Wednesday, June 17, 2009

Temuduga SPA? NAK PERGI KER?

Sebenarnya, entry nih da lama aku nak masukkan, tapi sengaja aku lengah2kan ..sebab sampai skang aku masih tak tahu & berbelah bahagi...- NAK PERGI KER?

Aku dapat panggilan temuduga SPA pada Jumaat, 26 June nih (ni tarikh lahir Qarissa, sehari sebelum majlis dia on 27 plak tuh) - kalau betul lah tak silap aku ..heeh..sebab ...sebab ..aku pun dah lupa mana surat panggilan tuh ..mesti aku salah letak surat tu ..hu hu ..(kalau tak leh tempek gambar wat kenang2 an ..ahaks..)

Mmm..masa dapat tuh, aku pelik gak, sebab aku failed exam PTD yg aku pergi masa baru habis pantang dulu (ni exam kedua aku gi, exam pertama gi aku lulus, tapi aku tak pergi 2nd interview sebab dah dapat kerja CRONY, tuh lah padan muka, nak failed dapat lulus, nak lulus failed plak..hahahah), takkan dapat offer plak??

Rupanya, ni panggilan temuduga untuk Pegawai Teknologi Maklumat - N41. Temuduga kat Putrajaya. Haduiii..cam ner nih? Nak gi tak erk?? Hubby aku siap gelakkan lagi, dia kata, "U nak malukan diri u ker? U mana pernah kerja in IT Line? nanti dia tanya coding2 nak jawap apa?"

Mmm...betul jgk, dah lah aku tak pernah kerja gomen, 8 tahun aku bergelumang dengan kerja, tak pernah sekali aku kerja bhg IT. Core aku semua Mktg, Sales, Training, Motivation. Aku memang kurang gemar coding. Tapi pelik gak kan ..sebab website CRONY aku wat sendiri (walaupun tak seberapa) dan website PFA, aku yang maintain. Taklah budus sangat aku ni in IT dan coding ..(kalau tak, taklah blog Q cantek kan ..hahaha...mak dah nak start perasan nokss...)

Kawan2 aku yg sama position kata, time interview takder lah tanya coding sangat ..tanya general jer .. dia suruh aku goreng ..hehhhe..kang hangus aku goreng camner?? hahahha..Yo yo jer dorang kata confirm aku leh dapat, yer lah ..korang lah jadi interviewer nya ..mesti aku dapat punya ..ahhaha..

Ada yang kata,kalau dah dapat, tapi tak pergi masa panggilan, nama kena black list plak?? Aduss.Baik aku tak yah gi kalau camtu, at least bila dah betul2 ready nak kerja balik, baru lah aku pulun habis2 time interview ..(quite hard to act stupid when u're not..hahahah)

Ada plak kata, tak yah gi lah Watie, duk umah jaga Q sambil2 wat business online ko tuh! Hmmm...serba salah lah aku .. aku buat2 lupa jer interview session nih, tapi makin dekat tarikh ..mak plak cuak noks .. hahaha..

Hmmm.sanggup ker aku tinggal Q ngan Nor kat umah masa aku kerja nanti? Susu Q camner ..? Dia tak suka puting, nak direct minum.. camner nak pisah ngan dia yerk? Hadus ...migrain aku !!

Camner yerk? Nak gi ker tak ..?


Gambar takder kena mengena ngan cerita. saja nak letak sebab aku pun cam kena letak kain kat paler sebab pening!! Nak kasik sejuk sket! hahaha...


Confuse Mummy,

24 comments:

sya said...

kalau saya, pegi je dulu...
kalau dapat, masa tu baru fikir nak pergi ke tak.. (boleh ke? :P)
mana tau masa dah dapat tu, dah terbuka hati nak kerja... :)

tapi, memang berat hati lah nak tinggalkan si comel...

defina said...

kene istiqarah banyak2 ni watie....

Watie Aziz said...

sya, tulah pasal, ingat nak gi gak,tapi kalau dapat, pastu rasa takmo axxept, nanti kena black list plaak..haduss...

hati cam 80% takmo gi ..hmmmm..

Watie Aziz said...

naimah,
tu lah pasal..insya allah aku wat nanti ..(tapi kalau hati rasa cam malasss jer camner yerk...??)

~Puteri-Nuur~ said...

watie,
pegi je dulu.masa interview selalunya dia tak tanya pun pasai coding2 tuh.kalau dapat,then baru fikir balik nak ke idak.peluang nk dapat interview bukan senang noks..

Qarissa's Parents said...

aduh nuur,hang wat aku serba salah tau .....hehehe...hmmm..nanti aku consult hubby lagi ah camner ..

kalau jadi pergi, satu hal plak nak carik balik, mana aku letak surat tuh ..hu hu.. hari tgk, pastu dah simpan, tapi lupa kat mana noks..hahahha

kakyong said...

salam,
tak salah mencuba, peluang dah ade.. cuba2 lah test market... :)

isabelle said...

watie,
i cadangkan...u pegi je.

dpt x dpt, nanti pikir lain. yg ni Allah dah kasi peluang...grab je dulu.

tapi kalo tgk2 muka interviewer tu adalah your ex, u sepak dia laju2...hahaha

Intan said...

Takyahlah g watie...he he he (jahatnye den nie!).

This is just my 2 cents...Q dah selesa dan seronok mummy nye ada kat rumah jaga dia dan watie pon WAHM ape, so bkn nya dok "kosong" je kat rumah ada gak fulus masuk tuuu...

Plus Q akan mendapat 100% attention from u maaaa :)

Anyway it's up to u tuan badan utk memilih ;)

Zety Zin said...

erm, kalau tak pi interview takpe. tapi kalau dapat offer kerja dan kita tolak, tu yg org kata kena blacklist tu. rasanyalah.

kalau saya, kalau dah bekerjaya sbg WAHM, saya tak pi kot interview tu. hihi.

salzahari said...

Watie..u can email me if u wanna know what scope of F41 (mind u, it's not N41=Peg.Tadbir).i've been in the position 5 years already!

no harm to try...kalau nak keja pun, still leh BF! pam kan ada? Kita pun still supply EBM to Aliah lps naik keja...

Watie Aziz said...

Oh kengkawanku,terima kasihlah atas pandangan semua yer..really appreaciate it..muahs muahs..

kak yong,tuh lah ..serius saya mmg serba salah..yg pelik tuh, saya fikir, kalau failed takper lagi..kalau lulus then tak pergi camner?? kena black listed aku nih kang!! (org gi interview dgn harapan lulus ...hahah..aku nih terbalik plak..baik tak yah gi kalau gitu..hu hu...)

isabelle, hahaha..takder maknanya dia tetiba jadi interview ..sikit habuk tak layak!! ahahhahaa

intan,heheheh..i suka dgr komen nih .. whoaa...kenapa ngan aku nih? gilos dah ..100% attention tuh yg paling best i dgr sampai sengih2 aku ..ahahah

zeti, tuh lah kawan i pun kata gak pasal black list tuh..i takut if dapat then i decide takmo pergi, camner? habislah aku ..tertutup sudash peluang nak kerja gomen pasni ..(mana tau 3 4 tahun lagi ker kan ..hu hu)..hhehhe...u pun rasa if WAHM takyah gi yerk..? heheh..

sal,
la....hari tuh jumpa u i pun lupa nak tanya kerja u yerk? u pun PTM ker? heheh..malunya aku ..nampak na tak tahu @ tak tgk kertas interview - mmg lupa letak mana sampai salah2 kod aku tuh ..pergh..malu den ..hahaha..tq betulkan i yang .. nanti i emel u kay ...apa perasaan u dah kerja 5 years nih? cehh..aku lak jd interviewer ni?? kahkahkahakhak

kakyong said...

ic.. watie WAHM.. baru tahu.. hahahah..
kalo kakyong in ur position memang tak g ler... sbb dah best dgn time flexibility...

Watie Aziz said...

Kak Yong, hahaha..tu lah pasal ..dah terbiasa ngan flexibility pun ya jugak sebenarnya ..setahun lebek melepek lepok ngan anak ..hahah..

ha, ni berita terbaru nk bgtau semua kengkawan nih, sebelum tuh aku nak bgtau dulu - Si Q tuh dah pandai geleng2 kepala semenjak dua menjak nih..tak pasti sapa ajar, tapi dia dah pandai lah ..siap ngan tangan lagik sambil geleng2 tu

tadi aku saja tanya Q, dia bg tak Mummy kerja .. mula2 dia diam ..angguk pun tak, geleng pun tak ..tapi wat muka seposen pandang bawah ..aku nih semangatlah sambil tanya, sambil anggyuk kepala aku.. (dgn harapan dia pun agguk sama) ..tapi dia cam tak respon pun ..buat muka seposen plak..

then masa dlm walker, time tuh daddy dia ada gak ..aku tanya lagik..walla...member geleng lah!!! terkejut beruk aku dude!! hubby aku gelak2 kan aku bila dia nampak ..sambil kata .."ahhaa..anak tak bg lah tuh!" yg hangin tuh ..si Q pun tolong gelak sama pastu!! gelak besau plak tuh..

then bila aku tanya lagi, dia dah takmo layan..angguk pun tak, geleng pun tak ..buat muka nyampah .. hahah..mesti dalam hati dia kata " tak paham2 org tua ni ..asyik tanya jer!!"

sabar jer mak dek nons...

yulie said...

watie, aku ni yulie.. pi je laaa! hehe.. best pe interbiuu2 ni..
jom la masuk IT balik... pastu bagi chance aku pulak dok uman .. heheheheh

Watie Aziz said...

yulie, hahahha..perli nampak ? masuk IT balik...haduss..masih terbayang2 kita struggle dulu kat UTM kan ..sib baik pas weh ..hahaha..

aku dah lama gilos tinggalkan IT especially coding2 nih beb ,..tuh aku cuak gak .. kalau setakat simple2 IT, coding senang2 .. guna software sket2 ..mmg biasa lah ..i mean kita tak kerja iT tuh pun kita gunakan that thing gak kan ..tapi kalau nak suh aku bangunkan satu sistem from fround up...hahaha.. mau berpeluk mah dek nons..

heheh..hang nak duk umah gak ker ..meh lah kita sama2 duk umah ..ada geng aku ..:)

Lovely Mommy... said...

eh watie, aku blur jap, saper Qarissa's parents yg komen tu?

pasal interview tu, ha aper kepututsan ko? ko nak kerja dah ker? huhuhuhu... tinggal la aku sorang ni ha dok jaga baby lagik huhuhu...

Qarissa's Parents said...

sue, hahahha...Qarissa's Parent tuh haku lah weh ..aku masa tuh tgh guna emel geniusqarissa.Alah, yg kita bincangkan hari tuh...

Tuh lah jadinya bila htr comment ..hahha..malas aku nak tukar ..sama jer maksudnya ..

tuh lah sue, kang aku kerja ko takder geng plak kan ..sian plak ko ..iskk...takleh jadi nih ..hmmm.. ok taklah .. ko punya pasal..mak cancel lah gi noks... mak jaga ko jer hokay ..temankan ko YM sokmo..ahhahaa..ok tak idea nih?

-Ain-Dak In- said...

kak watie..
lambat x ain nak bg komen nih??
hahahahaha..
baru prasan n3 nih...

hmmm..
ain baru jek isi borang spa..
itupon rela paksa...

tp sebenarnya ain lebih takot kene interview..
ain x suka kene interview...
ain x suka org tye ain..
ain x suka org pdg2 ain..
ahhhh.........

rase nyesal anto borang spa tu...
kan bes klu dpt supporter mcm pembaca kak watie ni..

oh god.... i need u........
waaaa..........

xde ke kerja yg x payah kene interview???
(ngok ngeknye soklan)

wakakakakambing...

Qarissa's Parents said...

Ain,kalau akak jadi Ain, lum ada anak, gi jer lah ..nati dah ada anak, lagi susah nak kerja tau ..macam akak nih lah ..huwaaaa...tensen ..sebab dah terlebih bonding ngan anak..

ko gilos apa kerja takder interview..??kalau ko malu time interview, akak cadangkan ko pakai purdah ..jadi kuranglah malu sket kot..hehehe..bernas tak idea nih? (tapi ko kena cakap kuat sket lah ..kang dia tak dengar ..kalau dia tanya kenapa pelan sgt suara ko..ko kata suara tuh aurat encik, tak leh kuat2 ...hehehh)

Afzan said...

Laa.. watie dapat interview F41 tuh ke? Hmm, saye nih pon F41. dah 6 bulan tersadai kat KL x dpt2 tukar ke Kuantan lg. tu yg tiap2 mggu blk kuantan tu. Kalo bace blog saye, taula betape seksenye saye nk mintak tukar. tapi kalo area KL byk kot kosong. kalo nk tips, ade kat blog saye. http://afzanistrator.blogspot.com/2009/06/tips-temuduga-pegawat-teknologi.html

Watie Aziz said...

La, watie selalu baca blog Affan je ..heheh..tak perasan ur personal blog tuh...i campur semua jer ...ahhaha..malas nak maintain 2 blog..cam kelam kabut gak rasa ..dengan bonita club, web perfume, & yg terbaru, blog invitation Q. Tapi tuh sekali sekala jer ..ehhehe..

lah, siannya u ..mula2 i ada gak baca comment kata u bgtau kena balik tetiap minggu, i cam pelik, maybe balik kg kot, rupanya kes nih lah ..wah ..mesti u rindu Affan yerk...

i pun harap cepat2lah u dapat tukar ..iskk..rindunya lama tak jumpa anak yerk...

mmm..ni i dah bukak ur blog nak bacalah nih..ehehh tq so much for sharing yang..

Afzan said...

hmm nampak gayenye watie nih cam x nak pegi je interview tuh. ehhe,takpe2 ape2 kputusan terpulang lah. Yg penting keluaga diutamakan, actually kdg2 rase mcm nk give up keje, coz menunggu nk pindah x dpt2. rase nk jd WAHM(ape maksud WAHM pon x tau). rase mcm nk dok umah, jage anak, buat bisness online je.

Watie Aziz said...

hhehehe....tuh lah pasal..ada 2 hari je lagi nih ..hehheh..hmmm..hubby pun cam ala2 tak restu jer ..si Q plak ..mentang2 dah pandai geleng & angguk, bila tanya dia akan buat dua aksi, sama ada geleng @ tak gerak langsung.hahhah..ntah paham apa i cakap ker tak ..i pun tak tahu..

maybe kali nih i tak gi kot, nanti Q dah besar sket ..i dah ready, maybe i gi lah ..ehhehee

u mmg very the tabah lah Afzan, sanggup balik kg every week kan ..bagus lah u nih .. u dulu pun tak tahu apa tuh WAHM, SAHM, bila google2, baru tahu ..work @ home mum & stay @ home rupanya ..hahahaha...so i ni kategori WAHM lah gamaknya ..hahhaha.. meh lah joinn i Afzan ..(iskk...menghasut org plak aku nih..hahahah)

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading