!

nway, thnx for sharing beb!

Nur said...

tq for sharing!very useful..tp bila i try register yg free trial tu dia siap mintak payment detail bagai, terus sy kecut beb..

ke kena isi dulu form dia tu?

Watie Aziz said...

fatin, hehhee...aku kan blogger tegar ..ada jer nak kongsi ..wakkka..haru melawat setiap ahri kalau gini ..hahaha...

adianiez AIDA said...

u are a very good mother. very concern dgn q's development... pd aida, duit adalah perkara kedua. pertama, ibu / ayah mesti ada byk masa untuk attend to anak. watie beruntung sgt because 24 hours q ada watie utk beri education dlm pelbagai jenis.

aida did spent juga for nurin since pregnant. because tau kita spend tu for life. but aida takde masa byk. even on saturday i'm working, tau.

bak kata hubby aida bila aida decide to buy something expensive - YOU ADA MASA KE ? NANTI SEMUA DOK HEMPUK DLM BILIK UTK TERNAK HABUK... adus, terasa nyer aku.

hubby aida memang no time la. dia lecturer, lagi la busy.

q memang beruntung ada ibu macam WATIE...

Watie Aziz said...

Nur, er..i tak ingat plak time i register tuh dia mintak payment i hambekk semua free presentation yg ada dalam tuh, test kat anak, then baru decide nak . kalau u ignore bhg tu, i mean tak yah isi, bhg lain u isi & submit, i rasa ok kot... ramai jugak parents yg tak beli lagi, but they share the experience, lagipun, ada yg buat sendiri material utk anak guna powerpoint presentation.tapi time consuming sket lah...:)

u try & let me know kay ..

p-na mama oja said...

wah.. rajin tol ko, Q pun baik bole follow... kena cuba nie...

Watie Aziz said...

p-na, yer betyl, harus cuba ,,mesti best wei..ehhee

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading