Tuesday, June 23, 2009

Qarissa & Pat A Cake Rhyme

Aku nih memang suka menyanyi. Pedulilah sore sodap ker tak ..yg penting nyanyi (tapi rasanya sore mak sedap noks, tak caya meh belanja aku gi karaoke ..hahahah) . Bila aku dapat tau yang baby akan lebih senang "tangkap" ilmu melalui nyanyian, lagi lah aku suka bg Qarissa dengar Nursery Rhyme tetiap hari. Masa pergi Bali dulu, aku siap belikan set Nursery Rhyme utk dia. Satu DVD ada dalam 40 lagu. Rasanya semua ada 6 DVD kot..Hambek ko nak, dengar sampai muntah hokay!!..
Gaya teacher yg "expert" - kununnya lah ...heheh

Walaupun ada gak lagu-lagu dah memang ada dalam DVD lain, tapi aku beli kan jugak. Sebab yang DVD ni special sket. Selepas setiap nyanyian, dia akan buat reading time untuk setiap lagu & akan ulang setiap bait perkataan yang diucapkan dalam lagu tadi. So, baguslah untuk Q lihat & dengar setiap perkataan tu. Cuma yang kureng sket DVD ni, English dia punya accent cam pelat-pelat Cina sket ..heheh..Takperlah, tuh Mummy leh adjust kemudian. Cakap ngan dia accent yang betul. Takmo pelat. Tak syok ah pelat-pelat nih. Ahaks ..

Pat A Cake..Pat A Cake..

Walaupun bz (bz lah sangat noks, bz wat apa lah tuh kat umah ..hahah..), aku selalu gunakan kesempatan yang ada untuk nyanyikan dia lagu-lagu yang dia tahu, sambil peluk dan main-main ngan dia ..geletek ker, cium pipi ker ..get her involve in my singing. Memang sekejap jer, but for me, nilai nya sangat tinggi. Saat itulah yang dia akan ingat dan seterusnya akan jadikan dia baby yang ceria & happy. Hope sangat dia takkan banyak kerenah. Hu hu..

Video ni aku suruh Nor ambik sebab aku tgk dia happy sampai gelak hoverrr melampau sangat setiap kali aku nyanyikan lagu nih...gelak sampai tak kuar suara hokayyy!! Siap buat sexy tounge semua...So, aku pun suruh Nor rakamkan few aksi dia untuk dijadikan kenangan aku bila dia besar nanti. Senang aku tgk jer dalam blog ni. Hhehehe..
Ready Sayang ....I'm going to pat u!

Sesapa yang tgk video ni leh ah cuba kat anak uols plak. Gerenti dorang suka punya. Tapi wat selalu tau! Sekali, tak jadi noks! Nanti dorang lupa. Buat sekali tapi consistent, sure dorang ingat & suka. Kalau uols tgk video nih, cuma 29 saat jer yang korang perlukan untuk buat anak korang gembira kan! Tak susah rasanya. Balik kerja, sambut dia, cium & nyanyikan satu lagu, aku rasa tak susah sgt. Yang penting, pelukan pada anak & rasa gembira ditunjukkan. Kita mak - mak nih, kalau sembunyikan sedikit rasa penat utk 29 saat bg menggembirakan hati anak kita, aku rasa ianya sangat berbaloi untuk perkembangan mental & fizikal yang sihat. Anak ceria, ibu bahagia! (wah..tangline tak tahannnn..ahahah).

Nanti bila dah wat, jgn lupa ambik video, masuk dalam blog, bgtau aku tau! Aku pun nak tgk anak korang gelak sampai hilang sore! Pastu leh ah kita kumpulkan anak-anak kita, nyanyi sama-sama, pastu gelak ramai-ramai...heheh.. (dah ada few orang suh aku wat Nursery kat umah nih ..Nursery + Gymboree = Gymsery lah gamaknya ...hmmm..2 in 1 package tuh...Bertuahnya!). Ada sesapa nak htr anak ker kat aku nih? Ahaks ..Mak skang duk umah je noks, leh tambah income kalau camni. Hahhaha...

video
Sila abaikan suara Mummy dia kalau tak sedap. Hahah..!
Sapa nak ikut, ni mak bagi lyrics dia noks, hapal ok! nanti ada exam..haha..

Pat A Cake, Pat A Cake,
Baker's Man,
Bake Me A Cake, As Fast As U Can,
Roll It, Pat It,
And Mark It With A "B",
And Put It In The Oven,
For Baby & Me!!

Gymsery?? Ada ker istilah tuh? (akulah yg cipta nanti..hahahah)

22 comments:

Farah said...

hahaha macam2 la watie ni..byk idea btul nak main ngan baby....

eh takde map nk ke rumah u watie..takut plak sesat nnt :D

azzamoro said...

babe kalau ko buat gymboree+nursery kat umah aku nak antar anak aku wiken.. keh keh

finfin said...

kelakar lah kak watie ni. ayat2 dalam blog kak watie best je bace, tak terlalu formal.. HAKU SUKEE noks!

hahaha..

selalu nya beli DVD mcm tu, kak watie start masa umur baby berapa bulan utk dia tgk dvd tu?

Watie Aziz said...

farah,hehehhe..tuh lah ..aku cam pecah kepala gak nak buat mainan kreatif utk Q Farah .. takmo dia cepat boring ..tapi best gak ..berjalan sket hotak aku nih..kalau tak ..sambungan dia tak jalan macam dalam susu Anmum tuh..hahaha..yg ada cahaya2 tuh lah ...apa nama? nerves..mak pun dah lupa noks..hahha..(kan aku kata dah ..hhahahah)

Watie Aziz said...

azza, hahahah..boleh..boleh ..kang aku bukak gymsery tuh, aku bg borang ..ko isi, bg gambar 2 keping (tak dipulangkan), sijil SPM, sijil nikah semua aku nak simpan gak..hahahaha..

Watie Aziz said...

Fini,hahha..suka ker? Tq yang ..cuba ko baca awal2 akak tulis blog..formal giler..siap saya2 lagik...hahah.. kawan2 semua kata.."formal giler watie nih..tak tahannnn.." hahaha..sebab dorang tau akak camner perangainya ...sama lah cam tulisan akak jugak lately ni..gilos2 ..

cuma skang jer ..akak akan tulis ikut rasa..kalau yg memang kena formal dalam sesetengah keadaan (takkan time sedih haku nak belasah wat lawak, memang nak kena lempang namanya..)then akak akan guna ayat2 yang lebih bersopan santun..ahaks ..kena pandai pilih ayat2 utk entry2 tertentu..hehhe..

but apa pun, just be urself & happy writing...kan kan?

Watie Aziz said...

fini, ko jgn tak tahu, 2 minggu pas Q lahir jer akak dah bg tgk GOGO dah..hoverrr nya mak dia nih...

masa lam perut, akak bg dia dgr lagu GOGO, then campur2 & selang seli ngan ayat Quran .. nak dekat2 bersalin, akak tak bagi dengar dah ..heheh..saja nak test ..

then pas 2 minggu lahir, buat pertama kalinya, akak bg dia dengar balik lagu GOGO. Terkejut beruk+excited akak n hubby bila nampak Q wat expressi senyum suka. Macam dia pernah dgr lagu tu (memang pernah pon)..ahahah.. then akak tunjuklah setiap DVD tuh sampai lah skag ..so ko leh lah bayangkan camner hidup akak kat uma ngan GOGO dia tuh..hahahha.. sib baik ada byk DVD2 yang lain..so akak kalau dah busan tahap dewa, akak tukar DVD Education yang lain..so far Q ok..dia suka jer ...hahhaa..janji mak layan dia noks...hahhaha

MamaDamia a.k.a Haiza said...

Salam Watie,

wah bagus tu kalau u nak bukak Gymsery..hari-hari i antar Damia pi umah u..takat puncak alam ngan meru tu bukan jauh mana pun...senang dorang bleh kawan...umur pun beza sehari jek..sebelum terlupa i nak bagitau yang i sangat tergedik nak pi birthday qarissa tu nanti... :P

aNiS tHe BumbleBee said...

Yea!Yea!hehehe!best aje tgk Q bila mummy die nyanyi.hehehe! oo..Q ske lagu Pat a Cake ye.. kalo honeybee dia ske lagu itsy bitsy spider.kekekee!best kan.sok kan,kalo Q da pandai nyanyi sndiri laaaagii best!dgn pelat2 dia sebut words tu.kekek..jangan lupe amek video tau time tu.heheehehe!

Jiey^Mien said...

dear, mana nak carik DVD ni semua ek?

defina said...

watie,
nampaknya ramai yg berminat nak anto anak2 kat ko nyer nursery....mak kayo camni...hahahah

Watie Aziz said...

Haiza, wah ...dah ada waiting list nih..laku Gymsery mak nanti ..hehehhe.. boleh2 ..aah ..bestlah Q ada kawna ..leh main soccer sesama ..hahaha...tapi kalau ayrill ada, mesti dia yg menang sebab lelaki mmg dah terer dah ..ahaks!

wah, bestnya u datang! kecik tapak tgn, tapak umah i sediakan..meh laah datang ..meriahkan suasana ...if u nak free trial class pass ke Gymboree pun, i leh bg sekali time tuh..ehhehe

Watie Aziz said...

Anis...heheh..semua lagu dia belasah suka jer ..lagu twinkle twinkle little star version Tamil Dangdut pun dia layanzzz..hahaha...

Itsy Bitsy pun dia suka, sebab dalam Brainy Baby tuh ada gak ..yg kiut tuh, dia wat aksi "wash the spider up" tuh..lum sampai lirik tuh aku tgk tangan dia dah terkapai2 terpelahang ..mula2 i blur gak ..apa mender lah si Q nih wat nih.. duk ulang2 aksi tuh,..bila i tgk betul2, batu i paham ...ooo..wash rupanya ..hahahaha...
ooo..kalau dah pandai nyanyi sendiri ..harusss...hambekkk..hahah

Watie Aziz said...

Jiey, kat M'sia i ada beli brand WHOLEMART Jolly Kids. Yang tuh bagus & murah. RM 10 siap buku dan VCD.

Tapi yang macam Brainy Baby, Baby Einstein, Baby Babble, Baby Sesame,semua i beli masa kat Bali. Memang borong tak hengat dunia ..tak cek pun ok ker tak..pakai ambil jer ..sebab banyak sgt ..tapi murah sana ... beli 100 dapat 70 free,mana tak giler i ..dah lah murah Rp 10 ribu jer ..ahhaha.. kat M'sia time tuh lum kuar ...so dapat pirate ..i hambek jer lah ..dah kat M'sia takder kan....haha..

If kat M'sia, lepas i bali dr Bali, baru i ada jumpa Brainy Baby, Baby Einstein & Your Baby Can Read @ Jusco. Cuba u tgk. Harga dia pun kalau DVD dalam lingkungan RM 20++ jer sekeping. kalau VCD dalam RM 16.90 kot.

Watie Aziz said...

Naimah, hehehe,..tuh lah pasal..hang takmo htr kashful kat aku ker? hehehe

defina said...

boleh jer watie oiii tapi ko tanggung ah kos courier anak aku nih...hehe

Watie Aziz said...

hhahaha...eh, boleh saja ...budak bawah 2 tahun kan FREE kalau naik Mas? Paing mahal pun RM 60 aku rasa ..bisa di atur ..hahahaa

Lovely Mommy... said...

kelakar la Q gelak buat rhyme tuh.. kalau lah diya bleh dok diam layan mcm tu kan bagus??? eheheheh...

Intan said...

Nanti leh dengar mummy Q nyanyi lagu besday Sabtu nie "LIVE" gituuu...he he he

Ummi Salsabila said...

mak cik watie,
;p
aufa pun nak pi umah mak cik camni.best ah...ha3..

:: m.u.n.i.r.a :: said...

wah bestnya!
banyak nor dvd lagu Qarissa..
adik zahraa nak pinjam satu leh hehehehehe

Watie Aziz said...

Sue, alah, mesti boleh nyer ..ko peluk lah ia kuat2 ...kalau dia takmo, ko suruh dia duduk dpn ko, pastu ko nyanyi, suh dia ikut ..mesti dia nak ..ehhehe

Intan,hahhaha...hang jgn Intan ..kang hujan malam tuh, tak berseri majlis tuh kang ..hah 9dah lah lately asyik hujan jer malam ..hu hu..takut i ..)

US, meh lah dtg ...kecik tapak tgn, tapak rumah i tadahkan ..(nak bg tapak sulaiman i takder menatang tuh.heheh.. ) kalau u nak free class utk bawak aufa ke Gymbo pun i ada gak, malam tuh i leh bagi..ehehhe:)

hehhe..tuhlah munira, aku mmg giler DVD sket ..hahahha..nak nak budak2 punya ..laki aku cam dah give up jer nak kata "NO MORE TO DVD" lagik..hahaha...penat jer member ..

boleh nak pinjam bg zahra ..tapi jgn lupa pulang balik, nanti Q nangis ..hahaha

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading