Friday, December 25, 2009

My Water Feature - Before & After!

Sukanya rasa hati bila akhirnya me & hubby dapat Water Feature yg "sejuk mata & hati memandang". Sebelum ni, memang sakit hati bila tgk kolam kat umah aku nih. Sepatutnya kolam jadi tempat yg seronok utk kita tgk setiap hari, mendatangkan ketenangan, tapi kolam aku sebelum ni memang HAMPEH!!! Tak hingin aku nak bukak sliding door tuh tgk kolam yg "hidup segan mati tak mahu" tu. Dah lah tak cantik, sistem pengairan dia sangat teruk.. asyik kotor jer air kolam tuh. Kontraktor yg buat kolam aku sebelum ni mmg tak boleh dipuji langsung! Hubby aku hangin jer sebab bila we all utarakan masalah kolam yg airnya asyik keruh, dia bg alasan yg bodoh dan tak masuk akal. Dah tu pulak, tak tahu nak selesaikan masalah tuh sampai hubby aku pulak yg kena cari solution sendiri. Apa punya kontraktor ntah, kerja dia kita pulak yg kena tolong cari penyelesaian. :(

Ni lah dia rupa bentuk kolam lama aku! Hodoh tak? Fake giler kan design dan color dia! Manalah aku tak makan hati!
Kerja - kerja renovation sedang dijalankan. Decking kayu tuh dulu we all buat separuh jer, now dah tutup semua. Tu pun kena tipu jugak jenis kayu! Same kontraktor!

Sampai satu tahap, hubby aku pun dah malas nak ambik tau sebab kolam tuh memang tak dapat diselamatkan dah. Memang sistem pengairan dia out betul. Sudahnya, ikan takder, yang ada katak jer. Jadi penternak katak pulak we all nih. Yusck! Benci lah aku.... Aku malas nak kuar hatta nak menjeling ke kolam tuh pun malas. Dah lah design water feature dia tak cantik. Mula2 dia buat pun aku cam dah tak suka, sebab nampak sangat fake batu dia. Dia pakai cat jer color coklat yg sungguhlah tak natural. Iskkk...menci sgt tapi tak dapat nak cakap apa sebab duit pun dah kuar .. Tu pun ada yg tak siap kerjanya masa kontraktor tu buat. My hubby dah bayar 70%-80% rasanya sedangkan perjanjian cuma 50%, dah siap semua baru bayar habis, tapi bila ada problem, panggil orgnya datang, dia mintak duit lagi. Bila takmo bg, dia takmo datang...kong ajar kan!!! Dahlah org bg extra dr apa yg tertulis kat quotation..just imagine kalau kitaorang bayar habis, then ada masalah...memang confirmlah takkan datang sebab duit dah sapu bersih! Tu yg mulut aku ni ringan jer nak "maki" kontraktor Melayu bila tiba bab-bab construction camni...

Naik batu utk tutup keseluruhan kolam lama. Kolam dalam kolam namanya nih!!
Ng (yg pakai spek) tgh leka buat kerja. Very cute & rajin. Memang bagus dia nih!

Dah lama bertahan, sampai dah tak tahan sgt, laki aku pujuk ajak labur sikit utk ubah balik sistem pengairan kolam tu..dalam masa yg sama tgk if ada mana-mana kontraktor yg boleh ubahsuai sikit our design of the water feature. Bukan apa, Q dah semakin besar, dia suka tgk air terjun kat kolam tuh, tapi dah huduh camtu, ngan ikan takder, camnerlah nak ajak dia kuar? Katak banyak lah ..hu hu.. Pikir punya pikir, aku pun setuju lah walaupun takut sgt hasilnya tak bagus. Hubby aku pun start lah carik kontraktor yg boleh bg harga yg bagus dan tak melampau. Aau terus terang cakap memang paling tak suka bawak kontraktor dtg umah aku. Bukan apa, susah betul nak cari kontraktor yg "TAK PANDANG JENIS RUMAH & LOKASI" masa bg quotation. Banyak kali we all kena, datang jer umah, harga terus mencanak-canak naik. Dorang ingat aku nih "tarik telinga, kuar duit ikut mulut" agaknya!!!! Memang we all dah agak, semua akan ketuk punya, tapi kitaorang takder choice, kontraktor kena dtg tgk apa masalah sistem kolam aku tuh. Semua letak harga 4-5 ribu beb... utk sistem pengairan jer, belum masuk tukar2 design lagi. Giler betul!!

Kalau korang nak tau, kayu ni pun aku kena tipu. Kontraktor kolam tuh kata, fully resak! Kepala hotak dia! Ni resak campur, dah bukak camni baru nampak, reput semua kayu kat dalam dia! Hangin aku! Padahal tak sampai 2 tahun we all buat! Decking yg baru we all pasang nih, aku pastikan memang PURE RESAK, siap sound lagi," If u bg i resak campur, I SEE U IN COURT!!" Hahhahaa...
Ni tempat filter, Ng tuh besarkan sikit, nak sesuaikan dengan sistem baru.

Akhir sekali, dapatlah we all harga yg termurah dan berbaloi, memang baguslah this company, staff dia pun bagus..nama Ng. Dia tahu yg dia cakap & bila tgk sistem pengairan we all, memang dia kata ada masalah dan siap bg solution on how to rectify it. Dia bgtau sekali apa yg akan dia buat. Hubby aku puas hati lah jugak dengan penerangan dia. Harga dia pun boleh tahan murah, siap dengan penukaran water feature yg baru. Kolam we all macam 100% baru tau! Hhahaha..Seronok sgt. Tengah-tengah pembinaan & pembetulan tuh, adalah we all plan nak tambah sikit. Nak naik batu keliling kolam, jadi safety lah sikit utk Q bila dia keluar nanti, itupun that guy tak caj mahal sgt. Kiranya harga dia boleh runding lah..dia boleh nego sikit. Yg bagus, Ng ni bukan sub kan projek ni kat org lain, dia sendiri yg buat dibantu oleh staff dia. Jadi memang betullah dia tahu tentang kolam dan bukan makan untung atas angin. Kira berbaloi lah pelaburan yg we all buat. Bila org tgk dan tanya harga, semua terkejut dan kata, its very reasonable sebab kolam lama "terus hilang" dr pandangan! Hahhaa.. Tak caya korang tgk sendiri ..:) Sebab dia bagus, aku tambah lagi bg business kat dia, suruh dia cabut semua pokok keliling rumah aku yg macam HUTAN tuh, kasi clear semua, tanam luar rumah dan tanam rumput baru kat keliling rumah aku. Aku tukar rumput dari Filipine grass ke Pearl grass. Sebab aku malas nak maintain dan tak suka tgk capuk-capuk kuning setiap kali rumput kena potong! Hahhaha..Puas hati aku tgk keliling rumah aku dah luas mata memandang! Bolehlah Qarissa main kejar-kejar ngan Daddy!

My new Water Feature! Love it! Macam 100% kolam baru kan! Aku naik batu keliling kolam so selamat utk anak kecil like Q, then decking tuh aku tutup keseluruhan sampai kat sliding door. Leh lepak-lepak bila petang. Rumput pun aku suka, nampak hijau & segar, pearl grass yg senang nak maintain utk org malas cam aku!
We all pilih Bali design, terus buat kotak 4 segi senang sikit. Nampak besar dari dulu tapi sebenarnya sama jer.Decking tuh skang jadi tempat Q berjoget petang-petang sambil tgk reflection dia kat sliding door! Sungguh poyos itu kenit!

Air terjun yang membuatkan aku tenang sgt bila tgk dari dalam rumah, memang suka sesangat!!

Then, dah ada kolam baru, semangat plak hubby aku nak tambah awning tepi rumah. Memang pelik laki aku nih, setiap kali aku preggy, setiap kali tuh lah ada jer idea dia nak renovate rumah. Nak ketuk tu lah, ni lah..padahal kan kita ada pantang-pantangnya time bini pregnant! Dulu time mengandungkan Qarissa, dia sibuk dengan interior rumah, now mengandung anak kedua, dia sibuk nak wat exterior pulak. Tak paham betul aku!! Kesian aku tgk, aku layankan jer lah ..tapi dia lah carik semua kontraktor tuh..tak kuasa aku nak campur tgn ..aku cuma bg idea apa yg patut jer...hehehe.. I hate renovation sebenarnya! Bersepah2!!!

Semangat hubby aku amik gambar dr semua arah, tapi sebab dia tak pro & pakai camera Lumix jer, so gambar tak berapalah nak cantik cam pakai DSLR. Hahaha..Dia semangat nak masuk pertandingan tuh! Wakakaka..

Agak-agak cam seram yerk tgk lampu yang ala ala "Jin pakai toncit" atas kolam tuh! Hahhaha..tuh dah lama aku beli, dari rumah lama lagi dah ada, sayang nak buang sebab kalau kat luar mahal ooo..We all beli time sale. Lagipun sesuai dengan keluasan kolam..:)

Kesimpulannya, bila korang nak cari kontraktor, cubalah cari yg bagus walaupun tak mudah sebenarnya. Selalunya, kita akan senang kena "con". Ada yg cakap berdegar-degar macam pakar sgt padahal - YANG ADOOOO !Hampeh! Ada yg cool dan tak eksen tapi bagus, tak suka-suka mark up harga semata-mata tgk rumah korang besar & cantik (padahal bukan cantik @ besar mana pun! Saja jer nak ketuk melampau2!) Bukan aku jer, boleh dikatakan jiran-jiran aku semuanya kena ketuk bila ada kontraktor datang. Dengar harga yg dorang kena bayar, giler sungguh rasanya. Nasib baiklah aku dah lama pindah. Sekarang semua harga dah naik. Nak buat renovation pun pikir dua tiga kali. Hu hu... Apa pun, I'm so happy with the outcome of my water feature now! Plus my new "lepak king" punya place ...laki mak berangan nak letak meja pool kat situ noks! Yokoyo jer cik abang sorang tuh..Dia nak main pool ngan sapa ntah! Hahhahaa...

Tempat "lepak king" we all setiap petang, just imagine ada meja pool kat tgh-tgh tuh. Sesuai ke noks? Sesuka hati jer hubby aku tuh! Hahhahaa...Apa pun, aku suka main buaian tuh.. Hhehehe..Tapi Q takut!


Jangan kena tipu lagi!!!

9 comments:

yaya said...

wter feature ko yg baru ni memang better dr yg lama, tenang jek tgk... best... cepat post gambar tanaman pokok2 ko plak.....

MamaDamia a.k.a Haiza said...

cantik betul tu...memang sejuk jek mata memandang...kalau gini tak keluar umah pun takpe kot....ekekeke...wuyyyoo mau taruk meja pool ke....sesuai gitu...bubuh jek pastu upload gambo tuk kenkawan tengok ek noks..kelassss

Lovely Mommy... said...

ooiittt... cantik betul kolam baru nih, n tempat lepak2 tu pun cantik beb. mmg lawa!!!! senang hati aku tgk ko senang hati dok rumah... bagus beb, aku sokong, kerja dr rumah. semoga sihat selalu hehehhe...

Watie Aziz said...

yaya, hehehe..kan kan kan? aku pun suka..tenang jer tgk air dia mengalir..kalau ada angin, nanti air terjun tuh senget2 di tiup angin..ahah...

banyak lagi aku kena beli utk kasik garden aku lawa..rabak duit siut ..pelan2 kayuh..ahhaa

Watie Aziz said...

Haiza,
hahahaha..tu lah pasal, hubby i tuh cam pelik jer idea dia ..sapa nak main pool ngan dia tuh? i bukannya reti.. masuk tempat2 main pool pun tak pernah .camner nak main tuh? aku amik bola terus masuk dalam lubang jer habis cerita ..ahhahaha..

tak tahulah dia nak ker tak nak ..i tak kesah pun, sukati u lah yang kalau u happy i ikut jer .. hahaha..leh suruh Q joget2 atas meja pool pulak..hahaha

Watie Aziz said...

sue, tq so much dear ..mmg pas ada kolam baru, aku rasa happy dan tenang nak lepak petang2 .. sebelum ni mmg malas nak kuar rumah ..hahaha..

ni dah ada kolam, especially bila hujan..so peaceful beb ..hehehe

Farah said...

memang marveless la kolam baru ko watie!! barula sedap mata memandang yer.

Watie Aziz said...

farah, memang pun yang, baru sedap mata aku tgk setiap petang ..ahhahaa

defina said...

nnt kalu aku dapat g umah ko, kira duk bertenggek kat situ jer pun orait gak, amik angin segar...hahaha

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading