Tuesday, February 16, 2010

Sambutan B'day Maid Aku @ Shah Alam..

11 Februari yang lepas, hari lahir my maid - Nor yang ke 19 kalau tak silap aku. Aku pun tak perasan, sebab my hubby yang simpan pasport dia. So hubby aku bgtau aku yg kalau tak silap, b'day si Nor ni bulan 2. Hubby suruh cek tarikhnya. Aku nih pun ceklah laci hubby, punyalah blur, tak jumpa pun pasport tuh .. :) Bila hubby balik opis, dia cek, jumpa plak... Mata rabun sungguh aku nih..(Aku rasa hubby aku dah cuak bila aku kata takder sebab dia takut si Nor tuh dah amik dan simpan sendiri pasport dia ..wakakka...) Rupanya, memang betul hari tuh is my maid punya b'day tapi tak tahulah betul ker tak sebab kengkadang Indonesian ni suka tipu2 tarikh dalam pasport kan ..:)

Muka maid aku yg terharu sebab kena supriseeee! Si Q leka tgk hp Mummy!!
Q ni memang takleh lepas ngan phone aku! Dia suka tgk video dia..:)
Dua-dua cam blurr jer nih... Wakaka..

So, malam tu, we all saja nak wat suprise kat dia. Selama nak setahun kerja ngan aku, dia dah banyak kali sambut b'day ahli keluarga, kawan dan jiran-jiran aku. Ada jer majlis yang we all pergi, banyak lah dia jalan.. So, sekali-sekali bg dia happy dan rasa "terkejut badak", aku rasa ok kot .. hahahha..yerlah, dia pun sorang jer kat sini, walaupun 2 minggu sekali dia call mak dia, but she's still alone here & aku pun dah anggap dia macam adik sendiri. Kerja still kerja, memang aku tak bg muka lah kan .. (sebab kalau aku ngan adik aku pun, aku garang gak ..sound direct jer ..so ngan Nor ni pun aku praktis camtuh...dia pun dah biasa tgk aku kalau sound adik2 aku ..ahhaah) . Memula memang "lem" ah kerja, standardlah kan, baru lagik, tapi after some time dia ok lah aku rasa, dah pandai banyak mender & she really take care of Q. Q pun manja ngan dia & suka cekik2 (sebenarnya Q suka peluk tapi terlebih kuat ...hahaha) si Nor tuh masa main2..Dah lah maid aku tu kurus ..habis kena buli ngan anak aku. Wakakaka..

Tiup..tiup...
"Ni tanggal berapa buk?". Mengong si Nor nih..Wakaka..

Malam tuh, we all ajak sekali makcik hubby yang terapat ngan we all nya family, adik arwah Mama - Q panggil Nek Mi..makan kat Restoran Orkid Thai Seksyen 9 Shah Alam tu. Sedap gak lauk dia .. tgh2 makan, call lak hubby Nek Mi suh dtg sekali, hubbynya tgh kat opis but he managed to come also ..:) Tgh tunggu lauk sampai, hubby turun gi beli American Chocolate kat Bakers Cottage, then suruh staff tuh sembunyikan. Once dah makan, aku gi lah jumpa staff tuh suh dia pasang lilin. Staff tuh tanya, nak nyanyi ker.. aku segan lah dengan perut gemuk nak nyanyi kuat-kuat. Org dah lah ramai kat situ..haaha..rupanya, bukan kita @ staff dia yg nyanyi.. radio yg nyanyi ! Wakakaka.. Ada VCD siap2 lagu b'day rupanya kat situh... hmmm..cantek ah tu ...
Lebar senyuman maid aku nih ha ..Suka naaa...

Habis staff tuh kemas meja, dorang tutup lampu separuh, dan bukak lagu b'day tuh sambil bawak kek kat Nor. Aku lak segan sebab semua pandang meja we all. Yang paling lawak nya, si Nor dengan muka blur tgk jerk kek tuh! Hahhahaha... Rupanya, minah senget nih tak tahu hari tuh 11 haribulan!!! Sabar jer hakuu!!! Dia ingat hari tuh b'day Nek Mi...tapi bila staff tuh tanya nak letak kat sapa, aku kata, letak dekat Nor, muka si Nor berubah cam nak nangisssss siotttt...! Memang terkejut tahap dewa aku rasa. Siap tanya, "Hari ni tanggal berapa kak?" Wakkakkaa..bongok si Nor nih!! Sekali laki aku kata, "Hari ni 11 haribulan, kalau ko tipu ko punya passport manalah aku tau!!!" Wakakakak... Sabar jer lah....

Nor & Q..finally both of them pandang kamera!
Potong kek..

Nampak terharu giler maid aku sebab aku rasa dia mmg tak sangka langsung we all akan sambut b'day dia. Dia kata kat aku, dia tahu b'day dia bulan 2, tapi tanggalnya dia dah lupa. Dia rasa cam lagi 2 hari... Hahhaa...padanlah muka ko blur nak mampus masa staff tuh bawak kek kat ko..Lawak btol lah ko nih Nor...Lepas tiup lilin, we all potong & makan kek tuh. memang sedap kek American Chocolate from Bakers Cottage tuh..Aku suka..:) Then malam tuh, aku bglah dia call mak dia, kata pun b'day dia kan ..semangat lah dia citer kat mak dia yg aku sambut b'day dia ..wat segan jer ..nanti mak dia ingat aku manjakan anak dia ..padahal tak lah manja sgt pun ..wkakakaa..(manja tak manja pun, aku belikan lah dia treatment rambut Noni sebab dia kata rambut dia gugur pakai syampu Cosway yg aku bg tuh..banyak kelintat budak nih!!!Rambut demanding nak mampus..Aku pakai COSWAY ok jer ...dia nak kena pakai DOVE..Ko ingat murah ker hah ?? Potong gaji baru tau! Wakakakak...Aku belikan treatment tuh dulu tgk ok ker tak..nampak cam ok jer sebab dia kata dah kurang gugur rambut dia pas pakai treament tu.. )

Me & hubby ingat lagi incident lawak si Nor ni masa mula2 sampai dulu. Masa tuh aku & family termasuk nenek & family akak aku bercuti satu malam ke Melaka. Bila malam, we all tidur lah satu bilik reramai kan ..Sekali tuh, tengah-tengah kecoh nak tidur tu, si Nor ni boleh sibuk nak pakai lotion kat kaki dia! Dia masa mula2 datang tuh memang cam blur-blur dan kelam kabut sket perangai nya. So, bila tgk aksi dia yg beria-ia nak pakai lotion tuh, siap bg tau aku & hubby dengan muka blur dia ...aku pandang hubby aku, hubby aku pandang aku..sudahnya we all gelak kaw-kaw tgk keletah dia. Tak padan dengan maid, majikan pun tak sibuk nak pakai lotion time tidur, dia bukan main poyo lagik nak pakai...! Memang gedik2 sket masa mula2 tuh, maklumlah remaja lagi..budak baru nak naik katakan ...Tapi aku rasa lepas tuh, dia dah tak wat perangai lawak tuh lagik..dia segan aku rasa, sebab majikan dia sempoi jer .. dia termalu sendiri .. wkakakaka...!
Q masih lum pandai tiup lilin @ potong kek ..Hheheh
American Chocolate yg sedapppp..

We all balik umah dalam kul 10.30, dah penat giler, terus naik atas nak tidurkan si kenit...aku bagilah hadiah kat si Nor nih 2 kotak Facial Mask (maid aku nih suka mender2 cam tuh...health food aku yg mana aku tak leh makan during preggy semua aku suh dia makan ..rugi rasa mahal2 tapi kena buang sebab nanti expired, baik aku bg dia makan ..) and also accessories - gelang tgn & earing .. nanti ada majlis keluarga apa2 leh ah dia pakai ..:)

Maid pun manusia jugak....

10 comments:

MamaDamia a.k.a Haiza said...

buk..ada kerja kosong lagi nggak di rumah ibu....saya juga bisa tolong masak2 sama kemas2 rumah ibu.Lagipun besday saya jugak bulan 2 buk...bisa ya buk..nanti ibu boleh buat kejutan gini juga buat saya ya bu... :P

*untung jadi maid u noks*

Watie Aziz said...

hahhaha..u ni lawak ah haiza, tergelak i baca ur komen ..wakakaka..

alah yang, setakat seketul kek apalah sgt nak dibandingkan ngan rasa happy dia tuh.. at least dia rasa lah dihargai ... kalau dia jenis maid yg tak bagus ..tak koser aku nak layan ..wkakaka...

ni pun kira 1st time i wat suprise utk my maid ..sebelum nih tak sempat..dia da balik indon dah..mak dia sibuk na suh dia balik .. padahal dia nak stay lagik ngan i .. sib baik dapat ganti cepat ..ni anak nak masuk 2 i pun pening camner nak handle .. risau gak ..hopefully semua ok lah nanti .. hu hu...

my maid punya mak risau giler masa memula sebab dia ingat anak dia kerja ngan cina .. then baru2 nih yg mati kena tikam tuh org kampung dia jgk, mak dia kenal, lagilah menggelabah puyuh org tua tuh... hhahaa...

defina said...

wah, majikan yg sungguh prihatin....bagus lah, tegas tu tegaslah tapi caring...hehe

MamaDamia a.k.a Haiza said...

u kena bagi pic2 ni kat dia,so bila dia dah balik kg dia nanti,bleh dia tunjuk bukti betapa majikan dia ni sangat prihatin,penyayang n bertimbang rasa gitu....wah cam ayat bodek lak rasa...muahahaha

tapi bagi i la kan,sometime majikan ni kena layan baik skit ngan maid dia,so maid tu pun leh la layan anak kita ngan baik.Kalau kita pun jenis tengking2 n sepak terajang maid,makanya anak kita la plak jadi mangsa sepak terajang maid tu.Banyak kes dah jadi.

p/s:jangan terlebih layan dah la,kang ngan laki kita dia sapu sekali.baru haru biru jadinya :P

MeL MikaiL said...

untungnya maid u dpt majikan besh cmni hehe..tul gak tu watie, klu dpt maid yg bagus buat keje kita pun happy & appreciate kn dia. cuma ape2 pun still kena hati2 gak kn..u keje kat luar ke or wat business kat umah?

isabelle said...

buk watie,
jgn ambil dulu haiza buk. cobain saya dulu, pasti kerja rumah semua diberesin. ntar ultah saya juga bulan 2 (seminggu lagi). pasti buk punya kesempatan planning surprise utk saya.kuikui..

eh watie, noni treatment shampoo tu how much eh?i tgk my boss pakai mcm best.tapi bila i tanya, byk lak citer dia.

Watie Aziz said...

naimah, ha betul .. aku takla bg muka sgt ..tapi taklah garang sgt kan.. layan dia cam biasa jer ..kalau kerja betul..tak pasal2 nak marah cam org giler nak wat per kan ..tak koser aku nak habiskan suara emas aku nih terjerit2 ..wkakakaa...

Watie Aziz said...

Haiza, hahaha..harus aku print suma bg dia tunjuk kat family dia yerk..bagus idea u ..wkakaka..

tuh lah pasal.. i pun malas nak bising lebey2 ..sib baik i ada umaah so nampak apa dia wat ..pernah gak tinggal2kan Q sehari suntuk..so far oklah .. sama jer layanan dia..leh nampak dia sayang Q .. :)

ha ..pasal hubby tuh mmg betul...aku pijak perut dia kalau dia nak menggatal ngan laki aku..ahhaha...biar kuar taik hijau... wkakaka..

Watie Aziz said...

Mel, aah mel betul, nak dapat maid bagus pun susah skang ..nak dapat majikan bagus pun susah ..ada pro & con lah .. tapi yg i perasan selalu majikan melayu yg kena buli ngan maid kan .. tuh i kengkadang takmo bg muka sgt ..baik baik gak, tapi ada batas lah kan ..:)

i kerja kaat umah jer Mel...SOHO Mummy lah nih.. ehhehe..

Watie Aziz said...

issabelle, ni sorang lagi wat lawak bg aku gelak..sakit tau perut aku..ahhaha...

hmm..yg pasal noni tuh, aku lum try, takder masa nak pakai ..tapi maid aku kata ok... dah kurang dah rambut dia gugur .. shampoo cosway yg aku bg kali nih pun ok..aku bg dia shampoo yogurt cosway tuh ..:)

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading