Thursday, October 28, 2010

Penangan Q's - Aku Kena Fisioterapi!

Yer, inilah penangan Double Q- yang menyebabkan aku kena gi fisioterapi kat SMC. Korang ingat tak aku ada cakap dalam entry Bali yang aku tak sempat nak massage kat sana sebab ada 2 anak, so susah nak handle kalau aku gi massage. Jadi, asyik tertangguhlah massage aku tu. Dari hari ke sehari makin sakit tulang belakang dan pinggang aku nih!

Sampai aku ngadu kat hubby, tolong lah buat sesuatu sebab aku dah sakit sgt ni. Takkan nak tunggu something happen, titiba aku dah takleh jalan atau takleh bangun, baru nak kelam kabut kan? Memang setiap kali aku letak Zayra, nak dukung, nak bangun atau nak cangkung, sakit gila kat sendi2 ni ha. My hubby tuh sometimes dia terlepas pandang sikit, sebab selalu bini dia sihat, komplen sket2 pasal badan tapi still leh wat kerja cam biasa, jadi kengkadang tu dia wat endah tak endah lah kan.. Tu aku sumtimes hangin gak especially bila rasa sakit tuh datang. Bila aku cakap camtu, terus hubby cuak dan ajak jumpa Specialist. Aku jumpa Doc dan mintak referral ke SMC untuk buat XRAY.

Alhamdulillah, from the Xtray, memang tulang aku OK, alignment cantik Doktor kata .. heheh.. cuma ligamen aku terslip sket.. taklah teruk sgt, just a mild one Doktor kata, tapi kena berhati-hati takut it can be worst kan. Doktor nak bg ubat tapi sebab aku BF, dia takut jugak nanti that ubaat dapat kat Zayra, so dia suggest aku gi fisio dan bg ubat utk makan kalau aku betul2 sakit sahaja. Ubat tuh if BF pun still leh makan. Tapi sampai skang aku tak makan coz dah okeh sikit after ke fisio.

So skang, aku ada 6 fisio untuk aku pergi. Hu hu ..Hambek ko..terlepas satu massage, dapat 6 massage FREE. Ekekkeke.. Memang sedap ah sessi tuh, SMC pakai mesin Tens 21 yang ada banyak massage function. Dia letak kat bhg antara pinggang dan punggung aku for 15 minutes dan mesin tuh massage. memang sedap sangat rasa, ada kala sakit especially ada satu part tuh mesin tuh tarik ke kiri....(aku dah mengaduh sakit)..dan tarik ke kanan (lagi lah aku menjerit!)..memang terasa sakit dowh .. patutlah Doc kata bhg kanan aku yg bermasalah, memang serius sakit bila mesin tuh tarrik urat2 aku nih ha .. hu hu ...

Sempat lagi berFB di atas katil time kena massage! Hahhaha

And now, aku tgh nak ambik Immune IQ - Transfer Factor yang terkenal seantero dunia tu, nak tgk whether its works on me atau tak. Aku memang tau this Transfer Factor sgt bagus, semua cancer patient selalunya akan amik this TF after they get to know dorang kena kanser atau selepas kimo @ pembedahan, but actually this TF adalah untuk semua major problem termasuklah sakit2 sendi ni. Dia bukan ubat, bukan healthfood, bukan vitamin, bukan dadah dan bukan colostrum. Ia adalah Immune IQ, meningkatkan Immune badan untuk menentang penyakit dan boleh recognize more than 1000, ker 10,000 (aku pun dah lupa..) jenis bakteria dan virus. Dulu masa kes H1N1 tgh hangat diperkatakan, laku betul TF nih sebab ia salah satu produk yang digunakan untuk menentang virus H1N1 tu. Aku bukanlah agen dia pun, tapi sebab aku pernah kerja industri MLM, jadi serba sikit aku tau pasal TF ni. Produk dari oversea dan of course lah mahal, nak-nak dia MLM, tapi sebenarnya tak lah mahal sgt tau (dalam RM 100++ jer sebotol), sebab its oversea punya produk, kalau nak dibandingkan dengan company MLM lain yang amik produk from China @ Malaysia, harga murah tapi dah masuk MLM terus jadi beratus2 ... kalau tak takkan kopi biasa jual sampai RM 120 sekotak kan? Tak masuk akal betul. Lebih baikla aku beli TF nih dari beli Kopi tuh, dah tentu2 ni produk yang bagus, ada Research satu dunia, siap masuk jurnal perubatan lagi, terbukti secara klinikal dan SATU-SATUNYA produk yang boleh diberikan kepada patient di seluruh Hospital & Klinik kat Russia. Another good point from this TF kan, sepanjang aku kerja dgn MLM company as trainer (bukan TF produk yer, harap maklum) , tak pernah lagi aku dgr any complaint pasal TF ni kat memana. Baik dr segi produk atau sistem manipulation atau apa2 'kong kalikong' punya cerita dr upline kepada downline. Senang citer, this TF ni "clean" lah dr sebarang gossip MLM! Hahhaha...
Ni lah rupa Transfer Factor tu. Aku amik yg botol light blue belah kanan. Ada 60 biji. Yg PLUS tuh, Doktor aku ckp selalunya sesapa yg ada major problem akan makan mcm kanser, diabetes, sakit jantung dsb . Kalau baby, mkn yg botol light blue tu jer. Aku pun nak kena study byk lagi pasal produk ni sebab aku tau surface part jer. Yer lah, bukan aku join pun MLM ni kan, so tak ah sibuk study lebih-lebih product knowledge dia.. hehehe....


Dulu arwah pakcik aku(aku panggil Ayah) kena kanser rektum, tahu-tahu dah tahap 4, lepas wat surgery, Aunty aku bg makan this TF, dia siap jd ahli sebab nak diskaun, mmg dia pun kata this produk sgt bgs, arwah Ayah aku lebih bertenaga, muka kemerah-merahan dan makin sihat lepas makan ni, sayangnya Ayah aku tak boleh buat kimo sebab dia pakai bateri kat jantung. Dia cuma buat radioterapi jer. Then my best frend masa sekolah dulu kena breast cancer, we all kengkawan skolah pakat2 beli TF ni utk bg dia mkn, aku suggestkan suruh beli guna akaun makcik aku tu. Dapatlah diskaun sket..:)

Skang aku plak nak try utk diri sendiri. Aku selagi tak try, tak syok nak citer, ni pun aku citer based on pengalaman orang terdekat yg guna kan, in fact yg suruh aku amik nih is my Doctor yg selalu treat aku kalau aku & family sakit. Terkejut gak aku dia pun rekomen TF ni, rupa2nya mmg byk Doc yg after they know about this TF, rekomen kat patient dorang suruh mkn, instead of amik antibiotik, baik mkn TF, yg best tuh, baby pun boleh mkn, pregnant lady pun boleh makan, good for baby brain... hu hu .. baru aku tahu...satu2nya produk untuk kesihatan bayi yg boleh bg walaupun baby tuh kecik. Ingat lagi dulu masa Q kecik kena selsema, satu ubat pun Doc takmo bg sebab dia bwh 6 bulan, balik kosong jer time tuh..kalau aku tau TF ni leh bg kat baby, mesti aku dah bg Q dulu tau .. takperlah, skang pun both of my kids tgh selsema, bolehlah aku try kat dorang ...:)

So, aku harap, dgn fisio dan TF nih, sakit pinggang dan tulang belakang aku nih akan pulih seperti sedia kala, Insya Allah .... Amin...

Pergilah ko... wahai sakit tulang dan pinggang,

2 comments:

Mama Nee Ya ! said...

hopefully...sakit pinggang n blakang tak lama....sbb huda dah lama sakit ni...tp lepas bersalin oke sakit..tp tak sakit teruk mcm dulu...rasanye...postur masa kite angkt brg or baby main redah jerr..tu yg jd sakit tu...biasala..smua mama/mummy salu sorokkan kesakitan die...sbb still kene buat keje...

Watie Aziz said...

mama neeya, alhamdulillah, dah ok dah sikit pinggang i .. i sempat gi 2 kali jer fisio tuh, pastu dah sibuk dgn seminar n playgroup.. dah tak gi dah .. i amik TF tuh berkesan lah .. hehehhe.. dah tak sakit pinggang dah .. :) harap2 sampai bebila lah nih .. hu hu ..

mmg postur kita tak betul yang ..thats y .. hu hu

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading