Wednesday, June 17, 2009

Aktiviti Utk Fokuskan Mata & Jari Jemari Qarissa

Sedari Q kecil, aku memang suka bagi Qarissa pegang barang-barang yg kecik-kecik dan susah digenggam macam pen dan kertas sekeping @ anything yang kena guna jari untuk pegang. Kat Gymboree, banyak juga aktiviti to stimulate eyes & hand coordination, tapi ni aku saja jer tambah-tambah sendiri ..ahhaha..memandai-mandai plak mak Q ni yerk!!

Sebab aku tgk, pergerakan jari-jemari adalah motor stimulation dan aku nak stimulate kan tangan dan jari jemari Q (yang sungguh kiut tuh) dari kecil, so dia akan dapat memegang & menggenggam apa-apa barang yang diberi dengan betul (tapi bila barang dia tak suka, dia akan amik dan kemudian lempar jer ke tepi, kadang-kadang ke belakang (ikut arah atas kepala lagi, cam eksen naaaa), sabar jer aku...) . Kalau genggam mungkin senang, tapi nak latih pegang barang cuma dengan menggunakan ibu jari dan jari telunjuk, aku rasa it takes times jugak, jadi aku latihlah dia dari kecik.

Seriously, aku tak pasti whether what I'm doing is right or wrong coz aku bukanlah pakar kanak-kanak, pakar fisio atau Albert Einstein, I'm just trying to be creative while playing with my dotter & as long as she have fun memegang semua mender yg ada depan mata, I'm happy with it ..That's my way to stimulate my baby. Lantaklah orang nak kata apa kan ..Anak aku, aku punya suka lah ..! Ahahahaha...(garang mak dek nons....)

Alhamdulillah, as time goes by, aku nampak Q punya motor tangan dan jemari-jemari is getting better. Kadang-kadang, saja aku provoke dia, bagi main mender-mender susah nak pegang & memerlukan fokus yang tinggi untuk capai (yerlah, kalau dah tiny things, jari & mata kenalah seiring kan ..so u need more concentration, thats my opinion lah ..) , awal-awal bulan kelahiran tuh (masa dia dah start pegang barang) mmg nampak she's trying hard to focus. Nampak cam dapat capai, tapi tak kena plak..hahahaha... (jahat erk aku nih ..but she had fun!! She's keep on trying, tuh yang aku suka ..) . But now, dah ok dah .. suka btol tgk muka dia dia main mender2 tuh . I'll make sure aku ada dekat ngan dia while playing coz takut dia makan mender2 tuh plak ..lain plak ceritanya kang .. hu hu..

Aku percaya, dengan latihan seperti ini, bukan hanya jari jemari & mata kita stimulatekan, tapi juga otak. Pada pendapat aku (maybe salah), ia akan berjalan serentak. Stimulasi mata, jari & otak. Mata (untuk pandang dengan tepat benda tiny tu) , jari (untuk kontrol barang tuh, untuk sampaikan maklumat pada otak) dan otak (berfikir, dan memberi maklumat pada mata & jari supaya pegangan jari terhadap benda kecil tu tak silap).

Kat bawah nih adalah contoh-contoh barang yg aku suka bg dia main...gambar ni semalam aku amik secara tak sengaja, kebetulan plak aku tgh buat door gifts untuk B'day Qarissa, so aku gunakan this tiny tali, aku bg dia main so dia akan concentrate (dan duk diam-diam, tak merangkak satu rumah, dan yg paling penting -tak kacau kerja aku ..ahhaha..bijak tak???)

Q: Wah!! Another game?? Tq Mummy!!
Start nak main dah ..fokos, fokus ..hahaha!
Wah, semangat nak bukak uraian tali nampak?
Dan lagi, tomeinya tgn anak Mummy!
Cam yoyo jer nak ..I love u!!
Q: Isk, awat tali nih serabut sgt ..panjang lah Mummy!!
Q: Camner aku nak wat ni erk..?
Q: Dari atas tak leh ...
Q: Dari bawah pun tak leh ...isk isk..
Q: Arghhh!! Lotih lah Mummy mata Icha ..Icha wat sambil tidur lah Mummy ..hu hu!!

Another thing aku nak share, info nih memang aku baca, so kalau nak try ngan anak you all, memang digalakkan lah ..murah jer pun mainannya ..tapi sepah sikit. But as long as our baby have fun dan dia dapat belajar dalam masa yang sama, lantaklah sepah macam mana pun kan!!Hehehe..It help to stimulate jari jemari (sebab tiny jugak), mata & ur baby akan curious, menyebabkannya berfikir dan terus menerus melakukan aksi yang sama! (tapi kita tak nampak, sebab ada sesetengah parents bila nampak anak wat nih, terus jerit ..."NO Darling..takmo main ..nanti rumah sepah ...". What the heck!!). Kat rumah biarlah dia have fun sket ..unless kat rumah org, jgnlah wat cam tuh, maybe org tak suka. Aku percaya, kalau kita treat good care & educate anak kita, mesti di faham. Semalam pun, masa main ngan Q mainan ni, aku cakap ngan dia, " Kat rumah kita boleh main puas-puas ok sayang, kat rumah org takleh tau! Nanti sepah org marah ..".

Aku bagi dia main kotak tisu! Q akan tarik satu persatu tisu tanpa jemu sebab dia pelik, kenapa bila tarik tisu tuh, tak habis-habis, keluar lagi, keluar lagi dan lagi!!! Aku cukup suka tgk dia tarik tisu sebab dia tak genggam tisu tuh, dia akan guna jari jemari dia. Dan, lepas puas kuarkan tisu, aku kutip, masuk balik dalam box, dan bagi dia main lagi. Kali nih susah sikit, sebab tisu dah berkerumut, jadi takkan keluar satu satu. Bila tarik, hanya serpihan tisu yang keluar. And the best thing, dia koyak-koyakkan tisu tuh jadi lagi kecil - dengan jari jemari jugak!! Aksi dia tak ganas atau kasar, she's very cool with the tissues, and she continue tarik tissue tuh. sampai habis bhg berkerumut terkeluar, jumpa balik bhg yang ok, she keep on tarik sampailah dia penat ..tissue tak habis-habis keluar. Hahhahha..mungkin dia pikir camni kot (ni assumption aku jer, takder kena mengena dengan sesiapa-yang hidup atau mati), "My experiment is done. The thing I'm playing with memang takkan habis sampai bila-bila. Mender putih keep on keluar dari box - kesimpulannya - BOX NI boleh BERANAK !!! Hhahahahaha....

Kaylah, sebelum aku mengakhiri posting nih, meh kita tgk video plak. Sempat gak aku rakamkan aksi Q ngah main tali semalam...:)


Play & Learn,

13 comments:

Farah said...

saya dah byk kali dah tgk anak kawan2 suka sgt tarik kotak tissue...rupe2nye mmg boleh jadi mainan diorg ek haahhaha

littlemama said...

dear watie,
i udah send itu gambar2 budak comel qarissa masa MSK gathering to your email.. check it out ya..daa!

sya said...

hah, budak2 ni memang suka main benda yang bertali... sebab tu saya tak leh pakai kerongsang yang bertali2 tu..

kitorang memang ada satu kotak tisu yang dikhaskan untuk darwisy.. sebab, bila dia keluarkan tisu2 tu, lepas tu masukkan balik.. esok dia nak main, guna tisu yang sama je.. betul, biar rumah bersepah dengan tisu, asalkan dia dapat enjoy dan belajar sesuatu... :P

Watie Aziz said...

farah,
yup betul, mainan yang murah jer ..tak sampai 5 hengget kalau beli TESCO punya...ahhahaha, jimat kos!

Ros,
tq so much dear ..uishh..tak sabar nak save nih! i really appreciate it!

Sya,
samalah kita, i pun tak leh nak pakai apa2 langsung, cincin tak leh, rantai tak leh, baju bedaing2 tak leh ..semua takut Q kena calar2, dan tarik2 ..ni pun i baru nak start sket2 pakai earing, tuh pun yg jenis melekat ..nanti i nak try pakai yg earing panjang ..jgn dia tarik dah ..mau rabak telinga aku ..hahahaha

mmm..memang betul kan ..janji dia happy & belajar something new everyday!!

Zety Zin said...

watie,
*off topic*
thanks sebab sediakan link untuk ke bday party anak u.
sebabnya, masa msk gath hari tu, anak i dah selamat campak invitation card tu ke dalam longkang yang tersangat dalam tu. i hanya mampu ternganga aje. huhu.
insyaallah i datang (en abah terus setuju bila dia dengar perkataan 'kambing'. boleh geng dgn hubby u nanti :))

Watie Aziz said...

hahha..so cute lah zety, anak u tuh! mesti dia teruja sampai campak2 kad tuh & tak sengaja masuk longkang plak..ahaks ..

sukanya dgr u all nak dtg ..aah, ada kambing ..hubby i mmg gilos kambing ..i plak takut dia kena darah tinggi! ahahha...ya rite ..leh join lah ur hubby & mine..ahaks!

KasihMama said...

Wah sangat teruja la entry u yang ni..tisu pun bleh jadik mainan..I pun selalu biarkan je Damia tu kalau dia nak main dengan tisu atau newspaper..tapi kena berhati-hati...sebab dia suka masukkan dalam mulut semua benda yang dia pegang...bahaya takut tercekik

Watie Aziz said...

haiza,
aah...memang kita kena ada sebelah dorang utk perhatikan ..tgk jer aksi dia ...sebab Q pun macam suka masuk2 mulu certain2 things .. biasalah budak kan ..heheh..

but happy jer tgk dorang cam fokus ngan mainan *murah* tapi berkesan tuh kan ..ahahhaa

defina said...

wah, cutenya Q main tali tu....cam nak tlg mummy buat door gift jer...:)

p/s: watie, courier ah kat aku door gift tu, mesti gempak yg ko buat sendiri....hehehehe

Qarissa's Parents said...

hhahaha..tu lah psal...tolong sepah memang power ..ahaks ..

hihihi..jauhnya nak courier ..sampai sana pun tak leh pakai dah kot nanti ..ahaks ..kena dtg, baru dapat rasa kegempakannya nanti...h hu (iyo lah tuh sgt ..hkahahka)

kakyong said...

Qarissa akan turn 1 years old yer.. dah boleh berjalan?
anak2 kakyong 1st & 2nd lambat berjalan.. 14 mth baru bjalan..

bertuah la Qarissa ibunya rajin meransang anak2.. pandai main tali plak tu...
aliya kalo main tisu habis dicerai2kan nyer jd cebisan kecik2.. en ayah tak bg main dah, takut dia termakan...
bukan nak kata kita tak dgn dia, tp bila dah 3 org ni, tak leh nak melekap ngadap kat sorg tu jer... :D

Qarissa's Parents said...

aah kak yong, Qarissa nak turn 1 hujung bulan nih..tuh ada jemputan kahwin ( eh salah ..hahah) jemputan ke majlis b'day Qarissa, kalau kak Yong ada turun Kelang, mehlah singgah rumah Watie ..:)

Qarissa ni berjalan lum pandai kak yong, dia baru berdiri dan nak bertatih tapi punyalah hazabb..malass sungguh!! dia suka nak meloloskan diri setiap kali kita suruh dia jalan ..ehhehe..

tapi dia suka tolak walker ..so bila walker jalan, dia jalan lah ..tapi nak jalan sendiri, dia cam takut nak angkat kaki kanan ..kaki kiri jer jalan ..hahaha...

tgh latih2 dia lagi lah nih..anak pompuan kalau pakai dress sambil jalan mesti comey ..tuh tak sabar tgk dia jalan ..tapi kalau d ah pandai lari ...hazabbnya nanti..hahah

Qarissa's Parents said...

aah, kalau ada anak ramai, lebih satu, mesti attention kita dah terbahagi 2 @ 3 tgk lah banyak mana anak kita kan ..

nak nak kita sorang jaaga, penat gilos rasanya ..bila pikir2 balik, camner lah makw atie leh jaga 7 org anak erk? super duper power!! hehehe

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading