Monday, June 15, 2009

All Info About Gymboree

Wah, penatnya saya dari pagi menulis & transfer gambar untuk MSK gath yg saya & family sertai semalam. Seronok tak habis lagi nih..hehehe..

Mula2 saya ingat nak buat satu enty jer hari nih, pasal gath semalam, tapi saya dapat message dalam comment dari Mummy Alisha yang berbunyi begini:

Hi ...
Suka baca ur entry regarding Qarissa...
I nak tanya abt gymboree program yg u sign up for Q...
Coz sekarang ni I tengah cari learning class my daughter...my daughter is 4 month old right now...I rasa nak masukkan dia kat mana2 learning class yang ok, masa dia umur 6 bulan...so far I tengah survey...So if you don mind can u share with me the program, time table, and the fees... hope u don mind ...TQ

1st of all, tq so much Mummy Alisha, coz suka baca entry saya yang tak seberapa nih..hehehe...tak sangka pula saya, ada jugak orang minat nak baca apa yang saya tulis, cerita & paparkan ni..:) I believe u silent reader kot, sebab tak pernah nampak komen dalam chat box. hehhe..Saya tak pernah miss (setakat nih) singgah blogger2 yang tinggalkan note utk saya. I really appreciate ur comment & happy to assist you, so saya pun decide untuk buat 2 entry hari nih..:) Hope dapat bantu u serba sedikit..:) Apa I bgtau nih is based on my experience yer ..I letak info sepadat yang boleh dalam entry nih....

Before i start pasal fee-fee semua, just wanna let u know that ada Level 1 - 7 kat Gymboree.

Level 1: 0 - 6 months
Level 2: 6 - 10 months
Level 3: 10 - 16 months (this is where Q's belong now!)
Level 4: 16 - 22 months
Level 5 : 22- 28 months
Level 6: 28 - 36 months
Level 7: 36 - 60 months,

Biodata Gymboree.. (hehehhe)

Nama Penuh: Gymboree Play & Music
Lokasi:
1. Bangsar Village (Old Wings) Tingkat 1, sederet dengan Toys R Us, atas Village Grocers.)
2. Tropicana City Mall (Tingkat 2 rasanya, pun sederet dengan Toys R Us)

Us in front of Gymboree for the 1st time 7 months ago...hehhe

Fee- fee yang berkaitan:

  • Annual Family Membership Fee: RM 150 / family .
  • Trial Class: RM 48.00 / per session (If you want a FREE Trial class, do let me know)

Play / Music Program Fees seperti di bawah :

  • Level 1 - Level 6 (45 minutes session each class) - RM 287 (6 weeks) @ RM 328 (8 weeks) @ RM 420 (12 weeks)
  • Level 7 (1 hour session each class) - RM 450 (12 weeks)
  • As & When Package (Level 1 - 6) - RM 495 / 12 sessions (6 months)

Ada juga Multiple Program Package yang lebih jimat sebab ada banyak faedahnya. As for Qarissa, saya amik pakej yang tertulis di bawah ni (Package A) :

  • Multiple Program Package A - ** RM 1780 (48 weeks) (For 1 child only) (For Level 1 -6, Music I/II/III, Arts I/II)
  • Multiple Program Package B - ** RM 1980 (48 weeks) (For 2 kids @ 36 months above) (For Level 7, Music II/III, Arts III & Yoga)
Keistimewaan Multiple Package ni adalah seperti berikut:

  • ** 24 Play / 12 Music / 12 GymArts or Play/Music/Yoga Only)
  • Enrollment of 48 weeks is ENTITLED to:
  • FREE Membership (upon renewal)
  • FREE 10 Playgym Vouchers
  • FREE 6 additinal classes (total will be 54 classes)
  • FREE Gymboree T-Shirt
  • Plus RM 150 OFF B'day @ Gymboree (Prior booking is required to reserve the slot)
Ada juga Package PlayGym (sesuai untuk mak-mak yang nak shopping tanpa gangguan anak, so leh bg anak "lepakking" kat sini sambil ditemani Bibik.heheheh) Tapi kena tengok juga jadual waktu dia coz bukan everytime leh masuk. If ada kelas time tuh, tak leh masuklah.:P

  • PlayGym (0-60 months) - RM 12.00 (Member/per hour) ,RM 18.00 (Non-member /per hour)
  • PlayGym Package (0-60 months) - RM 100.00 -10 PlayGym Voucher (Member), RM 160.00 - 10 PlayGym Voucher (Non-member),
Bagi ibu-ibu yang nak masukkan anak untuk Gym Arts @ Yoga sahaja (Tak Mau Play @ Music), bolehlah amik package kat bawah nih:

GymArts
  • GymArts- Arts I & II (1 hour) - RM 660.00 (12 weeks) ,RM 65.00 (per child/per session)
  • GymArts- Arts III (1 hour) - RM 708.00 (12 weeks) ,RM 65.00 (per child/per session)
Yoga
  • Yoga III - RM 450.00 (12 weeks)
  • Trial Class- RM 48.00 (per child/per session)

Untuk B'day Package pula, sesiapa yang berminat nak bawak anak-anak bersosial bersama-sama masa B'day dorang tuh, bolehlah amik pakej kat bawah nih..

B'day Package
  • Package A - RM 450.00 (sapa yang amik Multiple Package Program, RM 300 je!)
  • Package B- RM 650.00
Begitulah serba sedikit info yang saya tahu (salin balik dari jadual dia jer ..hu hu...) . Untuk maklumat yang lebih lengkap, saya suggest anda call sendiri Gymboree di talian : 03-2284 5602 @ 03-2284 9450. Jangan lupa bgtau Mummy Qarissa rekomen tau!! Anakku memang femes kat situh!~ Hahaha..
Qarissa was 4 months when i enroll the program. Tembamnya anak Mummy time nih! Rambut?? Yelllekkk!!

Ok, i just share kenapa saya masukkan Qarissa ke Gymboree. As i said before, kalau nak ikutkan betul-betul, dengan mulut saya yang becok nih, saya boleh ajar Qarissa & bermain-main dengannya di rumah sahaja. Tapi, pada saya, aktiviti Gymboree ini adalah hari istimewa untuk anak saya bertemu dengan rakan-rakan sebaya (dia kan anak sulung, mana ada geng kat rumah), bergembira & bersosial sama-sama. Saya nak dia dapat pendedahan awal berkawan dan tak mau dia jadi cengeng atau takut dengan persekitaran bila saya bawak dia keluar.

Qarissa was so excited nampak Gymbo sampai mata dia asyik pandang Gymbo jer!!

Saya juga nak aplikasikan ilmu yang di ajar kat sana @ home. Kelas Qarissa seminggu sekali (boleh datang 2 kali seminggu, up to us as long as cukup 52 kali pakej saya tuh), jadi hari-hari lain di rumah tuh, memang saya amalkan apa yang dipelajari @ Gymboree tuh kat rumah. Pada saya,alang-alang mahal, biarlah berbaloi. Sebab tuh, saya rajin hafal semua lagu-lagu yang di ajar di Gymboree. Sebab nak praktikkan kat rumah. Memang banyak ilmu kanak-kanak & game yg saya dapat kat sini. Setiap satunya berbeza mengikut Level. Setiap Level, ada sahaja perkara baru yang kami pelajari. Sebahagiannya mmg banyak saya kongsi dalam blog Qarissa nih. Happy saya tgk ibu-ibu semua dapat some ideas & aplikasikan pada anak mereka pula. :)

Level 0 - 6 months di adakan dalam satu bilik khas. Start Level 2 baru pindah ke luar.
Wah!! Baru 1st class Q dah tunjukkan kechentaannya pada Sang Gymbo. Hu hu..!!

Saya harap, penerangan saya dalam entry ni jelas & dapat membantu ibu bapa mendapat sedikit gambaran tentang aktiviti Qarissa di sini. Sebelum mengakhiri posting nih, saya nak share dengan anda semua satu video Qarissa @ Gymbo yang anda boleh buat dengan baby anda kat rumah. Takder peralatan pun, cuma suara kita jer menyanyi..Mesti baby anda suka!!

The Cuckoo Clock Game @ Gymbo


Yang Ikhlas,

28 comments:

UmmiKhayra said...

Salam Watie,
Wah. bagus info nih.. saya br je nk tya awak psl gymboree nih. tgk2 dh ada entry khas.. rsnya belum terlmbt lg kot untuk Khayra.. :)

Watie Aziz said...

UK,
ur welcome yang ..:0 aah ada mummy tanya thats y i masukkan ..hehe..

dun worry UK,mmg blum terlambat untuk Khayra..u boleh gi trial class dulu ..if u nak, let me know, i leh bg invitation so u dpt free class..:)

me n de alisha said...

thanks watie for ur info...I tak sabar nak masuk office pagi nih coz nak baca ur entry...hehehe...rumah takda internet lagi...hehehe
I nak tanya lagi ...i rasa nak masukkan alisha when she 6 month old, so Alisha can start for level 1 kan...so nanti kalau I dah ready I let u know regarding trial class tu..leh dapat free kan??Anyway what document required bila kita nak register tu?? hehehe banyak tanya lak mummy alisha nih...anyway thanks a lot for ur information...I appreciate that ....TQ

Watie Aziz said...

Hi Mummy Alisha,

boleh jugak kalau u nak masukkan dia masa 6 months old, that time, kalau dia dah start crawling @ push her self in front.. they will put her straight to Level 2 lah ..:)

level 1 mmg untuk new born - 6 months, tapi macam Q, around 5++ tak silap i, dorang dah suruh masuk Level 2. I mula2 cam tak konfident sebab Q belum leh crawling masa masuk level 2, tapi actually its gud tau ..sebab bila dia dah jumpa kawan2 antara 6-10 months ...dia akan usaha untuk crawl lebih cepat coz semua kawan2 dia byk yg dah leh crawl.so she want to be like them too..tu yg i suka ..:)

boleh2, do let me know,i must give u the invitation card to come for the trial class.class tuh kat Tropicana City Mall sahaja. u have to call & booked before coming. kena tgk schedule dia lah ..:)

u takyah bawak dokumen apa2...bawak badan jer ..& credit card @ cash utk bayar fees2 tuh..ehhehe

Now, Gymboree buat cam promosi. Parents yg promote kawan2 @ saudara mara to come for trial class, dapat lah 1 class free utk anak dorang...hehhe..& some diskaun (i pun tak ingat) if u enroll..but that not the point lah kan i share all this ...coz if takderpromo like that pun, i akan tetap share whatever activities @ Gymboree dalam blog nih ..heheh..coz its our personal diary & meant for Qarisaa:)

bila dia besar, she can see her development & all the pictures & videos is the valuable memory ..hehehe

UmmiKhayra said...

Oh.. Yeke? Boleh2.. Dah discuss dengan husband. Dia yang beria suruh tanya watie cemana class kat gymboree tu. Okeh.. nanti UK bgtau bila nak g sana. Ermm... cemana nak contact watie nanti? Watie boleh bg num tepon? Hhehehehhe

Farah said...

waaahh byknye program...pastu baby below 6 month pon leh join ek..awal tu..

thanks dear for sharing!

Watie Aziz said...

UK,
wah,baguslah ur hubby, so supportive..its a very gud start!! sure sure ..just give me a call @ 0192371229. Kalau u dapat dtg b'day Qarissa, i boleh bg invitation kad tuh malam tuh ..:)

Watie Aziz said...

Farah,
aah yang ..dr bew born - 6 months..that y i enrol jugak, sebab yg lain at least 6 bulan ke ats ..tapi baru2 nih, i ada cal Sichida Method, tak silap boleh start masa umur 3 bulan kot ..tapi harga mak aiii...gila babas mahal weh!!!i ada wat entry dalam blog nih jugak..

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

watie..
aku dlu pun pnh plan nk htr Eiymann either kt Gymboree, Tumbletots or kidzsports..tp sbb tmpt2 tu smua jauh dr umh ku, hubby ku cam x b'minat jer nk pi..sudahnyer smpi Eiymann dh 2 thn 2 bln++ pun x pnh register mane2 pun..huhu..

aku pnh gaks nk htr Eiymann kt Smart Kids Reader Junior (start umur 6 mths)..tp tmpt tu ade kt kl jer.. x byk yg ade SRKJ..yg byk Smart Reader Kids jer.. nmpknye kena tnggu jan 2010 lar bru leh htr Eiymann kt sana..

bile baca program2 kt Gymboree nie cam best jer..best Qareesa dh pi awl2 lg..

~Puteri-Nuur~ said...

bestnya Q pegi awal-awal program mcm ni :) kalau untuk budak delay and special kid, dia terima jugak ke?

Watie Aziz said...

Ecar,
lah yer ker ..kalau nak ikutkan, jauh jgk lah Gymboree nih ..dia kat Bangsar, aku kat Klang ..hahah..tapi aku redah gak ..sebab Gymboree jer yg terima baby bawah 6 bulan. TumbleTots 6 bulan ke atas baru amik.. aku mmg dah plan dr dalam perut nak htr dia ke Gymboree ..poyos tul..hahaha...

memula budget nak htr paling awal ps lahir ..tapi lam pantang mmg tak leh ah ..nak htr time 3 bulan, kebetulan bulan raya, so aku htr masa umur 4 bulan ...alhamdulillah ..byk development dia aku nampak .. dia pun happy sebab jumpa rakan sebaya ..memula cam takkut sebab selama nih kan hidup sorang .. but 2 kali datang dah ok dah ..happy sokmo..hahah..merangkak2 kejar GYMBO...ahaks ..

kat area umah aku ada gak Smart Reader tapi yg Junior aku tak pasti pla ..hahahha..tak pernah cek dude ..

Watie Aziz said...

Nuur,
RFor ur info, ada sorang kawan Q kat Gymbo ni, down syndrome tau, chinese baby. I rasa bangga dgn parents tu sebab tak ketepikan dia .. nak dia hidup as normal people. yerlah, kalau baby DS kan memang direct leh nampak @ face, but they treat him equally ...& the baby so happy to be there ..pandai jugak, jalan, tepuk2 tgn masa nyanyi, sesekali tgk muka dia,tak perasan dia DS,ada iras2 sikit muka mak sebab mata sepet.tgk lama2 baru nampak..

idris boleh jalan tak yang? i baca ur WHOLE story tau! dalam ur blog ..really proud of u ..tapi i tak perasan plak ada gambar Idris boleh berdiri sendiri. atau merangkak ker? u let me know his condition skang, nanti minggu nih i tanyakan pada GYMBO, kalau dia leh merangkak sket, maybe leh masuk Level 2.Let me confrim with them kay ..

ada gak i masukkan video stimulation for babies masa Q Level 1 dulu ..cuba u cek dalam Gymboree Activities punya Label... maybe u pun leh wat kat Idris ..nak tingkatkan konsentration dia ..:)

UmmiKhayra said...

Insyaallah, rasa-rasa takde program sabtu malam 27 tuh. Kalau free, UK datang ye.. ISh, seganla pulak nih.. :)

Watie Aziz said...

UK,
isk, buat per nak segan ..datang jer ..leh kenal lebih rapat, i tak sombong ah ..i peramah (waduss, jual saham plak...hahaha)

tapi kan, i selalu panggil u Ummi Khayra ...nanti takkan nak panggil Ummi Khayra jgk? heheh..ker nak panggil nama u sendiri?

UmmiKhayra said...

Heheheh Watie, boleh panggil saya ninie. senang nak ingat. :) Insyaallah, nanti sy datang.. nak jumpakan si Qarissa yang comei n bijak ini.. dengan Khayra yang kiut and cerdik :) Hahhahahahahha (angkat bakul sendirik je ummi ni kan Khayra )

Qarissa's Parents said...

nini,
wah, teruja sebut nama UK yang baru, heheh..seronoknya i dgr u nak dtg!!

hey, mestilah kita puji anak kita pandai, comey, cerdik & genius kan ..sapa lagi nak puji kalau bukan kita .. hehehhe... kita puji dulu, nanti baru org lain puji..hahaha..anyway ..khayra mmg kiut & cerdik ponnnn....

defina said...

watie,
x sia2 ko kije marketing dulu. info yg lengkap....hehehe...

ala, bestnye korang dapat kumpul time b'day Q....huhuu

Qarissa's Parents said...

hehheh...alah, kan aku da jadual nya ..aku salin balik ah .(bukan copy paste tau ..) ..rajin lah juga aku menyalin, takper ..tolong member ..hehehe

kakyong said...

heheh, ibu yg dah beranak 3 ni baru tau ade gym utk bb... bagus nya, 1 stimulasi yg sgt hebat ni... dont think Ipoh ade benda camni.. kalo ade pun mayb en ayah keberatan nak invest..

jgn salahfaham.. Im not -ve thinker, cuma keperluan skrg ni susah sket nak ckp.. sbb tu ler ibu nye kena jd ala2 super gitu.. kena cari2 extra knowledge merata2 dlm tenet nih...

me n de alisha said...

watie...excited pulak mummy Alisha nih...rasa nak hantar Alisha time dia 5 bulan ni lah kan ...so camna nak dapat invitation for free trial class nih??Tapi kalau fikir pasal buget memang tak boleh lagi nih...tapi Alisha punya pasal,insyallah akan usahakan jugak...

Watie Aziz said...

kak yong,saya tahu pun actually dr Along saya, dia masukkan anak dia ke Gymboree.Sejak tuh, saya dh simpan cita2 nak htr anak saya pulak..heheh.. tapi selalunya kan, kalau baby sorang, kita memang excited terlebey sket ..hahahaha...kalau boleh, semua nak bg kat dia ...saya pun dapat rasa kalau anak saya dah lebih sorang, maybe dua atau 3 ..saya pun akan jd super mama cam kak yong gak lah ..cr bahan kat tenet, trying to be kreatif ..silap2 aku bukak satu Gymboree kat rumah .. student ada 3 orang jer ..(kalau nak 3 lah .) hahahaha

Watie Aziz said...

Mummy Alisha,
boleh, u tinggal area mana? if area Lembah kelang, jemputlah datang b'day Q 27 June nanti ..i buat lepas magrib ..sampai lewat malam ..nanti i bglah invitation card tuh that time ..

butr if u cant make it ..do let me know u nak jumpa kat mana ..hari sabtu nih i ke Bangsar ..ada kelas ..maybe leh jumpa u kat sana??

m=bgtau i camner nanti kay!!:)

~Puteri-Nuur~ said...

idris x bley jalan lagi, skrg ni dia dalam stage nak merangkak (angkat2 bontot) tapi sbb upper limb lemah, dia tak dapat bertahan lama. eyes focus pun kurang, sensory (tangan dan kaki) lemah. ish, banyak lah yang nak citer. i wish dapat chit chatting dengan u.. hohoho~

Watie Aziz said...

ooo..takper nuur, nanti i tanyakan kat Gymbo..i let them know about your situation kay ..

eh ..add hang apa kat YM? ni add aku..hang jgn gelak tau ..ni 10 tahun punya id ..malu mak noks.. ahhaha - sexywatie (yang dah tak sexy lagi..hahah)

nanti kita chit chat ..ada satu video dalam ni , hang tgk, dia lama sket ..dalam 9 minit , aktiviti yg aku selalu wat utk Q, so that dia akan lebih fokus ..hang buat kat idris ngan phia .. suruh bibik buat if hang takder kat umah ... latih mata dia ..

http://geniusqarissa.blogspot.com/2009/05/aktiviti-for-your-babies-0-6-month-old.html

me n de alisha said...

watie..
baik nya u nih...this saturday my husband kerja lah... maybe later kot ...but u simpan kan tuk I yer...
hehehe...
I tinggal kat Ampang...nak pergi Qarissa birthday, but malulah pulak..yelah tak kenal...huhuhu
nanti cam malu-malu jer..huhuhu
But anyway kalau I free I datang yer...apa salah nya...mengeratkan siratulrahim hehehe

Qarissa's Parents said...

Mummy Alisha, isk, waper nak malu, datang jer ..i lagi suka dapat kawan baru ..leh tgk Alisha yg sungguhlah tomei chumel tuh!!hehehe..i suka budak ..gerammm tgk tomei2 semua ..hahaha..

ooo...jauhnya Ampang..lama i tak gi sana ..jem gilos kan ..salute i org ampang leh redah jem tetiap hari.hehehe..nanti insyaallah ada kawan2 baru from MSK gath pun datang..leh u kawan2 ngan dorang ..if u free, lepas majlis i tuh, hari Ahad we all jumpa lagi kat ara Kids Shah Alam. Ada open day Sara Kids.. i pun memula segan gak sebab baru berblog cam u .. tapi they are all so frendly ..:) dun worry dear ..happy to see if u can make it!

if katalah takk dapat, no worries, i keep one card for u yeah!:)

me n de alisha said...

thank you watie...kat Ampang mmg jem tapi nak wat camno...dah duduk kat situ so redah je lah... hehehe Anyway nanti i let u know yer kalau i dapat g atau tidak yer..anyway thank you for the reservation tu...terharu sangat-sangat...

Watie Aziz said...

hehe..tuh lah ..Ampang serius mmg pack ..dekat ngan KLCC tapinya ..ehhhe.. best shopping ..semua dekat ..

ok dear, do let me know kay ..no prob yang ..its my pleasure ..:)

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading