Wednesday, June 24, 2009

Drama "Tunjuk-Tunjuk" @ Akuarium

Lepas balik gath MSK minggu lepas, aku & hubby amik kesempatan berada di Shah Alam untuk bawak Qarissa ke Akuarium bersebelahan dengan Wet World tu. Hubby suka gak beli ikan kat sana before this. Selama ni, kalau aku ikut dia, aku akan duduk dalam keta, malas nak naik sama.

Tapi sejak pergi KL Bird Park & nampak Qarissa excited giler tunjuk semua binatang yg ada kat situ, we all decided nak singgah Akuarium tu. Last time we all tgk ikan masa gi Aquaria KLCC but that time, Q rasanya 6 bulan kalau tak silap. Hoverr mak dia nih. Dia excited gak time tuh tapi tak pandai tunjuk lagi..Mata jer buntang tgk semua ikan ..Hehhehe..Bila dh besar sket, lagi best tgk aksi dia.

Yang kelakar tuh, dah lah mulut becok, asyik duk bebel "Ahh..Ah...Ah.." sambil tunjuk-tunjuk semua ikan. Pastu jari tunjuk lain, mata pandang lain! Macam tak cukup mata & jari nak pandang semua ikan-ikan kat situ. Rupanya kat situ ada 3 kolam besar yg ada banyak gilos ikan .. Satu kolam tuh, ada 3 ke 4 ekor ikan yg sangat lah besar giler, takut plak aku tgk. Dah mula terbayang kalau Q ter**tuh dalam tuh! Wargghh..menyesal tak sudah aku kang ..Huhu..
Besar & Panjang..Pergh..takut mak noks..!

Bagus gak sekali sekala gi sini. Jimat kos pun yer.Hahahaa..Free je nak tgk ikan, tapi anak suka sangat! Hmmm...berbaloi sungguh! Ahaks! Mehlah layan drama tunjuk-tunjuk khas daripada RATU TUNJUK kita ni yer...

Baru sampai, nampak fish terus teruja & mula menunjuk-nunjuk!
Q: "Eh, kat sana pun ada lagi lah...Byknya!!" Dan aksi mata tgk lain, jari tunjuk lain pun bermula!
Q: "Eh, tu besar Daddy!! Nak terjun, nak nak.."
Tunjuk atas..
Tunjuk bawah..
Tunjuk tengah
Tunjuk kolam.
Dan, another action of mata tgk lain, jari tunjuk lain!
Q: "Mummy, geramnya Icha Mummy, tak cukup mata Icha nak tgk nih...warghhh!!"
Q: "Hmm..bila aku leh jadi mermaid & play dengan ikan-ikan ni semua...??"
Q: "Ha, yang tuh lah Daddy, Icha suka!!"
Q: "Yang tuh pun Icha nak!!" (sib baik ketiak anak Mummy lum ada bulu, hehehe..malu Mummy tau! )
Q: "Yang tuh pun beli gak yer Daddy!"
Q: " Ha, yang ni pun cantik Daddy! "
Sampai nak menonggeng2 masuk kolam tuh!
Buat pertama kalinya anakku menayang kelima-lima jari setelah sekian lama menayang jari telunjuk!
Dan, untuk kesekian kalinya,Qarissa dengan aksi - mata tgk lain, jari tunjuk lain!
Q: "Isk, Mummy nih kuat bebel lah!! Tutup telinga ah.. "
Q: "Alamak, bila tutup telinga, apsal aku tak leh dengar suara ikan2 ni semua yerk?"
Q: "Hmmm...camner ni? Nak tutup ke tak nak..Mummy nih tak stop2 bebel & gelak2 jer dari tadi!! " (suara latar Mummy masih kuat kedengaran di belakang)
Q: " Warghhhh! Sumbat jari lagi dalam ah cam ni..Tak tahan ahhhh dengar Mummy gelak!"
Camner Mummy tak gelak Icha oii, tgk lah tu - mata tengok mana? Jari tunjuk mana?
Q: " Ha, yang ikan atas nih murah Daddy! 5 hengget jer!! Beli ah Daddy "
Q: " Yang tuh pun lawa lah Daddy!! Iskk..pening aku pilih"
Q: "Nanti ko ikan, kalau Daddy aku beli ko, aku picit ko..Siap ko nanti! Hhehehe" (gelak jahat)
Q: " Hmmm...camner ni? Mana satu nak pilih nih? Penat Icha tunjuk yg Icha suka tau! "
Q: (Dalam hati) " Hmmm...Bestnya dapat main ngan ikan kat rumah nanti!! Yummy!"
Q: " Haaaa?? Satu pun Daddy takmo beli??? Alah..habih datang sini watper?? Takkan tunjuk-tunjuk jer Mummy!! Eiii....menciii...! "

Penat jer wat drama nih, satu pun tak beli!

17 comments:

azzamoro said...

wah..dah pandai tunjuk.

sikit lagi if masuk kedai toys jenuh la ko sebab dia tunjuk nak barang..keh keh

Watie Aziz said...

hahha...ha lah, jenuh lah aku nak layan ..kecik2 dah tunjuk bakat ..semua nak tunjuk..ingat FREE ker nak oi..? hahaha

yaya said...

weh, kelakar la macam2 rupa gambar si qarissa, amacam preparation birthday qarissa, aku dah siap-siap beli hadiah anak ko nih...

Watie Aziz said...

yaya,mm..alhamdulillah, di peringkat akhir mengemas rumah ..ni last lah ni opis aku macam tongkang pecah..ahahah.. harap2 smeua berjalan lancar lah ..

jgn lah hujan ..mau aku pakai petua baling seluar dalam atas bumbung nih kang! ahahhaa...

ei ei ..aunty yaya nak beli present utk Icha ker ..sukanya Icha ..Tq Aunty yaya..i lappp u ..! hehhe (anak aku suh sampaikan ..heheh)

Fid said...

oh hahahahhaaa
cik gedebi cipi cipi saya suka gi akuarium dulu skrg dia ala2 'muak' sbb tiap minggu gi situ skrg dia suka jogging(daddy yg jogging)

sya said...

wah, dah pandai tunjuk2... punyalah excited nak menunjuk banyak ikan, sampaikan mata ke lain, tunjuk ke lain ye... :D

hmm, nanti kalau kitorang sampai malam, tengok bersinar2 atas bumbung tu tau lah apa ye... heheheheh

Watie Aziz said...

fid,tuh lah pasal, ni dia ngah excited sebab tuh me & hubby bawak,kang kalau tak "muak" kang..tak syoklah bwk, silap2 kang, mak dia lah hoverr lebey..ahahha

wah ..rajinnya ddy gedebi jogging..maknya tak pollow sama ker? hehhe..ker maknya jadi pompom girl kat kat tepi? ahaks

Watie Aziz said...

sya, aahlah si Qarissa nih mmg wat lawak hari tuh..nampak giler member excited ..ntah kema-mana tgn dah ..hahah..

ops...kalau hang nampak bersinar2 tuh..hang senyap2 lah yerk...wat wat tak nampak lah ..hahaha

Lovely Mommy... said...

eh watie, exactly kat maner kedai ikan nih? aku tau wet world tu tapi tak perasan plak ader kedai ikan?

Fid said...

watie
mommy dia tukang tengok! hahahahaaaa

nak tolong jwp leh...akuarium adalah di sebelah wet world...mmg sebelah sgt....malahan atas wet world adalah kedai ini jg...

Intan said...

Kelakaulah Q nie, tunjuk punya tunjuk sampai tutup telinga ye ...tak tahan mummy pot pet ye sayang. Nanti suruh daddy belikan head fon ye...ekekek

Nornaimah said...

watie,
dalam banyak2 gambo, yang last tu paling cute....hahahaha

Ummi Salsabila said...

wa..Q da pi akuarium tu..
pndai die tunjuk2.
die da phm ek..
cute yg tutup telinga mommy gelak kuat sgt.ha3!

Jiji said...

wahh try bawakpi shopping mall lar watie.. tgk bapak nye tersenyum lagi ka tak.. hehehe@!~

Watie Aziz said...

sue,baru aku nak jawapkan, sib baik Fid dah jawapkan dulu...hehehe..kalau dr jauh, ko tak perasan kedai ikan tuh...dah dekat baru nampak ..ehehe..aku pun tak tahu napa...

fid, lor, kat atas wet world pun akuarium punya ker? err..adakah maknanya kita mandi air ikan selama nih? hahahhaa

Jiji, mak aii..selama nih mmg shopping mall jer aku gi weh ..sampaikan anak aku nih acam ala ala "jakun" sket kalau gi luar .. semua mender akan mendatangkan curious & tandatanya pada dia ..cian plak aku tgk..org semua pelik, awat anak ko nih cam terlebih excited kalau jalan2 kat luar..ahhaha..malu mak noks..!

Intan,hahaha..haruss pakai headphone kalau tak tension dgr mummy gelakkan dia ..ahhaha

naimah, hhehhe...tuh lah ..kebetulan pulak, tuh mmg gambar nak balik dah ..hahahasiap nampak sebatang gigi tuh!

US,aah yang, dia mmg suka tgk fish ..asyik duk sebut ish ishh..ishh jer ..hahaha..cam real jer tutup telinga ..dalam plak tuh!

Fid said...

watie
nnt aku investigate..sapa mandi air sapa hahahaaa

Watie Aziz said...

hahahhaha..yucks....kalau betul kita mandi air ikan ...sumpah aku takmo gi dah! ahhahaa

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading