Friday, May 7, 2010

Baby Zayra & Her Prolonged Jaundice

Hmm..dah few days tak update blog..dari semangat bangat nak update, terus hilang mood bila Lappy rosak dan htr repair. Semalam baru dapat balik Lappy nih .. dan semalam jugak adalah masa untuk aku call doktor Putrajaya untuk dapatkan result urine & darah baby Zayra..

Hmmmm...dan kerisauan mula memuncak bila staff nurse tuh kata result urine baby Zayra ada kuman dan bacaan tiroid dia tinggi sikit dari normal (normal 4.2 tapi Zayra punya 5.1). Memang Zayra ada jaundice sket start hari ke 4 kelahirannya tapi paling tinggi bacaan dia ialah 250. Memang dia tak kena tahan dan aku pun tak risau sgt sebab time Q dulu pun lagi teruk kuningnya dari Zayra (from my view lah kan ..) Time Q dulu, aku tak panggil staff nurse datang rumah, but kali nih, aku bgtau KK Meru ni yg aku bersalin. So, the staff nurse datang rumah dan bermulalah hidup aku keluar masuk klinik untuk cek jaundice Zayra.

Tapi, bila dah 21 hari, bacaan darah Zayra masih lagi belum bawah 150 (time tuh dalam 198), doktor suruh aku cek kat hospital sebab katanya after 2 weeks, if jaundice tak turun, tu dah kira prolonged jaundice, so kena amik darah & urine untuk cek samada baby Zayra ada masalah lain. So, last week me & hubby gi Putrajaya untuk buat that procedure. Doktor dah explain pasal jaundice ni. Dia kata ada 3 sebab yg menyebabkan prolonged jaundice. Ia mungkin disebabkan masalah tiroid, kencing kuman dan satu lagi aku dah lupa apa. If ketiga-tiga ujian yg dibuat tu negatif, maknanya ia mungkin disebabkan faktor ke empat iaitu susu ibu. Ada kandungan dalam susu ibu yg menyebabkan jaundice lambat turun bacaannya tapi we must keep on bg susu sebab sooneer or later dia akan turun sendiri. Doktor kata paling lama dia pernah jumpa baby kena jaundice adalah 2 bulan.

Bila dapat tau result tuh, aku dah risau - walaupun bacaan tak tinggi sgt utk tiroid dia, but me still worried jugak. Aku berdoa agar appointment minggu depan untuk buat the same procedure minggu depan akan memberikan keputusan yang baik. Please pray for my baby also my dear frend yg baca blog nih kay ..:) So far yg aku nampak Zayra ok jer .. berat badan pun dah naik 4.3kg, semalam dia dah amik suntikan Hepatatis B (2nd dosage) tapi yerlah kan .. bhg dalam badan tuh kita bukan tau apa masalahnya kalau tak dibuat ujian darah & air kencing tuh.. Ya Allah, cepatlah Kau pulihkan Zayra dari jaundicenya..Amin...

Mommy Yg Risau ..

14 comments:

azzamoro said...

hope zayra ok.. take care watie..:)

Momma Mia said...

Semoga baby Zayra cepat sembuh... utk mummy pun jgn depress sgt tau... umderstand ur feeling coz we ouls pun pernah go thru the process

Nanak said...

harap baby Zayra cpt sembuh..
btw, cmana baby Zayra ada tiroid?

Watie Aziz said...

azza, tq dear ..me too harap dia ok next week..

Watie Aziz said...

momma mia, hmmm ..tu lah yang ..risau gak tapi tgk dia aktif as usual, lega lah juga, buat selagi tak result tak dapat bawah 150, i mmg akan risau selalu .. ehhehe

Watie Aziz said...

Nanak, tq yang .. baby zayra bukan ada tiroid, belum di sahkan lagi ...cuma bacaan dia lebih sket dr yg sepatutnya ..dan ujian air kencing macam ada kuman.. tuh yg kena cek kali kedua tuh .. doakan baby zayra ok yerk..tq dear ...

NurGuestHouse-Homestay said...

search sal prolonged jaundice, jumpe blog awak...

anak sy pon dh 2 bulan ni tp still ade lg huhu..last time cek bilirubin die 162...tp LFT die tgg sket..sgt risau gak..

tp my fren kate, ade baby juandice smp setahun umur die..tp ok je mak baby tu siap a pead lg...

hope anak kite ok la kan...

Nur Hidayah A Suhaimi said...

Salam,baby sye pn prolonged jaundice..dh sebln.dh g specialist check hati,hempedu,tirod n urine...alhamdulillah sume normal..agknye my breast milk not suit with him..tp ble sye bg susu formula,berak sekali je sehari.doc ckp die kne berak byk2 so kuning die leh kurang...dh buntu ni....kite same2 doa baby kite sehat ye...amin..

Watie Aziz said...

Nur,

i harap ur baby dah ok bacaan jaundicenya yang ..:) sorry i terlambat baca msg u nih ...

dulu msa Zayra ada yang suruh mbg babay minum susu kambing .. tapi i tak bg pun .. takut .. so i just bg susu badan banyak2 ..alhamdulillah .. dah ok...

i understand u ..kita mesti risau kan ..anak pertama ok jer .yg kedua pulak lambat turun jaundicenya ..hu hu..

Watie Aziz said...

Hidayah,

dont worry dear ,if that is the case ..then mmg its due to our breast milk ..but u must keep on bg ur susu badan tau ..sebab Zayra pun dur to breast milk nih .. i dapat tau masa i amik laporan perubatan dia kat Putrajaya utk eli insurans .. ada tulis kat situ yg Zayra prolongue jaundice secondary to breast milk ..:) tapi alhamdulillah ...ujian kali ketiga yg dibuat .. kencing dia dah takde kuman dah ..jaundice pun dah turun .. lega sgt i ..

i harao dan doa baby u akan baik dr jaundice secepat mungkin .. takper yang ..seba zayra dulu pun dalam sebulan ++ gak ..doc kata paling lama dia pernah jumpa dalam 2 bulan ..:)

Nur Hidayah A Suhaimi said...

Tq kak watie..but now seems like my breast milk mcm dh xde..dh kurang..puas dh mnum horlick,mkn sayur,daging,ayam...tp susu dh kurang..kekadang mlm terpakse bg susu formula.cmane nk byk kan susu..?sory coz asking u so much..huhu.:)

Watie Aziz said...

Hidayah,

lor ..yer ker? kesiannya u ..selama akak BF oth anak akak, so far takder masalah, ada jer susu..akak pun takder lah makan apa2 nak tambahkan susu ..tak tahulah kalau daily food intake yg akak makan tuh leh tambahkan susu plak..heheh..sebab tak pernah amik tahu ..

hidayah leh call kawan akak Mommy Lyna 0122811136, dia tuh BF tegar punya mummy ...mmg dia terer bab2 BF nih .. cuba tanya dia cara2 nak tambah air susu tuh .. just bgtau yg kak watie bg hp num dia ..takut dia terkejut plak tetiba dapat call.. hahahaha..

rasanya dia ada promote shaklee punya product as persediaan nak puasa nih tau .. akak pun lum tgk lagi produknya .. tapi akak plan nak beli gak utk puasa nih..for Zayra ...:)

Nur Hidayah A Suhaimi said...

kak watie,

i dh dptkan shaklee tuh.starter pack.my sis in law belikan..alhamdulillah susu dh mule byk..huhu.my bb pn nmpk sehat ckit.doc ckp jgn risau die akan baik sndiri...:).

Azie Gbauk said...

Hye. Salam semua. Sy search prolong jaundice n found blog u. A lot of info. Anak I dh 22 days. Masa day 18, reading dia 177. Sy amat tertekan. Breast milk pon mcm dh kurang. I dh bg fm s26 but berak 1x sehari or 2x. Sedih sgt2.. Smlm pegi hospital putrajaya buat bg ujian darah for further checkup. Sis, what shoudl I do while waiting the result to help my son sembuh. Sy risau sgt2..

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading