Thursday, August 13, 2009

Pesta Buku PKNS 2009- Berbaloi-baloi...

Hari tuh, lepas balik Bandung, sempatlah aku menyinggah ke Pesta Buku Selangor @ PKNS. Aku dapat tau ada Pesta Buku ni masa kat Bandung, kawan a.k.a jiran satu taman kat umah aku bgtau yang kat PKNS ada buat Pesta Buku. Dia kata best jugak...Dia tanya aku tak pergi ker? Hhehehe.. Aku ngah sedap shopping @ Bandung, camner nak gi yerk?? Tapi, aku tetap tak lupa .. aku budget nak redah gak pas balik Bandung. Lucky me sebab dapat hubby yang sporting, melayan jer bini dia punya kerenah. Hehhehe.. Sempatlah aku singgah walaupun risau dengan H1N1 punya virus tuh.

Aku pergi tak lama sangat sebab memang aku tak berapa sihat pas balik Bandung + aku takut virus menular. Hu hu ..dah lah Q tak suka pakai mask, so aku terpaksalah bawak dia jalan cepat-cepat. Walaupun Pesta Buku tuh tak sebesar kat PWTC, tapi overall ok lah gak aku rasa. Aku memang plan nak ke SABA Islamic Media. Ummi Salsabila rekomen ke sana sebab aku nak beli CD I Look, I See from Yusof Islam & Friends. CD ni Ummi Khayra yang promote dalam blog dia, so aku teringin nak dengar. Rupanya Saba Islamic Media ada gak bukak booth kat sana, tapi sayangnya, takder jual the CD. Kedai sebelah dia yang jual. Hhehehe.. Sedap lah suara Yusof Islam tuh, lembut dan tenang jer dengar. Sekarang nih, aku memang selalu bukak the CD dalam kereta, Q pun suka layan.. :)

CD Lagu I Look, I See by Yusof Islam & Friends.
Sedap-sedap lagu dia tau. Aku suka lagu Mother..."Who next? Your mother"...bangga weh!! Hehehh

Selain beli CD tuh, aku beli gak DVD Nasyid + doa keluaran FMC. Comel jer budak-budak nih nyanyi sambil berdoa. Lagu dia pun sedap & catchy dan Qarissa suka dengar. Aku selalu gak bukak, selang-seli dengan DVD-DVD lain yang ada, bila time doa tuh, bukan main tomei lagik cik kak nih tadah tangan..sungguh poyos ...but I like... hehehe.. Sempat juga aku rembat pakej CD & DVD Raihan. Dah lama aku cari especially Puji-Pujian tuh. Senang anak nak belajar guna nyanyian nasyid yang sungguh sedap tuh..heheheh...

Koleksi Raihan.
Pakej dia ada 2 CD & 1 DVD

Then, masa balik, aku sempat berjalan-jalan kat luar di sepanjang jalan Maybank tuh kalau tak silap. Ada lah few booths yang bukak dan aku pun pergilah ke satu booth nih. Aku ternampak satu set English material yang menarik. Saja lah aku tanya harga dia. Rupanya, harga asal dia RM 80 tapi staff tuh kata, dia leh bagi aku RM 30 jer.Ia terdiri dari buku dan CD. Dia ajar English menggunakan Nursery Rhyme. Yang best tuh, sangat jelas sebutan dalam CD tuh. Direct from UK katanya. Hehhehe.. Nantilah, aku amik gambar dan masukkan dalam blog Education Qarissa.

Dan, yang paling best, aku dapat 2 set buku yang beharga RM 5 satu set!! Murah giler dan memang rasa puas hati. Sebab buku nih kecil, senang Q pegang, dan tulisan dia tak banyak. Dalam satu baris jer. Aku memang carik this kind of books sebab aku nak mudahkan Qarissa membaca. Kalau terlalu banyak tulisan, susah dia nak fokus. Memang happy, sebab dapat 8 jenis buku pelbagai kategori dengan harga RM5 jer!! Aku beli 2 set baru RM 10! Gambar cantik, dan yang penting, tulisan sikit. Susah nak cari this kind of book, kebanyakan yang aku jumpa semua panjang-panjang cerita dia.

Set 1: RM 5 jer! Ada 8 buku berbeza kategori.
Bewarna dan yang penting tulisan sikit dan pendek. Senang anak aku nak mulakan sessi reading!
Set 2: Pun RM 5, kalau ada 10 set pun, silap-silap, aku rembat semua! Hahaha...
Ni cerita dalam tajuk, "Simon Says.."
Yang ni dalam buku tajuk Colours kalau tak silap aku.

Sebelum jumpa buku nih, aku ada beli buku yang sangat comel, RM 10 untuk 6 keping. Bila pikir balik, cam mahal plak sebab yang aku dapat nih, lagi best dan murah. Tapi tak kesahlah, dah beli pun, aku pilih tulisan yang sikit-sikit jugak. Ada banyak set tapi ada jugak yang panjang ayat-ayat dia. So, aku pilih ayat yang sikit-sikit. Q suka pegang buku ni sebab comel sgt. Boleh letak dalam poket! Hhehehe..


6 keping for RM 10. handy book, small & cute for baby to hold.
Tulisan pun besar & ayat pun pendek. Ada gak buku dia ayat panjang-panjang, tapi aku pilih buku yg ayat pendek-pendek jer!
Small & colorful!

Then, ada gak aku beli buku kulit keras. Ni pun memang sangatlah berbaloi. RM 15 untuk satu set! Ada 5 buku complete set. Aku rembat semua sebab murah giler...Lagipun, ada exercise cam eksperimen yang kita leh buat ngan anak @ home. Nanti Qarissa dah besar, lehlah aku merajinkan diri buat eksperimen ngan dia! Ada jugak segmen Vocabulary & Question untuk uji minda..Terkejut gak aku murah giler dia jual. Nak habiskan stok kot. Tak banyak sangat yang tinggal pun. :)

Buku kulit keras yang murah! Rm 15 jer for the whole set! Science is important!
Cerita pasal invention...
How it started....
Ada eksperimen jugak..
Dan bhg Vocabulary & Question!

Kesimpulannya, lawatan aku ke Pesta Buku PKNS, walaupun kejap, memang berbaloi-baloi!! Best!! Dapat buku murah!! Dan berkualiti... Hehhehe...

Bestnya,

15 comments:

Nur said...

bley tak sedekah kt i sebuku dua..heheheh...jelesss sbb kt ktn x byk choice camni!

adianiez AIDA said...

bagus nyer watie...
adus...
weekend ni mak turun melaka.
rugi nyer tak gi.
murah bangat tuh!
aida amat la suka.

Farah said...

banyakknye buku qarissa..afif pon aku dah start beli buku sikit2..n kadang2 tunjukkan flash card kat die..nasib baik dpt kawan mcm ko yg bg banyak tips n link2 bagus pasal education anak2 ni..

MamaDamia a.k.a Haiza said...

yang u pun pegi ke pesta buku kat pkns hari tu?...i pun pergi hari sabtu 1 ogos hari tu...kul 9 pagi dah terpacak kat kompleks tu...hihihi ada gak beli buku tuk damia...siap buku tulisan jawi pun ada...ngan cd2 lagu...mak memang takmo miss dah pesta2 buku macam nih...memang betul u cakap...harga dia murah memang berbaloi-baloi...hihihi lepas ni kalau dapat info pasal pesta buku sebar-sebarkanlah ye

UmmiKhayra said...

Wahh... watie sakan memborong... hehehehe bila nak g ni.. teruja nih tgh watie membeli buku.. murah2 lak tu... :)

P/s: Ninie pun suka lagu ur mothers tu... terasa bangga giler.. father pun after kita... hehehehehhehehe

Jiey^Mien said...

bestnya buku2 qarissa..
rasa rugi la plak tatau pasal pesta buku ni..

me n de alisha said...

Ada lagi ker pesta buku ni ??Cam best jer buku Qarissa ni :)

Ummi Salsabila said...

Ya Allah..byknye buku2 Qarissa..cd2 pun da beli ek.

yang,i pi gak.ari pe ek? xingat lak.sabtu kot...

i belikan aufa 1 je buku.buku animal.kecik je.gambar binatang.he3

i nmpk gak yang 1set rm5 tu.tp nipis kan.tkut dikoyakkan aufa.Q da pndai xpela..:p

.small shoes. said...

waaaaaa.... bestnye!!! mmg berbaloi!!

defina said...

watie,
bestnya...aku pun mmg nak cari gak CD Yusof Islam tuh...

kalo aku duk sana, boleh kirim kat ko...hahahaha...

Watie Aziz said...

Nur, hehehhe..memang banyak buku Q, mak dia giler buku, selaggi boleh nak suh dia baca semua..wkakk...meh datang umah i , nak buku yg mana, if ada duplicate, boleh jer ..hahha..

Aida, memang murah yang, i tak gi semua booth pun, just singgah mana2 i rasa berkenan jer ..:)

Farah, ur'e most welcome dear .. bagus aku rasa kita dedahkan anak dr kecik untuk mencintai buku .. senang hidup dia dah besar kang..heheh.

Watie Aziz said...

Haiza, i tak ingat i gi bila yang .. tapi rasanya awal Ogos kot ..booth dia tak sebanyak kat PWTC kan, but overall ok lah i rasa ... yang penting murah ..ehhee

insya allah, if i tau mana2 pesta buku, sure i will inform..:)

Watie Aziz said...

Nini a.k.a UK, hahaa..tak lah sakkan sangat yang ..sebab takut2 virus tersebar ..so just jalan laju2 jer ..hahahaha... tapi dalam pada laju2 tuh, sempat gak aku rembat 3 - 4 set ..wakkka...
tu lah, bangga tul i dgr lagu tuh..i nyanyi kuat2 kat my hubby ..hahaha


Jiey, i pun tak tahu yang, kalau bukan my friend sms ui masa kat Bandung, i pun tak pergi agaknya ..hahahaa

Mummy Alisha, dah habis dah yang ..tak silap i dia seminggu kot...atau dua maybe ..:)

Watie Aziz said...

US, i pun tak ingat i gi hari apa yang...hehehe..

takper US, u latih aufa pegang buku nipis pun ok...ajar dia dari kecik jgn tear the book. I train Qarissa, i bg dia paper (tapi pastikan pastu cuci tgn sebab ada ink hitam), then i bg majalah lama-lama, i nak train dia selak buku tanpa koyakkan buku tuh..alhamdulillah, she learn fast & dia tak koyakkan pun buku2 dia .. cuma ..cuma .. dia "ter cabutkan" almari buku dia a.k.a library dia jer! wkakkaka...semangat giler astyik bukak nak tgk gogo, sampai tercabut satu skru dia... sib baik hubby i dah repair dan ok balik..hhaha...semangat btol asyik nak bukak almari buku jer ...

Watie Aziz said...

Fatin, memang berbaloi yang oi! hehehe...

Naimah, aku rasa cd Yusof islam kaat sana ada gak kan ..lagik senang dapat kot...

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading