Thursday, April 15, 2010

Tali Pusat Quzayra Dah Tanggal!

Hari ke 8 kelahiran Quzayra menyaksikan tali pusat my precious baby dah tertanggal! Alhamdulillah, cepat pula kali ni dia tanggal berbanding dengan kakaknya dulu. Masa Q dulu, hampir 2 minggu baru tali pusatnya tanggal. Aku risau betul kalau kali nih, Zayra punya tali pusat pun lambat tanggal. Bukan apa...aku takut nak mandikan baby kalau tali pusatnya tak tanggal lagi.. ehhehe.. Dulu, masa Q, my mum ada untuk tolong mandikan Qarissa lepas aku habis berurut, tapi this time, my mum hanya dapat datang hujung minggu sahaja sebab adik bongsu aku bersekolah dah ..so susah sket nak tinggalkan dia kat umah sorang-sorang. Nasib baik lah Nenek Timah aku ada untuk tolong tgk2 baby Quzayra nih ..:)

Lega aku rasa sebab pakej urut yg aku amik nih sekali ngan mandikan baby. Memang aku harap sgt masa Kak Ros tuh urut dan mandikan baby, pusat Zayra akan tertanggal. Alhamdulillah, akhirnya tanggal jugak... hehehe.. tak lah aku risau nak mandikan Zayra pasni ..:)

Hari ni juga merupakan hari terakhir aku berurut selama 7 hari. Tenaga pun dah makin pulih, cuma tak larat nak ngadap Lappy lama-lama, mata sakit ah .. ehehhe.. mungkin sebab Lappy nih kecik kot... so bila ngadap lama-lama my eyes cepat penat ..Zayra pun kuat menyusu, nasib baik aku tak kena bengkak susu ..tapi mula2 susu banyak cuma dapat rasa berketul-ketul..lepas urut, barulah mengalir lancar .. janganlah aku kena bengkak susu macam Qarisssa dulu ..tobat dah aku.. kena masuk wad 3 hari 2 malam .. dulu aku masuk baru ada Q sorang, tuh pun dia terpaksa ikut maknya sekali kat dalam wad.. kalau kali nih masuk lagik..alamatnya dia kena tinggallah kat umah nenek dia ..tak sanggup dah aku nak berpisah lagi ngan Qarissa... harap2 taklah kena bengkak susu lagi kali nih...:)

Now, I'm waiting for 37 & 38 days of my confinement untuk buat urutan penutup pula, then dengan sabar terpaksa menunggu hari ke 44 sebelum dapat BEBAS seperti biasa.. hehhehe.. Semangat dah aku siap rancang nak ajak hubby gi holiday ngan anak-anak pas aku habis pantang! Hover mak Q's nih ..Hhahaha..

Argghhhh...tgk nih mata dah sakit terkelip2 bila menaip .. can really feel the stress of my eyes .. mmg takleh tgk my own writing..aku pandang keyboard jer nih..hehehe..better stop sebelum aku "tertidur" depan Lappy ..hehehe..



P/S: Tengah gigih cari pusat Qarissa untuk disatukan dengan adiknya..orang kata biar hubungan adik beradik jadi rapat ..Hmmm..manalah pusat si Q nih aku letak dulu? Rasa cam ada ..bila dah cari, tak jumpa pulak.. adeiiii....

Loves,

Mummy of Q's

11 comments:

MamaDamia a.k.a Haiza said...

wah hebat mak Q's ni....pantang tak abis lagi,dah ada plan nak gi holiday ye.hihihi tapi kali ni kalau u gi holiday sure bertambah happy coz keluarga dah semakin bertambah...lagi satu nanti besday Qarissa pun lebey meriah sebab leh wat sekali ngan cukur jambul adik dia...tak gitu?

mrsyusofhussain said...

congratulation for ur new baby born kak...

Ummi Salsabila said...

yang,selamt berpantang n berurut...mmg xle thnla kn kurung 44 hari kan.tbyg2 boring tol.xpe,pas pantang le holiday..weee..bestnye..:)

Faz said...

watie, u normal delivery ke..
las time i had read in ur blog that u mentioned ade teknik khas utk senang meneran..betui ke..kalu ade share ye.. cos my past exprience 10 inci dah bukak tp mneran pblem,,end up c-sect..huhuu

:: m.u.n.i.r.a :: said...

cari watie..jangan tak cari!
nanti letak je dlam satu bekas..or sampul surat tali pusat tu *cam mak saya buat!*

Watie Aziz said...

Haiza,
heheheheh..tu lah,rasanya hujung bulan 5 nih kot ...gi PD ngan melaka terus .. sebab kebetulan sepupu kahwin .. and hubby pun wat outing ngan staff dia .. heheh.. sambil menyelam minum air lah gamaknya nih...

hhehe.. aah, kalau wat majlis tuh, jimat ah kos sket ..sekalikan jer senang ..heheh

Watie Aziz said...

mrsyusoffhussain, tq so much yang ..:)

Watie Aziz said...

US, memang tak tahan ah yang ..kakai i nih gatal jer nak berjalan ..ahhaha

Faz, insya allah nanti i share kat dalam blog ni kay .. skang nih nak tulis lelama kat Lappy tak leh ah yang ..sebab mata i asyik pedih2 jer ..maybe masih dalam pantang ..but i try mu best kay .. ni pun bila menaip asyik pandang keyboard jer . ahahhaha..

Watie Aziz said...

munira, tuh lah nya yang ..hangin aku ..time tak cari jumpa jer ..time cari, hampeh tak jumpa!

kakyong said...

watie,
kata org tua, kalo bb cepat tanggal pusat.. pemurah orgnyer...

Watie Aziz said...

kak yong, alahai seronoknya dengar kak yong ..amin amin ..harap2 murah gak rezekinya ..hehehe

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading