Wednesday, March 3, 2010

Bila "False Contraction" Menyeranggggg!!

Aduh, barulah aku tahu apa maknanya "false contraction" ituh! Masa Q dulu, aku tak tahu pun apa mendernya false contraction everytime aku baca buku2 @ majalah2 yang berkaitan mengandung & kelahiran nih. Aku tak dapat nak bayangkan camner dan siap leh kata dalam hati, "Hheheheh..(dengan nada mengejek), contraction pun ada false2 ker ..lawaknya!" . Sepanjang mengandung & melahirkan Q, contraction sebenar hanya aku rasakan masa Q nak lahir. Pagi aku rasa sakit pinggang yg amat, dia punya contraction mak aiiii.. then tau-tau dah terbukak 7 cm masa sampai spital dan 3 kali terannnnn... kuarlah anakku yg bijak tuh! Alhamdulillah, bila pikir balik, memang sangat senang! Especially utk aku yg pertama kali melahirkan anak nih kan! Quite suprising even my gyne pun cam terkejut coz cepat sgt ..

Tapi yg kali kedua nih, mmg agak mencabar, aku try to be positive, maybe sebab ni anak kedua, ada pulak Q yg masih need my attention, so aku cepat penat dan rasa sakit mudah menyerang sepanjang aku mengandung kali nih. Aku kena false contraction nih 2 hari berturut-turut- hari Sabtu & Ahad lepas. Serius aku rasa sakit beb .. sampai berkerut-kerut muka aku tahan sakit, sampai pening-pening & muka pun dah pale, bibir dah kering & people pun leh recognize that something is not right! My hubby pun dah risau giler everytime aku mengaduh sakit ngan dia! Coz dia tahu aku nih jenis degil & jenis lasak, taklah manja sgt kan, so bila aku sakit, maknanya memang sakit lah tuh! Yg geram tuh, dalam pada cuak & risau, dia sempat nak buat lawak, siap suruh aku rasa kat "my private part", ada tak tangan baby ker @ kaki baby terkeluar! Wakakakak...sabar jer haku!!! Nak cover rasa cuak lah tuh..Takmolah nampak cam takut kan ..nak cover macho laki mak tuh noks!! Padahal aku tahu sgt dia risau dan panik. Hahhaha.. I know ur weakness honey!!!

Aku sampai rasa nak gi doktor tapi aku tau itu false contraction coz aku baru nak masuk 35 weeks minggu ni. Its not the time yet ...:) Aku siap leh cuba nak ingatkan balik the contraction pain masa lahirkan Q dulu camner. Memang sama cuma bezanya kali nih kat perut, bukan kat pinggang. Everytime my baby tegangkan dan regangkan badan dia ..mak aiiii..sakit dia Tuhan jer tau... And this baby is so very-very active sampai dia keep on moving kiri, kanan, atas dan bawah ..memang macam baby terlebih gula! Hadoiii...sangat kuat lah ini baby sampai Mummy surrender! Aku siap pusing kiri dan kanan time tidur nak bg dia rileks sket (coz selalu bila aku baring ke kanan, dia akan cool sket) tapi nampaknya tak menjadi. Baringlah posisi mana pun, the baby will keep on moving & it really painful especially kalau dia tendang kat bhg yg berkulit nipis tuh (tepi pinggang atau kat ari-ari). Just imagine, sampai aku terasa nak mak aku ada kat aku, nak ngadu kat dia! Manjanya kan ...Hhehehehe....Masa tuh plak mak aku ada kat Singapore...so tak dapatlah nak berborak sgt ..aku pun takmo susahkan hati Mak time tuh ..:(

Bila mak balik hari Ahad tuh, kebetulan plak akak aku singgah ke Kapar on the way balik dr Singapore utk beli ikan fresh, dorang datang umah singgah nak makan petang, aku ceritalah kat mak yang aku sakit & kena false contraction, Mak kata maybe sebab anak kedua, "lorong" dah ada, jadi baby tuh bila tendang2 kepala dan kaki dia, aku terasa sgt kesakitannya...Hmmm.. I guess my mum is right ...

Lucky the contraction pain dah berkurangan skang. Aku akan gi check up hari Khamis ni @ Putrajaya, hopefully semua ok. Aku rasa maybe kali nih anak aku cam tak cukup 40 minggu like Q - masa Q dulu, siap telebih due date, tapi rasanya kali nih maybe cepat kot .. entahlah susah nak ramal, cuma aku harap semua akan berjalan lancar dan sempurna. Bila rasa sakit dataang, aku rasa cepat2 nak lahirkan baby nih, rasa cam tak larat sgt dah nak bawak perut nih ha .. tapi bila "kerasionalan" aku datang balik...aku rasa its ok kalau lambat pun, coz i know I'm gonna miss all the "kicking & boxing" in my tummy...just like Q dulu ..tak lama pas Q lahir, aku dah mula rasa "rindu" nak ada rasa gerak2 lam perut! Hhahahaa......I think all mothers mesti cam tuh kan .. Rindu nak rasa ada anak dalam perut lagik.. Hhehehe..

And now, makin nak dekat hari "menunggu", makin aku rasa sayu plak, tak tahu apsal. Bila Q tidur, i keep on looking at her face, wishing that she will be a good sister, caring & sharing ngan adik dia.. Skang ni aku cam nak "sedarkan" diri yg bila anak dah lahir nanti, da ada 2 anak, masa aku semakin limited, especially time dalam pantang nanti, mesti masa utk Q akan berkurangan coz aku kena fokus kat adik Q pulak, sebab i still want to BF my baby..nak dia bijak cam akak dia jugak..hehehhe.. so aku sedang cuba menerima hakikat yang sama ada suka atau tak, sikit- sebanyak mesti masa utk Q akan berkurangan, & I really feel bad about it now (rasa nak nangis lak nih... hu hu..), sebab tuh skang, aku manjakan Q kaw-kaw, keep on hugging and treat her like Princess. Just imagine, dalam perut2 aku yg boyot nih, dalam pada aku tak larat dan rasa letih sgt..aku still gagahkan diri aku untuk "encang" Q everytime dia bergayut kat leher aku. Walaupun aku tak berdiri, tapi aku akan merangkak pelan2 asalkan Q gelak dan happy! That is my sacrifice to her, sebab aku tau nanti dalam pantang, I cant do that anymore, for at least 2 months!!

And guess what?? Aku dah mula perasan & nak merancang2 camner nak bhgkan masa aku so Q tak rasa terabai. Aku terpikir itu & ini, cam cth, bila baby da tidur, aku letakkan dia kat Combi seat tuh, and start to play with Q, atau tidurkan Q pulak, then petang, bila dah sihat, lepas bg nenen kat baby, aku bawak Q jalan2 petang @ suruh Daddy dia bawak. Gilir2 lah kan.. Lots of things lah yg bermain kat minda aku nih! Just like ngandungkan Q dulu, masa nak tunggu masa nak melahirkan, aku macam ni gak, banyak mender yg aku fikirkan, yang pastinya - HIDUP AKU TAKKAN SAMA SELEPAS KELAHIRAN ANAK PERTAMA! That is what I'm thinking & its true .. Now nak masuk anak kedua, mender yg sama jugak aku pikir, cuma kali nih bezanya, tentang how to manage 2 anak pulak. Kengkadang aku rasa kelakar pun ada, cam hover sgt aku nih, mak aku anak 6 maintain jer beb! Aku baru nak masuk dua anak dah menggelabah puyuh! Hahahah.. So over reacting! But i think its normal kot, nanti anak dah lahir, it will come naturally.. I really hope i can be a good mother to both of my lovely kids.. Aminn...:)


Semoga semuanya berjalan lancar Ya Allah,

4 comments:

isabelle said...

wahhh.bestnya dah tiba masa2 suspens. hehehe
tapi apa ke lawaknye yg si saiful suruh ko pegang kat private part tu. kot ye pun, maybe yg terasa rambut baby la. unless baby tu songsang..kuar tangan/kaki dulu. hahaha

MamaDamia a.k.a Haiza said...

camna la rasanya debaran nak bersalin ni ye...mak tak pernah rasa noks...coz beranak kan Damia ikut tingkap....memang doktor bagi date suh pi hospital tuk c-sect coz baby breech...kira pergi serah diri kekdahnya...

adeii tak sabonya rasa nak peknen lagi...kena lebey berusaha ni...ahaks

Watie Aziz said...

issabele,laki aku mmg lawak ..tgh2 org kalut time tuh lah nak wat lawak cover nervous dia tuh ha ..ahhaha..

dulu ada kawan dia lahirkan anak, kaki kuar dulu ..hu hu ..seram siut!

Watie Aziz said...

Haiza, hehehe... c-sec time bersalin senang sket tak yah meneran kan ..tapi i rasa time pantang yg leceh tuh ...nak kena jaga betul2 kan Haiza? hehehe...

tahun nih dah leh wat anak baru Haiza! kasik Damia kawan.. ehhe

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading