Sunday, July 5, 2009

MomBloggersPlanet Cutest Baby in CAR SEAT Contest

Nampaknya, bulan kelahiran Mummy Qarissa nih penuh ngan contest lah ..Hehhee..harus masuk camni. Setakat nih, ada 2 contest yang aku dah masuk...ada sesapa lagi bloggers2 nak wat contest ..? Hhehehe..Leh aku meriahkan suasana gitu ...:)

Untuk bulan July nih, MomBloggersPlanet buat contest - Cutest Baby In CAR SEAT. Setiap bulan, memang MBP akan buat contest cutest baby ni. Last month, Baby In Red. So as usual, memang aku akan masuk kalau kena dengan temanya ..Heeheh..Kaylah, meh tgk aksi Qarissa dalam CAR SEAT dia ..:)

Mula-mula, pandang Mummy utk bagi pose kesian..hehehe

Pastu, pandang GOGO plak, macam boss je time tgk DVD dia..

Then, main-main pulak dalam CAR SEAT tu..
Dah penat main, mintak air pulak. Bagus kan ada CAR SEAT, leh bagi makan & minum dalam keta tanpa rasa risau makanan akan jatuh @ bersepah!
Dah kenyang air, dah tgk DVD, dah penat main, bantai tidur lah plak...Heheheh..sucinya muka anak Mummy time tidur ..Tidur pun sda style lah nak ..hahahaha

Nama Puteriku: Rania Qarissa Rizal bt Saiful Rizal
Tarikh Lahir: 26 June 2008

Car seat Q nih aku beli secara FREE jer. Heheh.. Sebab aku tukarkan mata point Maybank Credit Card aku dengan Jusco Voucher sebanyak RM 300 dan decide nak beli this Booster Seat jenama Sweet Cherry. Tak lah membazir beli benda-benda yang tak nampak depan mata kan ..Hehehe..Time nih Jusco wat promotion, cuma RM 239 je rasa nya harga Booster Seat ni. Normal Price dalam RM 399. Mahal jugak Car Seat budak-budak yerk..

Sebab mahal, aku pastikan ianya berbaloi dan terus aku beli jenis Booster Seat yang boleh guna sampai Qarissa 11 tahun @ 36 kg (yang mana datang dulu lah kan ..heheheh) . Ia sesuai untuk baby yang berat 9kg dan ke atas. Masa beli, Q punya berat baru je melepasi 9 kg. All this while, kalau naik kereta, memang berdukung jer. But we all decide nak beli CAR SEAT bila nak latih Qarissa duduk diam-diam dalam kereta sebagai persediaan nak balik Raya @ Singapore bulan 9 ni..Hehhehe..bijak kan?? Tuh yang siap beli DVD player bagai..sebab nak Q selesa & tak boring duk dalam keta, at least ada lah gak hiburan GOGO dia tuh..:)

Aku rasa CAR SEAT ni memang patut ada untuk setiap family sekurang-kurangnya satu sebab ia untuk keselamatan anak kita juga. Especially time jalan jauh kan, kalau asyik nak berdukung jer, sekali yg tukang dukung pun tertidur, mau jatuh anak dalam keta. Hishh..mintak dijauhkan lah .. Kalau kita latih anak duk dalam CAR SEAT dr awal, anak akan behave dan duduk diam-diam. Q sejal dapat duk dalam "kerusi raja" dia nih, asyiklah pandang luar jer . Kaki siap terangkat-angkat, happy benar dia dapat tempat duduk sendiri. Agaknya selama nih tak selesa dalam dukungan @ pelukan Kak Nor dia . Heehe.. But now, she's a Happy Baby. Kalau ada sebarang kemalangan (mintak lah dijauhkan musibah ini Ya Allah ..) sekurang-kurangnya, adalah protection untuk anak. Tak lah tercampak keluar macam anak patung kan. Aku sengaja takmo beli CAR SEAT yang sampai 4 tahun sebab nak pakai long term. Hehhehe.. Bosster Seat nih leh ubah suai @ head support dia bila Q semakin besar. Memang berbaloi dengan harga yang dibeli sebab leh pakai more than 10 years!!

Kay kengkawan yang nak join contest ni, sila lah klik gambar2 di bawah ni yer. Mehlah kita bersama-sama meningkatkan kesedaran terhadap keselamatan anak-anak kita di dalam kereta. Yeehaaa....

Contest dianjurkan oleh MBP

Hadiah di taja oleh Photobook

Dan juga Alice Wonders

Safety First,

14 comments:

defina said...

watie,
Q lagak cam orang kayo pun ader...hhihihi
masa tido tu cam pura2 tido pn iyerrr....haha

memang betul pun bagus guna car seat, cuma ruang nak duduk sempit skit, tambah2 kalu 2 car seat kat belakang, padan muat dia jer. tapi pe2 hal, safety 1st kan???

kat sini car seat mmg wajib. so don't play2. cam masa kita bersalin kat hosp, pihak hosp akn. make sure kita ada car seat dan tahu guna baru diaorg kasi bawak balik baby...

Watie Aziz said...

hahaha..anak aku mmg poyo sket aku rasa time ambek gambar nih..maklumlah,seat baru katakan ..hahhaa...dia rasa teruja lebey sket ah ..kunun2 cam org dewasa ..duduk sendiri ...tapi baguslah ..sejak duduk kat seat tuh, dia jarang nangis atau nak kuar2kan diri..so behave dalam tuh..senang jaga ..ahaks!

yg tidur pun aku suka ...cam poyo jer kan ..suci murni muka tidur ..fake pun ada ..ahhaha

ha, mmg betul seat jadi sempit weh .. leh masuk 2 org jer kat belakang tuh ..tunggulah anak 2 ker kan ..ko doalah lah rezeki aku murah, leh beli MPV, hehehe.. sekarang nak beli bazir ah ..anak sorang ..kalau isi air ada gak makna ..hahaha

wah ..ganaz yer spital sana .. aku masa Q lahir, poyo jer beli car seat siap2 .. tapi sudahnya aku dukung jer ..sebab dia kan kecik time tuh ..aku tak konfident nak letak dalam car seat wei ..rasa cam badan dia bengkok jer? ahhaha.. sudahnya ..3ke 4 kali jer kot pakai baby car seat tuh .. pastu dukung sampailah beli yang baru nih..ehhehe

defina said...

tu ler pasal, si kechik yg comel lg poyo....hahaha

mmg kat sini mnjadi satu kesalahan kalu xpakai car seat utk infants n toddlers, tapi kalu kashful dah melalak nak susu, aku curi2 angkat kasi susu....hihihi

satu lagi, comp kete sewa pun akn sediakn car seat skali pd penyewa...

UmmiKhayra said...

Gud luck for the contest.. hehehhehe Q sangatla bergaya.. macam boss2 lak tu gayanya.. hehehehhehe chumelll... :)

MamaDamia a.k.a Haiza said...

bestnya Q dah ada kerusi diraja dia sendiri...Damia punya I tak beli2 pun lagi..tapi bagus la car seat Q tu sebab bleh guna lama...nak kena carik ni.

*nak beli bukan sebab nak join contest tau...hehehe..yo yo o jek..padahal dalam hati berkobar2 nak join contest ni...mak gila contest noks

sya said...

wah,
lawa nya carseat Q..
perasan tak, bila diorang duk carseat nih, kita yang drive nih ala2 pemandu dia jek.. hehehehe.. daht tu, takkan nak suruh diorang pulak yang memandu.. hehehe...

good luck Q! :D

Intan said...

Gud luck to mummy Q ye....suke pic yg last yg tgh titun tu...sweet je :)

Watie Aziz said...

naimah, walla, siap ada bg sewa ker ..jauh ketinggalan btol malaysia nih dalam undang2 yerk...

UK, tq yang ..u pun sama, Khayra mausk gak kan? hehee..Q tuh praktis jadi boss plak..poyos jer...hehe

Haiza, tuh lah, i beli pun sebab dah beli DVD dulu, so kenalah beli seat kalau tak susah dia nak tgk ..alang2 beli, terus beli yg leh pakai sampai besar ..berbaloi sket yang ..

nak pinjam kerusi i utk masuk contest! leh saja ..:)

Watie Aziz said...

Sya, tuh lah pasal yang ..mmg macam boss si Q tuh ..dia suka tgk luar pas dapat seat ..cam org besau jer ..yokoyo tul..hehehe..yerlah ..kita jadi driver raja! raja kecik..ehhee..

Watie Aziz said...

Intan, tq so much dear ..i pun suka gammbar tidur tuh ..chumel yerk..fake pun yer ..ahhaha..berlakon konon..

me n de alisha said...

good luck...

Watie Aziz said...

Tq mummy Alisha ..:)

Lovely Mommy... said...

beb, aku dah msuk contest tu gak, aku teringat ader gamba diya dlm car seat ehehehe... baca la beb... ps; kalau aku glamer mcm ko dlm blog kan bagus eheheh satu posting huishhhh ramai reply kagum aku eheheeh...

Watie Aziz said...

sue,aku dah baca & dah komen (memang aku rajin mengomen blog ko wei...hahaha) so chumel lah diya tuh ..aku suka gambar tidur ..cam ada harapan "kalah" jer aku nih ..ahhahaha.. sebab ko dah masuk! kuikuik...kan seronok join contest ..menang kalah lain cerita ..jannji join! memeriahkan majlis! wakakakak..

glamer ker ..? aku rasa yg glamer anak aku ..aku nih kerani jer ..tukang tulis2 ..wakakak

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading