Monday, February 15, 2010

Qarissa's Art Class @ Home!

Lepas 1st Art Class Qarissa @ Gymboree tuh, aku dah semangat nak belikan alatan lukisan & mmg plan nak buat kat umah. All this while, aku takut sket nak bg dia main water color. Takut sepah sgt sebab dia masih kecik, takut jugak dia makan-makan mender tuh + kalau dia conteng-conteng dinding nanti susah nak hilang .. Hahhaha.. My hubby concern sket pasal "ingredient" dalam water color tuh..dia takut anak dia termakan .. So, we all choosy sket lah .. Sebab tuh selama ni aku bg dia color pensil jer ...bg dia conteng2 kat kertas lukisan, to ekspress her feeling kononnya...:)

Lepas tgk her development in Art @ Gymboree Class tuh, 2 minggu gak we all cari peralatan untuk dia. Finally, jumpa gak kat Toy's R Us, againnnnn...barang baru sampai, sebelum ni takder tapi we all pernah dengar nama jer - product CRAYOLA. Sebelum ni, aku pernah ke POPULAR, staff dia ada sebut nama produk nih, katanya bagus & memang khas untuk budak2, tapi POPULAR tak amik lagi dari supplier nya sebab thiss company macam "banyak kelintat" sgt lah ..Hhahaha.. Aku tak pasti plak "kelintat" yg macam mana tapi kesimpulannya, produk tuh dah tak dijual lagi kat POPULAR. We all cari-cari tempat lain pun cam tak jumpa. Mungkin we all yg tak pandai cari kot. Hahhaha..

Nilah dia produknya. CRAYOLA. Ada byk jenis but we all beli yg ini!
Ada 6 color yang menarik & boleh pakai lama...

One day, lepas balik Gymboree, aku ternampak produk ni kat stall depan kelas Gymboree tuh, dah excited dah. Budget nak beli tapi before that, we all ke Toys R Us dulu, jalan-jalan cari barang untuk Q, sekali rupanya kat Toys R Us pun ada. Hehhehe..Baik beli kat Toys R Us, harga sama + dapat point coz we all member kan ..:) Harga CRAYOLA ni pun tak lah mahal bebenor .. Ok lah, aku rasa sesuai dengan kualiti dia. Dia ada banyak range of products, tapi buat masa nih, we all beli 1 product jer dulu, yg sesuai dengan umur Q. Beli banyak2 kang, wat rugi jer, Q bukan pandai lukis sgt ..Hahhaha... We all beli water color untuk Q. Ada 6 jenis warna. Harga dalam RM 29.90 jer. Memang takyah risau pasal kotor tangan ker, dinding ker, lantai ker.. memang SANGAT SENANG nak hilangkan. Rasa berbaloi sangat beli..:) Walaupun ada tulis "NOT FOR 0-3 Years Old", tapi aku personally rasa, kalau kita ada bersama anak sewaktu Art Class tuh, tak jadi masalah coz we can monitor our child kan ..:)

Mummy semangat sediakan peralatan Art utk Q! Hehhee
And the class begin....

@ Home, aku dah semangat dah prepairkan peralatan untuk Q mulakan Art Class dia. Kat Gymboree tuh, dia tak suka pakai apron, maybe besar sgt, tapi at home, bila aku bagi dia pakai apron (bukan apron sebenarnya, tapi bib plastik, besar jugak, muat2 utk dia), Q suka giler...excited dia tgk "apron" dia tuh. Hahahha..Aku sediakan tray plastik, letak kertas lukisan, letak water color dia, dan bg dia brush. Then, aku ajar dia conteng-conteng sambil nyanyi-nyanyi.. Suka jugak dia buat aktiviti tu..:) Dapatlah siapkan 2 kertas lukisan, pastu warna pun habis. hahaha.. Aku tak letak banyak-banyak warna, takmo bazir sebab ni 1st time Q try it @ home. Just nice lah, habis jer 2 kertas, dia pun takmo main dah . Wakakakak..

Anakku yg nampak semangat tapi sebenarnya penggeli..hahahhaa!
Baru wat class ART rambut dah bersepah-sepah ..Wakakka..

Tgn dia kotor gak terkena water color tuh, aku try nak cat tgn dia & tampal kat kertas lukisan, barulah aku notice si kenit nih penggeli rupanya!!! Macam Daddy dia! Hahhahaa...Terkemut-kemut muka dia bila aku cat tgn dia. Dia takmo dan tarik2 tangan dia. Aku rasa dia geli kat bulu tuh ...Sudahnya, tak jadilah projek aku tuh...Bila aku nak cuci tgn Q & tgn aku sekali, wah..sungguh mudah! Takder langsung kesan yang tinggal! Best lah kualiti CRAYOLA ni..Nak cuci lantai laminate aku yg terkena color pun senang sgt ..:)

Muka geli tgk tgn kena water color..
Sibuk nak buka plak water color tuh ..
Q: Iskkk..ketatnya ..camner nak bukak nih...

Overall, this activity is a fun one ... Sure we all akan buat lagi, hopefully dapatlah main seminggu 2 kali ker kan ..:) Leh ah tukar nama Q jadi Qarissa Da Vinci plak pas nih ..Wakakakaka...

Hasil kerja Qarissa Da Vinci...:)

Happy @ Art Class,



7 comments:

mas said...

suka betul baca si Q nyer blog..banyak yang boleh diapply kan utk si Sofea gaks...tq so much for share this activity...yg bagusnya coz suma barang yg watie beli tuh tau nak cari di mana n berapa harganya..memudahkan bagi mas yg nak cari gaks utk si Sofea...luv this blog...and bravo Q...

mas said...

suka betul baca si Q nyer blog..banyak yang boleh diapply kan utk si Sofea gaks...tq so much for share this activity...yg bagusnya coz suma barang yg watie beli tuh tau nak cari di mana n berapa harganya..memudahkan bagi mas yg nak cari gaks utk si Sofea...luv this blog...and bravo Q...

Afzan Aini said...

mmg lame dah mencari watercolor yg sesuai utk baby, Dah siap belikan apron utk Affan tp, art gadjet lom beli2 lagik. pas nih kene cari gak Crayola nih. tp kat kuantan rasenye cam takde Toy's R Us je. huhu.

Watie Aziz said...

mas, hehehe..tq dear .. aku pun suka share apa yg aku wat (yg berfaedah of course) ngan kengkawan semua ..memang sometimes we have no idea what to do especially the activities with our kiddos kan .. thope this entry helps lah korang yg nak wat something tapi takder idea ..heheh..

aku kala mahal2 bebenor mmg tak beli unless it really guds dan memang susah nak dapat tempat lain, no choice so mungkin aku beli, selagi ada yg berbaloi dan within budget aku, oklah kot ..hahaha..

tak sabar tunggu Q besar leh beli barang yg murah2 lagik..skang semua kena hati2 pilih sebab dia kecik agi.. huhu..

Watie Aziz said...

afzan, tak semestinya ada kat Toy's R Us jer yang, i rasa ada gak tempat lain tapi tak pasti kat mana..sebab memula i jumpa kat stall dalam bangsar village...then only i ternampak kat toys r us the same day .. kalau tak masuk toys r us, i pun tak perasan ..dia baru jer masuk i rasa, dulu takder ..

cuba u tgk kat big book shop ker, terus tanya staff dia, they shud know .. tapi popular mmg takder kot, sebab staff dia dah bgtau takkder ..tak tahulah kalau skang dah ada balik..eehhe...atau cawangan lain ada ...

MamaDamia a.k.a Haiza said...

terus dapat idea kat mana nak beli alat2 untuk melukis yang selamat tuk anak...cuma nak cari masa yang sesuai jek tuk buat aktiviti ni...bila free kat rumah malas plak nak buat.adeii payah tul

psst dear memang kebanyakkan budak memang geli ekk bila ada pewarna2 kat tangan dorang...bulan lepas i ada pakaikan inai kat jari Damia masa dia tidur,bila dia bangun tengok jari dia merah2 terus dia menangis.cuak i jap.terus i pegang jari dia cakap cantiknya jari anak mama ni banyak2 kali,baru dia diam pastu siap senyum2 lagi...fuhh lega rasa...skang takda masalah dah kalo pakaikan dia inai.So rasanya takda masalah kot nak bagi dia main comot2 ngan pewarna ni plak nanti :)

Watie Aziz said...

hahahha..Haiza, ur Damia is so cute!!! bijak nya dia ..pandai plak dia geli then pastu suka erk..

i tak pernah lagi try kan Q inai .. teringin gak nak pakaikan ...nanti i belikan lah satu .. ahhaha.. i tak suka kalau dia penggeli.susah nak wat art nanti .. heheheh

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading