Tuesday, July 7, 2009

Q's Latest Development @ 1y, 1w & 4d age!

Diam tak diam, dah setahun umur anak aku yerk! Rasa cam semalam jer aku merengek-rengek (merengek ker??..hahah..) kesakitan atas katil kat labour room tuh. Hhahaa... Hubby mak kata suara mak time tuh leh dengar sampai luar bilik noks ..hahaha.. Yerlah, bukan besau sgt bilik labor room tuh. Dah lah tak kalis bunyi kan ..mesti lah dengar ..ahha (padahal suara mmg stok tak yah pakai spekear noks...wakakka..)

Aku pun cam dah ingat-ingat lupa perkembangan Qarissa menjelang usianya setahun nih. Rasa cam dah tulis dalam nih, tapi bila aku cek balik dalam latest development dia @ 11 months age, macam takder jer apa yg sepatutnya ditulis. Hahhaha..Kengkadang aku cam rasa perkembangan yg dia buat tuh is biasa-biasa jer as normal baby, so taklah terpikir nak tulis kan ..hahah..teruk aku nih yerk! Cam tak menghargai development anak jer.. Hhehe..Yer lah cayang ..mummy tulis lah nih...dont worry kay! Skang umur Qarissa 1 tahun 1 minggu dan 4 hari nih..(time aku tulis entry nih) . Jadi, memang haruslah aku tulis cepat-cepat, kang aku lupa lagik..! Hhehehe..As usual, aku kan kuat membebel, so aku hias lah entry nih dgn gambar2 so korang tak borink! Hhahaha.


Sessi belajar bertatih dengan menggunakan kasut hadiah time b'day! Hehehe

Perkembangan 1: Menggeleng Kepala
Kalau sebelum nih dia dah pandai mengangguk,skang dia dah pandai menggeleng pulak. Tapi aku lupa sejak bila. Hehhe..Bukan main comei dia geleng kalau takmo sesuatu especially bila nak bg makan. Yang kelakau tuh, kepala geleng, tapi bila aku sumbat gak makanan tuh, mulut nganga. Ni lah agaknya yang di namakan, mau tapi malu..eksen geleng lah tapi sebenarnya mmg nak ..ahhhaa

Perkembangan 2: Dah pandai sebut Daddy & Mummy...
Orang yg paling bangga adalah suami mak noks, sebab lebih jelas bunyi Daddynya dari Mummy. Aku redha jer lah ..sukatilah nak, janji ada bunyi bila part Mummy tuh..hahahaha...Thanks to Little Reader sebab software tuh yg aku bukak setiap hari sebagai alat bantu mengajar Qarissa membaca telah membantu anakku menyebut perkataan "Addy" ..walaupun "D" nya tak kedengaran, tapi aku tahu dia sebut Daddy, sebab setiap kali software tuh mainkan flashcard "Family Phrase To Qarissa", bila sampai part Daddy jer, Qarissa akan sebut "Addy" sambil angguk-angguk kepala. Bila part nama Mummy, selalu hanya dibalas dengan anggukan jer, kengkadang "Ami" bunyi nya ..hahaha..Aku rasa sebab perkataan Daddy keluar dulu, baru perkataan Mummy lah ..Harus aku tukar supaya nama Mummy keluar dulu kan? Hhehehe..


Nak jalan tapi masih takut-takut! Few days before majlis @ Gymboree

Perkembangan 3: Dah pandai baca & sebut few words
For this, i should be thankful to MYSELF (mestilah puji diri sendiri dulu kan ..ahhah) kerana sanggup berkorban mata dan telinga hampir 24 jam sehari & tak jemu-jemu main ngan anak aku setiap hari. Hu hu ..Lama btol aku tak layan Astro wei ..perkembangan dunia pun kureng tau skang.. banyak dapat info from tenet jer ..:) Keduanya, thanks to Team Little Reader sebab menghasilkan satu program education super power yang membuatkan anak aku tak sabar setiap kali dengar aku sebut "Reading Time...". Get so excited to "read" & show happy faces setiap kali aku mulakan course utk dia. Yang ketiga, terima kasih juga kepada DVD-DVD Education seperti GOGO ( yerlah, anak aku kan sebut nama ko dulu, ikut hati aku rasa nak bakar jer patung ko tuh, tapi sebab ko dah berjasa ngan anak aku, aku simpan jer lah perasaan tuh ..wakakak..) , Brainy Baby, Jolly Kids, Baby Einstein, Baby Babble dan banyak lagi kalau nak sebut satu satu, sampai esok tak habis ..hhehe..sebab korang (DVD tuh lah maknanya) telah menceriakan hari-hari anak aku & dalam masa yang sama, memberikan ilmu pengetahuan pada anakku yg tersayang nih...

Qarissa skang, yang aku notice dah pandai sebut beberapa perkataan yg bermula dengan huruf A. Yang kelakarnya, huruf B,C, & D pun dia sebut A jugakkk..Hahhaha..tapi dalam intonasi yang berbeza sebab dia ikut intonasi dalam DVD Brainy Baby tu. Sebab tuh aku tahu yg dia memang paham apa yg DVD tuh cakap. Kalau korang tgk aksi dia mesti nak gelak. Sebab, dia punya semangat nak menyebut setiap perkataan tuh, cam nak terberak!! Meneran-neran nak sebut that word, tapi yg kuar tetap A .Wakakakaka..

Kalau sapa ada DVD Brainy Baby - Laugh & Learn, mesti tahu yang ada bapak nyanyikan lagu untuk anak - Itsy Bitsy Spider. Belum sempat sampai part nyanyi tuh lagi, si Q dah putar-putar jari dia, lum sempat apak dalam DVD tu nyanyi habis, dia dah tepuk tangan (dalam DVD tuh, apak dia tepuk tgn pas habis nyanyi dan suruh anak dia tepuk skali) dan belum sempat apak dia habis tepuk tangan, anak aku dah sebut A, A, A ...sebab lepas habis nyanyi, terus sambung bacaan a-z (small letter) & A-Z (capital letter). Hhaaha..Ini memang membuktikan baby mempunyai daya ingatan dan kebolehan yg super power wei!! Lagik hebat dari kita. Belum kuar lagi action tuh, dia dah wat action dulu. Tapi aku mmg nak gelak bila dia sebut the letter ah .. mmg cam nak terberak wei...Meneran-neran ..hahaha..

Antara perkataan yang dia leh sebut & faham maknanya serta boleh buat action tu melalui DVD Education, yang aku ingatlah - huruf A, fish, GOGO, clap action, dancing action, stamp feet action, yes action, no action, laughing action (setiap kali ada mender kelakar yang ditunjukkan dalam DVD tu. Gelak tak hengat dunia, yoyo jer..) & dia pandai sebut "in" bila sampai opposite part - in & out. Everytime kat part yg sama, akan keluarlah perkataan tuh kat mulut dia. So, memang confirmlah dia tau apa dia cakap kot. Hhahaha..

Melalui Little Reader, dia tau sebut - Daddy, Mummy, hair, eye & buat clap action, wave action, kick action, stand action, sit action, smile action, laugh action & point action. Seronok jer bila wat Reading Time tuh ngan dia, sampai part-part yg aku bgtau nih, dia akan start to do the same action. Nampak jer word tuh (cam point & kick), dia terus wat the action. Sometimes dia takmo buat sebab nak tunggu keluar gambar aksi tuh, baru dia nak wat sesamalah kununnya, sumtimes dia terus buat walaupun gambar tak kuar lagi. Macam word "point" tuh, sebelum aku beli Little Reader, aku TAK PERNAH guna ayat "point". Aku selalu tanya dia dengan soalan direct, contohnya, "Qarissa, where is fan syg?". Tapi sejak beli Little Reader, aku amalkan guna perkataan "point" setiap kali aku nak dia tunjukkan sesuatu pada aku dan nampaknya, memang berhasil. Setiap kali aku guna perkataan "point", dia akan tunjuk guna jari telunjuk yang tomei tuh..hehehhe

Another thing kan, si Qarissa nih, yg aku perasan, setiap kali aku main Little Reader ngan dia, every words yang keluar tuh, dia akan keep on angguk-angguk, cam paham apa yg dia dengar & yang tertulis kat situ. Kengkadang plak, dia akan keep on sebut, "ahh..ahh ..ahh .." kat every word yang keluar @ skrin. Cam meneran paksa gak lah bunyinya..Hahaha..Aku pun tak tahu nak kata dia paham ker tak apa yg keluar tuh tapi aku asuume dia paham lah kot..cuma takleh nak cakap lagik..Tuh yg kuar "ah..ah ah.." jer ..Wakakak..


Aksi ketika sessi reading time! Ada videonya, nanti aku upload!

Perkembangan 4: Dah pandai wat flying kiss!
Bila Daddy dia nak work, dia htr ke muka pintu dan bila aku sebut, "Flying Kiss Dady nak!", cewah ..dia pun letak tgn kat mulut dan wat action tuh..chumel lah sgt...ehheheh. Tak sesia aku ajar selalu..Ahaks!

Perkembangan 5:
Dah pandai bertatih dan berjalan!
Perkembangan nih berlaku sehari selepas majlis Hari Lahir dia @ home. Siangnya tuh, aku ternampak si Nor duk pegang Q sebelah tangan, dan si kenit ni selamba badak je jalan keliling rumah, tak takut langsung! Aku terkejut jugak ingat Nor selama nih tak pegang tangan dia bila ajar tatih, rupanya Q sendiri yg nak org pegang sebelah tangan, takmo dua-dua. Eksen ooo minah nih, bila kita try nak pegang badan, pinggang atau tangan dia, dia siap tolak-tolak takmo. Konon-konon na wat sendiri lah ..Tapi yg kelakarnya, bila orang lepas semua tangan, nak suh dia jalan sendiri, member nangis! Hahhha..tau takutttt... Bila pegang balik sebelah tangan dia, dia diam dan terus jalan. Bila wat lagik, nangis balik! Hhahaha..Drama queen sungguh!

Seminggu lepas tu, dia dah start nak jalan-jalan sendiri dua tiga langkah. Hari ni (7 July 09), dia dah leh jalan sendiri terkedek-kedek tanpa pegang tangan. Jauh gak lah dia jalan. Kalau lepas, dia tak nangis dah ..she try to walk by herself pelan-pelan. Kalau tak confident, dia akan duduk dan crawl lagi. hehehe..Dan, video kat bawah nih adalah bukti yg hubby aku hambekk untuk tunjuk kat Q bila dia besau nanti. Memang habis dia buli aku tau time nih. Serius aku pening!


Sessi buli membuli lepas dapat kaki.

Masa ni tgh test baju untuk di pakai kat majlis @ Gymboree dia nanti. Lepas dah try, member leh tarik tangan aku ajak pusing2. Aku pegang sikit jer jari tangan dia tu tapi dia melangkah bukan main laju! Penat nya aku ..Kita takut dia jatuh tapi member bukan main happy selamba katak buli mak dia. Video ni pun laki mak hambekk lepas dia dah pusing adalah dalam 5 -6 round kot. Pergh...dugaan sungguh anak baru dapat kaki nih yerk!! Kalau dah PHD dalam berjalan, aku tak tahulah macam mana..mau kurus lagik aku nih kang!! Hahhah..Buat marathon kat umah sendiri ..Wakakak..

video
Video -Sessi mendera Mummy!

Buat masa nih, tuh jer yang aku ingat tentang development Qarissa. Heheheh...Kalau aku ingat lagi apa2 yg tertinggal, aku tambah kemudian lah ..hahah..Boleh gitu?


Asyik lupa jer haku nih!!

16 comments:

Intan said...

Wahhh Q dah leh jalan ye sayang! Seronok nya aunty dengar, pah nie leh lah main kejar2 ngan arissa ye :)

Ha ha, baru ko tau watie cam ne rasa nya kena "dera" ngan budak baru dapat kaki nie...den dah lamo raso! Nie belum kena "kejor" dia satu rumah lagi nie...gasak...ekekeke

P/s: Tapi bestkan watie tengok anak kita dah leh jalan....seronok sangat2! Macam tak caya je dulu diorang nie lemah terbaring je masa newborn, la nie haaa dah leh berjalan dan berlari lak...(jgn lari rumah dah lerrr bila besaq nanti...he he he)

Ummi Salsabila said...

1st- cantiknye baju Q..bila anak kite pndai jln lg cantik pki drees kan..

2nd ~ i mmg salutela dgn u.rjin aja mcm2 kat Q.mmg geniusla Q.siap pi class gymboree lg..

3rd~ excitednye Q da pndai jln..so sweet.tp mmg letih kan nak kejor n awasi dia..:)

slmt berkejar2an..hehe

Watie Aziz said...

US,hhehe..tuh lah i pun tak sabar nak dia jalan, sebab nak tgk ddia pakai dress...so lah gediksnya! hahaha..u tunggu aufa leh jalan, mesti u kurus kejar dia tau! hahaha

salute ker? hehe. tq so much dear ..i biasa jer lah yang .. (ceh, nak merendah diri yg memang dah sedia rendah plak tuh...wakakak..) class gymboree tuh kira social day dia lah ..seminggu sekali tapi most of the time @ home ngan i, i lah main2 sambil ajar dia ..i tak suka main2 "kosong" hehhe..i dapat emel u ..nanti kita balas emel u yerk..hari nih i bawak Q ke Gymboree, dah 2 minggu tak bawak dia...hehe..sibuk ngan majlis..:)

Watie Aziz said...

Intan, memang yang, pening + penat aku dibuatnya ..dia kira kira tahap UPSR lagi lah dalam berjalan, tapi bila kita pegang tangan, gaya mengalahkan org amik SPM, hahahah..poyo giler jalan bukan main laju, aku takut dia terjatuh jr ..sebab bila jalan laju, habis bersepah-sepah kaki dia! hahahaha..

aku takut gak nak bayang kalau dia dah PHD berjalan, mau pengsan au kejar! ahahha

defina said...

watie,
cepat tul masa berlalu, perkembangan Q pun begitu pastas. makin bijak dan comeyyy....

lps ni ko xyah pk pasal diet ker or pe2 nk kuruskn body, berkejar jer ngn Q, msti maintain....hihihi

kakyong said...

anak dah pandai berjalan ni... ibunyer lah yg kena ligat.. boleh slim-melim nanti wati... ;)

tak dpt tgk lak video tu.. not available katanya... huhuuu

adianiez AIDA said...

watie...

dari bertatih ke berjalan --> memang best lihat perkembangan anak. then --> mereka akan memanjat dgn pantas hingga tak sempat kita nak halang! then --> bila buat naughty, terus berlari dan kita dok kejar, siap main hide & seek...

dari hari ke hari... suddenly anak da besar! aduhai... mcm heroin aida 2 orang tu. rindu masa mereka baby dulu.

at night memang aida akan spend time semaksima yg mungkin. peluk cium gomol gurau... masa masak dinner pun aida dok borak dgn mereka...

nikmati saat bersama anak. mereka membesar dgn cepat. harum bayi akan hilang. akan dirindui...

MamaDamia a.k.a Haiza said...

Q pun dah terkedek2 jalan yek..cam Damia...lebey kurang jek lepas setahun terus tergediks2 nak jalan...ni Damia dah takmo merangkak dah..kalo jalan..jatuh sket terus bangun balik..jalan lagi..jatuh jek terus cepat2 bangun..kita plak yang kesian tengok dia coz nampak cam mengah n penat jek...tapi ingat nak blaja takleh kenal penat tau Damia(kata aku dalam hatiku)...hehehe

Watie Aziz said...

Naimah, tu lah psal...giler cepat masa berlalu wei...aku pun nak cecah 29 nih ..hu hu ...tahun akhir sebagai org berusia 20 - an ..haahkahka...

ya betul, best tak yah habis duit kat slim world tuh! wakahak

Watie Aziz said...

kak yong, tuhlah yg takutnya ..oenatlah saya lari satu rumah .. laju lah kalau dia jalan ...tak takut jatuh langsung ..kita yg takut dia tertumus .. hehehe..

lah, tak dapat tgk video ker ..erkk..saya tgk boleh plak..sumthing wrong @ blogger kot??

Watie Aziz said...

Thanks Aida for ur lovely komen ..sayu plak watie baca ..mesti u terkenang zaman2 u jaga dorang masa kecik kan? hehhe...apa kata wat anak lagik aida? yeeehhahaa..mesti hubby u akan sokong i!! tak caya gi tanya!! hehehe

tuh, i nak main puas2 ngan Q, tapi camner main pun, still tak puas tau! ..hmmm..

Watie Aziz said...

Haiza, tuh lah haiza, dorang cam tak rasa sakit kan? kita yg kesian, tapi bagus u wat camtuh haiza, at least dia tak manja sgt .. if qarissa camtuh pun, i akan tepuk tgn dan kata, good, Qarissa, bangun nak ..sambil senyum2 ngan dia...selalu dia tak nangis, dia akan merangkak balik.. hahah..

Q skang lum pandai bangun sendiri, dia mesti pegang sumthing utk bangun. so selalu dia akan merangkak ke dinding atau meja @ kerusi, mana2 lah yg dia leh paut utk bgn, hatta kaki i sekalipun..hahaha

UmmiKhayra said...

Heheheh go Qarissa, go Qarissa.. buat mummy pnt kejar ek... gud girl la dia.. :P comelnyer tgk Q jalan2 pusing keliling.. hihihihi

Lovely Mommy... said...

tahniah beb, seronok aku tgk dia dah boleh jalan and cakap i mean sebut things la good job to u!!!

Watie Aziz said...

UK, tgk memang lah best ..tapi kalau u yg kena pusingkan dia, hahah..confirm pening ..nak lepas takut dia jatuh ..layankan jer lah ..lama2 aku yg jatuh..hahaha

ytunggu Khayra dapat kaki, mesti u akan teringat kat i tau ! ahhaha

Watie Aziz said...

sue,tqvm Darling..bolehah sket2 ..sumtimes dtg ngada2 dia ..dia setakat tgk tanpa ada perasaan ah ..kalau datang ghairah dia tuh ..hambekk ko... hoverr wei! ahahha..

tapi aku tetap takleh lupa aksi siya kat Gymboree! wakakakak....so kiut ah itu budak!

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading