Sunday, January 31, 2010

Our New Car Porch Extension!

Isk isk isk...hubby aku nih memang pelik sket perangai dia sejak aku preggy ni ..Aku rasa sapa yg ikuti perkembangan me & family, mesti pernah baca yg hubby aku setiap kali aku preggy, ada jer mender dia nak buat...dan semuanya nak kena "renovate".. Cisss!! Time aku tak preggy tak plak dia sibuk nak wat .. hari tuh dah sibuk ubahsuai kolam ikan, then extend bumbung tepi umah ...ni skang dia wat extension car porch pulakkkk dahhhhhh....! Aku tak leh lupa ayat dia, "Yang kalau u tak preggy, i rasa nak ketuk2 sendiri jer paku nih kat kayu tuh, kasik cantik taman kita!!!" Ciss...dalam tempoh setahun si Qarissa tuh lahir, dia tak sibuk pun nak cakap macam tuh! Malas lagi ada nak cuci kolam! Dan-dan aku preggy anak kedua nih terus minat nak ketuk sana sini ...Sabar jer mak noksss....hahahaha...

Ni lah baru namanya rumah Melayu ala-ala kampung....:)

Car porch nih sebenarnya tak masuk pun dalam list! Tapi ntah hapa hubby aku duk cong kontraktor tuh, pastu dia berjaya mempengaruhi aku suh wat jugak extension tuh! Alasan yg paling kukuh- kononnya kereta kalau parking, separuh bontot terkeluar dari bumbung, anak kat belakang nanti basah ...! Caiittt..pandailah dia nak pujuk aku! Hubby aku mmg kalau bab2 pengaruh bini memang terrer..Dia tahu kelemahan aku ..Susah tul cik abang sorang nih!!! Sudahnya, we all buat jugak extension tuh, nak tunggu tukar terus bumbung depan, buat satu yg besar punya, budget tak cukup lagik, ntah bila lah nak wat tuh .. mau 30K kena kuar, lagipun, aku menci aah major reno nih, habis sepah semua! So wat masa nih, we all buat apa yg mampu jer lah dulu ..nanti Q dah besar, dan aku dah ada banyak lagi "Q" yang akan keluar dari perut, semua dah kerja, leh aku & hubby pau duit gaji sorang2 utk buat porch lagi besar ..kalau takmo bg Mummy & Daddy duit ..korang parking luar rumah hokayyy! Hhahaha...statement yg sungguh kejammmmm.....

Dalam proses pembinaan. Sib baik tak sepah sangat.
Berminggu jugak bumbung ni "kosong" sebab susah nak cari ukiran & panel kayu yg harganya berbaloi. Semua harga cekik darah!

Actually, ada gak citer tak best wat car porch nih, my hubby semenjak dua menjak ni suka sangat ukiran kayu-kayu. Nampaklah kemelayuannya sikit ..:) Tapi aku menci bila panggil kontraktor datang, harga dorang mak aiiiii....sakit jiwa tau! Dia ingat me & hubby nih hembus hingus kuar duit agaknya!!! Ada ker patut, cuma nak tambah panel kayu & letak ukiran tuh, dia mintak sampai RM 2500!! Padahal, bumbung tuh dah siap pun..Tunggu nak letak hiasan jer. Tuh pun yang dia bg tak sepenuhnya macam apa yg korang tgk nih! Sakit tul hati aku!. Lama gak lah panel kayu & ukiran tuh amik masa utk dipasang sebab we all cari yg the best & yg harganya berbaloi!. Akhirnya, dapatlah upah sorang abang ni watkan ..jiran aku rekomenkan dan memang abang tuh bukan kaki ketuk. Harga pun leh nego lagik.. Upah+ panel kayu we all dapat nego dalam RM 500, tapi kerja dia bagus dan on time so we all tambah sikit upahnya (my hubby siap underestimate lagi brother nih, dia ingatkan abang ni sama jer cam kontraktor lain, janji 2 hari tapi sampai 4-5 hari baru siap, sekali hembek ko...on time ok!!!!) Cantik plak tuh hasil kerja dia . Puas hati lah ..:)

Sesiku- ukirannya dia cantik tau!
Ukiran kayu sepanjang bumbung. Semangatnya hubby amik gambar! Hahah..

Yang ukiran tuh pulak, hubby dapat harga yg sangat berbaloi. We all siap beli extra takut2 tak cukup. Hambek ko, siap ada lebih, sampai we all letak kat bumbung tepi rumah tuh! Hehehhe..Nampak lah matching sket kan ..:) Hubby punya suka sampai nak wat bisnes kayu ukiran tuh sebab dia kata harga tuh mmg murah dan berbaloi.. tak macam harga yg dia dapat dari kedai2 kayu kat KL & Selangor. Ni baik punya import dari utara sanaaaa....thats y harga murah sket & tak pakai inci2 atau kaki2, terus pakai meter jer senang.. Hhehehe..Sesapa yg suka & minat nak beli, leh ah contact hubby aku...aku nih ukiran2 tak pandai ..kalau dah siap, aku sukalah tgk ..wkakakaka..sungguh takder seni!!

Aku suka panel kayu tuh, nampak kemas jer...

Bila dah siap, aku rasa happy sangat, sebab nampak sungguh ciri-ciri kemelayuannya kan! Bila balik umah, mesti aku senyum jer tgk ukiran tuh..aku suka! And guess what!!!!! Hubby aku dah mula bg signal kat aku yg dia plan nak tampal panel kayu kat tepi pintu pulak dahhhh...!! Aiyo ini encik somi ahh...bikin gua pening kepala lah!!! Tak layan kang kecik hati ..Cepat2 lah aku bersalin, biar hilang "kepelikan" dia tuh!!! Iskk iskkk....Aku tak tahulah anak ketiga nanti apa plak perangai pelik dia yang nak kuar ....dia gelak2 sambil kata ..."Anak ketiga i wat swimming pool plak...!". Wakakaka...abang koreklah lobang tuh sendiri yerk... tak kuasa i nak layan ...hahahaha...

Sejuk mata aku memandang bila sampai umah..Hhehehe

Suamiku wat perangai pelik bila aku preggy,

11 comments:

Fid said...

watie
nak wat mcm mana asalkan ko preggy ja ada rezeki lebih maa
soo silalah pregnant selalu....lebat nyah masyuuukkk...

defina said...

hahaha....lawak2, kalo ko preggy tiap2 tahun dlm masa 10 thn, mau bertukar wajah terus umah ko....

MamaDamia a.k.a Haiza said...

kira ok lah tu yang,laki u cuma wat pe'el nak tambah kolam la tambah car porch la,tambah berseri la umah u tu nak sambut baby baru...buatnya laki u cakap nak tambah 'cawangan'...kan haru jadiknya...hehehe

Watie Aziz said...

fid, hehehe... alhamdulillah ...adalah sket2 rezeki anak .. adushh...tetiap tahun mengandung pengsanlah denn..wakkaa...

Watie Aziz said...

naimah, wakakak..tu lah pasal... ntah hapa nguper lah agaknya umah aku nanti kalau duk asyik korek sana sini...ahhhaa..

Watie Aziz said...

haiza, hahaha..kalau dia wat perangai yg satu tuh... silap2 bukan "kakiku di mukamu, ngan perut2 sekali i wat slam dunk!!" hahahahaa....

Intan said...

Suke suke...nanti kalo intan survey mahal utk buat porch my house, I'll roger2 u kay dear for da contact :D

Watie Aziz said...

Intan,sure yang, nanti i leh bg contact yg i ada..:)

Kintaro said...

Cantik ukiran kayu tu.. saya pun kebetulan tengah renovate rumah & tgh cari kayu tu.. boleh bg no hubby atau contact saya.. Faizal 0193372853

Watie Aziz said...

Faizal,

i dah msg u my hubby punya number ..:) u tanya dia nanti kay ...

Lina said...

Boleh bagi no tepun tukang kayu tu tak?HP no 0162182079-hisyam

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading