Wednesday, March 31, 2010

Mummy Qarissa Bakal Menulis Ebook?

Hmmm..rasanya, dah 2 3 hari tak wat posting kan ..? Lately nih aku memang selalu mengah dan penat ..maybe sebab dah 39 minggu usia kandungan tetapi baby yg sungguh bijak di dalam perut ini masih belum mahu melihat dunia agaknya. Dia lebih seronok di dalam perut, tendang sana dan sini serta bermain hide & seek dengan Mummy! Aku pegang punggung tonggek dia, dia tolak kaki, aku pegang kaki dia, dia tarik tangan. Hadoiii...Tulang dia dah kuat, sakit betul rasanya! Sampai kadang-kadang aku rasa ngilu yg teramat sgt .. Nak bangun pergi toilet malam2 pun rasa seksa sebab berat perut + sakit pinggang yg melampau .. Memang different dengan Q. I guess this baby mmg akan bigger than kakaknya lah..:)

Dan, secara tiba-tiba, dalam 3 hari lepas aku rasa, setelah sekian lama "memalaskan" diri, aku mula menulis e-book. Hmmm..sebenarnya, dah lama terdetik di hati aku untuk berkongsi idea & ilmu yang aku ada selama membesarkan Qarissa ni ke dalam bentuk e-book. Aku nak fokus on pendidikan awal bayi dan kanak-kanak. Aku tahu, agak sukar nak dapat bahan bacaan yang baik dan praktikal di pasaran terutamanya dalam Bahasa Melayu. Tapi, masa tuh, aku belum bersedia sebab aku rasa aku perlu membuktikan bahawa teknik yang aku gunakan selama ini berkesan di samping menambah ilmu dan membuat kajian serta pembacaan yang lebih mendalam sebagai persediaan. So, all this while, memang itulah yang aku buat..:) Alhamdulillah, kini rasanya aku dah bersedia untuk menghasilkan e-book yang dapat membantu para ibu bapa di luar sana.

Tetapi, bila dah sedia nak buat e-book, masalah utama aku adalah - OVERLOADED INFORMATION! Hhahaha.. banyak info pun susah, takder info lagi susah! Wakakaka.. Terlalu banyak yg ingin aku katakan dan kongsikan sampai aku tak tahu mana nak mula. Semua ada dalam kepala dan nak luahkan dalam bentuk penulisan..perghhh..banyaknya nak kena inform..! Mana nak start nih??? Hhahaha.. Sudahnya .. aku biarkan ianya berlalu ..konon nak try rilek lagipun tengah preggy, takmo lah tensen- tensen kan ..sudahnya aku jadi malas nak menulis..tapi aku tahu aku kena buat sebab aku dapat sokongan dari ramai kawan-kawan jugak. Ada beberapa plan yang aku nak buat selepas bersalin. Jadi, memang aku kena paksa diri untuk mula menulis tapi aura menulis tak datang-datang lehhhhh...susahnya .. hahahha..

3 hari lepas, aku degilkan diri untuk tulis jugak. Aku buat sket mind mapping, buat isi kandungan & start writing. Alhamdulillah, memang menjadi. Nak mula tuh yang malas, dah mula cam susah lak nak stop. Hahahha... Tuh yang sampai berhari-hari tak update blog tuh. Sibuk menulis mak buyung sorang nih. Tak padan perut dah boyot menunggu masa nak "meletup". Wakakaka...aku risau jugak, nanti bila dah bersalin, mesti akan terhenti sekejap penulisan tuh kan .nak start balik tuh yang lotih.....hadoii..harap2 aku dapatlah semangat dan sokongan untuk mula menulis kembali dalam pantang nanti. Kalau lah aku nih fokus dan rajin, aku rasa dah lama siap dah e-book aku tuh..9 bulan tuh lama oooo.. Hahhaha.. Padan muka aku ..mim alif lam sin lagik!!!

But, buat e-book hanyalah satu permulaan. Ada banyak lagi dan rasanya terlalu banyak untuk aku belajar pasal e-book ni. Insya Allah, dah sihat lepas pantang nanti, aku nak masuk kelas-kelas yang berkaitan on how to create e-book dan pasang semua mender2 teknikal tuh ha .. Banyaknya mender nak kena buat. Kalau fikir, memang rasa susah dan leceh sgt ..Tapi Insya Allah aku akan gagahkan diri jugak (cuma tuh lah ..bila BF, I'm quite worried, walaupun dah habis pantang, camner nak gi kursus sehari tuh? susah nak tinggal anak... Hmmm..kena start bg susu dalam botol lah .. kena usaha sungguh2 nih .. kalau tak, alamat aku tersadai jer kat umah macam Q dulu ... ) Harap-harap semuanya berjalan lancar.

So, to all my friends out there, aku harap korang dapat lah beri semangat pada aku untuk meneruskan penulisan kalau aura "malas" aku tuh datang masa dalam pantang erk ...? Hhehehe.. Pada pendapat korang, bila patutnya aku launch this e-book? Hmmm..skang belum ada dateline, tapi of course lah kalau boleh aku nak buat secepat mungkin kan ..Ahaks... can uols help me by giving me the idea- bila patut aku launch! Ada dateline, semangat lah sket nak kena siapkan yerk... Hahhaa..At this moment ..everyday mmg aku pulun habis ..menulis selagi terdaya ..sementara masih menunggu hari bersalin. Ahaks ...!

Ok friends, waiting & hunger for ur support!!!!!

Love,

6 comments:

Hanz said...

Babe, u can do it! Go! Go! Go! Watie! (sambil lompat2 ngan pom2 bling2 hayun2 kat dua2 tangan...)

~~@lyci@~~ said...

go watie go..
alycia org pertama yg akan tunggu e-book tu.. sbb apa yg slalu watie praktikkan pada Q, alycia try to praktis it to my son, Adam Zikry..

isabelle said...

rajin la u. go ahead, watie. terbantut jap xpe..u just need the momentum to start again.

*juliet le sweetheart said...

good luck watie...

MamaDamia a.k.a Haiza said...

semakin mengorak langkah nih..buat lah launching same date ngan besday Qarissa...at least ada dua bulan lagi,sempat nak kumpulkan n tulis segala ilmu yang u ada..hehehe...anyway gud luck dear

mas said...

watie ...aku nak ko tulis cepat2 siapkan sebelum next year k..coz aku mmg nak baca and applykan tuk baby second...kalo leh lam bulan 10.10.2010 pun cantek..

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading