Thursday, March 25, 2010

Happynya! Q Dah Mula Baca Jawi!!!

Seronoknya aku tak tahu nak kata ...rasa lebih seronok berbanding bila Qarissa pandai baca English hokay!!! Terus aku buat schedule entry untuk meluahkan rasa hati! Heheh.. Sukanya Mummy! Anak Mummy memang bijak kan sayangggg!!!

Actually, aku dah lama gak beli flash card Al-Furqan untuk Qarissa, keluaran Read Network. Aku dapat tau pasal this flash card melalui blog Aida (thanks to u dear ..) & aku suka sgt sebab mmg dah lama aku cari. Bila dapat tahu, aku terus call sales person dia suruh datang umah dan brief aku sebab aku nak tahu pakej apa yang dia ada & how to use the flash card. Ada banyak buku & VCD keluaran Read Network ni dan aku nak beli ikut kesesuaian umur Qarissa. Tapi, memang rezeki belum menyebelahi aku sebab sales staff dia busy sgt dan pertemuan asyik tertangguh. Sampailah aku ke MPH Sunway, aku ternampak kad Al-Furqan ni. Terus aku rembat seketul. Susah gak nak dapat this flash card seab aku tak tahu mana nak beli. Rupanya kat MPH ada tp cuma ada kat certain2 MPH jer ..

Bila dah beli, aku tak reti sgt nak guna sebab flash card dia bercampur aduk. Aku cam blur tak tahu nak start dari mana, sebab aku tgk huruf Alif ke Ya cam tak complete, tapi yang baris atas bawah ada semuanya. So, aku cam tak tahu nak mula camner. Sudahnya, aku try buat 2-3 kali, then aku simpan jer sebab aku nak jumpa jugak dengan sales staff dia utk mintak consultation on how to use the flash card correctly. Yerla, takkan aku nak belasah jer kan ..sebab ni Al-Furqan ..

Dalam masa yg sama, aku still jugak cari flash card Jawi so that aku leh ajar dia Alif - Ya tapi mmg susah sket nak jumpa lah. Sampailah aku ke PWTC punya Pesta Buku baru-baru ni, aku dapatlah jugak beli few products on Al-Furqan & Jawi. Sebab tuh korang nampak apa yg aku beli hari tu more on this material, sebab aku mmg kurang sket material on teaching this Languange. Kalau ada pun, tak berapa menarik (like VCD nasyid tuh kan.. tak berapa menarik perhatian sgt, but lucky me coz Qarissa still suka....) Sempatlah jugak aku dapatkan sedikit tips dari staff Read Network tuh. Walaupun dia secara terus-terang mengaku yg dia pun tak berapa pandai nak explain tapi sekurang-kurangnya aku dapatlah jugak idea camner nak teach Qarissa. Aku lebih yakin lah kan ...:)

Dia tanya aku ajar Q more on English @ Malay, bila aku kata English, dia suruh aku pulun habis-habis ajar English, jgn campur adukkan dengan Malay, dan bila ajar English, aku leh combine dengan Jawi @ Al-Furqan, sebab its different accent. Kalau aku ajar Malay dulu, staff tuh kata susah utk aku ajar Jawi, coz the accent is similar tapi ada gak yg tak sama antara Jawi & Malay, so takut budak terkeliru. Bila dgr camtuh, aku rasa lega lah kan . Tak sabar gak nak start to teach Q. Sampai jer rumah, aku terus bukakkan DVD Nasyid Al-Furqan tuh. Memang best dan menarik, walaupun cuma ada 4 lagu, tapi complete Alif - Ya dan ada semua baris atas, bawah dan depan. Aku pun dah terikut-ikut lagunya coz dia banyak gak repetition. Nor kata, Q terkaku tgk video tuh for the first time. Hahahah.. Sukalah tuh maknanya. Since that day, memang video tuh aku akan bukak at least 2 kali sehari, selang-seli dengan DVD lain.

Sampai jer umah malam tuh, aku pun teruslah godek-godek apa buku yg aku dah beli, termasuklah Flash Card Jawi Mind To Mind tuh. Aku keluarkan 10 keping kad, and start to read & flash it at Q. Memang nampak dia excited coz she keep looking at the cards, aku rasa dia excited sebab tuh tulisan & huruf yg baru utk dia. Bagus gak flash card tuh, sebab bhg depan dia ada huruf Jawi, huruf rumi, gambar dan nama gambar tuh dalam bahasa Jawi. Kat belakang pulak, cuma ada huruf Jawi yang besar dan huruf rumi yg kecik. So, buat masa nih, aku cuma gunakan bahagian yang belakang jer, sebab aku nak kenalkan Q huruf Jawi dulu. Dapatlah aku ulang 2-3 round session mlm tuh. Cuma 10 card jer, so memang tak lama. Then aku simpan balik.

Esoknya, bila free, aku tunjuk pulak kad Al-Furqan Read Network tapi kali nih ada baris atas, bawah dan depan dalam satu kad. Aku pakai tunjuk jer kad-kad tuh, tak ikut turutan pun, sebab dah konfiden kan. Just like ABC, kalau tak ikut turutan pun takper, yang penting anak kita tahu apakah hurufnya.

Malam Selasa pulak, secara tak sengaja aku tunjuk kad Jawi tuh kat Q. Actually, aku nak bawak kad tu ke bawah, simpan dalam box buku-buku dia, tapi aku terlupa, so adalah aku letak flash kad tuh atas meja cermin aku. Bila Q naik atas, dia sibuk nak join aku atas katil. Bila aku bawak naik, dia plak sibuk nak turun katil jalan2 plak dah. Dua tiga kali dia main camtuh, aku dah penat, aku nak larikan perhatian dia, aku pun tunjukkan lah kad tu kat dia. Bila dia leka, aku plan nak sambung balik mentenet. Dapatlah satu session aku bacakan card tuh kat dia tapi dia pun taklah fokus sgt sebab masa tuh dia pun tgh pandang-pandang cerita DVD dia. Then, aku saja je tayang kad tuh depan muka dia tanpa berkata apa-apa. Memang aku selalu buat camtuh utk mana-mana flash card pun, dengan harapan dia akan baca. If dalam 5 second dia tak baca, aku akan bacakan untuk dia kuat-kuat so dia leh dengar. Memang tu ah teknik yg aku buat all this while. Aku tak kesah pun if dia tak baca kad tuh, coz sometimes ada mood, dia sendiri baca tanpa aku suruh, datang malas dia, aku tayang depan mata pun dia wat bodo jer .. hahahah...

Sekali tuh, tanpa aku duga langsung (mmg tak expect pun beb, sebab kalau nak ikutkan, termasuk malam Selasa nih, baru 2 kali aku tunjuk kad Jawi tuh kat dia ...), Q sebut huruf-huruf Jawi yang aku tunjuk kat dia!!! Terkejut mak enon aku! Dia baca huruf Kho, Dzal, Ro, Jim & Alif bila aku tunjuk kad tuh kat dia!!! Masya Allah, Tuhan jer tahu betapa sukanya hati aku time tuh! Rasa nak lompat-lompat jer beb!!! Hubby aku yg baru kuar toilet pun dapatlah dengar certain words yg dia sebut. Dengan pelat-pelat dia, alahai, longlai aku dengar, memang lah sebelum nih aku pernah dengar dia sebut dan ikut aku cakap - Kho, Kho bila aku bacakan huruf tuh kat dia, tapi aku tak expect lah dia 'kenal' huruf tuh dan sebut that huruf bila aku tunjuk that flash card!! Unsangkarable betul la kan ...

Syukur sgt aku rasa sebab Q cepat paham apa yg aku ajar. Maybe aku silap sebab underestimate dia sebelum nih. Aku takut dia terkeliru kalau aku ajar 2/3 things at one time, dan aku tak yakin nak ajar dia lebih awal. Aku ajar dia Jawi tapi taklah begitu fokus sgt, maybe sebab kurang material, tapi ternyata aku silap. Sorrylah sayang, dah macam2 Mummy baca buku & wat research pasal baby brain & their tremendous potential tapi sometimes, Mummy terkhilaf jugak, selalu underestimate kebolehan Q kan ... Sorry kay Sayang ....:) Lepas ni, Mummy janji Mummy akan lebih gigih ajar Q lagik okeh ...:)

Walaupun cuma 5 perkataan Jawi yang Q sebut, itu dah cukup menggembirakan aku sepanjang malam! Sejuk perut aku ngandungkan dia... seronoknya rasa Tuhan jer tau, memang lebih seronok dari masa Q baca English tuh! Alhamdulillah, harap-harap Tuhan terangkanlah hati anak aku utk terima ilmu dengan cepat. Lain erk rasanya kalau anak pandai baca huruh Al-Quran dengan anak pandai baca baca other Languange. Yerlah kan, asas agama tuh penting. Tu lah bekalan utk dia nanti, dan sebagai ibu bapa, anak tuh lah harta kita atau saham kita kat akhirat nanti. Dialah yg akan doakan mak & ayah dia nanti. Aku nih taklah alim sgt kan... tapi Insya Allah, asas agama tuh akan aku bg kat anak-anak aku supaya dapat menjadi panduan hidup dia sepanjang masa. Insya Allah ...

Tq sayang, semoga Q jadi anak yang baik, solehah dan terang hati menerima segala ilmu nanti okeh . Insya Allah, Mummy akan temankan & ajar Q sampai Q pandai yer Darling ...Pastu nanti, Q leh jadi cikgu ajar adik pulak tau! Tapi jgn garang sgt ...nanti adik takut! Hehhehehe..



Alhamdulillah, syukur sgt,


(tetiba teringat lagu VCD Al-Furqan - Apabila bunga kembang berseri..Adik-adikku masuk mengaji ....heeheheh)

7 comments:

azzamoro said...

aku pun nak cari buku jawi untuk toddler. mahal tak ko beli set tuh?

Watie Aziz said...

azza, tak mahal yang, dia bukan buku, aku bei flash card.. ko cari kat Pesta Buku PWTC, company nama Mind To Mind, skang dia wat promo 3 jenis flashcard RM 20 jer .. so salah satunya aku beli lah yg jawi nih ..

then dia ada jual wall card gak utk tampal kat dinding, rm 4 jer sekeping ...

if ko nak more to al-furqan, ada few companies yg jual, like al-ameen dan read network tp aku rasa read netwrok harga dia murah sket lah .. dan lagu pun sedap2..beli ikut kesesuaian umur anak yang ..takut kalau kita beli in advance kan ..nanti lelama cam dah tak excited dah ...unless kalau betul2 murah rega dia ..baru amik ..cam aku hari tuh .. ahhaha

isabelle said...

wahh..pandai Q!
aku tumpang happy.
eh..bila ko nak wat tuition ajar adam pulak?hehe

Hanz said...

genius sungguh Qarissa! :>

MamaDamia a.k.a Haiza said...

Q meh datang umah auntie...bleh blaja sama2 ngan Damia...takpun..i hantar Damia gi umah u je lah watie..at least ada teman sebaya yang boleh sama2 blaja n bermain ngan Damia ni...bleh ke yang?....ekekeke

defina said...

sungguh cerdik dan genius Q...congrats utk ko gak lah...

kalo ko terjumpa lagi mende2 tu, tlg belikan ek...hehe

mmg happy dia akan jadi lain macam skit kan, nak2 kalo kite x sangka kebolehan anak kita

smg Q terbaik di dunia dan akhirat...

Ummi Salsabila said...

bagus ih.ajar nak kita jawi lak..i nak ajar aufa jugakla.hope jd cerdik like Q gak.:)

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading