Thursday, June 25, 2009

Qarissa's 1st B'day Preparation.

Wah, nak kata tak semangat..macam semangat na aku suami isteri nak sambut B'day Q. Nak kata semangat sangat, rasa malas sebenarnya ..heheh..bukan malas apa..malas mengemas opis aku yg macam tongkang pecah tuh!! Hahhaa...Orang nak datang rumah tapi tuan rumahnya sampai skang blum kemas-kemas. Takper, esok masih ada ...ahaks .. Aku malas (malas lagi..heheh) nak suruh si Nor kemas coz dia bukan reti sgt mengemas opis aku tu..banyak mender dia tak paham, so dari aku buang masa ajar dia, baik aku kemas sendiri.. :)

Mm...nasib baik juga ada pengalaman buat majlis Aqiqah & Cukur jambul Q dulu, jadi preparation untuk b'day Q pun rasanya sama jer, just repeat the same thing as we did it before. Cuma kali, nih, takder lah kelapa, buaian, alas dulang bagai ...hahha..cam nak kawin plak erk, cuma aku bz siapkan gift untuk kanak-kanak yang akan datang nanti. Harap-harap, door gifts yang akan diberi nanti dorang suka sebab rasanya lain sket dr yang aku selalu dapat time b'day budak2. Hehhe..Simple jer door gifts tu.....& paling penting, aku harap cukup. Kalau tak cukup, hehehe..1st come 1st serve lah gamaknya ..sadis tul yerk! Hahahaha..Nak tau apa dia ..dia lah dia gift tu...ehehehe...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Hhehe...nampak tak? Sapa tak nampak ...Hospital Mata Tun Hussien Onn ada wat promo laser surgery rasanya bulan nih! Hahhahaa

Hu hu, tak supriselah tunjuk door gifts, kena datanglah baru tau..! Hahah..aku tunjuk cover dia jer ..heheh..sila teka sendiri, apakah isi dalamnya..ahaks!

As usual, my baby Qarissa nih pun eksen sibuk setiap kali mak dia sibuk, saja nak enterprame, dan memang nampak gilos dia happy sangat, macam tau-tau jer aku ngah watkan hadiah untuk tetamu-tetamu VIP dia tuh. Hu hu ..yer lah nak ..it's all about you Darling ..Hmmm..nanti bila Q dah kerja, dah ada duit, sambut anniversary Mummy & Daddy plak tau!! Mummy & Daddy nak bus 2 tingkat cam Sani Ekspress tu! Hahahhaa..

Gambar-gambar di bawah nih adalah kenangan terindah aku & Q menyiapkan hadiah untuk sambutan Hari Lahirnya yang PERTAMA!! Sayu pulak rasa hati, sekejap jer masa berlalu, dah hampir setahun rupanya Mummy melahirkan Q sayang.. dah hampir setahun juga Q mendapat nikmat & hadiah paling istimewa dari Mummy - susu ibu lah, apa lagi kan sayang!Hmmm..Hari Jumaat ni, Q akan dapat Degree dalam penyusuan. Hmm...not bad, dont worry Darling, lagi 6 bulan, Q dapat Master, dan Insya Allah, Mummy akan cuba sedaya upaya Mummy bagi Q dapat PHD dalam bidang nenen-menenen nih. Hehhehee..Nanti, bila B'day Q tahun depan, Mummy akan "paksa" semua org yang datang untuk panggil anak Mummy - DOKTOR QARISSA! Hehhehee...

Meh kita layan gambar anak beranak yg sedang bergumbira di samping bilik yang bersepah! Daddynya dapat escape sebab kerja & kalau ada pun, tak leh tolong sebab tak kreatif cam Mummynya ..(hehhe. bila lagi nak eksen kan ..ahaks!)

Dialog- dialog Qarissa dalam cerita ini...
Q: Yehaaa, sukanya aku nak sambut B'day nih!!
Q: Eiii...cuak plak aku Mummy nih duk senget2 ...maintain keras..maintain keras!!
Q: Ops...apa tuh Mummy? Tak nampak pon??
Q: Ooo...Mummy sengaja takmo bg nampak kan? Hehhe..Suprise!
Q: Nge ngeee, pandai ah Mummy nih, I like suprise Mummy!
Q: Bestlah plak main senget2 badan nih Mummy..Nak lagi ...i want more Mummy!
Q: Isk Mummy aku nih, kata nak suprise, tapi cam dah ternampak jer gift nih..Sukanya hati Mummy sampai sengih lebih2..aku gigit kang!
Q: Uwekkk.. tipah tertipu bang! Ni gifts bukan untuk kawan-kawan kita lah!!Nak tau untuk sapa? Tunggu...!
Q: Yehaaa, Mummy! rancangan kita berjaya!! Pandai ah Mummy tipu dorang! Hahhaha...i like!!


Dan, kata-kata akhir anakku Qarissa sebelum mengakhiri posting hari ni, sila baca dengan penuh lemah lembut dan comel yer.. (aku jadi interpreter jer ..heehehe)

Q: Atuk, Nenek, Aunty, Uncle, Abang & Adik semua, jangan lupa dtg B'day kita tau..kita nyanyi lagu lah untuk uols, " Wonderpet, wonderpet, kami datang ...Apa yang penting..KERJASAMA!!" Hehehe
Q: Dan, sebesar mana mata kita nih, besar tuh lah hadiah yang atuk nenek , aunty & uncle kena bawak tau! Hhehehe..Jgn terlebih besar,kita tak larat bawak nanti! Tapi takperlah, kalau besar pun hokay apa, Mummy & Daddy leh pegang untuk "Your Majesty" malam tuh...ahaks!!

Semoga majlis berjalan lancar,

18 comments:

-Ain-Dak In- said...

salam kak watie..
nak wish awal sket kat budak kecek tuh...

hepi besday sayang q,moga panjang umur murah rezeki.
hope jadi anak harapan parents,family,agama,bangsa dan negara.

(baca kat depan q tau)

wonderpet..wonderpet..kami datang..membantu qarissa dlm kesusahan...kami x kuat..
dan kami x besar..bila berkerjasama semua jadi mudah...
yey..wonderpet..yey.............

(ni plak nyanyi kan tok q)

mesti buat tau!!!!!!!!!!!

hahahahahaha...
selamat berhujung minggu.........

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

babe,
ku x sure lg leh dtg x bsday bash Qarissa nie..ku tkut time tu tgh b'silat buat cake ngn cupcake utk sarakids.. but, jgn risau..pressie tuk Qarissa ku dh beli..nnt ku bg ms kt sarakids yerr (klu ko dtg larr)

congratezz dh dpt master in BF.. lps nie dpt PhD laks.. aku nie dh dpt PhD in BF..Phd in Bioelectronics bile lar nk dpt.. bikin aku biols jer tiap2 ari.. huhu..

btw,
HEPI 1ST BSDAY TO LIL' PRINCESS RANIA QARISSA RIZAL BT SAIFUL RIZAL..

lurve,
E'izz Eiymann Nazrin bin Mohd Nazrin & co.
(kite sama2 carry our papa's name yer)

isabelle said...

wahhh...best nih! nnt adam dpt bday favor spesel. cepat ngorat qarissa tu, nak oii...hahaha

bila 1st bday anak, memang mak bapak yg over-excited.
2nd bday pun sama la...dah months ago i berangan mcm2, sedangkan bday adam bulan 9 ni. poyo x? hahaha

Farah said...

sob..sob..nak pegi jugak huhu..takpela nnt ari ahad tu kite jumpe yer kat sarakids..

happy birthday qarissa...waah jadi tuan puteri la yer malam esok :D

Fid said...

happy birthday Qarissa!
walaubagaimana pun kami tidak dpata hadir majlis Q kerna kami perlu balik kg atas urusan melawat ibu yang sakit..
apa2 pun semoga Q berbahagia selalu.....

defina said...

kak icha,
happy birthday dari kashful, mama n papa yer...kak icha jangan nakal2 tau...nak ngorat pon xcukup umo laie...hihihi

salzahari said...

Qarissa,
kakak Aliah nak ckp Selamat 'Hepi Beday' (mcm budak2 lah..) pertama. Nanti sure dpt hadiah bykkkk! Tp kakak tak dpt dtg sbb maklong, paklong kakak dari kedah nak dtg tido rumah kakak mlm esok!-kakak Aliah

nti jumpa lain hari okay? enjoy ur day tau..-Auntie Sal

Intan said...

Habislah Q mummy dah siap nak "claim" balik bila Q besar nanti...siap nak bus 2 tingkat tuuu...he he he.

Nampak seronok sgt muka Q dlm gambar tu, cam tau je ye semua yg tu dibuat khas utk dia! Cepat je kan dah setahun usia anak2 kita nie...memamg rasa sayu.

Hari ni besday Q kan sayang...Happy Birthday! Semoga mnejadi anak yg solehah dan anak yg "menyejukkan" hati ibu dan ayah ye sayang :)

P/s: Insya'Allah besok kita jumpe ye watie...tak sabor nak jumpakan Arissa dan Qarissa (cute names!)

adianiez AIDA said...

best nyer da celebrate hari ulang tahun kita bersalin buat kali pertama nyer..... merangkap hari ulang tahun pertama umur anak.....

moga majlis Q akan berjalan lancar. Q happy, mummy pun happy.

nurin & syuhada di melaka ni tak dpt attend sebab ibu tgh demam & tonsil sakit tahap maksima. ayah pun nak ke sepang ahad pagi berkursus...

hugs & kisses dari kakak nurin & syuhada... HAPPY B'DAY... MAY GOD BLESS U ALWAYS...

tHrEE oF us said...

herkk.. konpem meriah ni.. aku nak door gift tu wehh!!

okeh, nak wish awal² kt Q gak laa..

Happy 1st Birthday Q.. and congratz dpt PHD!! hehehe.. semoga dimurahkan rezeki n jgn notty² ye..

watie, aku sure dtg ke x tau.. giler nk tunggu laki aku balik kije esok ni. ntah pkl bape dia nk balik ntah. kalo sempat, aku singgah noo.. hehehe. kalo x, makcik kirim hadiah kt Q la ye...

daa~~

MamaDamia a.k.a Haiza said...

*ucapan dari Damia Batrisyia

Birthday Rania Qarissa hari ni...ni Damia Batrisyia nak ucapkan eppy besday kat Qarissa..esok majlis kita sama..tapi Mama Damia akan bawak jugak Damia pergi umah Qarissa malam lepas birthday party Damia tu..nanti kita jumpa ye..mesti sonok ni nak dapat hadiah kan..Happy 1st Birthday

me n de alisha said...

wah, kemain excited lagi mummy Qarissa nih, anyway mummy alisha nak ucapkan Happy Birthday tuk Qarissa...sorry tak dapat datang ...huhuhu, sara kids open day pun tak dapat datang...daddy alisha kerja, huhuhu...ruginya nak tengok si comey Qarissa ni, nak dengar Qarissa nyanyi life, asyik nengok kat blog jer...hehehe...Anyway doakan majlis berjalan lancar yer....:)

Lovely Mommy... said...

wa... aku rasa lately Q dah pandai senyum la kalau tangkap gamba... sooo cute!

izzah&littlemama said...

Happy Birthday Qarissa!

Izzah tak boleh datang party sebab kena chickenpox...huwaaaa!

MamaDamia a.k.a Haiza said...

Sorry Watie,tak dapat nak datang birthday Qarissa...plan nak buat sampai kul 6 je...alih-alih sampai kul 10 malam stil ada orang datang...dah macam open house plak...rugi rasanya tak dapat join kemeriahan party Qarissa tu...maybe next time baru bleh jumpa yek

Qarissa's Parents said...

To All My Dearest Friends,

Tq very very very much for ur comments here... I really appreciate it ..terharunya mak noks....hu hu..mintak maaf lah sesangat sebab lambat reply balik msg dalam nih..hu hu... aku sibuk gilos dari hari Khamis, membawa ke Jumaat sampai lah Sabtu..aku hanya mampu baca jer semua komen2 nih tanpa sempat membalas ...

sebab, banyak giler mender kena prepare & cik abg duk jeling2 kalau ngadap PC lama sikit 2, 3 hari nih..hahahaha..yerlah ..preparation byk nak buat..hu hu..

Kepada semua yang menghantar msg melalui emel, comment box & sms, thanks a lot my friends ...kawan2 (UTM,SMCS,MAXIS,DIGI) dan kawan-kawan blogger, serta kawan-kawan time kecik2 dulu,jiran tetangga,saudara mara yang sama2 memeriahkan majlis anak daraku itu, kami sgt2 menghargainya...

kepada yg tak dapat hadir & menghtr sms, tq so much for sms ing me.. walaupun sedih (hu hu) tapi aku faham ada aral melintang yg tak dapat dielakkan..maybe after this .kalau ada gath lagik, kita leh jumpa ... :)

insya allah, aku akan wat satu entry secepat mungkin pasal party nih yer ..tolonglah kata, gambar from my camera satu pun takder ..mak sibuk nak glamer noks,..tak kuaser nak gantung2 camera kat leher ..hahahah..hanya mengharap photographer tolong amikkan ..hahahaha... tapi ptg nih "moon" akan datang umah htr gambar2, i will update asap insya allah ..:) (silaap2 korang tgk dalam blogger lain punya entry dulu kot ..hahahahah) ..

again, tq so much to all of u sebab dtg memeriahkan majlis hari lahir Qarissa yang tak seberapa nih..harap semua yang datang bergembira & membawa pulang kenangan manis ... maafkan kami sekeluarga kalau ada apa2 yang kurang dr segi layanan, makanan dan sebagainya ...ampun ...

hushh...penat gilos jd mak pengantin! hahahahhaa

Intan said...

Malam yg sungguh "gilang-gemilang"! What a superb "tuan & puan rumah" and thanks for inviting us :)

P/s: Tul hang kata, den dah buek entry pasal malam besday party tu...silalah "terjah" my blog ye!

P/s: Watie leh tak emailkan gambar kita amik sekeluarga coz gambar dalam kamera Intan ada "goyang" sikit. Kalo leh nak yg cantik coz nak simpan in my album! Thanks in advance dear ;)

Watie Aziz said...

Intan,tq so much yang...i dah terjah blog u dr semalam lagik..hu hu...terus call my photographer mintak htr CD, dan dr kul 11 pagi tadi, sampai lah nak dekat kul 4 pm, baru siap i punya entry... hu hu...

gambar yg ada ur family nanti i asingkan dan emel kat u kay Intan ..!

tq so much Intan for coming ..keep in touch & i'm really happy to meet u, Arissa & family..:)Thanks lebey sket kat ur hubby sebab sanggup drive jejauh ..hu hu..terharunya i ..:)

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading