Tuesday, July 14, 2009

Aku Cirit Birit & Q Jatuh Katil!!

Hadoii, bertimpa-timpa plak malang datang nih .. pening kepala haku....hadushhh...! Semalam, pas makan malam @ home, aku tak tahu kenapa, secara tetiba gak, perut aku memulas-mulas, macam ada org tarik-tarik isi perut aku, tapi tak rasa nak berak!! Aku tahankan jer .. malas nak pikir sgt .. Aku tak tahu apa aku makan sampai jadi gini, sebab apa aku makan, hubby pun makan tapi dia maintain jer ...

Aku dah mula tak selesa malam tu .. sakit perut Ya Rabbi, letak lah minyak & cream panas segala macam kat perut tapi tetap sakit. Memang dugaan betul sebab time-time sakit ni lah Q nak menenen takmo lepas. Perut sakit, nenen pun sakit, apa citer tuh?? Nak pusing badan bg dia nenen pun aku tak larat wei ..Time-time ni lah datang setan hasut nak suruh aku marah jer .. Hubby dah tidur..tapi bila anak nangis-nangis ..aku wat bodoh jer .. perut sakit wei .. memulas-mulas, camner aku nak dukung?? Aku kejut hubby suh pegang anak. Aku dah tak larat. Aku masuk toilet, try nak buang apa2 yg patut, sikitlah punya seksa hadoii...

Bila kuar toilet, aku tgk hubby ngah dukung Q. Ciannya anak aku tuh, meleleh-leleh air mata dia sedih, sayu betul dia nangis ..dia pelik kenapa bila dia nangis, aku tak peluk dia as usual, aku tgh sakit-sakit time tuh, terus ambil dia dr hubby, tak sampai hati betul tgk dia kesedihan camtu. Iskk, tak dapat aku bayangkan camner kalau Qarissa bangun pagi, tgk aku takder sebelah dia... Pitynya my baby .. Huk huk.. Korang kalau dengar Q nangis, mesti korang sedih jugak, mesti tak sampai hati, sebab anak aku ni nangis tak macam sesetangah baby, kuat sangat sampai kategori melalalak kan, tapi Q nih nangis sayu sangat ..memang sayu sampai orang akan rasa kesian dan cepat-cepat nak comfort dia. Sebab tuh aku tak pernah biarkan Q nangis lama-lama. Sedih jer rasa bila aku dah amik dia dr hubby, aku lap-lap air mata dia, banyak oo..meleleh-leleh .. sorry lah sayang ..Mummy pun sakit ...

Sepanjang malam semalam, tak dapat aku nak kira berapa banyak kali aku bangun membuang hajat kat toilet ..Memang confirm cirit birit.. Just imagine, punya lah sakit, aku sampai terbaring dalam walk in wardrobe aku tuh .. depan toilet .. Wakakaka...In case nak memberut lagi kan ..tak yah jalan jejauh ..(macam lah jauh sangat pun ..ahhaha..malas namanya ..) Tapi laki aku tak tahu, dia ingat aku dalam toilet ..Adalah dalam 10-15 minit aku baring dalam tuh ..Hahhah..Buruk perangai tul...

Nasib baik si Q pastu tidur nyenyak & tak nangis lagi. Aku siap doa supaya Allah bg Q tidur lena sampai siang! Aku dgn tak cukup tidur, perut sakit sampai sekarang pun masih ada lagik balance-balance sakitnya. Apa lah virus yg mengganggu nih ..Hishh..

Bila pagi, Q dah terjaga dengan happynya, aku masih lalok-lalok sebab tak cukup tidur dan perut masih sakit. Daddy Q kerja kul 12 noon, dalam kul 11 am Daddy mandi, tinggallah aku ngan Q atas katil. Aku tidur-tidur ayam sebab takut si Q nih jatuh katil. Lasak bukan main, sempatlah aku tarik-tarik dia ke tengah katil supaya dia tak jatuh. Entah macam mana, maybe time tu aku terlayang kejap, tau tau jer .... GEDEBUKKKKK!!! Aku terus melompat dari tempat tidur & tau tau jer, anak aku dah terbongkang jatuh dari katil ke bawah!!! Nasib baik kepala tak terhentak kat bucu meja laptop aku yg memang aku letak bawah @ sebelah katil! Aku rasa badan dia jatuh dulu, then bila dah jatuh baru kepala dia terhentak sikit sebab aku nampak time kepala dia terhentak tu. Adoi, dah lah katil aku tinggi wei ..aku mmg paling takut kalau Q jatuh katil sebab anak buah aku umur 4 tahun pun nak naik katil aku susah sket, sebab tinggi, apa lagi kalau jatuh. Hadoii...nasib baik laminate flooring, leh lah serap hentakan kot ..hu hu..

Gambar hiasan - gaya anak haku atas katil.

Member cam terkujat dan terus nangis, tapi ala-ala jer nangis. Aku tgk dia nangis + takut aku marah kot. Sebab dia memang selalu cam nak jatuhkan diri dari katil & aku selalu kata, "NO, NO Qarissa..." sambil buat aksi NO dan si kenit nih akan duduk balik atas katil. Kali ni dia naughty sket, terus jatuh untuk pertama kali dalam hidupnya, cuak lah dia. Aku terus amik dia dan gosok-gosok kepala dia, terus masukkan nenen sambil mulut bebel-bebel marah dia. Aku tak pujuk-pujuk sangat. Wakakak.Taliban btol mak Q ni .. Aku bebel-bebel cakap, "Tu lah, kan Mummy kata NO, NO, Icha degil, Icha main gak, ha, kan dah jatuh ..mana sakit?? (sambil gosok-gosok kepala dia ..)

Member pandang aku sambil menenen & terkebil-kebil, terus tak nangis ..Wakakaka... Memang takut kena marah tuh namanya..suka gak aku, at least dia paham yg memang aku dah kata NO sebelum nih, tapi dia notty gak, so bila dah jatuh, dia tau yg tuh salah dia. Pas je nenen-nenen ala kadar, terus gelak dan sambung tepuk tgn masa sambil tgk Brainy baby..Boleh gituuuu??

Lasak gilos my princess nih...

Aku takut jugak if ada yg tak kena ngan dia due to jatuh tuh, tapi so far, setakat kul 2pm nih, dia as usual lah, baru dapat kaki katakan, dia ukur satu rumah berapa besar. Hhahha.. Nampak ok jer & I hope she's doing fine. Jap gi aku nak ke klinik mintak ubat cirit & bawak dia skali utk cek up. Manalah tau kan, ada apa2 yg pelik2 plak, harap-harap takder lah ...:)

Hmmm..tu lah cerita hari Selasa yg sungguh tak syokkk.. Ada lagi berita terkini that spell D.I.S.A.S.T.E.R to me - MAYBANK yang budus tu secara tiba-tiba tanpa angin & ribut dengan sesuka hati telah meng"cancel"kan credit card aku!!! Cilakak btol, belum sempat aku komplen sebab kad baru yg aku dapat (selepas kad lama diterminatekan secara tak sah oleh staff dia yg pekak tak dgr arahan aku betul-betul) nih asyik decline tanpa sebab, tetiba jer dapat surat kata kad dah kena terminate - seems like aku yg suruh terminate. Aku mengamuk giler, terus call Ass Mgr dia & buat bising. Azida tuh pun pening camnerlah boleh jadi camni. Aku malas nak cerita sejarah Maybank yg happend kat aku ..sampai besok pun tak habis..kes aku ngan Maybank ni nak masuk 2 - 3 bulan dah tak habis-habis. Lepas satu, satu problem yg dorang buat. Bodoh nak mampus...sakit jiwa aku! Sib baik lah aku nih malas nak wat kecoh..Azida tuh pun ok ngan aku, kalau tak, memang aku dah masuk paper dah, cerita kronologi masalah aku dr mula sampai skang.. Mangkuk hayun btolll! Harimau dia tuh dah tua lah agaknya, tapi tak mati-mati, tu lah yg bawak masalah aku rasa!! Wakakakkaa...

Selasa yang Serabut!!!!

26 comments:

yaya said...

speedy recovery both of u dear!

Farah said...

mmg kecian budak kalau jatuh katil ni..katil skang plak tinggi+tilam tebal..ha mmg gedebukla mcm buah nangka jatuhnye..

:: m.u.n.i.r.a :: said...

alaa ciannya Q!
takpe..untie tau Q kuat nye :)
tomeinya gaya Q tu...

Watie Aziz said...

Tq yaya, :) ok dah kot anak aku ..aku jer still blur2 ..ahaha

Watie Aziz said...

Farah, tu lah pasal, i punyalah jaga for 1 year ++ takmo dia jatuh, akhirnya, pecah gak rekod anak aku tergolek doggg bawah katil...ngeri nak ingat balik, sib baik dia ok.. hu hu..

Watie Aziz said...

Munira,hehhe..alhamdulillah,s etakat nih nampak dia ok lagik.. dia mmg lasak atas katil.. kalau tidur mmg ganas sket gaya dia .hahaha..cam boy!

salzahari said...

kesiannya dgr psl Q jatuh katil..u be careful tau! sementara baru dpt kaki ni mmg depa tgh tak stabil..selalu terjatuh walapun kita closely monitor.

i ada tulih psl jatuh ni..check balik my blog nanti.

Aliah time 1-2 bln bru dpt kaki tu ada 2-3 dia jatuh and scared me to death :p sbb terlentang kepala dulu lah, terhantok tianglah..ayoyoo...

tp pas lebam surut, dia bleh act mcm tadak pa2...miracle betul budak. kuasa Allah!

salzahari said...

anyway kan, lps budak jatuh elok terus sumbat nenen..leh calm them down.dan momen itu paling best, bak yg ko describe tu! mata mereka akan memandang kita dgn terkebil2 sambil mulut me'nyot-nyot' dgnr rakusnya...

Aliah kan..kalau nak nenen, direct je "nak....susu t**k...". sebutan t' tu mmg cute n notty! tp aku lum sempat upload gie video (camne ek? taktahu sbrnya :p)

Watie Aziz said...

Sal, tuh lah tadi aku terjah blog hang..besaunya benjol kat paler Aliah ..mesti sakit siut ..tapi dia leh rilek lagik yerk..dia pun cam Q kot, takut kena marah so better senyap jer..tahan sakit ..wkaakkakaa..

tuh lah, time nenen tuh paling best! terkebil-kebil dia pandang ..heehhe..

aku ada reply kat blog ko pasal cara2 nak upload video dalam blog. hehee

defina said...

watie,
taruk pagar kat katil ko :P
tapi mujur Q tak pe2 n x terhentak kepala dulu...

perut ko dah ok? aku kalu tercirit, trus minum air teh kelat, insyaAllah akn ok dgn segera.

Intan said...

Hope watie dah sihat lah hari nie...mmg kalo kena cirit nie tension tul coz asik keluar masuk toilet tu.

Setuju sangat budak baru dpt kaki nie kena extra jaga coz seronok tak ingat apa! "Dunia" milik depa lah katakan...

Q sayang, hati2 ye atas katil tu tak mo notty2 tau nanti mummy Q bebei memanjang...ekeke

Smelly Butt's Ama said...

adui kesian ko 2 orang ni..bak kata pepatah, sudah cirit anak pulak jatuh. hehehehe..cik saodah mesti tak ajar u pepatah tu kan :P

eh, next time (touch wood la, tak la nak harapkan bertime time dia jatuh) KALO lah dia jatuh terhempap mana mana kan, u quickly grab some ice cubes balut dlm sapu tangan and roll on the malapetaka area. this can really avoid the bengkak turns blue black. it works on my gal - yg macam monyet, panjat sana sini tak henti henti!

UmmiKhayra said...

Ala.. sianya both of you.. sorang kene cirit, sorang lak jatuh katil.. Tu la, bab jatuh katil ni ninie pun takut sgt.. seriau rasanya kalau anak jth katil.. :)

Watie, mula2 tgk post ni, ada gambar Q, mula2 dok pikir, ohh.. Q jatuh atas alas, ok la.. sekali bukak.. hahahha ku tertipu.. tu gmbr atas katil... :P

salzahari said...

TQ for singgah blog aku..bkn kes terbaru sbnrnya yg aku maksudkan.

well, baca sini
http://mypreciousgiftsalzahari.blogspot.com/2009/03/jatuh.html

me n de alisha said...

Alahai Qarissa noty yer...tapi pose Q atas katil tu cam kiut giler jew...comey..

Lovely Mommy... said...

eheheh... wati aku paham perasaan ko bila q nangis tgk ko takder bila bangun tido, Diya pun mcm tu nangis siot kalau aku takder. skang kalau nak tido dia nak tido ngan aku so aku kena pretend tido la jugak(kadang2 aku mmg tidur terus ahahahah)asal aku gerak jer dia sedar dah tu nangis. skang ader trik baru kalau dia tido mesti nak pegang aku, tangan ker, kaki ker tak kisah la asal ader. aku gerak jer habis!

MamaDamia a.k.a Haiza said...

wah hebat gak Q ni...lepas umur setahun baru jatuh2 katil bagai..Bagus mommy dia jaga dia..Damia tu masa umur 10 bulan dah pernah jatuh katil sekali...masa mula jatuh dia tak nangis..mungkin terkejut kot tapi elok jek I angkat dia..terus menjerit menangis..tapi kejap jek...pujuk2 skit usap2 kepala dia..cium2 pipi dia terus diam...ni skang dah pandai jalan lagi la haru jadinya..kejap terantuk kat meja kejap jatuh tertonggeng ...risau jek tengok tapi Damia tu teruja jek...sambil makan pun nak jalan2 lagi

Watie Aziz said...

Haiza,

i memang takut betul yang di jatuh sebab katil tinggi, tapi dah pecah rekod , mesti pasni lagi senang jatuh ..hmm..memang pon, semalam gedebuk lagik, pun sama, nangis kejap jer .. pastu dah melasak balik.. pasni jgn harap duk katil i ..duk katil sendiri ..ada pagar ..wakakkak..

hahaha..kiut ah Damia, i rasa semua budak takder perasaan sakit tak? Hhahaha

Watie Aziz said...

Naimah, hahaha..kalau ikut hati, mmg nak letak pagar, tapi nanti aku yg susah nak turun plak..waakkaka..

lah, aku tak tahu lah petua nih ..next time mesti buat! ahhaha.. dah ok sket ...tapi kengkdang ada lagik..hu hu

Watie Aziz said...

Intan, hahaha..tu lah pasal...dunia ini aku yg punya dia kata ..tuh yg asyik nak ngukur tapak rumah jer ..ahhahaa...

wakaka,,mmg kena bebel ngan i tapi dia pun kuat bebel lkah Intan ..pening ah daddy dia pasni ..hahaa

Watie Aziz said...

Chern, aah, cikgu saodah terlupa lah pepatah tuh ..dia tak ajar i .. hahahaha

er...semalam dia jatuh lagi tau chern ..walaupun tak bengak, i terus letak jgk ais kat kepala dia .. sejukkk ..hahaha

Watie Aziz said...

Ninie, hahhaa..gambar tuh hiasan jer yang ..sebab tak sompek nak ambil gambar time jatuh ..wkakaka..ada hati nak amik gambar dah gabra2 tuh..\hahah...

tp dr situ u dah tau dia lasak kan ..hahaha

Watie Aziz said...

Sal, ooo...ye ker ...hahaha..my mistake, sure2 ..nanti aku terjah ..heeh tq for sharing yang..

Watie Aziz said...

As, heheh,..dia kan kiut cam mak dia gak..wkakaka..perasan aku nih ..hahah..i dah send ur cards tau yang ..nby today sampai kot.. do let me know kalau dah sampai kay ..:)

Watie Aziz said...

Sue,
tuh lah ..seksa kan kita nak bergerak pun tak boleh .. hu hu...aku pun sama, kengkadang eksen nenen sambil tidur, terus terbabas ..hahahaha..

mak aih, samalah anak kita, Q pun wat trick tuh tau ..mesti nak peluk2 ..kalau aku tolak dia dan eksen berpusing cam tidur gak ..dia panjat wei!!!! ahahhaa...sabar jer haku ..dia tahu aku nak tipu kot... hahaha

adianiez AIDA said...

baca cerita watie ni, teringat kisah lama. masa tu kat umah MIL. katil kat bilik tu pun tinggi.

nurin, syuhada & hubby tidur tilam bawah. aida sorang tidur atas katil... hi hi hi... lepas subuh naikkan nurin and aida tido dgn nurin atas katil.

tak sampai 5 minit, gedebuk! dari tiarap, nurin nak telentang. sedang alih posisi, ter telentang atas lantai. few seconds menjerit tanpa suara! then, meraung la!

hi hi hi ... terus 4 beranak bangun tido...

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading