Wednesday, February 10, 2010

My Pregnancy Journey: Trimester Ketiga Yang Havoc & Rancak!

Isk, lamanya rasa aku tak update pasal my baby in womb nih. Cian anak mummy kan..Hari ni Mummy nak update pasal anak Mummy nih lah. Agaknya dia hangin sebab Mummy tak update pasal dia kat kawan2 blog, sebab tuh dia tunjuk perasaan kat Mummy! Habis senget-senget perut Mummy kena tendang, kena siku, kena flying kick! Hehhehe..

Nampaknya, my baby ni mula mengaktifkan dirinya dengan melakukan aksi-aksi kungfu sejak berusia 5 bulan dalam perut! Lagi ganaz dari kakak dia nampaknya! Masuk jer 5 bulan, aku dah mula merasakan tekanan yang maha hebat sampai terfikir dan berdoa agar aku dapat bertahan sampai 9 bulan. Masa Q dulu, around 7 months aku dah mula suffer dengan tendangan dia, tapi baby kali nih, baru jer masuk 5 bulan dan start rasa bahang "keaktifan" nya. Aku tak berapa hairan sebab masa Q dulu pun cam tuh jugak, sampai aku mengadu kat Gyne aku, apa nak buat if anak terlalu aktif. Tak payah tunggu 1 hari untuk kira dia moving 10 kali, dalam 10 saat pun dia leh completekan the task. Hahahaha... Gyne aku kata dia pun susah nak cakap, sebab selalunya patient complain anak tak aktif, susah gerak, yang terlebih aktif takderlah plak dia terima. Hadoiii... dulu jugak org ingat aku make up stories, maklumlah anak pertama, mungkin takder pengalaman so gerak sket2 jer dah tak tahan kononnya, sekali aku bg pegang sendiri dan rasa, terkedu dorang tgk anak aku pakai "black belt color biru" sejak dalam perut! Hahaha..

Sometimes aku akan menjerit kesakitan sebab serius beb, memang sakit, nak-nak kalau dia tendang kat bhg kulit nipis tuh, aku rasa macam perut aku kena pulas-pulas tau, sebab dia bukan tendangan biasa, aku nak describe pun susah, kalau setakat tendang biasa tuh, dah biasa sangat, ni macam dia gulung-gulung kaki dan tangan& buat satu pusingan kat kulit perut aku. Isk tak retilah nak describe, sapa yang pernah rasa jer akan tahu betapa sakitnya time tuh. Aku setakat ni dah kena 2 - 3 kali. Masa mula-mula terkejut beruk sampai menjerit kuat sebab tak tahan. Masuk kali kedua dan ketiga, bila nak kena jer, aku dapat rasa & try to control myself. Sampai mengaduh-ngaduh aku dibuatnya. Sib baik hubby understanding, dia tau anak dia aktif sebab bila dia pegang pun, anak keep on kicking sampai dia pun terkejut. Awat aktif sgt anak aku nih... hahahaa...

Cuma aku bersyukur sebab pregnancy kali nih, aku still leh tidur cam biasa. Dulu masa Q, start dari 4 bulan tak silap aku, aku kena tidur dalam keadaan duduk sampailah Q lahir. Bantal paling busuk pun kena ada 5 hokay ... aku rasa cam susah nak nafas masa time Q dulu. Skang nih, dah nak masuk 8 bulan, aku masih leh tidur as usual, siap berpeluk2 ngan Q, macam Q tuh bantal busuk aku. Q pulak memang sangatlah manja bila tidur malam, kena peluk dia selalu. Kalau terlepas, dia akan tarik tangan aku, letak kat punggung dia dalam keadaan mata tertutup!. And lately lagi best, bukan setakat tarik tangan kat punggung dia, kena bengkokkan tangan aku & letak kat peha dia pulak, kalau tangan aku jatuh kat punggung dia, dia akan tarik tgn aku letak balik kat peha dia! Kena cuddle betul2 hokay! Lawak jer rasa, sebab smalam aku saja dajal dia, buat-buat tgn jatuh time tgh peluk peha dia, 4-5 kali aku wat gitu, 4-5 kali gak dia angkat balik tgn aku letak kat peha dia. Member hangin, dahlah ngantuk, tgh tidur, Mummy asyik jatuhkan tgn jer. Sekali dia merengek2 dalam tidur sebab penat asyik duk angkat tgn aku jer ..Hahahhaa..cian anak Mummy!!

My resdung pulak, masih ada lagi tapi dah berkurangan sejak aku makan Fresh Royal Jelly. Aku makan actually untuk anak dalam kandungan, for her brain tapi tak sangka pulak it helps me to reduce my resdung. Mahal jugak aku beli, RM 120 sebotol tapi sebab bagus, dalam bentuk liquid & fresh serta natural, aku beli lah jugak. Dapatlah free sebotol madu lebah asli, aku bagi Q makan on alternate day.:) Dan, skang ni pulak, aku tgh batuk dan sakit tekak, tak tahu apsal, dengan perut besar, sakit betul bila batuk, sekali lagi aku bernasib baik sebab Royal Jelly nih membantu sungguh. Aku makan pagi, sampai malam tekak aku tak pedih. Bila tak pedih, jaranglah aku batuk. So kuranglah bergegar2 perut gemok aku ni.. hehehe..Memang aku rasa anak kali ni lagi besar dari Q. Perut aku melambak2, tapi sib baik aku tak berat. Semalam cek kat Putrajaya, berat aku 63.8 jer. Hhehehe... Aku dengar ada akak tuh sebut2 berat dia 80++ lah, 90++ lah, takutnya aku dengar. Dulu maksimum time Q pun sebelum aku masuk labour room berat aku 68++ jer. Janganlah aku naik gemok sgt, susah plak nak turun nanti! Aku rasa sebab baby gemok, tulang belakang aku sakit setiap kali tidur @ nak bangun dari katil. Nasib baik aku ada Dr BackBone, aku beli time raya dulu, konon nak jalan jauh ada alat tuh, leh ah tolong aku release penat dalam keta, skali time raya lupa bawak.Hampeh jer! But now, every nite aku akan guna Dr Back Bone tuh to support tulang belakang aku. Memang sangat membantu sebab bila pagi, aku tak sakit2 badan. :)

Dan, satu lagi berita yg menggembirakan aku, my baby in womb dah turun ke bawah!! Kepala dia dah ada kat bawah. Dulu masa Qarissa, sampai 36 minggu dia takmo turun, sudahnya aku kena buat ECV Procedure dengan doktor pakar Putrajaya - Dr Jamil, yang tangannya telah berjaya memusingkan ramai bayi-bayi breech dengan successful! Termasuklah Qarissa. Nasib baik Q tak pusing balik lepas buat procedure tuh. Sakit gak weh, sib baik aku pandai adjust, duk tarik nafas everytime dia pusingkan Q. So kuranglah sket sakit. Procedure nih kat hopsital gomen jer yang selalu buat, kalau swasta jarang buat, sebab doktor nak senang, sampai sudah kalau songsang gak, caesar jer lah jawabnya, watper nak tahan2 sakit buat that procedure kan! So kali nih, aku sangat cuak kalau kesnya sama ngan Q, tapi skang baru nak masuk 32 minggu, so i'm preparing myself kalau2 baby takmo pusing, mmg kena buat ECV lagi. Sekali bila dapat berita yg baby dah pusing ke bawah, punyalah bersyukur dan happy, sampai aku tak kesah dah kalau adik Q nak tendang aku sekuat mana pun! Hahhahaa... walaupun da possibility dia leh pusing balik ke atas sebab masih belum 36 @ 37 weeks, tapi aku harap my baby in womb will stay there, jangan pusing lagi sampai lah tiba saatnya dia keluar! Hehhehe..

Dan, aku juga mengharapkan doa keluarga & kawan-kawan supaya kelahiran kali nih juga tak suusah seperti mana aku melahirkan Qarissa. Aku berdoa supaya dipermudahkan segalanya. Cepat sungguh masa berlalu kan ..sekejap jer dah masuk bulan 2 ..tinggal sebulan ++ jer lagi utk aku bawa this baby in my womb .. then dia akan melihat dunia! And my schedule will be DOUBLE BUSY!! Entah sempat update blog ker tak agaknya yerk! Dulu masa lahirkan Q, mana ada blog lagi, pas Q lahir barulah terhegeh2 nak buat blog, tu pun dah few months Q lahir.. skang dengan blog sampai 2, website sampai 3 nak kena maintain, mau terduduk jugak Mummy Qarissa ni nanti! Hahhaha.. Harap2 aku akan cepat sembuh masa lam pantang nanti!! Doakan yang terbaik utk aku yerk kawan2 semua ..! Love Ya!!

Menanti penuh sabar,

10 comments:

isabelle said...

excited aku baca citer ko, watie.
bila la aku nak rasa lagi aksi2 kungfu dlm perut aku nie?
anyway, insyaAllah nanti semua berjalan lancar. ko kan mendapat restu penuh drp suami & mak bapak. hehe

h4ni3 said...

wahh.. sangat aktif ini baby.
watie dah scan gender ker?
tah2 baby boy kot.. tgh praktis tendang bola. kekeke

Momma Mia said...

pergh sonok baca citer watie ni, macam tgh dengar jer dia bercakap depan kita... hihi mommaMia ingat momma sorg jer alami simptom2 kungfu maha hebat, ada org lain pun kene juga ghupanya... hihi

Semoga selamat semuanya nnti. Amin!!

Sharini aka Ummi Khayra said...

wahhh... aktif sungguh anak ini... :) hehehhehe boy ke watie? hehehhehe dah 8 bulan ye? wahh.. sangat sekejap masa berlalu... :)

MamaDamia a.k.a Haiza said...

kejap jek ye dah nak 8 bulan...tak lama lagi ada kawan la kakak Qarissa ni ye.eh yang,kat Putrajaya ada ke doktor yang boleh pusingkan baby kalau breech.?..tak tau la plak...kalau tau sure i pi sana takyah nak kena belah sana belah sini perut ni...ni tak pasal2 kena c-sect

Watie Aziz said...

issabelle, tq yang, aku pun harap yg terbaik jerlah..takut gak nak menghadapi hari bersalin nanti.hu hu..

hang cepat2 lah dapatt baby lagi..adam nak adik tuh..ehhe

Watie Aziz said...

hani, i dah scan, nampak cam girl lagi, tapi entahlah erk..bila org tgk perut, katanya lelaki pulak..tak tahulah tuh ..tak kesahlah memana pun, janji sihat, selamat & sempourna kan hani? tu yg lebih penting..ehehhe

Watie Aziz said...

momma mia, aah yang, samalah kita, memang habis dikerjakan nya kita cukup2 .. tapi bila i pikir balik, takperlah dia lasak lam perut, jgn kuar jadi buas dah ..hahah..

macam Q, lam perut cam buas, tapi bila dah kuar, dah besar sket nih...nampak dia cool jer cam daddy dia, senang gak nak jaga so i pun rasa happy syukur sgt ..ehhehe

gud luck to u yang ..:)

Watie Aziz said...

UK, aah yang, masuk 8 bulan jer ..cepat kan masa berlalu .. sebulan lebih jer lagi nih nak tunggu baby kuar ..hu hu ...serammm...

Watie Aziz said...

Haiza, memang Q breech dulu yang, sampai 36 minggu, sib baik suma ok..memang doktor gomen leh wat ECV, doktor swasta pun boleh cuma dorang takmo buat jer .. leceh lagipun sakit ..potong lagi senang, duit pun masuk lebih ...hahahaha...

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading