Thursday, September 17, 2009

Aku Memang "Hangin" Ngan Q nih!!

Hu hu...ni nak merajuk sket dan meluahkan perasaan dalam blog ni ..Nak ngadu ngan Mummy-Mummy a.k.a teman setia aku yang selalu jenguk blog ni. Hua ..hua ..Walaupun aku penat sket, tapi aku nak ngadu jugak, aku gagahkan diri bukak Lappy dan tulis luahan hati nih...Nak ngadu kat Baby lam pewutt tak leh .. dia tak pandai jawab lagi...nak ngadu ngan Daddy pun tak leh, sebab dia bersekongkol sama...nanti dia backing anakk dia...pastu lagi dia gelakkan Mummy ada lah ... Tensenn mak noks!!!! Nanti bila Q besar, aku nak tunjuk entry nih... biar dia tau Mummy kecik ati ngan dia ... nanti Mummy nak suh dia mintak maaf bila dia dah pandai cakap... Huk huk.... Sedey ah Mummy cam ni tau Icha wat ... hua...hua....

Sebelum aku wat dialog apa yang terjadi pagi tadi, aku kena bgtau yang si Qarissa ni ..walaupun dah pandai sebut Mummy & Daddy, dia CUKUP MALAS nak sebut MUMMY!!!! Dia hanya akan sebut Daddy sahaja setiap kali nampak atau nak panggil apaknya... Walaupun dia tau aku Mummy dia, dia selalu gomol aku, nampak aku terus lari dan peluk kaki aku tak mo lepas, selalu buat muka cheeky dan selalu hug-hug aku nak mintak perhatian, memang cukup pandai amik hati Mummy & selalu wat aku senyum, tapi nak dengar bunyi MUMMY kuar dari mulut dia memang PAYAH! CUKUP KELEKUK ini budakkk...Unless nak tetek atau bila aku tak layan time dia peluk-peluk tu, barulah dia panggil MUMMY sebab nak amik hati. Hu hu ...sabar jer dennn...

So pagi nih, sambil melepak atas katil, aku peluk-peluk dia, dia pun hug-hug aku, aku pun suruh lah dia sebut MUMMY...Korang tau tak, aku siap buat bunyi intonasi berlagu lagi tau ... nak tarik perhatian dia ... tapi ini balasan yang aku dapat ... korang baca lah dialog nih... hu hu... manalah aku tak hangin dan sedih!!!

Lokasi: Atas Katil Mummy & Daddy
Pelakon Utama: Mummy & Qarissa
Pelakon Tambahan a.k.a extra: Daddy

The conversation goes like this...

Mummy: Icha..dengar nih.... MAAAA.. (sambil buat intonasi lagu)
Q: (senyum cute giler sambil tayang gigi depan 4 batang)
Mummy: MAAAAA....
Q: (sengih lagi...senyum kambing plak...)
Mummy: MIIIIIII
Q: (sengih sokmo... sambil tgk Mummy dia cuba bersungguh-sungguh)
Mummy: MAAAAA......MIIIIIIIII (intonasi yang lebih kuat ...)
Q: (takder tindak balas pun.... dalam hati mungkin kata .."Try harder Mummy ..i like it!!")
Mummy: Cepatlah nak.... MAAAA....MIIIIII..... MUMMYYYYYYYYYY.......
Q: %^&***%$##$ (sambil sengih-sengih comel gilos......)
Mummy: (Masih tak putus asa...) MAAAA....MIIIIIII....

Secara tetiba, Daddy sebagai pelakon tambahan menolak pintu bilik (before that Daddy ada dalam opis Mummy ngah bukak PC), dan bila pintu berkeriut....Qarissa menoleh ke pintu DAN.........
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Qarissa: ADDDYYYYY..........!!!!!!! (Sambil bangun dan cuba mendapatkan Daddy...)



Huwaaaaaaaaa!!! Sakit tak hati korang kalau jadik AKU???????

Q: "Hmmmmm....rilek ah Mummy ...gurau pun tak leh ka????? Ni Q bagi muka paling chomel utk Mummy!!!"



P/S: Pasni Icha kalau nak nenen, jangan cari Mummy tau! Malam-malam Daddy tidur tak pakai baju, pakai kain pelekat jer... so Icha terus hisap nenen Daddy yerk? Senang sikit, tak yah susah-susah Icha nak selak baju Mummy malam-malam..... ok sayang????


Yang Kecik Hati.....

16 comments:

ina fahmi said...

wahahaha...lawak la dgr citer tu... sebijik cam harisz.... mmg susah nak panggil mak dia? pehal yek? padahal bukan ngan kita ke selalu derang ni mintak main2... susu...tido.... alih2.. papa! papa! papa! nk nangis..nk tido... mama!mama! mamaaa.. eii..tensen jgk mak noks!

fiza said...

Hahaha...ku faham persaanmu watie sbb anakku pon mcm tu jugak. Lagi best...dia panggil aku acik..kekadang jot (nick name aku). Klo sebut abah bukan main elok...jelas.

Dah byk kali aku ajar...tapi..nama tu gak yg dia panggil..sabo jerlah. Q saja jer kot buat mcm tu...saja nak hanginkan mummy dia..ahaks..

salzahari said...

aku pun kecik ati dgn aliah semlm.. dia x mo makan.sebelum bebruka aku dah nak suap, dia x mo. time bebruka jgk dia suka sibuk atas meja! kasi la chance kan...dia mtk nasi jap, mi sup papa dia, then last dia mtk lak menu lain. tiga pinggan tp dia masih main2 mkn tu! habih je aku mkn, terus letak dia bwh..biarkan dia mennagis, aku nonong je gie mandi buat x nmpk di. tutup pintu walaupun dia nangis, sambil bebel2!

mana aku x bebel sama...kita dah bg mcm2. then nanti atok dia balik masjid,bg lg mcm2 dan dia pun sibuk nak try itu ini mcmlah aku x bagi makan!

geram x?? hisssh..apa lah kita ni, dgn anak kecik tu pun nak merajuk! akakkekkeee.....

defina said...

yang,
sabar banyak2. time preggy ni mmg tahap kesensitifan kadang2 memang melampau2 hingga tak leh nak control. mende kecik pun kalo layan perasaan tu mmg akan jadi besar.

Q tu kecil lagi. kan ari tu ko gak kata, kalu dia tahu ko nak uji dia masa blaja dia buat donno jah, kalu scr x sedar, elok plak. cam yg ko kata tu tadi, kalo dah peluk2 ko then ko buat cam2 x layan gitu, blh plak dia panggil ko. so kat sini, budak cerdik tu mgkin saje nak amik perhatian ko, maklumlah dah nak dapat adik nnt kan.

aku tau ko mmg sangat sayangkan Q tapi time preggy ni banyak2 beristighfar, takut terluar kawal plak kalu ade pe2 yg tensen. kene beringat sokmo. sian ke budak tecik yg cute tu. nnt kita plak nyesal tak sudah.

aku masa preggy dulu mmg cepat syahdu. kene tegur pun nak nangis, padahal mmg patut pun teguran tu. bila ingatkan balik, nak gelak plak....

take care yer yang...

h4ni3 said...

hehehe.. saba watie. rasanya budak2 mmg camtu la. lagi suka panggil daddy drp mummy. tp most of the time, diorg cari kita jugak akhirnya kan.. itu daddy dia takleh bagi :)

my kids pun camtu.. yang bestnya time diorg poo poo, nak basuh, diorg cari daddy.. hehehe. selamat mummy..

yulies said...

aku terbalik.. ff suka panggill mamaaaa je.. papa liat sungguh. kecik hati sham.. haha
anyway, selamat hari raya watie. maaf zahor dan batin!

MamaDamia a.k.a Haiza said...

wakakak...kelakar la Qarissa ni...macam mana lah rupanya kalau si Q ni betul2 isap nenen daddy dia...haru biru jadinya...ekeke

alaa dear...rileks je lah..dah la tengah preggie tu kang anak dalam perut tu pun terikut perangai mummy dia yang kuat majuk n sensitip ni kang... :)

memang budak2 macam Q n Damia ni agak payah nak sebut panggilan tuk mak dia...tapi kalau tuk orang lain...laju jek dia sebut...Damia tu pun tak bleh sebut mama....bangun pagi pun yang dia sebut dulu 'papa' padahal depan muka dia mama dia...

so skang malas nak suh dia sebut2 nama kita,biar dia sebut sendiri...kang kalau suruh2 pastu dia tak sebut lagi tensen,,,hehehe

Ummi Salsabila said...

Q majuk lg ke? hehhehe.siannye mummy...aufa gitu gak.panggil abi je.panggil ummi bile nk nenen je,nk dukung ke..time suke2 xpnggil ummi lak.hahaha

yang,slmt hari raya.maaf zhr brtin tau.take cr...

Lia Dalia said...

alalalala, buruknye mak budak merajuk...hahaha...ala kak, bese la tu...lagi2 tgh preggy ni sensitif gitu...kasi chance kat daddy sbb most of the time dia akan carik mummy...

pidah mahfodz said...

hehehhe kelako nyer dengar watie..cute la Q ni... akmal so far dia terror dah panggil mama.. heheh suka dengar..heheheh ala watie..bebudak..heheheh...kasi la chance kat daddy hheheh...

ummikhayra said...

hahahah suka la cara watie citer... memang dapat di bayangkan.. hehehehhee sama macam Khayra. ummi dia tak suka panggil unless kalau ummi dia merajuk dengan dia.. Kalau abah dia, mesti akan sebut, atahhhhhhhh... tensen je...

jangan tensen2 tau.. kasi daddy dia bangga sikit... sebab daddy dia takleh peluk2 Q lelama, nak2 time susu... :P

Jiey^Mien said...

hehehhe... seb baik ian sebut mama dulu.. :P

Selamat hari raya buat watie sekeluarga..

Ampun dan maaf dipinta andai ada salah dan silap dalam berbicara..

Salam Syawal,
Jiey-Mien-Rayyan

adianiez AIDA said...

sabo watie.
memang gitu.
but, kita gak yg dicari.

~~@lyci@~~ said...

budak2 mmg mcm tu.. kena sabar jer lah.. lagi2 kalau dia tau dah nak ada adik, lg suka buat perangai kan..

Farah said...

hahaha pandai icha kenakan mummy die ek...kan mummy dah majuk..aiyoo! nnt tak dapat nenen tau!

Lovely Mommy... said...

ahaahahaha!!! anak bapak!!

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading