Monday, July 20, 2009

Q Selsema & Aku Tukang Sedut!!

Hari minggu aku dipenuhi dengan jemputan hari lahir. Baby Hariszudin & Danish Muqriz. Qarissa pulak macam tak sihat jer .. Batuk-batuk makin teruk nampaknya tapi dia cam cool jer ..hmm..

Agaknya skang musim baby demam la.. Q macam dedah-dedah sikit, then batuk lendir, pastu yg terbaru selsema plak. Cian baby Mummy...Hubby aku risau sebab kalau boleh, sebelum pergi Jakarta Bandung hujung bulan nih, dia nak Q sihat 100% .. We all plan nak ambik vasin Influenza sebelum ke Jakarta nanti. Esok aku nak wat cek up Q setahun kat SMC, nak mintak opinion doktor pasal travel nih.. Hmmm..nak gi tapi risau ..macam tak enjoy jer nanti .. :(

Sekarang bila Q selsema, aku dah tak risau sebab aku tau, aku selalu ada untuk jadi pakar sedut selsema dia. Maybe ada few blogger frends tau yang this is the teknik yang aku wat untuk keluarkan lendir selsema dengan sangat berkesan! Dalam banyak-banyak petua yg aku amalkan, this is the BEST!! Tak yah cerita pasal geli, sebab aku dah buang perkataan geli sejak aku tgk Q mencungap-cungap carik nafas masa time selsema. Tak sanggup aku tgk dia terseksa dengan hingus yang keep on meleleh. Kita yang dewasa nih pun tensen, apa lagi dia kan. Kita dah besar, pandai hembus hingus, tapi apa lah yg anak kita boleh wat selain dari gosok-gosok hidung dia dan menangis?
Muka lepas muntah-muntah hari tu..maintain jer anak aku nih!!

Aku pun tak sangka yg aku akan sedut hingus tu!! Yucks, memang lah kalau nak ikutkan geli, masa mula-mula mak aku suruh buat, aku cam geli giler & said to myself, no way man... macam ner nak wat tuh .? Goshh..i have no idea at all!!! Tapi, bila dah tgk seksa anak aku, aku terpaksa cuba... memang mula-mula tak reti, sampai melalak-lalak Q, tapi yang kuar sikit jer hingus dia. Cian sgt .. then aku wat lagi, pelan-pelan aku belajar. Aku letak lidah aku kat lubang hidung dia dan sedut macam aku sedut "siput sedut". Hhehehe..berjaya beb!!! Kuar banyak hingus dia...PUAS HATI AKU!! Padan muka ko lendir jahat!! Wakakakakkaka... Sejak hari tu, aku terus me"molishkan" skill sedut hingus setiap kali Q selsema. Dia jarang selsema tapi bila selsema, memang aku akan wat teknik yang sama.

Skang, Q dah tak nangis lagi. Dia suka lagi ada! Dia tak nangis bila aku sedut but she look so happy sebab dia rasa lega all the hingus dah kuar dan rongga hidung dia dah kosong. Senang dia bernafas. Dia akan senyum-senyum suka dan kadang-kadang siap buat bunyi-bunyi cam "Haaaa...." seolah-olah kepuasan. Wakakka.. Aku mmg syorkan lah parents yg ada baby kecik, if anak selsema, kita sedut jer terus. Tolak tepilah geli-geli tuh semua, bukan anak orang lain pun, anak sendiri kan? Hhehehe.. Nak tau rasa dia camner .. Errrr...korang pernah makan telur penyu? Rasa hingus tuh cam telur penyu punya rasa!! Wakakkaa...disgusting btol aku nih! hahahaha...Rilek rilek ..jgn muntah beb!! Ada sesapa nak aku sedut lendir hingus anak korang? Hhahahaa....
@ gasoline Sunway Pyramid, Q time nih kena cirit birit tp still act normal. lasak bukan main!!

Aku harap Q cepat baik dr batuk dan demam ni sebab aku nak dia perfectly well sebelum gi holiday. To Q Darling, Ini pengorbanan Mummy sebagai ibu tau sayang..Mummy tolak tepi perkataan geli tuh semata-mata nak tgk Q sihat & baik dengan cepat. Mummy tau Q kuat, tapi Q mesti cepat baik ok sayang ..Nanti Daddy risau & kita nak cuti pun tak syok ..esok Mummy bawak jumpa Dato Dr Zul, paed Q kat SMC kay sayang ..Q jangan nangis tgk dia tau!! (Q sejak Dato Dr Zul jaga dia masa kat SMC 3 malam tuh, dia cuak betul tgk Dr tuh! Belum apa2 dah nangis masa nampak ..ahhahaha...)

Cepat baik sayang,

31 comments:

Intan said...

Q pon sama sakit ye ngan arissa...nama dekat2 sakit pon leh sama timing jugak ye.

Semoga kedua mereka cepat sembuh dan sihat!

Best nya Q nak g cuti kat Bandung...mintak2 lah dia dah sihat sblm ke sana kan, nanti takut tak selesa pulak dia.

P/s: Uwaaa, hari nie Intan lak dah berjangkit sesema nya....uwaaa!

Anonymous said...

tensi tol la.. oja pun cam selsema balik.. adus baru je nak sihat...

pastu maks pun cam nak selsema jer nie..

~sy puasa ari nie,hihih~ (xder kena mengena)

p-na mama oja said...

sy yg comment kat atas lupa nak letak nama..huhuh

.small shoes. said...

ala.. Get well soon Q.. Emir pon sama.. selsema/batuk.. but i tak sedut guna mulut each time dia selsema.. i sedut pkai yg penyedut tue! senang skit! Heheheh.. dia pon kekdg suke nk sedut sendiri..tp tak reti nk picit:P

azzamoro said...

hope qarissa cepat sihat.. memang tension tengok baby selsema.. kesian betul..

salzahari said...

oohh....pandainya ko! aku ni sedut siput pun taktahu..tgk hubby makan, kita sedut air liur jerlah :(

anyway, semoga Q cepat sembuh..hahha, pastikan dia baik nak bwk ke Bandung sbb skrh H1N1 akan admit pt high risk group spt toddler, pregnant ladies and elderly with complications.

isabelle said...

woit..kau pun nak p bandung ke?
aku p 31 hb...hehehe
kau bila?

jenuh nak jaga anak betul2 menjelang pegi ke sana. jgn dia selsema balik dekat2 nak berangkat, sudah...
naya kang

yaya said...

anak aku pun selsema gak, anyway qarissa, get well soon!

Momma Mia said...

Alamak Watie tabit spring laa. Momma pun nk blajo skil sedut menyedut nih, tp always tak jadi, bukan sbb geli tapi x de skil daa. Anyway, moga bb Q cepat sembuh ok & happy holiday dear!

me n de alisha said...

yer...betul tindakan u watie, sekarang nih Alisha tengah selsema...tapi tak berani sedut kuat-kuat, nenek Alisha marah tak tahulak kenapa...yelah Alisha tu kira kecik lagik...Anyway I tak geli pun...yelah kesian dia kalau ada lendir kat dalam hidung tu, nak tido pun susah...betul tak??

Farah said...

bagusnye hang ade skill ni watie..aku puas la dok sedut2 hingus si afif tu kalau selsema..tak pernah dpt hahaha..teknik salah ni..nampaknye kena menuntut ilmu ngan ko dulu la

adianiez AIDA said...

bagus...
tapi aida so far tak pernah lagi sedut. hi hi...

sya said...

salam watie,
saya pun selalu sedut dulu2...
memang buang habis geli geleman tuh..
yang penting, anak kita ok.. hehehe

tapi, ari tu, doktor ada bagi ubat penitis bagi hilang sumbat hidung.. ok jugak..

Watie Aziz said...

Intan, tu lah psl, i pun baca ur blog kata u dah menjangkit..pity u dear ..cepat baik kay!!

i pun risau gak nak gi jakarta ... hmmm.. tapi semua dah book..i tawakal jer lah ..hehe

Watie Aziz said...

p-na, tu lah ..senang jer kita nak menjangkit kan ..aku ni dah lah ada resdung ..lately cam naik balik semua jerawat ..hampas tull..sakit jiwa den setelah sekian lama muka bersih gilos masa ngandung n lahirkan Q...hahaha..

Watie Aziz said...

fatin, ala kiutnya Emir tuh ..i masa awal2 Q lahir pernah guna penyedut tapi tak berkesan lansung ..asyik tercabut jer penyedut tuh ..malas dah nak guna ..ehhee

Watie Aziz said...

Azza, tq so much dear..aku mmg kesian kat dia sesangat especially bila tidur ..hu hu

Sal, tuh lah, i risau gak nih ..i tawakal harap2 semua ok ..now tgh nak pastikan Q betul2 sihat sebelum ke sana ..

Watie Aziz said...

Isabelle, aku pergi 27 - 30 kot .. heheh..laki aku yg arrabge semua,...malas aku nak pikir ..wakakak... tuh lah aku risau gak nih tau ..harao2 Q sihat ...tak best ah sakit2 jalan .. aku rasa nak pakaikan penutup hidung dia tuh ..tapi takut dia tak selesa..hehee

Watie Aziz said...

Yaya, skang musim lah yang aku rasa..banyak baby tak sihat kan..

Momma Mia, hehehhe...tu lah yang, dulu pun i takder skill tau ..pastu dah terdesak sgt time tuh ..i buat jugak ..skang dah terer dah ..ahahha..i rasa bila kita terdesak, everything is possible yerk ..wakkaka..tq for ur doa dear ..

Watie Aziz said...

As @ Mummu Alisha,
agaknya Alisha kecik lagik kot, tuh yg ur mom tak bagi ..ehehhe..tapi my mom lagik suruh ..sebab dia kata senang dan berkesan berbanding alat bantuan tuh ..i takut gak nak guna alat tuh sebab baby asyik menggelinyang masa nak masukkan bender tuh .. takut btol kalau terjolok kuat sangat ker . atau tercucuk mata .. hu hu .. kalau pakai mulut rasa save sket ..ahhaha

Watie Aziz said...

Farah, wkakakaka... tuh lah beb ..tak senang sebenarnya ..aku pun few times buat baru jadi ..tapi time terdesak tuh selalunya menjadi lah ..puas btol hati aku bila tgk dia kuar ..ahahah.. bolehlah ..aku bukak kelas teknik2 menyedut lendir selsema ..wkakakaka..ko join tau nanti!! ahahha

Watie Aziz said...

Aida, hehehe..harus cuba tuh ..tapi ur dotter dah besar kan, dorang dah leh hembus sendiri rasanya .. thats better lah .. ehehhe

Watie Aziz said...

sya, masa kecik pun Q dapat ubat penitis .. ok gak lah .. i suka pakai sampai habis2 .. tapi skang i dah cam terlupa ngan ubat tuh sebab dah terbiasa sedut ..wakakkaa.. nanti kalau tak ok gak, ingat nak mintak doktor lah ,,,:)

eyna said...

weh itu ari anak aku idung tsumbat pon aku wat cam ni.. heheh best apa.. slurrpp!! slrupp!!

mcm siput sedut..
:).. kalau anak dah sakit dah tak kira geli ker apa dahh

Watie Aziz said...

azlyna, wakakak... slurp tak tahan...hahahha..tu lah pasal beb ..aku belasah jer ...kesian melebihi tahap kegelian namanya ..wakakaka...

MamaDamia a.k.a Haiza said...

best...best..memang bagus tau teknik sedut2 hidung ni..Damia ni pun tengah kene selsema...memang kene sedut hidung dia..kalau tak mak yang sedut tentu atok dia yang sedut..pakar woo abah mak tu noks..bleh dapat anugerah doktor pakar sedut hingus...ekeke..takat masin2 skit jek rasa dia...wakakaka...gelak gembira

defina said...

watie,
betul tu, sedut sendiri hingus baby lg cepat dia kuar....

mmg x syok nk jln kalu anak x sehat.

ko g bandung nak borang dvd baby education lagi ker? :P

lps ni krg ah org nak makan telur penyu....hahaha

Watie Aziz said...

Haiza, hahaha..harus bg anugerah tuh kat apak hang noks... laki aku cam geli sket tapi takmo ngaku ..ahhaha..anak aku tak suka dia buat sebab ada misai!! tak romantik Q kata ..hahahaa

rasa dia bak kata member aku - slurp2 ..ahhaa

Watie Aziz said...

naimah, hahaha..macam tau2 jer ..aku dah budget nak beli tapi kena tgk DVD apa yg menarik lah .. if ada YBCR, memang aku rembat satu set ..kalau takder ..aku plan beli kat KL jer ..then nak beli baju lelawa kat sana ..lama aku tak borong baju weh .a.ahaha

siputturbo said...

salam, nk tanye.

kalo pakai alat sedut hingus yang ada jual dekat anakku tu jadi tak? atau teknik ni lagi podewin? hehe

Watie Aziz said...

siputturbo, i pernah pakai taapi tak berapa berkesan lah ..setakat nih teknik sedut tuh yg paling berkesan! hehehehee

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading