Friday, July 31, 2009

Qarissa & Her "Magic" Mirror!

Wah, lama betul rasanya tak hapdet blog anak aku nih. Almaklumlah, kami sekeluarga bercuti ke Jakarta & Bandung dr hari Isnin sampailah Khamis. Ni barulah balik ke M'sia. Balik-balik, sempatlah aku jenguk blog Q jugak. Tapi tak sempat reply sebab penat giler. Kul 4 pagi baru sampai umah. Wah, banyaknya komen-komen dari kawan-kawan terchenta termasuklah Tok Abah Q yang sempat menjenguk ke blog cucu kesayangannya ini. Hheheh.. Terima kasih lah pada semua yg berikan komen-komen yg membuatkan aku tersenyum sampai telinga bila balik dr Bandung. Nanti aku reply dalam tu gak kay. Tq again, love uols so much!!

Q: Tq Auntie-auntie semua & Tok Abah sayang, bg komen Icha "pandai baca". Auntie Isabelle suruh Mummy "tipu sunat" bgtau yang Icha yang tulis entry tuh. Wakakka..tapi nanti nampak na tipunya..pengsan plak auntie-auntie semua kang, Hahahaa!

Hari ni aku nak share video si kenit yang sempat aku amik sebelum ke Jakarta hari tu. Ni adalah sessi terai menerai baju sejuk utk dia. Heheh.. Punyalah malas aku nih, last minit baru nak kemas baju anak. Sepatutnya aku masukkan this entry sebelum bertolak ke Jakarta tapi tak sempat plak. Banyak betul mender nak buat sampai entry pun tertangguh. Hu hu..

Muka masa memula aku sarungkan penutup kepala. Hhehhe..Tgn nak mencapai jer ..

Qarissa memula cam tak suka pakai baju nih, sebab ada penutup kepala. Q ni memang tak leh letak apa-apa kat atas kepala dia tu, mesti dia tarik. Dia tak suka. Tapi, bila aku pakaikan penutup kepala yg ada kat baju ni, tetiba dia cam teruja plak, especially bila aku tunjukkan cermin depan dia. Excited dia, sampai membebel-bebel sorang-sorang depan cermin.Agaknya dia ingat ada baby "kiut" depan dia lah. Hahah.. Siap nak jilat-jilat cermin, cium-cium cermin, angkat-angkat kening & main-main mata depan cermin lagi! Hoverr betul! Wakakak..

Q: Erkkk..mender kat paler Icha ni Mummy???

Aku memang suka letak Qarissa depan cermin so that she can mingle around and "talk" with the mirror. Very good stimulation for her. Memang dari dia lahir aku dah amalkan this stimulation. Aku selalu join dengan dia sebab mak Qarissa ni pun pantang nampak cermin. Di mana-mana jua, asal ada cermin, mesti mata aku menjeling jer cermin tu. Wakakka... Tu yg duk latih Qarissa jadi "mirror whore" tuh. Hhahaha..Aku suka wat mimik muka depan cermin & tunjuk kat Qarissa. Dia suka sangat, selalu gak main Peek A Boo depan cermin tu, Q memang kuat membebel depan cermin bilik aku sejak dah dapat "mulut" ni.

Stimulation "lidah" di depan cermin. Hhhhee

Ha, kebolehan terbaru anak kesayangan aku ni selepas umurnya mencecah 13 bulan adalah MEMBEBEL BAHASA GERMAN!!! Masya Allah, kuatnya dia membebel, pening aku!! Ada jer mender dia nak cakap. Aku perasan sejak kat Jakarta. Sebelum ni bebel gak, tapi tak ketara "kuat" nya, tapi kat Jakarta-Bandung, mak aiiiii.... sampai aku & hubby tergelak-gelak. Aku rasa sebab dia ada rakan sebaya lah. Jadi dia teruja nak borak-borak ngan anak member we all. Heheh..kitaorang gi sana 2 family. masing-masing baru anak sorang. Anak member aku - Afiqah tu umur dia 2 tahun, tapi dah pandai cakap lah. Comel & bijak jer mulut bila bercakap. Bila Q membebel-bebel ngan dia, dia suka dan asyik gelak. Yang Q ni pulak, excited asyik nak borakkkkkk jer ... sampai satu tahap, dia membebel "dalam satu nafas!!!" Hambekk ko...sampai kawan aku kata , Qarissa ni ikut sebijik cam aku, bukan main laju membebel pastu dalam satu nafas jer!! Hahahha..

Q: Hehhehe. .lawa gak minah depan aku nih yerk!!

Mehlah kita layan video & gambar-gambar kat entry ni sebelum aku wat entry holiday plak. Tah bila tak tahulah tu..Wakkak..gambar pun tak transfer lagi ni, hmmm..aku & Saiful sakit tekak dan batuk-batuk pas balik Jakarta. Ni pun masih dalam kondisi tidak berapa sihat. I'm getting better tapi Saiful cam teruk jer. Jap lagi nak gi klinik utk cek apa-apa yg patut. Harap-harap takder apa-apa. Amin...

video
Video - Qarissa & Her sweater.

Si kenit yg nak "gantikan" aku,

18 comments:

sya said...

hehehe, darwisy pun sama..
tak boleh ada penutup kepala tu.. mesti dia nak tarik2.. hah, biar aje le kepala dia sejuk.. :P

cepat2 nak tengok gambar bandung.. :P

MamaDamia a.k.a Haiza said...

wah welcome back to Malaysia...ekeke gediks jek bunyi kan...sangat merindui entry2 dalam blog ni...gediks lagi...hihihi..ni mau lepas ni berhempas pulas nak masukkan story mory kat jakarta n bandung tu kan....chaiyokk chaiyokk...tak sabar nak baca ni...

Farah said...

alaa watie ,aku tau nape qarissa kuat membebel..mane tak tumpah kuah kalau bukan ke nasi..mestila ikut mommy die jugak hahahah..wei sambut besday kat bandung u..bessnyeee!!!

me n de alisha said...

alahai comey nyer Q... ooo g bercuti yer, patutlah senyap jer...anyway selamat kembali :)

me n de alisha said...

nanti jangan lupa upload gambar yer...n jangan lupa vote Alisha yer untuk "MAMA AQISH GIVEAWAY@My Cute Little Princess" yer ... vote kat http://damiaqish.blogspot.com/ (VOTE G04)...hehehe mummy Alisha gediks nak masuk giveaway...hihihi

.small shoes. said...

waaaaaaaa.. sure shopping hebat kat sana!!! best kan????

.small shoes. said...

waaaaaaaa.. sure shopping hebat kat sana!!! best kan????

Watie Aziz said...

Sya,tu lah kan, susah lah nak train, i nak pakaikan topi kiut2 pun dia tkmo..hu hu...habis dia tarik...

entry bandung ntah bila nak wat ..gambar pun tak tranfer lagi ..heheh

Watie Aziz said...

Haiza, heehhe.. tq yang ..rindu ker ..i pun rindu gak naak masukkan entry ..sana takder tenet ah ..i tak bawak lappy .. huhu...nanti i rajinkan diri transger gambar yg selebet tuh semua kay ..ahhahaa

Watie Aziz said...

farah, hahahha.. ya rite ..aku pun cam dah cuak2 nih ..habislah aku mesti penat layan mulut becok dia kalau dah pandai cakap nanti ..mesti ..mummu, napa tuh ..mummy napa nih? y like that ..y like this .. iskk seram aku!! hahaha

Watie Aziz said...

As, hhhehe..tu lah ..ingat nak letak schedule entry tapi tak sempat plak ..hehehehe..btw, i dah vote ur baby! heheh

Watie Aziz said...

Fatin, oklah not bad Bandung, pasar baru heaven ah .. ahhahaha

defina said...

weh, cam lama jer ko ilang....hahaha.....

cute Q ngan baju pink tu...dah pandai bergaya noooo...

jumpa tak barang yg ko cari? skali ko g bandung OKB ler peniaga sana...hihihi

Ummi Salsabila said...

watie,patutla u menghilang..huhu
rupenya sudah terbang ke bandung..best2.
nnt ltak gambo.nk nengok..:p

qarissa da pndai melawo ek.xlm lg ikut make up mcm mummy die lak.:p

Watie Aziz said...

Naimah,heheh,windu ker? heheh..ramainya org rindu aku nih ..wakkaka..aku pun rindu korang ..ahaks ..

best gak lah .. shopping banyak gilos baju lah, apa lagi,..balas dendam aku ..hahahaha

Watie Aziz said...

US,insya allha, pas transfer gambar i masukkan entry kay ..:)

aah, Q skang dah pandai dah hover2 ... tapi yg ketara mulut dia ..pening aku! ahhaha

adianiez AIDA said...

bab cermin - aida pun pantang bertembung dgn cermin kat mana pun. sure nak jeling. mata yg gatal, kan? now, anak-anak dara aida pun sama 2 x 5.

bab sweater dan hood nyer - aida pun baru belikan anak2 sweater baru ber hood gaks. 2 mlm both of them pakai tak henti! aduhai...

Watie Aziz said...

heheh..aida, comey kan budak2 pakai sweater ...i pun suka tgk...:)

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading