Thursday, February 4, 2010

Qarissa Dengan Akuarium Baru..:)

Hmmm..demi cintaku padamu wahai Qarissa, Mummy & Daddy seboleh-boleh nak puaskan jugak mata kamu tuh sayang oi...! Walaupun dah ada kolam ikan kat luar, tapi we all still jugak belikan si kenit nih akuarium kecil untuk dia tengok ikan. Si Qarissa ni memang obses sket pada ikan, sampai kalau tengok swimming pool pun, dia akan sebut "Fish..Fishh..".. Sabar jer den ..:) Aku ingat lagi restoran kat Bangsar Village tuh, dekat dengan Gymboree dia, adalah water feature kat situ, tuh pun dia sebut Fishhh....pastu tarik tangan Nor ajak bawak dia ke situ. Hhahaha..

Tangan silang tak tahan!! Leka ngadap ikan!
Rasa nak celup tgn dalam iar yerk sayang?

Dulu ingat nak beli akuarium besar dalam 5 kaki, pastu tak jadi sebab dah takder tempat nak letak dah kat umah ni, lagipun dah ada kolam ikan (walaupun masa tuh kolam tuh lum renovate ..ikan semua dah arwah ..). Bila kolam dah renovate dan dah cantik, pun rasa takmo lagi beli akuarium.. tapi kesian pulak tgk si kenit nih tetiap hari pandang kolam ikan tuh dari dalam rumah. Aku mmg ajak dia kuar selalu, tapi risau gak kalau2 dia terlebey excited dan nak terjun ke dalam kolam.. lagipun kalau tgk dari dalam rumah, mana nampak ikan tuh kan..:) Kebetulan pulak, paras PH air dalam kolam tinggi sket, habis semua ikan we all jadik arwah ..:( Habis duit beli ikan koi..sib baik bukan duit aku! Wakakakakaka...

Renungan makrifat si kenit!
Q suka lah Mummy !!! Tq Mummy!!
So, one weekend tuh, me & hubby gi Jalan Pasar, plan nak carik akuarium yang sederhana jer, tak besar sangat dan tak kecik sangat, janji ada fish yg boleh Q mengadap setiap hari. Kalau tak, selalunya dia akan mengadap lukisan ikan koi jer kat tangga tuh. Memang besar lukisan tuh dan nampak hidup, we all beli kat Bali masa holiday kat sana ..:) Bila dah beli akuarium, memula ingat nak letak bawah TV jer, rupanya terlebih besar plak, tak sesuai letak kat situ, terkena TV sudahnya..Nampak huduh lah pulak... hhmmmm..terpaksa pulak carik side table utk letak akuarium tuh. Nak pikir pulak mana nak letak kuarium nih. Isk iskk..nasib baik ada small area sebelah kerusi yang bole we all letakkan akuarium tu. Dapat pulak side table yang sesuai dan cantik.. :) So nampak kenalah dengan that akuarium ..:) Just nice for Qarissa to watch the fish daily ..:)

Hello fishhh...hellooo...!!
Can we swim together??? Erkkk..

Memang betul pun!. Skang nih, setiap pagi, turun jer bawah, dia akan lari ke sliding door, jenguk kolam ikan dia for at least 2 minutes, then lepas tu lari pulak ke akuarium & spend another 2 minutes talking to the fish! Hheheh..so clever anak Mummy nih!. Dia akan pusing2 satu akuarium utk tgk pergerakan ikan tuh!. Satu hari at least 5 - 6 kali dia akan ngadap ikan dia tuh..Aku rasa buat masa ni, tulah kawan dia ...hahahah..sementara nak tunggu adik dia kuar kan ..:) Baguslah jugak aku rasa, memupuk kasih sayang dengan biatang, memandangkan we all tak berapa minat kucing & haiwan berbulu, so ikan is the best option. Kengkadang dia sibuk pegang2 makanan ikan, cuak jer aku kalau tumpah mender tuh, kang bukan ikan yang makan, dia plak yg makan. mau jadi Duyung pulak anak aku nanti!. Hahahhaa..

My Little Einstein's Aquarium..:)


Suka tgk Q happy!

6 comments:

Jiey^Mien said...

baru je ckp kat ayah ian nk aquarium sejibik..
tapi takut tak terbela jer..
ikan emas cpt arwah, watie pki ikan ape ek??

Momma Mia said...

wah best la ade Little Einstein's Aquarium. Hmm dak Damia nih pun kalo g umah orang suke bebenor tengok ikan kat aquarium.. tunggu umah siap jer baru belikan dia tp janji abahnyer kene jaga ... huhu

MamaDamia a.k.a Haiza said...

Jiey,bela ikan puyu jek comfirm payah nak mati...macam atuk Damia kat umah ni pun penuh akuarium ngan ikan puyu jek...hari tu buh ikan emas sekali ngan ikan puyu tu abis kena baham ikan emas tu...

psstt watie nampak cam ada ikan kaler biru jek dalam akuarium tu,ikan apa tu?...ke panguin....ekekeke

Watie Aziz said...

Jiey, memang pun ikan emas cepat arwah ..hari tuh siap berperang ngan ikan lain ..sudahnya ada 1 jer survivor dalam akuarium tuh ..

huby baru jer tambah sekor ikan emas lagi, then 2 ikan tiger tuh ha .. so skang ada 4 lah ikan..yg kecik2 dan murah2 jer ..janji Q dapat tgk the fish swim... hehehe

Watie Aziz said...

momma mia, aah yang, memang bab jaga2, tukar air, bg makan ikan, i serah bulat2 kat hubby, kuasa aku nak ngemas..i dah bgtau dah, i tak reti semua tuh...dia kena jaga ..sib baik hubby i rajin .. ehhehe..dia lah selalu tukar air dalam sebulan 2 kali ..:)

bebudak mmg suka tgk ikan kan ..)

Watie Aziz said...

Haiza, we all sebelum ni ada gak bela ikan puyu tau ..tapi akuarium cepat kotor ah ..then my hubby pindahkan ikan tuh kat tiny akuarium yang palstic tuh kan, hambek ko, memang ikan puyu lah penyebabnya ..wakakak..cepat sungguh kotor. sudahnya hubby i lepaskan ikan tuh kat tasik umah we all .. ahhahaa...tak terjaga hubby aku tuh..surrender dia ..:)

ikan biru tuh is SHARK yang ..hahhaa..hiasan batu jer tuh, kasik kuar bubble2 kat mulut dia .. lekalah si Q tgk that bubble .. hehehehe

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading