Monday, March 22, 2010

Hansemnya Dia..Cair Mak Buyung @ PWTC!

Yer, nampaknya mak buyung seorang nih masih gagah untuk menghabiskan hari Sabtu di Pesta Buku PWTC hokay! Hari Jumaat ke Motherhood Expo, dan hari Sabtu ke Pesta Buku! Gigih kan aku nih! Wakakakakaka...As i said, selagi boleh & terdaya ..akan aku redah! Hheheh..Pesta Buku tuh mmg wajib gi tetiap tahun, sebab tuh aku takmo miss...

Memula ingat nak pakai wheel chair gak, aku tanyalah nenek aku punya wheel chair, rupanya nenek tak bawak pulak, dia tinggalkan kat Singapore ..sudahnya aku terpaksalah gigihkan diri jalan pelan2 kat PWTC tuh .. Hheheheh.. Alhamdulillah, masih gagah rupanya aku jalan walaupun pinggang sakit dan penat .. :) Qarissa aku tak bawak sebab aku tau ramai org, so aku suh Angah aku bawak anak aku jalan2, Angah bawak Q jalan ke The Curve sementara me & hubby jalan ke Pesta Buku!!!

Boleh tahan gak Pesta Buku kali nih ..banyak jugak gerai dan kedai. Mmg rambang mata aku kat sana! Yang paling best & tak disangka-sangka, aku bertemu dengan lelaki kacak a.k.a angkasawan negara - Dr Sheikh Muszaphar!! Memang aku ada dengar pengumuman bgtau yg Dr Sheikh tuh ada kat PWTC, tapi tak sangkalah boleh terserempak. Kan besar tempat tuh! Rupanya, memang aku langkah kanan! Tengah-tengah aku jalan terkengkang2 tuh, aku nampak ramai org duk kerumun satu tempat nih. Pelik gak aku, sekali bila aku sampai (memang aku nak jalan kat area tuh pun ..bukannya nak tgk apa jadi .. hahahah), aku ternampak Dr Sheikh ...mak aiii...hensem giler siut mamat nih!! Bukanlah nak puji kan, tapi dia memang charming dan sangatlah baik...peramah dan selalu tersenyum ..dah lah bila senyum sgt manis mukanya ... mmg tak kedekut senyuman! & the best part is ..bila dia nampak jer aku diri depan dia ..(masa tuh ramai org sebelah dia sibuk nak amik gambar ... ) tapi dia leh pandang aku and say .."Ha... tu anak lelaki tuh ..anak lelaki ..". Wah ..bangga giler aku .. aku pun balas ah .."Tak lah .. dah cek 2 kali, Dr kata anak perempuan!!" . Then dia sambung lagi.."Tak ..anak lelaki tuh ..anak lelaki .." Hehhehee...(mesti hangin jer org yg tgh nak amik gambar dia sebab dia tak pandang camera dorang coz tgh bercakap ngan aku! Wakakaaka..). Kalau masin lah mulut Dr Sheikh ..harap2 anak aku jadi lah gak Angkasawan yg encem macam Dr Sheikh tuh! Hehhehee.....

Hensem a.k.a kacak kan Dr Sheikh nih...asyik senyum jer ..plus tak sombong walaupun hubby cuma pakai camera phone..still pandang!

Memang bersepah-sepah camera & phone camera terjah kat dia, tapi bila aku cek camera hubby, aku tgk semua gambar dia tgh tgk camera phone hubby aku! Hahhahaa.. bangganya aku! Tapi memang aku respect lah dia . Walaupun org setakat pakai camera phone, dia still pandang dan bg senyuman menawan dia tuh .. he will look right at the camera (tak kesahlah sesapa punya) and smile ... Memang kita akan rasa happy & bangga lah dapat jumpa dia .. taklah macam sesetengah personaliti yg pandang camera pun ala-ala diva - nak tak nak jer kan .. hehehe.. hubby aku pun puji dia punya personaliti & sikap yang very friendly dan tak eksen tuh ..! Dan aku asyiklah kata .."Hensemnya dia yang .. cair i nih ....jom lah kita jalan ... untung yerk Dr Halina tuh ..mesti dia risau jer tunang dia jadi perhatian org!" Hahaahhaa...Nasib baik hubby aku sporting, tak jeles pun aku kata hensem & cair tgk Dr Sheikh tuh .. Nak jeles apa kan .. Dr Sheikh dah tgk bini dia yang buyung nih ...

Cian mamat dua org nih Dr Sheikh still pandang camera hubby aku .. hahahha...

Dan, hubby aku punya bangga dapat amik gambar bini dia (kesian hubby aku tak amik pun gambar ngan Dr Sheikh tuh..), siap htr MMS kat family aku ngan kawan2 dia! Hahahha.. Along aku siap balas msg tak puas hati lagik bila tgk gambar tuh! Wakakakka.. Tinggi lah Dr Sheikh nih sampai bila bergambar ngan aku, dia siap tundukkan sket badan dia .. terasa ke "caring" an dia tuh bila dia dekat ngan aku nak bergambar .. Perghhhh.....hehehhe...

Mak buyung bergambar dengan tunang org yg encem .... hehehhee..

Pas amik gambar tuh, we all berjalan lah lagi dan aku beli lah apa2 yang patut untuk diri sendiri, Qarissa & my baby yg bakal keluar nih .. aku tak sempat nak amik gambar2 apa yg aku beli .. ntah mana ntah aku letak camera aku .. asyik salah letak jer ..menci sungguh .. Tapi kat bawah nih adalah antara yg aku beli kat Pesta Buku ..

* Buku Azizi Ali - Jalan Pintas Kekayaan
* Buku Parenting - Ibu Bapa Bijak Anak Hebat
* Doa-Doa Pilihan Rasulullah SAW
* Set Buku Mewarna & VCD Al Furqan untuk Qarissa (bagus tau yg ni ..RM 10 jer tapi nasyid dia best, Q suka sgt dgr, dari Alif sampai Ya)
* Siri Cepat Membaca Al-Quran 1-4 untuk Qarissa + Tape nasyid (sesuai untuk 3 thn ke atas tapi aku beli gak sebab murah, lebih murah dr diskaun yg company Read Network bg kat Pesta Buku tuh)
* Set Buku Read Easy With Phonics 1-8 untuk Qarissa + Audio CD (pun sgt murah berbanding Read Network jual. Sebab tuh aku beli. Diskaun more than 50%!)
* Padded Board Book ABC's, numbers, shape & colours - Mind To Mind (Q suka sgt book series dr Mind To Mind ni. Dia dah boleh "baca' the word, so walaupun ada gambar, she will still look at the words & read it. Sebab tuh aku dah mula bg dia banyak buku-buku camni, sebab aku tahu dia akan baca jugak word tuh instead of just looking at the picture. Tak bergerak-gerak dia tgk buku tuh dan membebel sorang-sorang sambil tunjuk2 words and read it!Hehhehe... )
* Flash Card Mind To Mind - Jawi, Opposites & Malay Languange (mmg aku nak cari Jawi punya Flash Card. Flash Card yg lain dah berlambak2 kat umah, tapi sebab dia punya promo RM 20 dapat 3 box, aku rembat ah gak.. Hheheh.. Yang Malay baru lah ada satu Flash card ni ha ..hehhehe)
* Wall Card - Jawi Alif - Ya
* Puzzle Alif - Ya dalam Bahasa Arab (jenis kayu punya, aku beli sebab ada 40% diskaun, lagipun susah gak nak jumpa produk Bahasa Arab untuk kanak-kanak, kalau ada pun, harga dia mahal sket berbanding yg lain. Lambat lagi lah kot Q boleh main tapi takperlah, masanya akan tiba gak...:)
* Peter & Jane Book - 2C for Qarissa
* A Beatrix Potter Cloth Book - For MBoldy Baby In Womb
* Book For Smart Babies - Baby Says - For My Baby In Womb (untuk dia pegang-pegang dan main2 sambil belajar. Ada gambar & words sesuai for 6- 12 months)
* Majalah Al- Islam + terus buat langganan setahun untuk Mastika & Al Islam bermula bulan June nih ..:)
* 2 Novel Ahadiat Akashah - aku beli sebab dia jual RM 5 satu. Hhehehe...

See!!! Dia still pandang camera hubby tau! Jgn memainnnn.... hahahaha...

Hmmmm..nampak cam tak banyak kan? Tapi aku kuar RM 400, tau-tau tinggal RM 50 jer beb! Hadoi....duit skang macam air lah ... Sabar jer lah ... Lepas puas membeli, aku pun dah sakit-sakit pinggang, we all pun balik ah .. Hambek ko..parking kat Jockey Pan Pacific (sebab parking lot dah penuh ..hu hu ..) kena RM 35 just for 2 hours tak silap aku! Gilossss.....


This is the only picture yg Dr Sheikh tak pandang camera hubby! Hehehhe..Mmg best ah dia nih!

Sampai umah dah malam, sekali tuh aku rasa tetiba pinggang aku sakit dowh .. cuak mak enon aku ..rasa cam contraction gitu, menggelabah gak aku ..sampai aku suruh hubby get ready if tetiba aku rasa nak ke spital. Muka hubby pun cam dah cuak. Aku suruh dia urut pinggang dan badan aku sebab sakit sgt. Thanks to "Minyak Abah" sebab banyak membantu lately. Harus aku promote minyak angin bapak aku tuh! Nanti lah pas bersalin aku nak promo sket kat blog & website PFA. Aku kena pastikan botol dah sampai sebab skang semua out of stock. Laku sungguh minyak angin bapak aku tuh! Hahahhaa..Nasib baik lah lepas dah sapu minyak dan urut, aku rasa lega dan tidur pun lena. Pelan-pelan rasa lenguh hilang dan aku pun dah tak cuak dah .. hu hu ..jgn lah ko kuar dulu nak oi... Tunggu Mummy jumpa pakar Gyne tuh dulu yerk.. Mummy nak bgtau pasal Stem Life tuh dulu sayang oi...Mummy lum pernah jumpa Dr Hamidah tuh lagik..lepas Mummy jumpa dia sekali, kalau ko nak kuar ... Mummy redha nak ..Hehhehehe...:) Sayang anak Mummy!!!


Penat Tapi Puassss,

6 comments:

Lovely Mommy... said...

aduhai wati... mmg lah hensem mamat tuh ahaks! saiful tak jeles??? hehehehehe...

aku suka betul tgk ko update blog nih banyak info n panjang2 tulisan ko... aku tgk buku2 ko beli sume bagus2 tuk Q lah.. kenapa aku tak leh rajin mcm ko? kenapa aku tak banyak informasi mcm ko? haihhh... bagus betul ko nih.. aku respek!

m-i-o said...

err, watie. nk tanya, yg puzzle kayu alif-ya tu beli kat booth mana? sy dh lama carik, tp tak jumpe.

Qarissa's Parents said...

sue, hahaha..takder masanya laki aku nak jeles .. takder pekdah pun ..kalau dia jeles...aku senggol2 perut dia ngan perut aku! hahahaha

tq so much dear .. ala yang ..sometimes datang rajin aku, aku wat lah ..datang malas aku ..lama giler aku tak hapdet yang ni nanti baby kuar tak tahulah camner yerk ..entah ada masa ntah tak agaknya ..wakakkakka

tapi kalau buku punya pasal..mmg raku rajin seab aku suka baca kan ..wkakaka..tapi skang banyak habiskan duit beli buku anak coz buku aku pun tak habes2 baca .. hahaha

Qarissa's Parents said...

mio,

i beli kat salah satu booth tapi i lupa apa namanya ..tak silap i kat tingkat 1 yang ..kedai dia jual buku2 bhs arab & al-quran. ada banyak education bebudak but most of it is arab punya education series. staff yg jaga tuh cam dr indonesia sket...ada byk gak sources dia i tgk..tapi semua arab punya ..but quite mahal gak before diskaun ..kalau bukan 40%, mmg i tak beli...hu hu ..

tapi kan yang, i beli yg tuh is laast pc tau .. tak tahula ada lagi ker tak ..sebab masa tuh, i suh dia bg yg baru ..yg i beli tuh plastik dia cam dah terbukak sket dan kotak dia kemek dah .. tapi dia kata takder lagik dah .. tuh pun dia takmo bukak plastik tuh utk i tgk sebab dia kata kalau bukak nanti takder sapa nak bei dah .. hempeh sungguh ..

siap ada sorang mamat melayu nih terjemahkan apa dia cakap lagi..sebab cashier dia cakap arab ngan mamat tuh ..muka cashier dia pun like arab2 sket .. mamat melayu tuh lah yg bgtau i dia guna kayu ..tapi bukanlah kayu keras sgt (coz i takut kalau dalam dia pun kemek gak kan .. sib baik kayu) ..sebab tuh i beli gak ..nila dah diskaun dalam 20.40 jer ..

cuna lah u tgk2 if ada lagi stok dia ..mana tau kalau hr tuh dia kelentong i ..ahhahaha

MamaDamia a.k.a Haiza said...

wah sakan mak buyung ni jenjalan ye...i baru ingat nak gi pesta buku ni on last day dia nanti...teringin nak cari buku untuk Damia....

Watie Aziz said...

Haiza, hahaha.. tu lah pasalnya yang ..hover yerk ..hm..kalau hari terakhir mesti banyak lagi diskaun tak? ehhehe....habislah duittt... heheh

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading