Tuesday, May 11, 2010

Cara Mudah Mintak Anak Kita Mengemas!

Hehhe..meh aku nak share cara paling mudah yg aku amalkan untuk Qarissa supaya dia mengemas sendiri barang mainannya atau suruh dia kutip balik stokin-stokin atau baju-baju adik dia yg dia sepahkan! Hhehe..ada unsur-unsur tak puas hati nampaknya si Q tuh sebab adik dah amik chest drawer dia dalam bilik aku. Hahah.. Baju Q aku simpan dalam bilik dia sebab dia dah besar tapi setiap pagi, dia mesti bukak drawer adik dia dan buang stokin atau baju .. hmmm... sabar jer hakuuu!!!

Memang kat Gymboree, ada di ajar nyanyian untuk masuk kan balik mainan dalam box. Jadi, aku mmg gunakan lagu tuh, tapi aku tukar lirik dia ikut kesesuaian lah. Memang berkesan! Mula-mula masa kat Gymboree dia tak ikut sangat, sebab baru lagi, tapi me keep continue doing it at home sejak dah tahu that song...keep on repeating it, so Q dah macam anak patung pakai bateri dah! Hahhaa..Setiap kali dia buang2 barang, atau aku nak suruh dia kemas, mmg aku akan nyanyi dan dia secara automatik akan terus kutip dan simpan balik barang tuh! Hahahha.. Senang kerja mak noksssss!

Lagu dia cam ni ..:) So simple & easy!

"Picking Up The BLOCKS and put them in the BASKET"
"Picking Up The BLOCKS and put them in the BASKET"
"Picking Up The BLOCKS and put them in the BASKET"
" Here at our HOME"

Yang huruf2 warna biru tuh pepandailah korang tukar ikut kesesuaian yerk...:) Kena amalkan selalu aktiviti nih, dan untuk permulaan (bg yg belum pernah buat), korang kena nyanyi sambil tunjukkan pd anak. Sesama kemas. Mungkin korang leh amik blocks tuh dan bg kat anak, then amik satu lg blocks utk diri sendiri dan sesama mskkan blocks tuh dlm basket yg ada. Dah lama2, anak akan buat sendiri!

Senang kan?? Selamat mencuba!!!

3 comments:

Mimi said...

oooooh... very interesting and useful info! nak try this dengan awisy :D thanks a million for sharing Watie~

Nur said...

watie, hopefully i am not too late wishing u on your newest bundle of joy!!!

sowi ahh bz banget skrg ni. facebook kena block kt opis, blogspot pun x leh buat entry, bley bg komen jer...

congratulations again!cute bangat dia ketawa pastu nangis..

Mila_ibu najihah said...

watie..bagus betul solution awak ni, najihah pn suka menyelongkar laci baju dia, bila suh simpan balik siap geleng kepala. But If there's a song, she might think that it's fun! thanks a lot dear..:)

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading