Wednesday, March 24, 2010

Burung Mengajar Aku Erti Kasih Sayang Sejati Seorang Ibu!!

Kelmarin (Isnin) adalah hari yang menginsafkan buat aku selaku manusia bergelar ibu. Petang Isnin yang lepas, agak-agak dalam pukul 5 pm, hujan + ribut turun mencurah-curah di kediaman aku @ Aman Perdana ni. Masa tuh aku tgh tidur kat couch living room tuh .. menemankan Qarissa tidur gak. Bila hujan dan ribut kuat sgt, aku terjaga dan terus pandang ke luar. Dari tempat aku tidur tuh, aku boleh nampak sarang burung yang ada kat luar rumah tuh. Sapa yang pernah baca pasal Sarang Burung kat umah aku, mesti tahu yg ada burung buat sarang kat area lampu raya umah aku tuh. Sapa yg lum baca tuh, rerajin lah klik sini utk tgk gamba sebab aku takder amik gambar semalam ...:)

FYI, sarang burung tuh makin lama makin ke bawah, macam dah nak jatuh. Aku rasa setiap kali hujan, dia akan jatuh sedikit demi sedikit, lama-lama makin ke bawah. Memang aku risau sgt dia jatuh terus, tapi sampai semalam masih bertahan. Kuat sungguh sarang burung tuh! Ada gak maid aku tolong ikatkan balik kasi kuat, tapi bila hujan, memang susah nak duga kekuatan angin lintangnya tuh! Dan, yang paing merisaukan, ada 2 ekor anak burung yang sangat tiny, baru menetas dalam sarang burung tuh! Last 2 weeks, hubby nampak ada sebiji telur & seekor anak burung, tapi smalam rupanya satu lagi telur dah menetas!

Bila aku tgk angin sgt kuat dan nampak wayar lampu tuh beralun-alun kuat tak hengat..aku gabra dan terus terbayangkan sarang burung tuh akan terpelanting! Aku terus call hubby nak bgtau pasal tuh! Tengah-tengah aku bercerita & hubby pun dah risau, tak sempat aku habiskan ayat "I takut sarang burung tuh terpelanting kena tiup angin...", aku nampak depan mata aku yg sarang burung tuh terus tercampak dari wayar tuh!!!!! Terus aku menjerit kat phone bgtau kat hubby! Then, aku terus suruh Nor keluar dan kutip balik sarang burung tuh! Tuhan jer tahu menggelabahnya aku time tuh sebab aku tahu ada anak burung dalam tuh & aku tahu mak burung tuh mesti risau giler baban cari anak dia!!!

Nor terus keluar dan cari sarang burung tuh! Ya Allah, kesiannya, rupanya anak burung tuh dah terkeluar dr sarangnya dan jatuh kat lantai serta nampak kesejukan! Sarang burungnya pulak tercampak ke taman rumah aku! Nasib baik aku nampak cepat dan terus suruh Nor kutip, kalau tak, mesti lebih sejuk anak burung tuh! Terus Nor bawak masuk dalam rumah & tunjukkan aku 2 ekor anak burung tuh. Nor tanya kat aku, "Kita nak simpan ker kak? Nanti maknya datang cari?". Aku pun jawap dengan konfidennya, "Kita letak dalam rumah dulu. Kat luar ribut. Nanti terbang lagi sarang nih. Lagipun hujan lebat. Tak mungkin mak burung ni datang tgk anak dia. Tah mana-mana mak dia skarang." Aku mmg budget mak burung tuh takkan datang sebab aku membayangkan mak burung tuh pun tgh selamatkan diri dia dr hujan ribut tuh. Aku berharap sgt hujan cepat berhenti supaya aku boleh letak sarang dia balik kat luar dan biar mak burung tuh tau anak dia selamat!

Kuasa Tuhan, tengah-tengah aku cakap ngan Nor, bila dia berpusing pandang kat luar tempat sarang burung tuh, terus ternampak mak burung tuh bergayut kat wayar-wayar2 tuh dalam keadaan kepaknya terkibas-kibas!! Seolah-olah lemah giler bila nampak sarang burung anaknya dah takder lagik!!!! Just imagine, hujan masih lagi lebat, siap ribut,angin lintang semua ada tapi mak burung tuh tetap datang tgk anak dia! Masya Allah, sesungguhnya aku tergamam dan rasa malu sgt pada diri sendiri sebab beranggapan yg mak dia takkan datang dalam keadaan ribut macam tuh! Sesungguhnya aku telah terkhilaf!! We all terus keluar, kononnya nak tunjuk sarang burung tuh kat mak dia, tapi bila we all keluar, nak datang dekat, mak burung tu terus terbang. Aku tak pasti dia terbang sebab takut atau sebab angin kuar sangat. Bila we all nak masuk balik, sekali lagi aku nampak mak dia terbang berdekatan dengan sarang tuh! Sedihnya aku rasa. Aku dapat rasa yg mak burung tuh tengah kesedihan, gabra, cuak dan risau akan anak-anaknya. Mesti dia terbang keliling rumah carik anak dia padahal anak dia selamat dalam rumah aku! Iskkk.. sedihnya aku rasa...Aku doa cepat2lah hujan berhenti so that aku leh letak balik anak dia kat luar. Aku terus call hubby cerita apa yg jadi & my hubby also so sad ....hu hu...

Hubby masa tuh otw nak balik umah dari opis, terus dia singgah ke Tesco untuk beli satu sarang burung baru. Dia budget nak gantung sarang burung tuh supaya lebih kuat dan teguh. Aku kat umah dah terbayang nak bagi susu Pediasure Q tuh kat burung sebab takut dia lapar sebab nampak anak burung tu tercungap-cungap, tapi aku tak reti camner & boleh ker bagi susu baby?Hahahhaa..Lawak jer bila pikir balik...Anak burung tuh tiny giler ..aku rasa setitik air susu tuh lagi besar dr mulut dia .. Hehhehe...Bila hubby sampai umah, hujan dah berhenti, dan aku tgk hubby beli sarang burung yg dibuat dari kelapa. Tapi lubang dia cam kecik sgt. Aku tak pasti ok ker tak .. Sudahnya, hubby jadi kreatif, dia tanggalkan besi penyangkut, dan gunakan sarang burung yang asli dan ikatkan penyangkut tuh, jadi nampaklah cantik & sama seperti yg asli. Mmg aku yakin mak burung tuh takkan terkeliru dengan sarang tuh coz its the same sarang, cuma ada besi penyangkut. Hubby terus gantungkan balik sarang burung tuh & we pray hard that the mother will come again tgk anak dia.

Sepanjang malam semalam, hubby duk terjenguk2 kat luar mengharap mak burung tuh datang. Even sebelum naik tidur pun, dia still tgk2 dan 3- 4 kali duk tanya aku..."Kalau mak dia tak datang macam mana yang?". Aku dengan konfiden pun jawab, "Dont worry sayang, I yakin mak dia akan datang. I dah tgk sendiri, mesti mak dia datang..I ni kan Mak jugak, i tahulah .." Hehhehe.. konfiden jer aku! Yerlah, naluri seorang ibu kan, katalah kalau mmg hakikatnya anak dia takder sekalipun, dia mesti akan terbang jugak untuk tengok again & again dengan harapan anak dia akan ada kat situ. Aku mmg yakin mak dia akan datang balik walaupun sebelum tuh mak dia dah terbang 2 kali utk tgk anak dia dalam keadaan ribut tuh..

Esok paginya, aku terus tanya Nor, ada tak Mak Burung tuh datang tgk anak dia, dan seperti yg aku duga, memang ada mak burung tuh jenguk, tapi bila dia nampak Nor, dia terbang dan hinggap kat pokok lain. Mungkin dia segan dan tunggu Nor masuk rumah, baru dia berani nak masuk ke sarang burung anak dia. Hubby punyalah concern, siap message aku tanya whether mak burung tuh ada datang tak. Baguslah hubby nih, penuh sifat kasih sayang! Hheheheh... Aku rasa lega sgt bila dapat tahu mak burung tuh tahu yg anak dia selamat, & now I can hear bunyi burung tuh kat luar tingkap bilik aku! Happy jer aku dengar sebab aku tau mak burung tuh sgt gembira & bersyukur yang anak dia selamat dalam kejadian "puting beliung" semalam.

Sesungguhnya, keluarga burung ini telah mengajar aku sesuatu yang sangat berharga! Bersyukurnya aku dapat melihat "drama sebabak" ni dengan mata kepala sendiri dan ia sesungguhnya menambahkan lagi kasih sayang aku terhadap keluarga. Bayangkanlah, dalam keadaan ribut yang sgt kuat, sanggup Mak Burung tuh terbang dan mencari anaknya. Mak Burung tuh sangat kecik ok, bukan besar pun, besar lagi tapak tangan aku, tapi semangat waja dia yang sanggup meredah ribut taufan untuk menyelamatkan anak dia menyebabkan aku insaf sgt...malu pun ada sebab aku ingat dia takkan datang dalam keadaan ribut camtuh, memang aku silap besar!!!! Maafkan aku wahai burung....!

Dan, sebagai manusia & ibu, aku sedih dan malu bila setiap hari aku bukak paper, ada jer cerita bayi di buang dengan macam-macam cara. Malunya aku, pada aku, baiklah mak dia buang masa dapat tau preggy sebulan @ 2 bulan, dan tentu bayi tuh belum bernyawa, hanya seketul darah, daripada anak tuh dah bernyawa pastu dia buang merata-rata. Orang nak dapat anak bukan main susah, ada pulak yang lahir tak cukup sifat, tapi ni semua anak lahir tuh cantik-cantik dan sihat walafiat, tapi di buang cam tuh jer!! Dorang ni lebih hina dari binatang lah kalau macam tuh..kita patutnya malu ngan burung nih ha ...Adoiiii.... Entahlah yerk, dah terlanjur tuh satu hal, tapi tak ke bodoh bila dah bawak perut hampir 10 bulan, bila baby kuar, ko pergi buang?? Penat jer bawak perut ke hulu ke hilir. Bukannya kejap. kalau taknak sekalipun, bagi lah kat org yang nak. Ramai org yang nak, yg ko nak buang, apa halnya.. Iskkk iskkk...

Apa pun, I've learn something today..dan semoga ia memberi pengajaran yang sangat beharga pada diri ini...terima kasih wahai burung tersayang ...Semoga ko akan suka tinggal dirumah aku nih yer!!!:)

Insafnya dengan dosa-dosa lalu,

16 comments:

isabelle said...

tersentuh hati i baca entry ni. huhuhu

Zety Zin said...

oh nanges aku depan pc ni. binatang pun tau sayangkan anak. manusia pulak suka-suki jek buang baby. huhu.

Jiji said...

Musti mak burung tu berdoa banyak banyak kat allah untuk u sb selamatkan anak dia. Heheheh!~

Sharini aka Ummi Khayra said...

serius, nini tersentuh bila baca citer nih... mak burung pun tau sayang anak... tula, lately ni memang banyak kes2 gitu...sedih je tgk muka baby2 yang tak berdosa tu ditinggalkan macam apa je.. :(

Adlina Husaini said...

tq for sharing =D

Hanz said...

boleh buat dokumentari ni..

h4ni3 said...

agak2 mak burung tu pegi buat report polis tak? huhuhu
sebaknya... mesti mak burung tu kata, "nasib baik la ada mak cik watie yg penyayang dan prihatin.. tak sia2 aku buat sarang kat rumah dia" :)

MamaDamia a.k.a Haiza said...

wah syahdunya baca entry ni....nasiblah ada mak buyung yang prihatin ni menolong anak-anak mak burung tu

Intan said...

Ya Allah watie, sayu sangat rasa baca entry nie...love it!

Betapa besarnya kasih si ibu pada anak2 nya walaupon hanya dia hanya seekor burung yg kecil.

Pada "ibu-ibu" yg membuang bayi kecil yg tak berdosa itu...mmg sekejam-kejamnya dan mereka lebih hina dr binatang and of course sorry to say lah that depa nie mmg tak layak mendapat gelaran "ibu" itu sendiri...

Watie Aziz said...

isabelle, sayu yerk..aku pun masih terbayang2 kepak mak burung tuh ...sedih rasa tau!

Watie Aziz said...

zety, tu lah yang, binatang plak yg ajar manusia erti kasih sayang yerk..dah terbalik kot dunia ni agaknya ... sadis tul...

Jiji, hehehe.. alhamdulillah kalau dia doakan aku .. aku syukur sgt sebab masa kejadian tuh, aku ada kat umah, kalau tak, mesti dah arwah anak burung tuh ..mesti hubby aku ralat sebab lambat betulkan sarang burung tuh..hu hu..

Watie Aziz said...

zety, tu lah yang, binatang plak yg ajar manusia erti kasih sayang yerk..dah terbalik kot dunia ni agaknya ... sadis tul...

Jiji, hehehe.. alhamdulillah kalau dia doakan aku .. aku syukur sgt sebab masa kejadian tuh, aku ada kat umah, kalau tak, mesti dah arwah anak burung tuh ..mesti hubby aku ralat sebab lambat betulkan sarang burung tuh..hu hu..

Watie Aziz said...

UK, tu lah kan ..makin menjadi-jadi plak, lepas satu2, sehari sebelum kes burung i nih, ada yg buang anak time hujan kan? comey jer budak tuh, merah lagik, sib baik hidup lagi... yg baby kena bakar tuh mmg c**aka btol lah manusia yg buat tuh....

ina,ur welcome yang ...saja abdikan cerita nih, nanti bila anak2 besau, suruh dia baca .. ehehhe

hanz, heheh..wat drama pun best kan .. wakkaka...

Watie Aziz said...

Hani, hahaha..dia report kat persatuan burung-burung se"aman erdana" lah kot ..tapi i lum dapat report tuh lagik, wakaka... i rasa, sesapa kat tempat i pun, mesti akan tolong gak burung tuh .. i really love the bird bila wat sarang kat umah i ...cuma tak dapatlah nak tukar lampu raya baru ..wkakaka...

Watie Aziz said...

Haiza, heheh..kalau u tgk sendiri depan mata lagi syahdu tau ..especiallly time i nampak mak burung tuh datang right after i ckp dia takkan datang ...i rasa cam kena "slap" kaw kaw punya ... malu dennn....hahahahha

Watie Aziz said...

Intan, tu lah kan .. mmg jadi pengajaran jugak lah kat i .. terbayang2 lagi camner dia lawan arus ribut tuh dalam keadaan wayar tuh beralun2 sket punya kuat, dgn kepak dia, dia gayut gak kat wayar tuh utk tgk sarang tuh, tapi sarang tuh dah takder ..sedih sgt i rasa masa tuh ...if only i tau bahasa burung, mesti i dah bgtau kat burung tuh yg anak dia selamat .. ehehehe....

harus ustaz2 kat rumah pemulihan tuh gunakan this story to tell all mak mak budak dalam pusat tuh kan ...? ehhehe

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading