Wednesday, March 17, 2010

Kisah Kejayaan My Lovely Sista @ Metro Ahad!

This entry adalah kenangan & pengalaman aku ketika sama-sama membangunkan perniagaan my lovely eldest sister - Azean..:) May she's doing well - more & more in her business after this. Amin ...:)
**************************************************************

Aku nak kongsi kegembiraan ngan kengkawan semua sebab Along - akak baru-baru ni masuk paper Metro Ahad bahagian Karisma. :) Dia ada bgtau yg ada org interview dia kat opis, siap pesan suh beli paper tuh lagik.. Hehhee.. Aku pun dengan semangat nya, pepagi dah kuar umah ajak hubby gi sarapan (tak pernah-pernah sarapan kat luar, selalu breakfast kat umah jer ..) dan terus beli paper. Bila bukak jer page Karisma tuh, mak aiii...besaunya gambar ko Long .. heheehhe..terbangga lah jap ..(walaupun muka aku takder ...wakkakaka..)

Bila baca artikel dia, tetiba rasa sayu & terharu pun ada, teruslah terbayang-bayang camner we all start the business kan. Its not easy... banyak sungguh rintangannya. Aku ingat lagi, time tuh Along ada problem dengan company yg dia kerja. Ada yang dengki & tak puas hati coz she's doing very well kat company lama. So, they trap her, buat rancangan between them, ada komplot dan tak pasal2 dorang nak tukarkan dia kat bhg HR. Memang politik kotor betul. Akak aku hanginlah, sebab tuh bukan bidang dia. Memang takder kena mengena langsung Marketing nak ke HR. So, dia complain kat authority, masuk mahkamah dan dia menang. Dia dapat pampasan, and she decided to start her own business...dari situlah segala-galanya bermula....

Masa tuh, aku kerja kat Maxis, masih terbayang-bayang camner we all plan to start the business. Aku ingat lagi, kat umah lama @ Gombak, aku ngan Along lepak atas katil dia, dan we all berbincang macam-macam on the business plan. Semua tulis on paper. Dari nama company, the strategi & all the related things lah kan. Yang kelakar tuh, aku punyalah semangat nya bercakap sambil tulis, yang Along ni hangukk-hangguk dan cakap-cakap gak, mula-mula bukan main semangat, lama-lama aku tgk makin senyap...makin senyap.... bila aku pusing ... Mak aiiiii.... ko tidor ke Long!!!..Aku cakap sorang-sorang rupanya! Hampeh sungguh .. Hahhahaa.. Sudahnya, sambung esok jer lah "perbincangan katil empat segi tuh ..". Kelakar jer bila ingat balik.. Hahhaa...

Then, awal-awal nak set up tuh, Along sewa pejabat kat Setiawangsa. Aku nak resign dan tolong dia tapi tak boleh coz masa tuh aku pun baru habis belajar dan dapat offer dr Maxis. Rugi jugak nak resign sebab Maxis big company & Along baru nak start. Of course lah she cant offer me like Maxis offer (walaupun bukan banyak mana pun Maxis bagi kan ..ehhehe). So, what I did, lepas habis jer kerja Maxis waktu petang, dr Maxis KL, terus aku naik LRT sampai Setiawangsa, dan kerja ngan dia dari petang sampai malam. Pastu, malam balik umah naik LRT sampailah ke Gombak tu ha. Tu lah yang aku buat setiap hari. Tak silap aku, Along bg upah RM 500 sebulan tolong dia handle semua kerja-kerja berkaitan. Macam-macam kerjalah aku buat. Aku pun dah lupa apa sebab dah lama sgt .. Hahahhaa...



Semangat aku scan paper ni tau! nak masuk dalam blog katakan..Hehehe

Alhamdulillah, bisnes dia main berkembang dan staff pun dah ramai sket. So, i stop helping her (sebab dah ada yg leh handle kerja aku) dan aku fokus kerja kat Maxis. Then, bila kontrak habis, aku terus kerja dengan Singapore company - Goodrich Global kat Damansara. Masa tuh, da tunang ngan Saiful, aku masih dalam probation dengan company baru tuh, tetiba one day Along bgtau aku, dia ada masalah besar giler kat opis. One of the Director cum best friend dia ngan hubby betrayed dia. Blah dari company, bukan tuh jer, siap bawak a.k.a curi staf-staf dia yg berpotensi dan tubuhkan new company!! Hina giler siul perangaii.... She really need somebody at that time, tambah pulak Director lama tuh yang control server & info pelanggan. So, of course my sis risau if all the customer info kena bawak lari gak..(memang pun..tak banyak sket, info customer plus all the documents like phone pitch & training module yang we all dah reka masa latihan semua kena rembat..). So, she really need me at that time. Memang aku serba salah sgt time tu, sebab aku baru kerja & still under probation, tapi mengenangkan Along yg tengah susah dan kebetulan pulak mmg bidang aku ada related dgn komputer, so maybe aku leh tolong apa yg patut in terms of server plus amik alih semua tugas yang tertunggak tu. So, aku buat pengorbanan terbesar time tuh, AKU RESIGNED 24 JAM DARI COMPANY BARU TUH! Dan, bermulalah hidup baru aku di company Along... :)

Mak aiii..banyak betul kerja-kerja tertunggak yang ditinggalkan "orang lama", aku ingat lagik, aku amik masa jugak nak "memahamkan" perjalanan syarikat sebab dah lama jugak aku tinggalkan company masa mula2 dia setup tu. Memang berserabut giler baban tak hengat wei...filing dia, struktur dia, gaji budak, customer info, iskkk...banyak giler ah yg tak betul.. memang kalau aku ingat balik, rasanya tak sanggup aku kerja lagik dah kat situ! Wakakakkaka...Boleh katakan aku kat situ "MULTIPURPOSE LADY". Hahaha.. semua aku kena buat, kena handle. Dari HR (tolong ah kata aku mana ada background HR, but still kena buat, lucky jugak aku jenis cepat belajar, so dapatlah handle jugak), Administration, Sales sampailah ke IT, semua aku kena handle. Dari gaji budak sampailah ke PC rosak, semua aku kena buat. Masa tuh aku belum kawin, anak pun takder, memang hidup aku kerja, kerja, kerja jer..Balik pun selalu lambat especially time awal-awal masuk, sebab terlalu banyak yg nak dibuat. Bila pikir balik, aku pun tak tahu camner aku leh buat semua tu. Hahahha... nasib baiklah tunang aku tuh Saiful, aku rasa kalau orang lain, dah kena "talak" agaknya aku nih! Hahhahaa.. Asyik kerja jer takder masa nak dating-dating. Nasib baik my hubby sgt memahami walaupun sometimes dia komplen aku kerja kuat sangat, asyik balik lambat, dia risau. Masa tuh family aku dah pindah Sungai Buloh, jauhlah dr Setiawangsa, so hubby aku risau bila aku balik malam2. Bahaya kan ...

Dalam tempoh 2 tahun aku kerja ngan Along, aku rasakan macam dah 10 tahun aku kerja! Memang stress tak hengat tapi dari situlah aku banyak belajar dan jadikan aku lebih kuat dan powerful dari biasa. Memang kerja ngan family lain sket bila kerja ngan orang ni. Of course you kena buat yg terbaik dengan company family sebab jatuh bangunnya syarikat semua bergantung pada you. Gaduh jgn cakaplah, mestilah ada kan ..hehehhe...Company pun bukannya besar sgt, so, semua kena pandai-pandai nak handle sendiri, memang aku all out time tu. Bangga jugaklah dapat kurangkan perbelanjaan syarikat yg membazir selama ni especially on phone calls. Instead of 50K per months bill dia, jatuh sampai 30K per months. Staff pun tak berani nak main giler, buat personal calls sesuka hati sebab aku cek sebutir-sebutir bil telephone yang beribu-ribu pages tuh! (giler tak giler aku time tuh.. ahhaha... sapa yg buat personal calls memang kena ngan aku, bayar balik tolak gaji hokay ...) so, dorang memang takut & respect the way I work. Kawan tetap kawan, but when it comes to work, aku memang tegas lah kan ..:) Disebabkan nak jimat jugak, aku tak pakai supplier utk barang-barang pejabat, semua supplier aku tamatkan khidmat dorang, aku sendiri pergi beli kat Mydin setiap bulan! Memang jimat giler dan rasa puas hati sebab dapat harga borong yg lebih berbaloi. Beribu-ribu jugaklah aku dapat jimat sebulan. Hahahahha.. giler btol masa tuh ...tak pernah dibuat orang Director gi Mydin shopping barang pejabat opis just to save the company money!. Kalau bukan company akak aku, takkan nya aku buat gitu...nak jimat punya pasal katakan... Wakakakaka....

Her story...Her family ...:)
Then, bila company dah stabil balik, dah ok dan semua department dah boleh jalankan tugas masing-masing mengikut apa yg telah digariskan dan disediakan, aku pun resign dan kerja dengan CRONY- MLM company yang aku langsung tak sangka aku akan kerja kat situ! Hahhaa..memang lari bidang giler-giler punya tapi aku suka sebab aku belajar sesuatu yang baru. Disebabkan "terlalu banyak kerja" yang aku buat at 1 time masa kerja kat opis Along dulu, aku macam dah immune dan "tak heran" dengan apa-apa kerja yang diberi kat aku sekali pun. Aku rasa semuanya "senang" sebab dulu masa kerja aku dah "rasa susah" tahap dewa so kalau setakat susah-susah sket nih, memang takder hal org kata. Hahahhaa.. bagus jugak lah kan ..:) Masa kat company Along dulu, antara kerja aku kena bg training dan motivation pada semua staff especially sales staff. Memang kena ada semangat setiap hari kalau tak, camner nak motivate staff. So, bila kerja kat CRONY, aku pun bg training kat dealer & leader, so aku rasa oklah kan..mender yang sama cuma produk yang berbeza. So, training & development dah jadi darah daging aku orang kata. Hheehee... Sebab tuh lah kot mulut aku nih tak berhenti-henti bercakap. Ni lepas beranak, dah semangat plak nak buat seminar utk ibu-ibu yg ada anak 0-3 years old on how to boost their brain & be genius in their own way. Hahahha.. Semangat giler plak dah (memandangkan ada mak-mak yg dah tanya-tanya formula yg aku guna utk ajar Q..)

Aku rasa terharu bila Along masih ingat apa Abah kata kat kami adik-beradik. Memang betul apa yg Along kata tu. Ayat Abah tuh pun masih terngiang-ngiang kat kepala aku sampai skang. Sungguh bermakna - "Abah nak bg korang harta Abah takder duit, Abah bg korang pelajaran, lepas tuh pandai-pandailah korang cari harta sendiri." Ayat tu lah yg buatkan aku menjadi semakin kuat dan berazam utk ubah hidup keluarga dan hidup sendiri. Aku langsung tak "down" atau kecewa bila Abah tak leh bg kehidupan yang mewah macam mak bapak orang lain, aku tahu family aku susah, dah dapat masuk universiti pun dah cukup bagus. Pandai-pandailah aku nak cari duit dengan cara halal sepanjang belajar di UTM. Kalau nak ikutkan bebudak zaman skang yg carik duit dengan cara mudah - tekel Dato' sana sini guna muka cantik, jadi pompuan simpanan, aku pun boleh buat. Hahaha..bukan aku tak lawa kan...(cait perasan lah pulak...hahah) tapi aku malu dan rasa hina giler buat kerja macam tuh. Memang ego aku tinggi, tak mainlah nak mintak tolong cara "murahan" cam tuh. Kalau aku berjaya dalam hidup sekalipun, biarlah tuh hasil dari susah payah aku serta titik peluh aku cari rezeki halal (bukan titik peluh atas katil yer... wakakaka... giler kentang sungguh!)

Pernah aku rasa pelik tengok kengkawan UTM aku yg macam takder masalah duit sgt, bila cuti, dorang pun cuti, tapi aku, setiap kali cuti UTM, aku akan kerja, kumpul 3-4 ribu kat TANCO dan bawak balik ke UTM utk tanggung pelajaran aku. Tapi, lama-lama aku paham, mak bapak dorang ada bg dorang duit & support the expenses kat universiti tuh, jadi kerja time cuti belajar bukanlah sesuatu yang "perlu" buat masa tu. Tapi, aku bersyukur, disebabkan pengalaman itulah, aku jadi "apa yang aku jadi sekarang". Aku bangga utk bgtau yang sepanjang aku belajar kat UTM, semuanya duit aku, dibantu dengan loan JPA (yang dah pun habis aku bayar setahun yang lepas), malah duit utk majlis kahwin aku juga menggunakan duit sendiri. Thanks a lot to my parents yang dah menjadikan aku "seorang yang kuat dan berdikari di jalan yang betul". Love Mak & Abah a lot. :)

Aku berdoa semoga perniagaan kakak aku ni akan berjalan dengan lebih maju lagi. Memang bila dah berjaya nih, ramai yg nak rapat tanpa kita tahu niat sebenar dia. Memang akak aku selalu kena tipu dengan orang yang suka ambil kesempatan pada dia dan suami, tapi Tuhan akan selalu melindungi hambanya yang ikhlas bekerja dan memajukan diri menjadi anak bangsa yang berjaya. Aku tahu, Along know where to find her best CONSULTANT (chewahhh..perasannya ..hahah) yang TAKKAN MENIPU dia dan berikan pandangan yang jujur tanpa perlu mengampu dan membodek semata-mata nak nampak baik di matanya (tapi belakang jadi pengkhianat!) Walaupun aku dah tak kerja dengan Along lagi, tapi aku ikuti perjalanan bisnes dia dan dia pun akan kongsi dengan aku apa-apa yg boleh dikongsi jika ada apa-apa hal yang berlaku dalam syarikat. Pada aku, senang hidup akak aku, senanglah hidup aku. Bukan hidup aku jer, hidup adik beradik dan mak bapak aku pun akan senang jugak. Hehhehe.. So, of course lah aku nak yg terbaik utk dia. Walaupun we all adakalanya bergaduh sampai menangis2 (especially time aku kerja ngan dia dulu), tapi dia tetap darah daging aku, anak dia tetap anak buah aku dan air di cincang takkan putus. :) Semoga dia bertambah sukses selepas ni dan makin banyak lembu yg akan dia pelihara. Hehehhehe...


Along with lembu-lembu kesayangan. Hahahhaha

To Along, I'm very proud of you! I know you can be better & better....Bila dah di atas, sekali sekala, mesti pandang bawah juga and be careful on people yang suka mengambil kesempatan ke atas u & your hubby. Aku dah penat membebel pasal nih. Hahahahhaha...

Gambar yg aku rembat dr FB adik aku - Tom a.k.a Syamsul. Ni lah antara staf-staf Along aku. Sebelah Along tuh adik aku - Tom. Sebelah Tom tuh lah Abah aku, encem & kacak bergaya aku rasa! Hahahah...
Dan, dalam entry ni jugak, aku nak rakamkan penghargaan & terima kasih yg tak terhingga pada staff lama aku yang masih setia dengan syarikat sampailah sekarang. Barisan belakang, nombor 3, 10, dan 11 iaitu Fian, Aina & Zubaidah. Ni lah antara staf2 pioneer kat PPV & HBNC dulu. They are under my supervision & kerja pun bagus sgt. Zubaidah as HR merangkap my secretary yg sangat dedikasi dan bagus, Aina handle kuar masuk PPV packaging & Fian wat akaun. Walaupun pada mulanya banyak yg tak kena (hasil peninggalan Pak Mat Tongko yg tak bertanggungjawab tuh..) tapi akhirnya, we managed to settle all the problem, work as a team & jadikan the department very smooth & easy to managed. Hope they will keep on loyal to the company. Bravo guys!!!


Love,
Watie

24 comments:

Farah said...

waah kagum btul ngan ko ngan kakak ko..berjaya jadi multitasking lady! tu la kan..aku pon mase belajar dulu susah jugak.tiap kali cuti je aku kerja..tapi bila dah biasa hidup susah ni buat kite makin kuat dan independent tu yang paling penting.

Smelly Butt's Ama said...

big congratz to ur sista!! so proud of her!!!

Lovely Mommy... said...

congrats to ur kakak n urself too sbb berusaha gigih hingga jadi usahawan yg berjaya. mmg kagum bila baca cerita kejayaan org lelebih lagi yg kita kenal, membuatkan kita sendiri rasa nak berjaya jugak. congrats again.

MeL MikaiL said...

wow kagum dgn ur sister. teringin nak jadi cm dia Insyaallah..

Adlina Husaini said...

panjang lebar cite sampai melangut kat dpn pc ni..cuba bos lalu konpem kena jelingan maut kehkeh..anyway best baca pasal along awak neh..sgt mencabar ye dunia perniagaan..

eyna said...

aku memang kagum dgn korang berdua.. adik beradik yang berjaya.. bukan kerana kekayaan keluarga.. aku igt lagi lepas form 5 yang kita semua kerja.. yg ko plak bekerja sampai malam.. buat sales.. masa tu gaji kami 1K pon dah rasa banyak.. tetiba ko pulakk paling kurang 5K per month!! :).. mmg kagum aku kerja keras ko nih.. n bleh belikan family ko rumah lagiii :) cayalahhh...

Hanz said...

Tabik to your sister & to u, Watie.Both ladies yang memang berkarisma!

Watie..u tengah menghitung hari, right? do take care, ya..dah dekat sangat... :>

Ummi Salsabila said...

i mmg tabik spring kat usahawan nie.lg2 if woman lgla i tabik.bile jd usahawan ni mmg independent n hardwork for biz.

defina said...

macam2 prasaan berbaur bila baca coretan ko, happy ada, sedih ada, geram ada, marah ade tapi yg pasti tentulah bangga dgn kejayaan korang, congrats to both of u n ur family n of course ur parents la....

ko kalu mencoret mmg pandai menukilkan perasaan dalam tulisan, sampai terbawak2 ke scene2 yg berubah2....so bila nak kuar novel yaang??? hehehe

yang pasti, setiap pengorbanan pasti berkat kalau kita ikhlas dan ganjarannya lebih berganda2....

ade lg entri ko yg aku x khatam2 lg ni...

all the best ya....

Little Mama said...

waties, tabik spring to you and your sister.. betul tu.. kalau tak merasa susah dari bawah kita takkan appreciate kesenangan yang kita ada.

all the best to you and her also!

Watie Aziz said...

Farah, yup memang betul yang .. bla kita susah, it make us work harder ..dan katakan kalau susah kembali...tak lah kita terkapai2 kan ..:)

Watie Aziz said...

chern, tq so much dear!

Watie Aziz said...

sue, tq yang ...suka jugak bila ramai yg bg sokongan dan jadikan cerita nih as pencetus semangat ..:) u too can do it sue! believe in urself kay!

Watie Aziz said...

Mel, sure u can ..yug penting usaha tanpa jemu .. in the middle of your journey, mesti ada onak duri tapi dont bother .. just do whateva u feel rite ..:)

Watie Aziz said...

Adlina, hehehhe... kalau bos lalu, u kata kat dia ..saya tgh semanat bekerja nih bos ..cerita ni sungguh menginspirasikan ..hehehhehe...

mmg banyak cabaran dunia perniagaan yang ..tapi itulah yg mencabar kita ..:)

Watie Aziz said...

Az, hehehe..tq so much yang ..yerlah ..family aku bukan kaya .. so macam kena paham2 sendiri lah kan .. aku mmg takleh lupa bapak aku naik motor skuter tuh, bawak Along ngan Angah kat belakang dia ... heheh...cuba ko teka aku kat mana?

Wakakaka..aku ada dalam baju plastik hujan dia, duduk depan motor skuter dia tuh! so org tak nampak ada extra passenger! ahhaha..tapi best o naik skuter ..dapat angin free ... i like.... mmg takleh lupa kenangan tuh ...besttt!

Watie Aziz said...

Hanz, tq so much dear ..really appreciate it ..hehehhe

aah yang ..mmg tgh tunggu masa nih ..cuak lah i yang ..takut nih...heheh..u doakan i yerk!

Watie Aziz said...

US, tq so much yang .. tuh lah, skang zaman dah berubah ..pompuan pun leh berjaya kan ..yg penting usaha dan tawakal .. insya allah jadi ...

Watie Aziz said...

naimah...novel ker yang ...hahahah...how i wish aku leh cakap jer ..tanpa menulis .. bila aku cakap, dia terus tulis sendiri..leh tak gitu ..senang sket beb .. wkakaka..

anyway ..tq so much dear ..really appreciate it ..

Watie Aziz said...

Ros, tq so much dear .tu lah ..i syukur jugak dulu family i susah ..kalaau senang lenang .. mungkin we all tak appreciate dan kerja we all.. habiskan harta mak bapak jer .. wkaakkaka...

MamaDamia a.k.a Haiza said...

memang hebat....tak sabar nak tunggu muka u plak yang keluar paper sebab citer PFA u tu...pasti akan jadi kenyataan nanti...salute to both of u n ur sista

Watie Aziz said...

Haiza,

tq so much dear ..:) appreciate it..

i ker? alamak segan lah ..i low profile jer .. ahahahha

miss nina said...

salam singgah.
saya terbaca kisah along akak di metro tempohari. kagum juga lah, bukan calan2 orang mampu handle macam tu. congrats to her :)

Watie Aziz said...

hi miss nina ... o yer ker? heheh.. tq sebab tinggal komen yang .. wah ..tak sangka u pun leh terperasan cerita my sista dalam metro ahad yerk ..then ternampak lak dalam nih ..eheheh...

tq again dear ..realy appreciate it ..nanti i sampaikan ur congrats to my sis.. hehehe

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading