Monday, August 17, 2009

Qarissa Si Ratu "Bebel" Di Usia 13 Bulan ++

Yer, itulah kebolehan Qarissa sejak umurnya mencecah 13 bulan ni. Memang pening aku nak layan bila datang "angin" dia nak membebel tuh. Waduh, memang kuat bebel siyul si kenit nih....Mula-mula aku excited giler bila dia guna bahasa "German" untuk mengintrepretasikan rasa di hati. Aku & hubby gelak giler bila one day tuh, masa mula-mula dia start membebel, suddenly dia bebel tak berhenti-henti, "Apetih.petihpetihpetih ...ebebebbelllebeebbebe.." dengan nafas yang panjang!! Kelakar giler rasanya tgk mulut dia yang kecik tuh macam bertih jagung melompat-lompat dr machine nya. Wakakkka...

Aksi Qarissa @ 13 month ++ age . Tgh praktis untuk join Sehati Berdansa nih! Hahahaha

Semakin hari, Qarissa semakin mem"polishkan" skil bebelannya. Memang nampak sangat nak 'caras" maknya dalam kategori "Sapa paling power membebel?". Wakakak.. Skang guna bahasa German, membebel dr pagi ke malam, nanti dah dapat mulut betul, aku tak tahu lah apa jadi hidup aku! Wakkkak...tak dapat aku nak bayangkan! Mesti letih aku layan dia bercakap. Mesti dia banyak tanya kan. Waduh, harus aku persiapkan diri dr sekarang! Memang aku dah start pelan-pelan menambahkan ilmu di dada dalam menghadapi "serangan berani mati" dari anak kesayangan ku ini.

Renungan "maut' seorang Qarissa. Mulut macam nak menjuih tak tahannnn...Dia cam nak bg amaran - "Jaga jaga Mummy, the time will come...Ha ha ha ..(gelak jahat...)"

Aku dari hari ke sehari sejak dia kuat membebel tuh memang teringin nak rakam, tapi time tu lah camera tinggal dalam keta lah, bateri habislah, saja jer nak jadikan cerita, geram btol aku. Akhirnya, dapatlah aku rakam juga aksi si kenit ni membebel. Sanggup aku naik bilik gi amik camera memandangkan dia tgh "membebel" dengan rancaknya. Pagi-pagi hari plak tuh! Dengan tak mandinya, muka pun selebet, bebel tetap bebel yer! Di mana sahaja, dalam pada juga keadaan, dalam apa jua cuaca! Wakkkaka..

Gaya dengan tangan-tangan sekali!

Masa rakaman bebelan ni diambil, dia baru bangun tidur, turun bawah untuk "mengiringi" Daddy menuju ke kereta. Dalam pukul 9 am lebih kurang. Hubby aku masuk kerja kul 10 am, so, me & Q htr lah Daddynya ke kereta to say bye-bye. Sementara tunggu daddy siap-siap pakai stokin, si kenit ni boleh bantai membebel ntah hapa-hapa lah aku pun tak tahu. Aku rakam jer apa dia cakap. Wakakaka... nampaklah gigi tomei 2 batang kat bawah tuh ha ...Aku perasan, semenjak - dua menjak ni, Qarissa cukup suka duduk kat tangga dengan penuh sopan sambil melihat Kak Nor dia buat kerja. Nampak kiut giler hokay! Baik & sopan jer tunggu Nor habis buat kerja pastu baru layan dia. Kengkadang dia panjat gak tangga tuh tapi most of the time, dia akan duduk diam-diam dan goyang-goyang kaki dengan suka hatinya.. Hahahaha...

Gaya budak yang baik & innocent hokay..menemani Kak Nor dia.
Sambil goyang-goyang kaki...Senangnya hati nampakkk....

Memang aksi si puteri kenit nih buatkan aku tersenyum sepanjang hari terutamanya bila dia bersungguh-sungguh dan bersemangat membebel macam aku nih paham sangat apa dia cakap. Aku pun kuat melayan, aku ulang balik apa dia cakap dengan intonasi berlainan, dia makinlah suka! Wakakakak... sudahnya, anak beranak kuar bahasa German! Hahahaa.. Qarissa, Qarissa, ko lah buah hati jantung limpa Mummy nak oi.... Hhahahaa..

Mehlah kita layan video anak aku membebel di pagi hari yang indah ini yerk... Hahahaha

video
Video selebet Qarissa- Membebel @ Tangga Sakti. Wakkakak

Ops, lupa plak nak bgtau, aku ada share my thought pasal Dilema Flash Card- Bergambar @ Tidak? kat Blog Education Qarissa. Maybe it can helps parents yang mengalami dilema yang sama seperti aku. Dilema lah sangattttt..Hahahhahaa....

Siap sedia menghadapi bebelan Qarissa,

18 comments:

missdiya84 said...

ekceli..Q nak turun tangga tuh die kate...tapi tak tau camne nak turun..siap mengeluhh lagik..yang tak boleh blah tuh hehe..

defina said...

bab2 becok mmg sah2 ikut hang ler, like mother like daughter gitu...
ape yg dibebel tu erkkk? nak kata yabedabeduuuu cam x sesuai ngan situasi....hahaha

Watie Aziz said...

nadia, hahahha.. tu lah pasal, siap mengeluh yg tak tahan tuh ..poyos giler ..wakkakaka

Watie Aziz said...

naimah, hahaha..tu lah,part tuh mmg aku setju sgt lah, sebab apaknya kan cool man jer ..bab becok mmg maknya ..hehehhe..

aku pun tak paham apa dia bebel..aku layankan jer .. hahaha..yabedabeduuuu rasanya tak mungkin kot .. hahahhaa

Farah said...

makin pandai posing qarissa ni..yg tak tahan tu renungan maut hahaha tajam btul!

Hanz said...

alalalala..tomeinyer Qarissa..rasa nak gigit jer pipi dia!! me pantang tengok baby comel, mesti rasa nak gigit2..

Intan said...

Ho ho cute nyer dia bebei! Nie kalo "borak" ngan arissa mesti seronok sakan depa :)

yays said...

salam mama Q,

walopun aku tidak mengenali kau.
tetapi pabila ada masa terluang, pasti jenguk sat blog geniusqarissa nih untuk update ilmu.

keep up the good job mama Q.
tergelak sorang-sorang aku baca entry pasal sedondon dan bebelan Q hari nih.

Tq.

p-na mama oja said...

entry yg aku terdelete tuh kesah si oja membebel la gak.. bencik tau.. penat mak mengarang!! huhuhu

MamaDamia a.k.a Haiza said...

terserlah nih bakat semulajadi mummy dia nih turun kat dia nih..bakat membebel tanpa henti..ahaks...ni mau pening pala daddy Q nih kalau hari2 kene dengar mummy n Q nih membebel berdua...ekeke...tapi memang kiut pun si Q nih dengan aksi membebel dia tuh...boleh diasah lagi bakat dia tuh...supaya lebih power dr mummy dia...ekekeke

Watie Aziz said...

Farah, ha lah, posing hover tak hengat ..skang kalau dia membebel, siap tunduk2 badan tau! sungguh2 betol..aku gelak jer lah ..

Watie Aziz said...

Hanz, hehhe..latley i suka cubit pipi dia, tapi my maid takut..dia kata nanti Q takmo makan ..hahahha...

Watie Aziz said...

Intan, tu lah pasal yang, Q memang suka kalau dapat jumpa rakan sebaya dia ..excited giler, kengkadang kesian plak i tgk, sebab dia takder kawan kat umah kan..yg sebaya dia .. dah la lama tak ke Gymbore ..hu hu... takut H1N1.. tapi rasa nya kena gi gak lah ..kalau tak rugi + kesian Q , nanti buhsan giler..hehehe

Watie Aziz said...

Yays, tq so much dear ..wah ..terharu giler nih... ada gak silent reader blog i yerk..kalau u tak letak komen, mesti i tak tahu ...tq again dear ..i really appreciate it! hehehe...

hahahah... i pun suka tgk video Q bebeltuh..kalau tak gelak, mesti i senyum sorang2 ..hehee

ina fahmi said...

noks...kita ada jual cookies... 100 biji rm 38..
1. choc oat
2. tart
3. samperit -rm34 100 biji

sumer2 ni gerenti sedap...

Watie Aziz said...

P-na, alamak yang ...siannya hang ..mesti penat bebel kan ..aku paham aku paham ...nak tulis balik pun dah takder mood yerk!! hu hu ..ciannya hang...

Watie Aziz said...

haiza, wakakaka...memang betul yang ..Daddynya cam dah start nak pening2 dah ..but at this moment he still love to see her beautiful dotter nih membebel..he enjoyed it so much & keep telling me how lovely her dotter do that action ...walla...menci i .. hahahaha

Watie Aziz said...

Ina, ala yang oii... hang lambat ah ..aku dah siap order semua dah kuih utk raya tahun nih ..tapi tak lah sebanyak tahun lepas sebab tahun lepas beli then bazir sebab tak habis makan pun .. hu hu ..

aku dah beli kat akak jiran @ my house ni ha .. semua kuih dah tempah siap2 .. hu hu ...

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading