Thursday, March 18, 2010

Minggu-Minggu Yang Mendebarkan ...

Minggu ni adalah minggu yang 37 untuk kandungan aku yang kedua. Memang nak dekat sangat dah nih ..Hu hu ...cuaknya rasa ... Orang kata, menunggu masa anakku nak melihat dunia ..:) Cepat sungguh masa berlalu yerk? Rasa cam baru jer smalam aku muntah kat Bandung..tau- tau dah nak bersalin lagik! Hahhahaha..

Kalau ikut sejarah Qarissa, maknanya memang lagi 3 minggu baby ni kuar.Almaklumlah, si Q ni lahir bulan penuh, siap terlebey 2 hari lagik, tapi ramai org kata anak kedua akan cepat sket ..so aku kena lebih berhati-hati lah .. Seriously, lately nih aku rasa macam dah tak larat sgt nak bawak perut. Aku penat sgt sebab baby ni terlalu lasak, kalau dia gerak2, tertonggeng2 bontot dia kat perut aku, Masya Allah, sakitnya Tuhan jer tahu ..sampai nak terkencing2 dibuatnya! Pelik jugak sebab berat badan aku tak lah naik sgt ..dalam tempoh 2 minggu cuma naik 100 gram jer! Minggu ke 35 berat aku 66.7 kg, minggu yang ke 37, berat aku cuma 66.8 kg!! Aku siap check dua tiga kali lagi tapi the result is still the same. Cuma baby aku naik banyak. Dari 2.4 kg, dah naik 2.7 kg. Doktor kata ok, sebab maknanya baby yg dapat all my berat tuh .. :) Aku mmg plan nak baby aku atas dari 2.5 tapi bawah dari 3kg, tak lah seksa sgt aku nak meneran. Q yang 2.8 pun aku dah sesak napas nak meneran .. Ahhahahaa...

Belakang badan aku selalu sakit-sakit lately. Asyik nak baring jer ..Duduk lama sakit, jalan lama sakit, berdiri lama pun tak tahan. Sekarang hubby asyik kena urut jer belakang aku ..Sedap btol bila diurut walaupun hubby bukan pakar urut .Wakakaka..Nak urut guna massage chair aku mmg tak berani sejak preggy. Berhabuk massage chair kat umah ni ha. Lepas preggy nanti baru lah aku akan guna kot ..:) Skang nak tidur pun tak best. Kiri tak kena, kanan tak kena, terlentang tak kena, sebab bila baby keep on gerak. Sakit gilosss coz dia dah sgt strong...memang tak selesa tau ..tapi itulah pengorbanan seorang ibu....:)

Kebelakangan ni pulak, aku dah start to think and recall the situation masa kat labour room. Aduhai..rasanya cam tak sanggup lagi nak hadapi sekali lagi beb. Masalahnya, ingatan aku masih kuat lagi. I can still recall step by step apa yang Doktor buat kat aku. Just imagine lah, dulu Mak aku kata, masa Doktor potong sikit nak bg laluan baby tuh kan, kita takkan rasa langsung sebab masa tuh sakit sangat....lebih sakit dr kena gunting, tapi masa Q ..hmm..tolonglah kata, aku leh tau Doktor tgh potong hokay!! Siap leh cakap dalam hati .."Hmmmm..dia dah potong sket dah nih ..nak wat laluan .." Wakakakak..giler kentang tul! Apa tidaknya .. memang aku dah tahu mender tuh akan terjadi, so my mind dah set & secara psychologynya, I'm waiting for that moment padahal aku takmo ingat sebenarnya!

Skang ni bila dah ada pengalaman, lagi lah aku ingat semuanya satu demi satu. Camner sakitnya, camner Doktor "korek" nak tengok bukaannya, macam mana dia tolak ke labour room, camner dia pecahkan air ketuban, pastu cek lagi berapa bukaan, pastu jerit-jerit suruh push baby, dan lagi..dan lagi ..dan lagi...dengan hubby pun yg tolong sibuk sama pegang bahu aku, suruh push jugak, bgtau dah nampak kepala, kasik lepaskan bahu pulak... sampailah baby kuar ..pastu Doktor tolak pulak uri keluar ..then dia nak jahit pulak, siap suntik peha aku so aku leh tertidur ..pastu dalam lalok2 tuh, aku leh nampak Doktor tgh "jahit baju" dengan lekanya .. mak aiii....memang jelas sgt di tubir mata nih haa ..... Risaunya aku nak kena lalui semua tuh sekali lagik! Huaaaaaaaa...tolong Makkkkkkk!

Bila aku citer ngan hubby, dia pun dah cuak sebab aku leh ingat satu-satu apa yg jadi .. dia siap pesan ..u jgnlah ingat2 sgt .. hahahaha...ingat senang ker nak erase memory cam u erase data kat komputer yang oi!!! Hahahha..Tu lah yg wat aku cuak sgt tuh ... nak menulis dalam blog pun takder mood dah nih .. Sebab rasa takut .. tapi ni aku beranikan diri jugak sebab anyway ..i still have to face it .. hu hu ... Memang sekarang aku cuma tunggu signal dari baby jer. Aku harap dia akan bg signal macam Q bagi signal. Q dulu satu signal pun takder .. cuma aku rasa pelik bila rasa ada mender bulat cam kepala baby betul2 kat ari2 aku. Selama ni takder rasa pelik camtuh. So, kali nih, kalau baby bg signal macam tuh, aku dah tahu lah its time for her to see the world ..:) Dan, bermulalah episod yg mendebarkan seperti yg tertulis di atas sekali lagik... hu hu....

Aku pun skang cam nak cepat marah especially bila rasa sakit @ penat tuh datang. Sometimes aku leh control, sometimes tak leh. So, hubby lah jadi mangsa. Dia mmg jarang kena marah so kengkadang dia hangin lah gak tetiba aku jadi "kepala hangin". Hahahhaa.. Bila dah hangin, aku buaat kepala aku sendiri jer ..rasa nak jerit atau marah ..aku marah jer .. hahahaha.. sian sgt kat hubby .. mula2 dia cam susah nak accept, pastu bila aku dah ok, aku bgtau dia ..aku tak leh control, aku tensen sgt ..aku nak marah jer ..kalau dia kena marah ..aku suruh dia sabar jer .. buat tak paham jer .. pastu maafkan aku cepat2 .. hahahahaa.. nanti aku jadi isteri derhaka plak..Wakakaka..hubby aku ni pun satu, sebab bini dia tak pernah wat dia gitu, tapi dia selalu dengar kengkawan lelaki dia yg lain macam2 kerenah bini time preggy, so bila dia cerita kat aku, dia ingat kalau aku pun wat gitu, its like aku sengaja nak buat perangai utk uji dia ...Ntah hapa2 ntah kan ..hahahhaa..dia ingat suka2 aku nak buat gitu, nak ngada2..tak kuasa aku tau! Tu yg kengkadang bila aku hangin aku bgtau dia ..i baru marah sket camni ...u dah ingat i ngada2 .. nanti i jadi lagi teruk baru u tau ..I ni ngandung tau!!!! Hua ..marah betul tuh! Wakakakaka...

Di kesempatan ni jugak, aku nak mintak ampun dan maaf pada semua kengkawan yang baca blog nih, yang kenal aku tru online atau dah pernah jumpa atau memang dah kenal dr dulu lagik.. Aku dengan rasa rendah dirinya, nak mintak maaf kalau selama kita kawan nih, ada salah silap aku yg aku tak sedari... I'm so sorry kay ..:) Dulu, masa bersalinkan Q, aku takder blog agi, tapi nak dekat2 bersalin tuh, aku amalkan mintak maaf pada hubby & family, semoga dipermudahkan aku bersalin. Alhamdulillah, memang senang aku bersalinkan Q. Bak kata akak nurse kat Putrajaya tuh, aku nih kiranya "Intan Terpilih" lah sebab anak pertama dah senang cam tuh! Hhehehe... So, this time bila dah ada blog, lebih senang aku nak berkomunikasi dengan kengkawan semua.. :)

Kengkawan doakanlah yang proses bersalin ni akan jadi sama mudah atau lebih mudah dari aku bersalinkan Qarissa yerk! Tapi jgnlah sampai aku bersalin dalam keta pulak! Wakakakakak...Mau pengsan hubby aku tgk darah ..Hubby aku nih takleh panik..nanti dia tak leh berfungsi sgt dalam keadaan panik. Ahaks! Nak-nak dia tgh drive ..mesti dia menggelabah puyuh nanti! Hahahha..Jadi bidan terjun plak dah ...terima kasih aku dahulukan atas semua doa kalian ..Love uols...

Hmmm..Pesta Buku akan bermula esok kan? Agak2 masih sempat tak aku jalan bawak Q ke sana? Aku teringin sgt nak pergi, tapi cam tak larat nak jalan bawak perut ..Err..naik kerusi roda ok tak? Hhehehehe..Hmmm..hospital terdekat ngan PWTC tuh kat Pantai Medical kan? Atau PPUM? Sempat ker laki aku htr dalam keadaan jem2 tuh? Perghhhh..banyaknya pikir Watie ...Nak pergi tu pergi jer lah!!!!! Hahahahhahaa... kalau dah nak terkeluar sgt, ko jerit jer "Sapa Doktor Gyne kat sini ...aku nak terberanak dah nih ..TOLONGGGG!!!" Mesti ramai yg nak tolong kan? Wakakakka... Pastu nanti mesti anak aku nih dapat buku PERCUMA seumur hidup dari semua syarikat yg join Pesta Buku tu..plus dapat masuk paper..hari ini dalam sejarah ada org beranak di tgh2 Pesta Buku! Hahhahha...


Gelak dalam Cuak...,

16 comments:

Nanak said...

mari kita sama2 bdoa supaya dipermudahkan bersalin. ni lagi la ni rasa cuak yg amat sgt sbb 1st time kan..huhu..

isabelle said...

pegi je pwtc tu. aku rasa cdgn ko utk menjerit tu mesti menarik perhatian.
silap2 masuk berita lagi :P

Zety Zin said...

huhu aku pulak yang naik cuak. ekekeke.

dulu masa doktor 'potong' tu aku siap ngadu, "sakit lah doktor!". hehe.

by the way, semoga dipermudahkan segalanya. take care ok.

:: m.u.n.i.r.a :: said...

watie...
semoga selamat semuanya!
aku doakan yang segala yang terbai untuk mu *ayat-ayat skema hehehe*

eh ko bersalin katne?leh aku gi melawat hehehehe

Momma Mia said...

alamak Watie prasaan kt sama ler. ku pun tgh cuak & berdebar2 sbb teringat masa bersalin Damia dulu. W/pun mudah waktu tuh, utk ke -2 anything can happen kan? ngilu perut biler pk2. kalo watie nk pegi pesta buku, daku waktu week 37 tuh macam nk ikut sarakid buat amal kat kuala Gandah, nun kat pahang tuh. kalo nk terberanak sempat ke nk ke hospital kuantan... haha mesti laki ku cuak nnti!! tapi ku nk pegi... izinkan ke lakiku ko rasa sbb masa Damia dia lahir masa week 37.

salzahari said...

good luck kalau nak gi Pesta Buku tu..hhaa...cuaknya lak aku dengar. Aku doa ko selamat dan mudahlah melahirkan nanti! Insyallah ye,semua okay nye.....Anyway,ada tau kes org sakit nak bersalin di Midvalley, ko bygkan tgh2 ramai org di MV dia dok angkat kaki terkangkang...huhh,penat husband and MIL dia nak cover dgn paper!

Intan said...

Seronok nya nak menyambut kedatangan "ahli baru" :D

Intan doakan agar watie selamat melahirkan bb dan semoga bb dlm keadaan yg sihat...amin :)

P/s: Me bila lah lagi agaknya :(

MamaDamia a.k.a Haiza said...

debaran yang pastinya akan berakhir dengan kebahgiaan...InsyaAllah...semoga segala selamat buat watie..tak sabar nak tunggu adik Q ni...sure akan jadik segenius kakaknya.aminn

uwaaaaaaaaa nak peknen lagi gak...sama-sama la kita mencuba ye Intan untuk kasi geng kat Arissa ngan Damia ni

Watie Aziz said...

Nanak, tqvery much dear .. good luck to u yer ..moga dipermudahkan ..:)

Watie Aziz said...

isabelle, hahaha..tu lah , kalau masuk berita, mesti kecoh kan .. wat malu aku jer..hahahah

Watie Aziz said...

Zety, hahahaa..u pun dapat rasa ker .. seram yerk ..?

tq so much dear ..:)

Watie Aziz said...

munira, tq so much yang .kemungkinan besar kat Putrajaya ..:)datanglah yang nanti kalau ada kesempatan ..:)

Watie Aziz said...

Momma Mia, waaa..kalau my hubby dia tak pagi dah pergi sorang2 ..skang pun dia dah cuak tau ..asyik call i jer selalu dr opis dia ..tanya i ok ker tak ..hehehhe...

gud luck to u dear ..:)

Watie Aziz said...

Sal...alamak yang ..hang wat aku takut beb ..malunya kalau cam tuh .. semua org tgk .. isk iskk..mintak dijauhkan lah yang oi..... aku nak gi spital gak .. wkakaka...

Watie Aziz said...

Intan, tq so much dear ..:) dont worry Intan, insya allah ada rezeki ..Arissa pun belum 2 tahun kann .. still got time ..manjakan dia puas-puas yang .. ehhehehe

Watie Aziz said...

Haiza,

tq so much for ur doa dear ..:) appreciate it ..:)

u caesar mmg kena tunggu 2 taahun ker? tak lama jer lagi tuh yang ..dah leh berusaha dah skang nih kan .. ?heheheh..i doakan u cepat2 lekat gak kay ...

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading