Wednesday, February 17, 2010

Finally, Our New MPV Arrived!!!

Alhamdulillah, setelah menanti dengan penuh sabar dan macam-macam cobaan yang datang, akhirnya berjaya juga we all dapatkan our new MPV sebelum kelahiran baby baru! Syukur ke hadrat Allah SWT sebab memurahkan rezeki me & hubby untuk tukar ke new car yang lebih besar & selesa bagi kegunaan sekeluarga. Memang murah sket rezeki bila preggy kan. Dulu, after beli rumah, terus ngandungkan Qarissa, skang bila ngandung anak kedua, ada rezeki pulak utk tukar kereta. Syukur sangat..:)

Our new "family" @ home!
Lovely & Spacious Starex Royale..Memang berbaloi-baloi...

Memang me & hubby plan nak tukar ke MPV sebelum nih, tapi masa tuh rasa hover plak sebab anak baru sorang, so cam tak perlu lah kan. MyVi tuh dah cukup selesa. Tapi bila dah preggy anak kedua ni, both of us start to think of changing to a new car. Sebab nanti dah ada anak 2, dah kena pakai 2 car seat. Car seat Q tuh quite big, nanti campur ngan car seat adiknya, mana plak aku nak letak si Nor tuh. Tersepitlah dia tgh2 kang. Memang tak selesa aku rasa. So, we all pun mulakan pencarian dengan mejenguk2 kereta yang berkenan di hati. Memula aku taklah rasa urgent sangat, lepas anak lahir pun leh gi carik, tapi hubby aku semangat na duk jumpa salesman kereta nih, ajak aku test drive semua, so lama-lama jadi cam semangat pulak nak amik keta baru. At least bila baby dah lahir, tak lah kelam kabut baru nak terhegeh2 survey kan...We all pilih MPV instead of a new bigger car sebab pikir jangka panjang. Both of us takmo nanti bila beli keta baru, then anak tambah lagi sorang, rasa tak cukup pulak, tukar lagi keta baru, so kitaorang rasa tak praktikal camtuh, baik terus beli MPV, kalau ada rezeki, nak maksimum anak 4 orang, still cukup naik MPV ngan selesa, fokus pikir nak bayar monthly jer. Tak yah sibuk-sibuk nak pikir tukar keta baru lagi....:)

Harus beranak ramai-ramai camni yerk! Wakakak...4 anak cukup kot..!

I shud be thankful to my best friend since high school - Nora yang mempercepatkan urusan loan aku dengan Maybank. Memang untung if ada kabel jugak ni kan. Dah nak masuk 30 tahun hidup, barulah aku rasa seronok jugak kalau ada "kabel" ni. Hahahaa...Selama nih, hidup aku tak pernah pakai kabel, pandai2 sendiri lah kan, tapi bila dah ada kabel nih, rasa memang memudahkan lah ..tak lah aku amik kesempatan, tapi sekurang-kurangnya aku tau cepat the result & the update about my car. Hehhehe..Sama jugak dengan Gyne, bila ada kawan kerja Gyne, rasa safe sebab aku tahu dia akan cuba sedaya upaya buat yg terbaik masa sambut anak dan bila jahit pun, heheheh..dia jahit betul2 lah kan ..taklah pakai suka2 hati jer nak jahit lepas kita meneran baby! Wakakakaa....

Curtain tuh baru pasang, sebab we all guna tinted maksimum hitam yg dibenarkan JPJ, tak berani nak letak gelap 100%, sesia jer kena saman kang, hu hu!

Memula ingat nak beli Innova, tapi sebab Hyundai dah keluar design baru utk Starex dia - yang namanya Starex Royale, dan designnya lawa jugak, cam Alphard, so me & hubby decide nak amik that MPV lah kan. Lagipun, ada 11 seat dalam Starex tuh! Memang puas naik reramai wei!! Hahahha.. me & hubby memang jenis family type so memang suka hangkut ramai-ramai, dah macam bas lak ..(boleh ah nanti aku amik upah bawak anak2 jiran gi skolah naik MPV baru..ahhahaha). Kalau jalan jauh, balik kampung atau bercuti, mak, apak, nenek, makcik@ me & Saiful leh ah naik sama ngan we all. Selesa pun selesa jugak. Minyak pun hokay sebab dia pakai diesel. We all takmo beli Alphard @ Estima sebab tak berapa pandai pakai keta recond. Hahahha.. Yerlah, walaupun cun, but still recond jugak, considered 2nd hand lah tapi nama dia sedap sket...hahaha... plus harga dia mahal sgt..kalau keta tuh baru syoklah gak... lagipun maksimum ada 7 seater jer ...kiranya Starex Royale is our 1st priority sebab in terms of seat, memang dia pukul semua MPV lah kan ..:) Plus this MPV is a new one!! Hhehehe... dan harga pun lebih murah berbanding dengan Alphard tu..:) Thats y we all pilih Starex Royale!!!

Seat belakang dah jadi 6 instead of 9 sebab hubby nak "bonet" yg besar & selesa!

But still my hubby plan nak jadikan this MPV 8 seater. Dia nak kuarkan seat yang belakang skali, then ke belakangkan sket row seat yang kedua so that lebih selesa dan dalam masa yang sama, masih ada ruang untuk tempat simpanan barang. Paham-paham jer lah, kalau MPV mana ada bonet kan..tempat letak barang kecik jer ruangan dia...kalau balik kampung tuh, tak leh isi beg penuh2 kalau dah orangnya penuh, terpaksa lah letak kat kaki ker atau mana2 ruang kosong yang ada, tapi dengan sedikit ubahsuai nih, at least ruang penyimpanan barang masih besar, dan dalam masa yang sama masih ramai orang boleh naik kereta tuh. Hehhehe..tuh yang seronok jugak tuh...
Besar kan tempat ruang penyimpanan barang selepas modifikasi dilakukan. Mmg sesuai balik kampung!!

Kali nih, we all pilih color hitam setelah 2 kereta sebelum nih amik color silver. Dulu Kancil aku pun silver, hubby punya MyVi pun silver, after 6 years, barulah aku cat Kancil kesayangan aku tuh jadi color hijau tua Mercedes..hahaha...nak beli Merz tak mampu, pakai jer lah warna Merz kat Kancil kan ..wkakakaka... nampaklah ranggi sket sampai abah aku pun minat .. heheh.. Saja jer pilih color hitam sebab nak suh hubby rajin gi cuci keta tuh nanti. Kalau tak mesti nampak huduh kalau keta color hitam tapi tak cuci! Wakakaka...

Ni tempat duduk khas untuk BOS KECIK yg BESAR!! Hhehe..Q suka sgt sebab tinggi dan dia leh tgk luar tingkap selalu!!

Dan, we all tak sabar nak bawak family jalan dengan kereta baru sebelum aku bersalin. My lovely hubby nih siap cakap ngan aku, "Ayang cakap jer nak gi mana, u name it Dear! I bawak u & anak jalan .." . Wah...bahagianya rasa bila hubby kita very understanding & kaki jalan jugakk... (kaki shopping pun iyer ...window shopping!Hhahahah) . Dalam masa yang sama, rasa sedih dan sayu jugak. Kalaulah arwah Mama - my mother in law masih hidup, mesti dia seronok kan. Mesti we all bawak dia jalan sekali naik kereta baru. Tak sempat dia nak merasa naik MPV baru anak tunggal lelaki kesayangan dia ni. Hu hu...sedeihhh....May Allah SWT bless her always..(baru-baru nih masa sembahyang kat bilik bawah, aku guna arwah punya telekung, rasa sedih & teringat2 kat dia ..nanti masa kat spital pun, aku bawak baju dia untuk dipakai sebab baju dia besar2, sesuai untuk aku yg baru bersalin ni...takperlah, anak kedua tak dapat dia tgk, anak aku tgk baju Oni dia jer lah .. hu hu)

If takder org, seat tgh boleh tutup, jadikan tempat letak air & makanan atau terus tutup & lipat! :) Same goes to 3rd row..

To my baby in womb, MPV baru nih hanya menunggu masa awak keluar tau sayang!!! Dia pun tak sabar nak jumpa "tuan baru" dia .. heheh.. kalau Mummy tak ngandungkan awak, dah tentu MPV ni tak jadi "ahli keluarga" kita ... So, the MPV shud be thankful to you kan Darling!! Hhehehe...

Row kedua yang telah dibelakangkan sedikit dalam 1 kaki supaya lebih selesa dan tak payah nak ke depankan row pertama tu..:)

Dan, tatkala korang membaca entry nih, family aku beserta mak, abah, family Along, dan 2 orang nenek sedang menuju ke Kalumpang @ Hulu Selangor untuk bercuti 2 hari 1 malam! Hhehee..memang dah niat dalam hati, kalau MPV ni keluar sebelum bersalin, aku nak bawak family aku jalan-jalan. Happy jer tgk Mak & Abah excited dan tumpang gembira masa aku bawak balik keta ni ke Bangsar that day. Kuar show room terus bawak jumpa Mak Abah, sambil hubby bukak plastik @ umah Mak, sambil aku borak-borak ngan Abah & Mak pasal keta tu. Happy both of my parents ..Aku tau dorang bangga dan tumpang gembira .. & me feel happy too sebab dapat bawak dorang naik our new MPV, termasuk dengan nenek-nenek sekali, walaupun arwah mak mertua tak dapat rasa..Orang kata,dalam sayu, ada juga gembira...Kiranya, ini percutian terakhir kot sebelum aku bersalin! Tak taulah kalau pasni, masih larat nak bercuti dalam keadaan boyot2 nih ha. Ni pun aku cuak jugak...Dulu masa Q, time 6 bulan aku ke sungai, tapi anak kedua nih lagi ganas..water park pergi, laut pergi, sungai pun pergi! Complete semua! Hahahha..hover anak Mummy nih yerk!!!


Syukur sangat,

Me & Saiful.

24 comments:

Fid said...

wahh sakan Q n family rasmi kereta baru!!

adianiez AIDA said...

aida tunggu anak da 3 baru amik MPV... hi hi hi...

Zety Zin said...

dulu masa pi showroom hyundai, anak teruna aku yang syok sangat dengan starex ni. siap duduk dalam. pandang atas bawah then kata, best. best. hahaha.

tapi serius best kereta ni. spacious yaamat!

Ummi Salsabila said...

kami tunggu anak rmi dulu.br rembat mpv ni.hehe.masih setia to our city.:)

best2.mmg sgt spacious ek mpv ni.hage pun ok.berbaloi2..minat alphard tp hage mahal kan.

anyway,tahniah.smg bertmbh2 rezeki..

MamaDamia a.k.a Haiza said...

ni betul-betul nya sakan rasmi keta baru.Kalau keta dah besar cenggini...beranak dalam keta pun takpe kot kalau tak sempat ke hospital...ekekeke

tahniah dear semoga rezeki semakin bertambah-tambah...memang serius selesa keta ni nampak gayanya

Jiey^Mien said...

wahhh syoknya..
Alhamdulillah.. rezeki..
doa2la untuk kami lak..
=)

h4ni3 said...

woww... starex memang spacious kan.. berangan jugak nak beli, tapi terasa macam bawak bas pulak. walhal yg nak naiknye 4 ketul jer.. kekeke.. tapi kalau nak gi jalan jauh2, memang wondeful kan watie :)

Faz said...

waa starex tu..mmg comfortable, esp for those yg ramai anak..

so after tis leh la plan for expanding more & more fmily mmbers, ahaks.. :p

Momma Mia said...

huhu memang rezeki anak la watie.
nampak selesa sungguh.

isabelle said...

alhamdulillah...rezeki anak.
selesa la lps ni naik keta ramai2.

Watie Aziz said...

Fid, hahaha...selagi lum meletup, harus jalan ..nanti 44 hari duk umah lotih siulllll...wakkaka...

Watie Aziz said...

Aida, watie kalau takder maid, rasa Myvi tuh muaat lagi kot kalau letak 2 car seat ..tapi sebab ada maid .. rasa cam sempit plak ..kancil apatah lagi kan ..dah lah takder seat belt kat belakang kancil tuh..wakkakaa.. tuh yg plan tukar terus tuh ...:)

Watie Aziz said...

zety... hahaha..comey anak u ..dia plak yg happy bonar yerk..tapi bebudak memang suka ..anak akak i pun suka giler... walaupun daddy dia pakai Elgrand, tetap gak nak naik keta i .. suka btol dia .. hehehe...

Watie Aziz said...

US, i rasa city kalau anak 2 still ok lagi yang ..anak 3 pun cun lagi kot.. sebab dia leh thn besar kan ..

ni kes bila anak nak membesar, kena pakai car seat bila nak kemana-mana, tuh yg kena spacious sket ..kalau anak dah pandai duduk sendiri ..sedan car pun dah syiok rasanya .. ahhahaa..

in terms of price, mmg lg murah dr alphard... leh dapat gak harga lebih kurang sama ngan starex, tapi tahun 2005 kot utk alphard ... i kureng minat sebab still ada 7 seater .. bonet kecik..hehehe

Watie Aziz said...

Haiza, tq dear ..hahaha..kalau beranak lam keta, esok leh ah beli nombor ..untung2 dapat sejuta ..wakkakaa... pastu keta terbakar, sebab duit harammmmm...ahaks ...

tapi seriously mmg best + selesa + spacious lah keta nih .. jalan jauh paling best sebab tak rasa penat ..:)

Watie Aziz said...

Jiey, tq yang ..:)

amin..i doakan u dapat anak ramai, pastuh leh tukar MPV gak .. tapi jgn bg hubby modified lebey2 .. nanti terhenjut2 MPV baru ..hehehe...sayang ooo....

Watie Aziz said...

hani, hahha..mmg kakak i panggil ni mini bus ... :) tapi kalau satu family naik mmg syok... my hubby dah jadikan 8 seater, so taklah nampak sarat sgt dengan org ..tapi bonet mmg marbeles ... besauuuu.. hehehehe..jalan jauh mmg bestttt....

Watie Aziz said...

Faz, hehehhe..apa2 hal bg yang sorang i kuar dulu, tehn plan 2012 plak ..tak larat i nak cepat2 .. hahahaha... maksimum kalau ada rezeki pun nak 4 jer .. :)

Watie Aziz said...

momma mia, alhamdulillah, mmg rezeki baby lam perut ..kalau bukan sebab dia, i pun takmo tukar keta lagi..banyak sungguh jasa MYvi tuh pada we all.. sedey jer sebab kena jual dia tau .. hu hu....

Watie Aziz said...

isabelle..syukur yang, memang selesa bila naik ..ramai2 lagi best ..kecoh satu MPV..ahahhaa

Afzan Aini said...

ooh, baru tau wujudnye kete name Starex nih. Nampak cam besar nyee.. bagus2.. selesa sket Q ngan adiknye nanti nak dok Seat bos dieorg tuh.. Eheh, slmt berjalan2..

Watie Aziz said...

Afzan, hehhe..alhamdullilah, memang besar n selesa utk sekeluarga ..:)
hover erk budak skang siap duduk kerusi bos ..:) tapi Q dah pandai takmo pakai seat belt lah .. dia bukak belt tuh, buckle kat perut jer ..i risau gak takut tak berapa safe .. huhu..

ameenya said...

salam,

saya pun tengah booking starex.
nak tanya.
berapa harga tinted?
berapa harga curtain?

terimakasih.

Watie Aziz said...

ameenya,
wah ..gud for u! semoga cepat2 dapat ur car tuh ..:)
tinted i dapat free sebab dalam pakej skali..mintak kat dealer .. try ah mintak dealer u as free gift..:)

curtain tuh my hubby buat kat GS area PJ, rm 1350 satu set..:)

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading