Thursday, September 10, 2009

My Pregnancy Journey:Trimester Pertama Yang Menguji Kesabaran..

My Dear Baby In Womb,

Alhamdulillah, Mummy baru pergi cek up baby for the 2nd time after we met Dr Sumitra last 2 weeks. Kali ni, Mummy cek baby kat SMC plak. Mummy takmo pergi DEMC sebab Daddy kata kat sana ramai org dan sempit. Skang musim H1N1 tau sayang, jadi Mummy risau kan Baby & kesihatan Mummy juga. Better ke SMC sebab sana lebih besar dan selesa. Mummy tak kesah sgt sebab duit bukan Mummy yang kena bayar! Wakakaka.. padan muka Daddy, sebab Daddy yang nak sangat dapat adik cepat-cepat, so Mummy suh Daddy bayar untuk semua expenses sepanjang Mummy mengandungkan Baby. Pandai kan Mummy?? Dulu dengan Kak Qarissa pun Mummy wat cam tu gak. Hhehehe.. yer lah, sebab kat Putrajaya bayar murah jer, RM 5, bila gi Private, kena mahal sket, baru lah best dapat tgk Daddy kuar duit kan Baby? Hhehehee...

Daddy risau sebab Mummy muntah teruk lah Baby, dah sama teruk macam masa mengandungkan Kak Qarissa dulu. Paling sikit, Mummy muntah sekali sehari. Tu pun dah kira cukup baik tau Baby. Kadang-kadang Kak Qarissa tgk Mummy muntah dengan muka kesian yang sangat kelakar. Mesti dia pelik kenapa Mummy bersungguh-sungguh muntah depan dia kan? Kak Qarissa cuba nak tiru tapi tak menjadilah Baby. Hhehehe.. Lately nih, Mummy sakit-sakit badan, seram sejuk jer rasa especially bila nak dekat Magrib tau Baby. Mummy pun tak tau apsal, mungkin air cond, mungkin letih sebab kakak Baby tuh asyik nak nenen jer tau Babby! Kadang-kadang sambil Mummy bagi nenen, bagi suruh dia pegang & peluk Baby, tapi kengkadang Kak Qarissa nak pegang, kadang2 dia takmo. Dia jeles lah Mummy rasa. Yang comey tuh kan Baby, bila dia takmo, dia tarik tangan dia dr perut Mummy, sambil jeling & palingkan muka tapi mulut tetap takmau lepas dari nenen! Kerek kan?? Hhehehe... Tapi takper Baby, sebab Mummy tahu kak Qarissa mesti sayang Baby bila Baby kuar nanti, sebab Kak Qarissa memang excited dengan rakan sebaya dia! Silap-silap Baby kena buli nanti tau! Hhehehe..

Mummy ngadu kat doktor bgtau yang Mummy tak tahan muntah, Mummy citer pasal kak Qarissa wat perangai memalam dan asyik nak menenen jer. Doctor can't help much lah Baby tapi dia bg Mummy ubat tahan muntah. Alhamdulillah, bila Mummy makan, angin banyak keluar dan Mummy leh kontrol muntah Mummy. Adalah tenaga sikit. Mummy & Daddy dapatlah tgk Baby kat skrin doktor tu, Umur Baby dalam 10 minggu dah. Mummy nampak kepala, heartbeat & cam tangan Baby. Doktor kata tengah nak develop lah semua tu. Excited Mummy tau! Tapi Mummy tak scan lah sayang gambar tuh.. Mummy malas. Hheehe.. Lagipun Doktor dah stapler kat buku rekod Mummy. Tapi Mummy ada copy gambar from internet. Lebih kurang cam tulah rupa bentuk Baby. Daddy dengan poyonya tanya Doktor, "Bukan kembar ker Doktor?" Amboi Daddy, baru sorang dalam perut Mummy dah lembik camni, ada hati nak dua ker?? Apa kata Daddy mengandung satu, Mummy satu, Barulah best kan? Hhehehhe...

Camnilah lebih kurang rupa bentuk Baby bila Mummy tgk kat SMC tuh..:)

Sejak ngandungkan Baby nih, Mummy punya saliva bukan main banyak tau! Asyik nak meludah jer. Maybe sebab meloya nak muntah kot. Sampai Mummy cakap ngan Daddy, "Anak dua cukuplah kot Yang??" padahal Mummy & Daddy plan nak anak 4. Hmmm.. Kalaulah Mummy nih takder alahan mengandung, mesti syok dapat beranak ramai-ramai kan? Hhehehe.. Mummy harap sangat by 4 months, Baby akan stabil dan Mummy tak muntah lagi...:)

Semalam, Mummy baru beli Minyak 1001 Rahsia Alam. Mak oi, susahnya nak dapat minyak tu Baby. Penat Mummy carik dealer dia, tapi tak jumpa. Sudahnya, Mummy bank in jer duit kat Kak Shuhaida tuh dan esok sampailah Minyak tuh Baby! Mummy tahu Baby tak sabar nak pakai kan? Macam Kak Qarissa dulu, mesti Baby rasa panas-panas suam dan tenang kat dalam tu. Sebab Mummy pun rasa benda yang sama. Sabar yer sayang, esok kita dah leh pakai Minyak tuh. Ops, Mummy lupa nak tampal surat cinta kat depan umah lah Baby. Nanti abang POS tekan loceng Mummy tak dengar, satu hal plak Mummy kena gi POS Kapar. Leceh tul. Nanti Mummy suh kak Nor letak surat cinta utk abang POS ok. Suruh abang POS hon kuat-kuat sikit. Hehhehee...

Baby baik sangat dalam perut Mummy especially bila malam sampai pagi. Kadang-kadang bila pagi, Mummy tak rasa pun Baby ada dalam perut. Memanglah perut Mummy kecik lagi, hehehe.. maksud Mummy, kurang rasa tekanan, mungkin sebab Baby tengah tidur kot. Tapi dalam kul 9.30 pg, Mummy dah kena sarapan pagi kalau tak, Baby dah start meragam, nanti mesti Mummy muntah. Hmm..sedih lah Mummy, sebab sehari pun Mummy tak dapat berpuasa tahun nih tau Baby. Takperlah, Mummy redha, nanti pas Baby lahir, Mummy gantilah poser tuh. Yang penting, Mummy & Baby sihat kan sekarang...:)

Now, Mummy tak larat nak makan nasi lauk pauk sangat. Sama cam masa ngandung Kak Qariss dulu, Mummy suka makan selain dari nasi. Lately, Mummy suka Maggi Tomyam @ Bee Hoon Tom Yam. Lagi panas, lagi sedap tau Baby. Puas rasa perut Mummy. Baby pun suka kot, sebab mesti Baby tak meragam selepas few hours Mummy makan makanan tu. Hhehhe.. Mummy takut jugak sebab Maggi segera kan tak bagus, but I cant help it lah Baby..Mummy memang teringin nak makan makanan berkuah dan panas. Hhehhee.. tadi Mummy gi Tesco beli Bee Hoon Tom Yam kat Madam Lim's cafe. Sedapnya Baby. Baby suka kan? Mummy dah suruh kak Nor masak sendiri Bee Hoon @ Kuay Teow sup @ Tom Yam panas untuk Mummy & Baby makan pasni. Mesti Baby suka kan? Hhehehe..

Ok lah Baby, Mummy nak gi makan nih, Baby cam dah lapar jer? Esok-esok bila Mummy rasa ok, kita sambung lagi our journey ok sayang. Take care dear..Mummy & Daddy + Kak Qarissa love u so much! :)

Love,
Mummy

32 comments:

adianiez AIDA said...

a wonderful journey...
just bertahan la watie dgn kerenah badan. mcm aida, 2 kali pregnant sihat. muntah2 langsung tiada. just mabuk sikit2 if penat sgt.
tahniah sekali lagi dari aida.

h4ni3 said...

salam.. saba watie.. be strong. just set in mind that pregnancy is not a disease. sometimes dugaan mcm ni yg buat kita lebih appreciate kehadiran anak2.. kan? take care, dear :)

h4ni3 said...

o ye.. nak suggest satu barang.. after your MS is over, try talk to your obgyn psl Obimin Pluz. The best thing about this product is, it has DHA n EPA which is good for baby's brain development. nnt kalo rajin saya put up an entry psl Obimin Pluz ni kat my blog.

(disclaimer - i'm not selling this product. just nak share product which i think is good for all pregnant n lactating women out there.. hehe..)

defina said...

sabor ye watie, dugaan masing2 sms ngndung. kalo blh telan kurma, amalkan makan. bkn saje memberi tenaga tp bagus utk otak bb.

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

babes..

sabaq noo (ape lg aku nk ckp slain sabaq kan..hehe)..aku dlu pun preggie mmg asyik muntah jer.. aku muntah berkali2 w/out failed.. average aku muntah 6x per day.. rekod cemerlang muntah smpi penuh sink bilik air umh aku..pstu siap smbung muntah kt lantai laks.. giler wehh.. aku mmg suke sgt preggie..tp, bab2 muntah neh jer yg x tahan..

dlu pun doc. bg aku ubat tahan muntah.. bile aku mkn ubat nie aku jd laklok nk tido sajork.. bile aku slalu tido, kurang lar skit muntah tuh..huhu..

ape2 pun ko tk care hokeyy..

isabelle said...

aisey, watie.
i missed the boat la. hope it's not too late for me to say congrats.

kau dah, yaya dah.
doakan la turn aku & salzahari pulak.

nahas wei kalo aku lmbt2.kang tgh PhD aku ngandung, x ke naya?
kalo lps PhD, gap jauh la pulak dgn adam.

Jiey^Mien said...

Dear, take care tau..
*hugs*

azzamoro said...

babe...baru tau ko pregnant. congratssss... take care eh. qarissa dah nak jadik kakak neh...

yulies said...

watie, c'grates!

fiza said...

Salam Watie...congrats :-), ku pon baru tahu, terlepas N3 sbelumnya. Take care babe.

Nur said...

alamak u preggy ke?t'tinggal ketapilaaa...sorry!

sabar yer..tulaa org ckp kalu masa ngandung da teruk, nanti masa bersalin senang..Insya Allah..

bdw, congrates!bila due??

Nur said...

oopss..da baca previous entry..due tahun dpn yer..take care dear!

MamaDamia a.k.a Haiza said...

beshnya dapat lalui lagi pengalaman preggie ni....ala dear..tahan n sabar je lah ye...biasa la tu muntah2 time preggie ni....tapi jangan sampai tak makan langsung tau...cian kat baby nanti...ku doakan semoga semuanya berjalan dengan selamat ye...amin..

Intan said...

Amboi daddy Q nie, leh tny lagik tu "kembar kat doktor"! Ha ha ha...mummy Q dah teruk muntah mcm tu pon still nak kembar lagi...ekeke.

Kan best kan kalo org lelaki ni boleh ngandung. Baru tau cam ne rasa nye kena MS ni kan watie :)

P/s: Tak lama je watie, nak habis 1st trimester. Sabar kay dear :)

kakyong said...

ooohhh,. ade baby lagi ya... tahniah..

sekejap jer alahan tu.. heheheh.. kakyong dulu 4 bulan pertama melepek jer.. masa Ramadhan 2006, baru masuk 3 month, gagah juga puasa.. tp memang melepek lah..

all the best & njoy the best moment...

littlemama said...

watie, tahniah!! jaga diri.. me dulu pun awal pregnant izzah time posa.. satu bulan mak tinggal posa u... pastu tahun ni baru dapat settle hutang posa semua.

take care!

Ummi Salsabila said...

sweet ye dear..baby suke mamam tomyam yer..aunty pun suke!! hihi

take care dear..bykkn rest ok..pregnant mmg mabuk teruk.

Demc sempit kan.tp takut nk pi smc..hubby pun tkut nak baya mhl..hehe

Watie Aziz said...

Aida, bertuahnya aida ... jeles watie dengar ...mengandunglah lagi yang ..memang untung kaalau org peknen tak meloya tau ...memang bertuah sgt .. ehehhe...

Watie Aziz said...

Hani, tq so much for ur suggestion yang ..i ada dgr gak Obimin Pluz tuh ..nanti i akan tanya dengan my gyne lah ..dalam 4 month selalunya i punya MS habis ... skang i ambil ubat tahan muntah + folic acid jer ..kalau rajin, i makan DHA minyak ikan kod tuh .. hu hu ...

onec u dah wat review, bgtau i please yang ..kengkadang i tak perasan ur entry ..almaklumlah, jarang bukak tenet lately .. hu hu... tq in advance yerk yang....:)

Watie Aziz said...

Naimah,aku kengkadang makan gak kurma especially yg lembut tuh .. ni pun dah habis kurma yusuf taiyob tuh ..Q yang habiskan ..wkakaka.. aku nak beli lagilah ..sebab yang tuh sedap .. murah dan sedap..ehhehe

Watie Aziz said...

Ecar, ya allah yang ..bila aku dengar citer hang ..aku rasa bertuah plak tak kena seteruk tuh .sampai lantai2 habis ko jelajah! sebab tuh ko kurus tak? vaguslah ko nih .. hang tak phobia ker ecar ..salute u lah dear .. ehhehehe... buat aku segan jer ..muntah2 sket dah nak ngengada ..hehehee

Watie Aziz said...

Isabelle, heheeh..tu lah, aku ada baca kat blog ..u nak baby ..aku doakan ko & sal dapat baby cepat2 .. nanti leh ah kita sekapal... ehehhee... cepat yer wat mega projek ..jgn asyik nak ke mega sale jer! wkakakaa...

Watie Aziz said...

Jiey, tq so much dear .. i rajin baca ur blog tapi nak tinggal komen kadang2 tak larat yang .. i tau yg u plan nak peknen tahun depan kan .. heheheh.. gtai yerk hubby u kata "malam ni pun ok nak wat baby .." wkakakaka.... selamat wat mega projek Jiey ... :)

Watie Aziz said...

Azza, aah yang .. Qarissa nak jadi kakak dah ..harap2 dia bersedia lah .w.akakkaa...hang plak..takmo tambah ka?

Watie Aziz said...

Yulie, tq dear! :)

Watie Aziz said...

Fiza, tq yang ... hehheh..actually pas raya br nak bgtau ..tapi dah ramai menanya ..takleh sorok dah ..eheheheh...:)

Watie Aziz said...

Nur, tu lah yang .. i pun harap i bersalin senang ..just like i bersalinkan Q ... harap2 lah yang kali ni pun senang gak..amin...ehehhe.. tq so much dear ..!

Watie Aziz said...

Haiza, tq so much dear .. alhamdulillah,, i tetap leh makan .. cuma kena sket2 dan kerap kalau tak mmg senang nak muntah angin...

Watie Aziz said...

Intan, tu lah pasal..tak agak2 daddy Q nih.hahaha.. kalau lah dia dapat peknen ..mmg syok i suh dia gilir2 ngan i plak...wkakakaka...

tu lah ..i sabar jer menanti lagi sebulan nih.. tak sabar sungguh!!!hehehehe.. tq for ur support yang..

Watie Aziz said...

kak yong, tq so much .. kak yong dapat gak poser ..saya nih ha ..adoi..tahun depan jer lah pas baby dah kuar baru ganti...ehhehe..apa nak buat ..nasib bdan ...harap2 ia cepat berlalu...

Watie Aziz said...

Ros, yer ker? mesti letih u nak kena ganti sorang2 kan .. i harap i kuat lah tahun depan ..pengsan nak puasa 29 hari nih...buat pelan2 lah kot ..insya aallah settle gak nanti..eheheh tq so much dear ..

Watie Aziz said...

US, aa yang ..i suka makan mender yg panas .. syok jer rasa perut... hahahah...

DEMC tuh lah yang ..sempit sket .. tapi kat SMC pun tak berapa mahal lah .. i cek 1st time dalam 100+, tapi dia kata 2nd visit lagi murah ... bawa 100 kot..lebih kurang sama ngan demc jer ..takperlah ..bukan i bayar ...wkakakaa...

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading