Thursday, October 22, 2009

My Pregnancy Journey: Bermulanya Trimester Kedua..

Alhamdulillah, akhirnya, trimester pertama yang memenatkan sudah pun sampai ke penghujungnya. Zaman uwek-uwek hanya tinggal sisa-sisa jer, kalau aku lambat makan sampai perut masuk angin, maka, akan muntah anginlah aku .. Hu hu ..Tapi sekurang-kurangya, perut aku tak sakit & kejang lagi macam dulu ..(sebab dah ganti ngan penyakit baru ..huaaaaaaa!!!)

Baby kali nih, apa yang aku perasan, nak masuk akhir bulan ketiga, dah kurang banyak muntah-muntah aku. Sikit-sikit loya dan kadang-kadang terkeluar sket tuh aku rasa biasalah kot..Kalau Qarissa dulu, sampai bulan ke empat aku masih muntah-muntah sampai rasa pelik- Bila nak habis morning sickness nih? Kata 3 bulan jer? Wakakakaka... Satu lagi aku perasan, aku boleh makan nasi di awal bulan ketiga pregnant. Kalau dulu, sampai 4 bulan aku tak leh amik nasi. Asyiklah makan ROJAK KARIM kat belakang DEMC tuh..Wakakaka..sedap oo ROJAK KARIM tuh... Tapi sayangnya, muka Qarissa tak macam Aiswarya Rai pun ..Hahahhaaa... Aku perasan kunun-kunun kalau makan ROJAK KARIM banyak-banyak, manalah tau muka anak aku ikut muka Shah Rukh Khan ker, Shilpa Shetty ker ..hahaha..maklumlah, KARIM tuh India Muslim, adalah cam Hindustan sket ..Hahahha..Perasan mak ni noks... Tak koserr KARIM nak layannnsss...

Dan, akhir bulan ketiga juga aku dapati, perut aku membesar dengan melampaunya, tak macam masa ngandung Q dulu, mungkin sebab dah ada kantung baby, tak macam anak dara dulu..hu huhu...masa Q dulu, 4 bulan pun masih tak nampak perut...dan aku makan pun lebih banyak. Warghh..seram jugak kalau gemok nanti . Hu huu... 21/10/2009 yang lepas, aku wat check up kat SMC. Baby in Womb dah masuk 16 minggu, dah 4 bulan anak Mummy! And guess what??? Aku dah mula rasa my baby's kicking!!! Aku dah rasa sejak 3 bulan ++ lagi. Tapi macam ragu-ragu sebab aku rasa terlalu awal. First time aku rasa tuh memang terkejut beruk sebab rasa cam perut aku kena kejutan elektrik!! Pelik sungguh sampai aku cam terdiam jap & start thinking.. - mender tuh??? Then aku ignore jer..Pastu happended for 2nd time. Pun rasa cam kejutan letrik gak. Hahahah.. pelik sungguh.. tapi dah masuk 4 bulan nih, aku confident lah, memang dia kick!! Aktif sungguh macam Qarissa jugak. (huwaaaa..masih aku terasa penangan Qarissa 40 minggu 2 hari dalam perut, sampai ke pinggang aku dia tendang!! Makcik aku ingat aku create stories sebab dia tak percaya Qarissa aktif giler sampai camtuh, sekali aku bg dia pegang perut aku for 1/2 jam, hambekkk ko, Qarissa gerak non stop, terkejut beruk dia tgk perut aku beroleng-oleng, manalah orang tak ingat Qarissa tuh BOY!!! Sempatlah arwah mak mertua aku rasa ke"ganasan" cucu dia dalam perut!!)

As usual, aku malas nak copy gambar yg Doktor scan, tapi ala-ala ginilah my Baby In Womb now!! 16 weeks..

Alhamdulillah, setakat nih, semuanya berjalan lancar, baby sihat & yang paling both of us tak sangka, buat pertama kalinya, aku nampak my Baby In Womb boleh gerak-gerak kaki, kepala & tangan masa tgh check up!! Masa Qarissa dulu, tak jelas sgt, maybe sebab we all eager nak tgk jantina + Qarissa aktif melampau sampai Doktor tgh cek pun dia tendang, so gambar tak jelas (atau maybe the machine hampeh!!!) Hahahahaa...Memang teruja sungguh bila tgk 1st time...macam anak pertama plak rasanya. Cek up pertama kat PUTRAJAYA on 8/10. Tgh-tgh my friend cek my tummy, aku nampak baby aku berada dalam posisi berenang, then aku nampak kaki dia bergerak-gerak cam dia tgh berenang sambil kepala dia terangkat-angkat. Sebijik cm org tengah berenang!! Aku blur jap, then ask my friend -"Sumi, my baby punya kaki tgh bergerak ker tuh?". And she said, "YES!! Dia tgh bergerak lah tuh!". Wow!!!! TERUJANYA aku tgk!!!! My hubby pun sama. Excited giler! Then cek up kedua kat SMC ni lah, kali nih, posisi baby dah terlentang pulak. This time, aku nampak tangan dia terangkat-angkat macam tgh angkat berat tuh! Hahahhaa..So cute & tiny! Tapi sayangnya, dia masih mengikuti jejak langkah kakaknya dengan MENGEPIT JANTINA NYA - tak mau tunjuk .. hu hu ... Harap-harap Boy lah yerk... :) Tapi kalau rezeki dapat girl lagik, mak tak kesah noks.. janji sihat dan sempurna akal & sifatnya, mak dah cukup bersyukur & gembira!!!

Hmmm..terbeliak jugak bijik mata laki aku time nak bayar bil. Hambek ko...bil SMC tuh sampai RM 170.30 aku kena!! Ganaz sungguh! Dulu cek kat DEMC time Qarissa tak pernah lebih RM 60. Cek kat SMC ni memang mahal lah ..Consultation doktor jer dah RM 64. Ubat, Lab, Machine semua dah RM 100++. Hmmm.. takperlah, apa nak buat, swipe jer lah kad ... Hu hu .. Doktor bg aku makan Obimin Pluz. Thanks to Hanie jugak coz ada rekomen this Obomin Pluz. Mula-mula Doktor nak bg Obimin, tapi bila aku cakap pasal Obimin Pluz, dia kata memang ada & terus bg that supplement. Aku ingat nak beli yang Yaya dok promote tapi sebab dah dapat Obimin Pluz, tak jadilah, sebab aku rasa kandungan dia sama, lagipun Doktor kata jangan makan terlalu banyak supplement. Makan yang essential for the baby dah cukup. So, setakat nih, aku makan Asid Folik, Obimin Pluz, Vit B Co & Calcium jer...:)

Tentang "Ganti Penyakit Baru" yang aku tulis kat atas tuh - hu hu hu ...adalah penyakit MALAS & Asyik nak tidur jer + RESDUNG yang tetiba jadik melampau teruk! ...Adoi....Nak buat apa pun malas. Nasib baik sisa-sisa kerajinan melayan dan mengajar Qarissa masih ada, kengkadang aku pun rasa bersalah ngan Q sebab dah lama tak bukakkan LR dia. Memang aku malas bukak laptop. Banyak buat flash card, reading session & DVD Education jer. Syukur sangat sebab anak aku nih pandai sungguh bawak diri, pandai amik hati aku. Bila aku penat, dia akan tekedek-kedek datang, senyum, dan kemudian hug aku sekuat-kuat hati, then kiss-kiss pipi aku. Siap bunyi-bunyi "Muahh...muahh.." lagi... memang sayu jer rasa..Bangga pun yer sebab anak kita nampak sangat sayang kat kita. Nak berkepit jer. Bila malam pulak, setiap kali lepas habis minum susu, dia akan merangkak cari aku dah terus peluk aku. Kaki siap letak atas peha aku lagik!! Tangan pulak, kengkadang letak kat dada aku, kengkadang letak kat perut. Memang aku jadi bantal peluk Qarissa setiap malam!! Sampai Daddy dia kata - Manjanya anak u ..Macam mana nak pisah bilik nih???

Pasal RESDUNG tuh, aku pun pelik, apsal lah anak kedua nih melampau-lampau teruknya? Aku nih dah lama tak kena RESDUNG. Tetiba anak kedua nih, naik plak RESDUNG aku. Every morning mesti nak bersin-bersin dan gatal gilos hidung den. Mesti nak bersihkan hidung sampai sakit-sakit dan selsema selalu. Mula-mula aku takut selsema aku berjangkit ke Qarissa & My Hubby tapi rasanya tidak sebab sejak aku kena RESDUNG ni, sekalipun dorang tak selsema!! Nampak sangat bukan selsema, tapi RESDUNG yang sungguh JAHAT!!! Apakan daya, nak makan ubat aku tak berani, tahan jer lah ..ada tak der, aku guna bedak sejuk RESDUNG brand PERMATA HIJRAH. Kurang lah sikit gatal. Nak pakai titis hidung Permata Hijrah pun aku takut. Aku terguna SEKALI jer, tu pun sebab lupa. Doktor kata kalau sikit-sikit takper, sebab dia local, bukan terus ke baby. Tapi takperlah, selagi aku leh tahan, aku tahan jer lah ..:) Cuma sakitlah hidung dan perut sebab asyik menghembus jer!! Aku takut Baby In Womb akan effect but thank God, Doktor kata tak der apa-apa, unless kalau Batuk, dia kata maybe ada effect .

Aku harap sangat dah masuk bulan ke 4 ni, aku akan rajin semula dan boleh update blog selalu. Kesian pulak rasanya bila ada yg mesej nak mintak aku kongsi info pasal baby's education. Dah lama aku tak update blog education Q. Nak ambil gambar produk pun malas weh ..Semua MALAS lah senang citer! Hahahhaa... Hampeh sungguh!! Really hope this penyakit will get off sooner.. Hu hu ..Amiiinnn.....

Till then, jumpa lagi di masa aku rajin menulis blog kay! hhehehee..

Rajinkan dirimu!!
Watie Aziz

26 comments:

Intan said...

Wahhh lamanya baru ada n3 ye watie :) Seronok nyer baca watie tulis...emmm...so so miss lah all the fun and thrill during pregnancy period. Wish that I am in the "same boat" as u are...

To ur RESDUNG...shoo shoo go away. Kesian kat mummy peknen sorang ni :)

Fuh fuh...bb boy kot tu...teka teki tekuk...ekeke.

Momma Mia said...

Wah dah masuk next trimester... mood swing malas ber blog kite sama la watie.. hehe tp so far mine dah ok sket... tgh gagah utk mengupdate n3.

Moh kite doakan Intan sama club dgn kite ASAP for her next 6th Anniversary. Fo u take care dear!!

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful said...

wow dah lama tak tgk update from u. happy enjoying the honeymoon of pregnancy..time ni la boleh enjoy pregnancy pun..nnt 3rd tri is the complaining term lak..kikikkiki..

takecare.

Fid said...

watie
wohh...penyakit baru erk..hehehehee

selamat bergembira ketika preggy...hehehehehehe

SMC mmg DAH jadi mahal le ni....
ko jumpa doktor mana??

h4ni3 said...

wahh.. dah masuk 2nd trimester. sekejap je kan. :)
tengok ramai member2 pregnant ni, teringin la pulak. tp mengenangkan dua budak lasak yg ada tu, kensel la. huhuhu~

owhh, terharu lak watie ikut my recommendation. hehe. tapi kalau dah makan obimin pluz tu, folic acid + B complex takyah ambik pun takpe. Continue Obimin Pluz + Calcium jer. Sbb dlm Obipluz tu pun dah ada BCo + folate

Anyway, take care ya. Another 24 weeks to go.. InsyaAllah :)

Zety Zin said...

aku pun haritu (hingga skrg) kena resdung teruk. dah la tak pernah kena. mati2 la ingatkan ada no3. rupanya masih kosong lagik. kehkehkeh.

haih rasa syok pulak baca entri member2 blogger yg tgh pregnant nih. *adakah ku sudah redi utk no3???*

Zety Zin said...

oh ye. lupa pulak. SMC memang mahal wehh... dulu masa anak sorang boleh lagi lah aku nak redah sana. skrg tidak lagi. hihi.

Nur said...

watie..i semenjak preggy ni jerawat mencanak2 naik..sama naik dgn berat bdn aku ni huhuhu.pehtu bdn asik panasss jer.tido mlm kipas mesti full swing..kalu kt opis dlm air cond pun mesti berkipas sampai opis mate pun heran..

isabelle said...

akhirnya ada gak entry baru. aku dok wonder tunggu update ko, watie.

aku pun aritu gatal p SMC kena rm170 gak. konon igt SMC better than DEMC.
huh...kalo p DEMC, at least mercilon tu leh kot dpt claim under panel. save skit.

anyway, good to hear ur progress. letak la gmbr. nak gak tgk pipi ko dah kembung lum.mesti kiut.

p/s: wei, email me ur hp no. (snowwybear at gmail dot com)

azzamoro said...

wah cepatnyer. i pun tak sabar nak abeh 1st trimester. mcm lame jerk..

Watie Aziz said...

Wah, terharunya baca komen kawan-kawan semua. Rindu jugak korang kat aku walaupun aku lama tak update blog..! I miss ulos too! hhehee...

Intan, i doakan u cepat2 peknen satu lagi kay ..:) nanti Arissa ada kawan nak mian hide & seek. Hhehehe..

tu lah, muntah dah kurang, resdung plak singgah ..tense jer i ..huhu

Watie Aziz said...

Momma Mia,
tu lah pasal, lain macam btol sejak peknen ni kan ..i pun pelik, ni la baru ada rasa nak berblog kembali.hehehe..tu pun setelah i menggagahkan diri ..harap2 ia berterusan lah ..hahaha..

tu lah, i pun doakan Intan cepat pregnant lagik..heheh..ramai geng blogger pregnant best yerk!!

Watie Aziz said...

Momma-Miya, hehehe..tqvm dear ..hmmm..takyah tunggu 3rd trimester yang ..skang pun dah rasa bahangnya ..hahha..sakit belakang i menjadi2 plak skang ..asyik berangin jer badan ..asyik nak kena urut jer tulang belikat nih ha ..3rd trimester tak tahulah camner yerk! ehhehee

Watie Aziz said...

Fid, tq vm dear,
aku jumpa doktor shahbahiyah..memang mahal lah dude, padahal aku dah tanya dah dulu, dia kata kalau 2nd visit dan setrusnya murah sket .. tipu jer ..manader ..mahal giler ..

Watie Aziz said...

Hani,ur moset welcome dear ..hehehe..oo yer kert tak yah amik..hahha..aku belasa jer sebab i tanya doktor dia pasal 4 supp yg i amik tuh, dia kata ok ..ahaks ..tu yg belasah tuh (adahal malas sungguh nak makan ..) obimin tuh besar yerk .. tercekik aku nak makan ..hahahaha

Watie Aziz said...

Zeti,tu petanda tuh...insya allah sangkut tak lama lagik..aminn.. hehehhe..hang ready ker? aku nak menunggu trimester pertama yg tak larat nih... kalau dapat anak lelaki kali nih, rasanya 3 tahun aku rilek..kahakahakhak

Watie Aziz said...

Zeti, memang mahal siut ..kengkadang rasa tak berbaloi, tapi dah terlanjur ..apakan daya ... baik gi DEMC..tapi tuh lah ..DEMC tak berapa selesa...tapi untuk cek up biasa, aku rasa ok lah, sebab quite cheap...SMC melampau ah ...menci aku!

Watie Aziz said...

Nur, lah hai yang ..samalah kita, jerawat aku pun sama! masa Qarissa pun cam tuh gak, masuk 6 bulan, bukan main licin muka aku sampailah pregnant balik!! sampai ada org tanya aku pakai produk apa muka licin gilos!! padahal, pencuci muka pun tak pakai langsung, bedak baby jer aku sapu ettiap hari ..ahahhaa...

tapi tu lah, aku harap kali ni pun sama, harap2 dah 6 bulan nanti, kuranglah jerawat nih..huduh ah muka den .. hu hu ..

in terms of panas tuh, tak lah sangat .. maybe sebab aku kurus jugak due to muntah kan ...hu hu

Watie Aziz said...

issabelle, wah .terharunya ku...aku pun rindu gak kat ko...hu hu ..apakan daya, nak bukak lappy pun tak larat dude... hu hu ..insya allah pasni aku akan rajinkan diri ..hahahaha..

tu lah kan, aku hangin ah ngan SMC tuh, mahal melampau2 ..padanlah kaya .. nanti aku mintak kerja kat sana, leh dapat diskaun on medication sket kan ..ahahhaha

alahai dude, aku sama jer tak gemok pun..nak gemok camner ..muntah jer ..cuma perut ah dah nampak bulat sket ..ahhahaha...muka maintain, siap nampak sexy bone lagik..kurus sgt lah kunun...

nanti aku emel ko kay ..:)

Watie Aziz said...

azza, tu lah pasal..aku pun rasa lama jer .. nasib baik ia hampir berlalu dude ..hu hu ..gud luck to u kay ..:)

Intan said...

Watie, kalo takde costume tak yah beli pon cume be creative ngan bhn2 yg ada kat rumah pas tu gayakan kat Q...settled.

Contoh cari lah bahan2 utk jadikan Q as a witch ke or perhaps an angel :)

Kalo tak larat sobab peknen, takpe it's ok...paham sgt...he he :)

MamaDamia a.k.a Haiza said...

welcome back dear....hehehe cam teruja jek tengok u dah up date blog...cam lama jek nak menunggu citer2 baru u....bestnya baca citer pasal pregnancy u ni..*wink wink* sangat tergedik nak pegnen gak ni....baru ni period lewat dekat 2 minggu...ingat dah ada isi...sekali period plak....takda rezeki lagi jawabnya...

Resdung plak ke....pakai je bedak Permata Hijrah tu...InsyaAllah memang elok....i memang ada resdung n skang setia pakai produk Permata Hijrah tu...menepek2 bedak sejuk malam2..hihihi....kim salam kiss kiss kat Qarissa darling okeh dear...muacchhss

Watie Aziz said...

Intan, ok yang ..i try tgk gambar2 lama mana yg sesuai kay ..:) ada rezeki, i join ur contest ...dont worry ..:)

Watie Aziz said...

Haiza darling, tq lah sangat yang ..rindu gak u kat i yerk..hehehe..insya allah ..kalau tak penat , i update selalu kay ..:)

tu lah haiza, tense lah i resdung nih sebab i peknen kan ..penat hembus dan perut pun sakit ..hu hu ..apakan daya .. i byk makan vit c gak nak kurangkan selsema ..sometime ok..sumtime tak pon..hu hu..

Afzan Aini said...

samelah kite watie.. dah 16 minggu jugak. Ntah2 due date pon lebih kurang same. I nye due 30/3/2010.. Ehehe, I harap dapat girl, u lak harap dapat boy kan.. tp i cam x rase je lg baby gerak, lemak perut tebal sgt kot. Ahaha. Tp kadang2 mcm rase, ntah x sure lah. x sabar nk tgk boy ke girl..

Watie Aziz said...

Afzan, congrats dear ..hehehe... i punya due 6/4 yang ...heheh..berdebar gak .. selalunya kita leh rasa baby bergerak masa 5 bulan.. tapi baaby yg kedua nih i terasa awal plak...tak lah aktif sgt dia gerak, sehari dalam 3 kali dapatlah i rasa .. hehehe...

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading