Tuesday, March 2, 2010

Melampau Sgt Ker Aku Jaga Anak??

Aku nak mintak pendapat kengkawan yang baca blog ni lah kan ...Sebab aku cam ada rasa serba salah sket in terms of "penjagaan" terhadap Qarissa nih. All this while, aku dah rasa dah tapi aku ignore jer sebab aku rasa betul dah the way aku jaga anak aku dengan bantuan hubby & maid .. Tapi bila tgk anak orang lain, aku rasa cam aku ni melampau pulak..anak org lain ok jer...tapi anak aku semua tak boleh ..aku nih hover sgt ker? Hmmm..masa Q less than 1 year dulu, aku sampai sound kat hubby, "Kita nih jaga anak cam Michael Jackson lah..". Hubby gelak tak hengat bila aku kata camtuh .. Hadoooiii...

Aku ingat lagi, masa Q 3 bulan, we all gi kenduri majlis cukur jambul anak kawan hubby, adalah sorang baby ni baya Q, nenek dia dah bagi makan buah limau!!! Masa tuh aku rasa cam ..."Alamak nenek, kesiannya baby tuh, kecik2 dah bg makan limau!!". Maybe baby tuh tak fully BF kot, tapi nampak sedap jer baby tuh sedut2 limau tuh! Q sampai 5 bulan tak makan apa2 .. dah masuk 5 bulan br Paed dia suh beli makanan Nestum utk Q belajar rasa ..Aku rasa masa tuh aku in correct path lah kan .. mmg baby tak sesuai makan apa2 pun dalam at least 4-5 month hidup dia ..

Then, bila Q dah besar sket ..dah pandai makan, aku tgk anak orang lain selamba jer makan biskut keras, makan epal, makan aiskrim siap pegang kon lagik! Semua lebih kurang sebaya Q atau less than her lah kan .. Everytime bila aku tgk that senario, aku akan rasa bersalah. Sebab Q TAK PERNAH dapat cam tuh!. Aku tak pernah bg dia makan aiskrim pegang sendiri! Ada takder, aku suap2 sket aiskrim yang aku makan..(tu pun tak banyak...ala -ala jer ..) tapi dia takkan pegang sendiri dan makan aiskrim. Melampau ker yerk aku nih? Biskut pun, dia selalu makan baby bytes...kalau biskut2 utk org dewasa tuh, aku @ maid akan pecah2kan jadi kecik betul2, aku tak bg dia gigit direct, takut tercekik...tapi aku tgk anak org lain okay jer ..siap pegang sendiri makan.. Macam epal kan, aku tgk kengkawan blog yg anak dia sebaya Q, selamba jer pegang epal sambil gigit2 kesedapan ...Q mana pernah pegang epal tuh seketul2 makan? Semua potong2, blend ...kasik kecik baru masuk mulut, semua sebab takut dia tercekik.. Gigi Q pun lum banyak lagi.. tuh yang aku takut dia tak pandai gigit..Nanti dia telan jer .. aku takut dia tercekik...Hmmm..melampau ker haku nih?? Hu hu..(dah mula rasa bersalah ...)

Baru-baru nih, masa we all gi karaoke kat Red Box tuh, adalah anak angkat mak aku, memang dah macam adik beradik we all lah, datang gak bawak anak dia .. ramai anak dia, ada 5 semuanya, yg paling bongsu baru nak masuk setahun umur dia, aku tgk anak bongsu dia rilek jer jer duk makan dalam mangkuk, siap sepah2kan makanan tuh, pandai masukkan dalam mulut sendiri dan makan tak pandang kiri kanan..jelesnya aku tgk. Dia just monitor gitu2 jer .. Bila bandingkan ngan Q, baru aku perasan yg Q tak pernah pun makan sendiri.. maksud aku, everytime dia makan, mesti aku @ maid yang jaga, sometimes bg dia pegang sudu utk main-main jer tapi bukan utk wat sepah dengan makanan tu. Setakat nih, tak pernahlah aku bg Q makan nasi sorang2 kan, maksudnya, bagi Q makan nasi sendiri (dengan pemerhatian aku @ maid), semuanya mesti bersuap. Kalau setakat biskut tuh, memang lah dia penah pegang sendiri. Selalu roti pun maid aku yg suap2kan .. Hu hu ...Ada gak me & hubby bincang mender ni, we all kena ajar Q makan sendiri, takpelah sepah sket pun, tapi until now lum berjaya lagik..Q skang nih mmg cam puteri raja sungguh ... tapi we all rasa senang lah gak, sebab semuanya cam teratur kan, jadual tuh mmg dah cun dan its a daily routine tapi rasa cam ada kurang lah .. hmmm... teruk ker we all nih yerk??

Satu lagi yg aku perasan masa kat Red Box tuh, kemana-mana Q pergi, maid, me @ hubby akan ikut dia..jaga dia (aku rasa tuh normal lah kan ...all this while mmg gitu gak ..) tapi bila aku tgk anak org lain dalam bilik tuh, aku rasa cam pelik, sebab anak angkat mak aku tuh rilek jer bg anak dia yang lagi kecik dari Q tu main2 dalam bilik tuh...dia biarkan jer anak dia main2 tanpa pengawasan yg rapi. Takderlah dia terkecoh-kacah nak bg perhatian 100% kat anak dia tuh ..anak dia pun rilek jer main2 kat lantai, main belon, duduk-duduk kat lantai, sepah-sepah kan... Dia just monitor jer dari jauh. Aku rasa jeles gak sebab Q tak pernah camtuh! Jangan haraplah laki aku bg anak dia duduk-duduk atas lantai atau main2 belon kat lantai tuh. Main belon ok tapi bukan duduk & lepak atas lantai. Memang jgn harap laki aku bg! Dia memang concern sket mender2 camtu. Kotorlah, kuman lah..tak baguslah ..tu lah ..ni lah ..Sebab tuh aku jeles sket tgk anak kawan aku tuh .. Selamat jer anak dia ..hokay jer walaupun main2 lasak cam tuh kan ... Tapi napa Q tak leh main gitu gak..? Aku rasa masa kecik pun mak aku taklah jaga aku melampau sgt ..aku wat sepah jer melampau2 ..sampai siap pecahkan cawan kaca, siap luka peha aku nih ha ..sampai skang ada parut kat peha .. hidup jer aku sampai skang .. Then, lagi worst, aku main lompat2 atas meja, skali time nak turun meja tuh, agaknya "my private part" @ kelengkang kot (aku lupa mana satu) terkena bucu meja, habis berdarah semua, aku tak tahulah serius mana, masa tuh aku kecik lagik, ingat2 lupa, tapi mak aku yg cerita .. ahahha...tapi ok jer aku nih... sihat walafiat jer, dah nak masuk anak 2 pun .. Hu hu ..teruk ker we all nih jaga anak??Melampau sgt ker?

Tapi, kalau nak ikutkan, berbanding me & hubby, aku rasa hubby lagi teruk. Hubby aku nih susah sket...i have to admit sometime aku hangin jugak bila he start to complain here & there padahal mender tuh kecik jer. Cam contoh lah kan .. baru2 ni Q kan batuk & selsema, so aku pakaikanlah kunyit + kapur & minyak kelapa dan sapu kat badan dan dada dia time tidur. Hubby mmg akan letak kain batik atas katil everytime nak sapu ubat tuh sebab takmo katil kotor. Oklah, make sense. Then, bila aku pakaikan anak ubat tuh, dia tanya napa tak pakai after anak tidur, nanti anak tak selesa dan keep on gerak2, so bersepah2 kunyit tu. Aku rasa letak awal lah better, takyah tunggu tidur lah, at least mender tuh meresap dan masa Q tidur dan dia akan lena. Memang lah Q gerak2 sket after that & kunyit tuh dah jatuh2 lah dr badan dia ..Sepahlah sket atas katil tuh kan .. & my lovely hubby nih, punyalah concern, sampai dia kutip satu2 hampas kunyit tuh, letak kat kain batik & kumpulkan, and he want to throw it away sebelum letak balik kain tu kat atas katil! Pada aku plak, takperlah sepah sket pun, bukannya merbahaya pun, apa salah kotor sket kan .. This kind of thing lah yg wat aku pening sket, coz hubby plak yang terlebih concern padahal aku rasa kalau bapak2 lain tuh selamba jer ... (sebab aku pun selamba jer .. coz kalau aku, aku biar jer lah hampas kunyit tuh atas katil, esok kemas lehh lah buang skali..mmg akan sepah pun...)

Sometimes, bila aku bertegas dengan hubby & said that its ok kalau sepah @ kotor sikit pun, barulah dia cool down sket. Adalah kengkadang we all bertegang urat gak pasal mender sebab aku rasa hubby cam "over protective" sampai tuh tak boleh, ni tak boleh...lemas gak aku rasa kan ..Ada gak incident yg wat aku rasa cam, iskkk.. hubby aku ni Michael Jackson Malaysia lah! Bila dia nampak jer aku pegang hidung (sebab resdung), pastu dia mesti suh aku cuci tgn sebelum pegang anak! Padahal bukan aku hembus hingus pun, setakat pegang2 sebab rasa gatal jer! Kalau kat luar @ dalam keta, dia suh aku pakai Dettol punya hygenic hand wash yg alkhohol based tuh...taklah teruk sgt pun, setakat hidung aku gatal sikit due to resdung jer! Bukan nya aku duk calit hingus aku letak kat muka anak!!! Memang my hubby nih penggeli sket, skang Q pun dah ikut perangai Daddy dia, tuh yang bila aku nak conteng2 tangan dia letak water color dia takmo. Aku nih tak lah penggeli sgt .. ok jer ..aku rasa sebab tuh hubby terlebey concern pasal mender2 nih .. mender ni pada aku ada pro & cons lah kan. Kengkadang aku rasa bagus & bertuah sebab hubby aku camtuh, sometimes aku rasa rimas pun ada especially kalau mender tuh remeh-temeh tapi hubby terlebih concern pulak...

Hmm..korang rasa camner yerk? Me & hubby ni in the right path ker? Aku personally rasa, ada few things betul & ada few things yg we all kena fix lah .. especially in terms of makan sendiri tuh kan .. Tapi, aku takmo ajar anak aku makan mender pelik2 ...setakat nih, kalau fast food pun, aku byk bg dia wedges KFC tuh ..dia suka lah, ayam KFC pun ok, tapi tak lah selalu kan . Aku tak tahulah kalau Q pun dah bosan tahap dewa dengan makanan yg aku bagi kat dia tetiap hari tuh. Sebab everytime bila we all makan, dia mesti nak menyelit sama dan bila aku bg dia makan apa yg aku makan, dia nampak berselera. Especially yg pedas...tapi aku tak lah bg pedas sgt .. but as usual..mesti hubby akan sound, "Jangan bagi banyak-banyak, pedas anak ..nanti sakit perut .." Hmmmm... pulok dahhh..! Yg geram lagi tuh, pandai pulak hubby aku kata anak dah bosan dengan menu yg sama setiap hari, sebab tuh anak nak makan apa kita makan..(tapi bila aku bg anak makan apa aku makan, dia kata tuh lah ..ni lah ...habis camno sayang oii....) serba salah mak ni nokssss! Tak pedas sgt pun, sebab nasi tuh ada sikit-sikit jer sambal nak kasi berasa. Kalau ikan pun, aku bg isi ikan yg takder sambal, just sipi2 jer rasa pedas tapi my hubby mmg over protective. Bila aku suh dia suap anak makan guna nasi dia, dia takmo sebab dia kata pedas, padahal nasi tuh putih color dia! Sikit2 ada color merah tuh adatlah kan...kata pun ada sambal..jgn lah bg part sambal seketul, bg lah nasi putih tuh .. hadoii..pening paler mak noksss...

I really hope dalam masa terdekat nih, aku akan berjaya bg Q main2 ngan nasi dia sendiri. We all pernah ajar dia skali. Bg nasi putih satu pinggan, bagi sudu satu, nak suh dia main2 dan suap sendiri. Hmmm..tak berjaya nampaknya ...:( She's not interested, maybe sebab dah puas dapat layanan 1st class selama nih .. Ho ho ho... Ker sebab dia anak sulung? Sebab tuh we all terlebih concern? Bila anak dah berderet, dah takder masa nak jaga terlebey2 kan .. Pandai2 lah anak nak hidup ...(but they still alive malah lebih berdikari ...!!That is what we want sebenarnya kan????) Hmmm.... tolonglah bg pandangan kengkawan oi... Mak dah pening2 nih ha .. Mungkin mak kena tunggu anak kedua kot, nak tgk camner lak perkembangannya bila dah anak anak ramai sket nih ...:) Hhehehe...

Melampau ker haku nih???

23 comments:

Smelly Butt's Ama said...

okei,here's my personal view ya..

try let her to feed herself, sepah pun sepah lah (maid kan ada :P) itu learning path for baby, to define her motor skill too. cannot expect them to start self feeding without sepah. haha. u can alas lantai with newspaper first, easy to clean up later. kasi coverage besar sikit, tak mahal sgt old newspaper tu :P i let my gal to learn makan sendiri when she was about to reach 1yr old. bila time makan biskut, kasi dia pegang sendiri dan tangan lagi satu tu pegang pinggan kecik sebagai alas.

time mandi tu, u can help her to enhance her fine motor skill (utk kurangkan kes sepahan nasi!) by offering her some small container(shampoo bottle hotel yg kecik tu) and a spoon. senang, beli je set masak masak kat jusco tu, RM10 je. guide her how to scoop the water using spoon and pour into the small bottle. show her few times and let her play with it after that. kaedah ni tak takut messy la kan.

pasal biskut, ada variety utk baby, yg tak keras sgt. u can try those that i've given to my gal. can see the pic from my blog, label food. kalo gigi tak banyak takut tercekik dgn food, u can try offer her fragrant pear instead of apple. isi lembut, kalo guna gusi pun boleh lanyak isi pear tu. potong kecik kecik cube saiz.

korang 2 relaks sikit ok...cuba kurangkan sikit all the tak bolehs. hehehe. kalo tak bahaya, kasi chance kat dia explore sendiri lor. first child is like that ke la..we tend to be over protective in the beginning. kang anak ke-2 dah lahir nanti, i bet u'll have lesser time to guard Q!

Mimi said...

Haha Watie, I rasa kita semua kdg2 ada feeling camni.. takut terover protective sampai memudaratkan. But to me depends on the parents & ikut kesuaian. Eg, makan sendiri maybe u dh boleh start train dia makan sendiri. Awal2 ni for sure sepah yg lebih dpd masuk mulut hehe :D Kalau yg part mengekor bontot dia ke mana jua, i pun sama ;) ikat lagi dengan harness tp sbb my awisy terover lasak. Lately i try to let loose, like biar dia main dgn tanah n everything, like really duduk guling2 atas rumput, dh habis tu mandikan la kan. So i think ikut keselesaan and instinct u, when u think its time then try to do it gradually.. Lama2 both u n baby akan adjust n manage to enjoy the moment~

Zety Zin said...

hehe, aku setuju part akhir tu. mungkin sebab Q anak sulung and belum beradik lagi, maka segala tumpuan penuh untuk dia.

dulu aku pun macam hubby ko jugak. over protective kat anak sulung. orang lain nak pegang pun aku jeling-jeling (tapi orang tu tak perasan lah :P). risau manjang.

tapi bila anak dah dua aku dah mula cool down. masa anak 1 dulu, pantang dia panjat tangga, aku bawak dia turun balik. makan pun bersuap sokmo. yang no 2 ni, aku lebih banyak guna kaedah 'perhati dari jauh' je. ekekeke.

yang aku nampak, diorang berdua memang lain tahap pencapaiannya. yang no 1 dulu nampak agak dependant. yang no 2 ni berdikari sikit. cepat berjalan, cepat bercakap. tapi, aku tak taulah samada itu hasil 'didikan' aku ke atau tak. haha.

apa-apa pun, lain parents, lain cara didikannya. terpulanglah masing-masing. kalau ko rasa betul, betullah kot.

tang bagi anak makan sendiri tu, just let her enjoy her own food. memula mungkin dia nak bersuap jugak kot. lama-lama ok lah. tang bersepah tu memang normallah kan. memang penat dibuatnya. or maybe masa bagi dia makan, sediakan mangkuk and sudu lain, pastu letak sikit makanan dia tu dalam mangkuk tu. sambil dia makan, dia main-main sekali mangkuk dan sudu tu, and nanti dia suaplah sendiri makanan dia tu.

sekadar berkongsi pengalaman sendiri.

~saya bukanlah ibu yang sempurna segalanya~

h4ni3 said...

watie
setiap orang lain cara didikan dia kat anak2.. dan setiap mak bapak yg baik harus ada sikap overprotective. cuma jgn keterlaluan sampai budak tu spoilt.

eg.. kalau semua benda kena control, nnt budak tu x enjoy pulak jadi budak. kang kecik2 lagi dah jadi kiasu. hehe.. tp kalau tak control pulak, tu yg jadi anak tak dengar kata

so papepun, kena balance la :)

salzahari said...

salam watie..lama aku hilang blog link ko.so aku pun lama x update cerita ko! i guess by now Q reaching 2...dah sepatutnya ko bagi dia explore.

yes, as new parent mmg we tend to be overprotective itu ini takleh..but in my opinions,as long as benda tu tak harm dia in long terms,let her explore.

tapi kena set the rules jgk! kalu ko mmg takmo bagi dia makan all the jajans,awal2 lagi ko say no and consistently both u and hubby and the circle of the family should support!

mcm aku, aku mmg biar aliah makan sendiri sejak umur setahun lebih gitu sbb nak bg chance dia belajar pegang sendiri and alhamdulillah walaupun ada masa sepah2,tapi rasa bangga sgt dia able to handle! then,psl biar dia mingle around.. aku rasa aku mcm parents yg ko ckp tu.aku akan biar je sbb tu dlm kwsn yg 'selamat' dan bersama 'org2 yg dipercayai'...aku jgk bagi anak aku main lopak air lps hujan dan main pasir dpn rumah at certain times. semua tu utk kasik dia enjoy and learn about natures and at same time,leh test immunity system dia..lps habis,sental je bersih2 ;)
ape pun, u will know what bests for the family..trust the motherly instinct!

Sharini aka Ummi Khayra said...

Kalau nini kan, nini still jaga jugak Khayra kalau dia buat something.. depends pada tempat jugakla.. Kalau kat kawasan laman rumah tu, kasi je dia g memana.. kasi dia explore things.. kalau kat shoping mall je, memang akan jaga betul2 la.. things can happen kan? :) so, kene balance la tang tu.. Kasi dia enjoy but dia faham tak semua benda boleh enjoy.. :)

Tang makan pulak, memang bila Khayra dah start boleh duduk sendiri makan, kitorang memang dah ajar dia makan sendiri.. pegang sudu semua.. Lagipun, khayra memang tak suka orang suapkan makanan untuk dia... :P tu bagi nini untuk develop skill dia jugak.. :)awal-awal dulu memang habis bersepahla meja makan tu dengan nasi-nasi dia etc.. itu normalla.. biar je dia enjoy dengan food dia.. skrg ni, dah semakin kurang sepah dan Khayra pun dah makin tertib makan sendiri.. :)
part akhir sekali tu nini setuju.. :) mungkin sebab anak sulung, kita sangat2 la memikirkan untuk buat yang terbaik untuk anak kita.. buat slow2 mana yang watie rasa patut diubah.. kita ni pun bukannya betul sangat kan? hehehe like, i really adore Q boleh duduk dalam car seat untuk masa yang lama.. which is imposible untuk Khayra.. sebab dia boleh sekejap je.. lepas tu jadikan alasan susu untuk bangun.. sabar je la... :D

Apa-apa pun, kena balance... nini pun bukanla perfect sangat... :) just bagi pendapat je.. :)

mrsyusofhussain said...

hi kak watie..rasanya betul sbb dia anak sulung yg buat kita over protective...tapi kalo ikut zaman mak2 kita dulu mmg lepas je, makan pun even baby lagi dh mula kasi rasa je cm limau tu kan...

pastu to me, kalo over protective payah gak cos they all xdpt belajar n jadi kreatif..sy memula dulu pun cmtu tapi lama2 tgk anak cm terkongkong..so skang ni saje kasi dia explore mcm2..mmg perlukan kesabaran yg tinggi la tgk makan bersepah2, toys pun bersepah sana sini..just slowly let them feel the world la..

my hubby pun sama gak over protective sgt...xleh lepas langsung anak dia..just better kasi they all enjoy and rasa apa yg pernah kita rasa la time kecik2..it's part of learning for them

-lia dalia

mykids said...

hi...salam perkenalan..selalunya saya jadi silent reader saje...tapi bab ni nak point my view sikit...

saya setuju bab yg tgk dan awasi kanak2 24 jam tu...yelah yg tu kena ambil berat sbb kalau anak hilang lagi haru kan...


dalam masa yg sama, saya juga percaya learn from experience is the best lesson...biar lah dia merasa dan explore dengan cara dia dan dipantau oleh kita...saya tak pernah angkat anak saya serta merta selepas dia jatuh...kalau dia tak nangis, baru saya tengok, kalau setakat jatuh, nangis sikit saya biar dia bangun sendiri dan sambung lari..


kalau di padang, dia berlari ke sana sini dan melompat-lompat, berguling atas tanah, lumpur dan rumput, saya biarkan...sebab saya tahu ada perkara dia belajar di situ...saya bukan cerita ni untuk cakap itu cara terbaik...cuma berkongsi pengalaman...


kita masing2 nak yang terbaik untuk anak...kita tak nak nnt anak kita pandai belajar tapi tiada psychomotor skill dan kreativiti..how to get the skill? -let they explore themselves..


sebelum kita disiplinkan anak dengan satu2 peraturan , cuba kita bayang dulu kalau kita dilayan begitu, apa perasaan kite? dan pastilah kita membesar tanpa kenangan...


bg saya u bukan lah over protective sgt- jgn risau la...semua ibu nak yg terbaik untuk anak kan...cuma ada certain2 part kita kena tutup mata sikit....


ok...just my 2 cents...sori jg sbb panjang pula komen ni...

isabelle said...

woi..woi...nape semua org komen pjg2 nih?
aku nak komen sikit je.

aku jaga anak aku ala-ala koboi je. bukan sbb aku x syg dia, bukan sbb aku malas.

semua ibu nak yg terbaik utk anak, tapi aku rasa biar anak aku 'senang bela'. kalo apa2 hal, keadaan x mengizinkan, benda tak jadi rumit.
cthnya..bila anak aku mkn je apa yg aku mkn, wpun mungkin ada org lain/ipar lamai sendiri yg kata "eh, x pedas ke tu?"
bagi aku..xkan aku nak memandai masak atau mintak org masakkan mknn khusus semata2 sbb aku ada anak.

ada colleague aku yg anak 1 suka mi, anak 2 suka nasi...so bila masak kena dua2. anak 1 suka pedas, anak 2 xsuka.so, nasib dia la kena susahkan diri utk masak.
tmbh lagi sbb dia biasakan anak dia dgn ideologi 'masakan mama lebih sedap.'

so, benda ni depends la. kalo ko ada masa, ada bantuan maid..silakan. tapi bagi aku yg x capable, dan aku rasa lebih mudah bagi aku...maka aku pun berlebih kurang je.
pedulik apa kan? itu anak kita. kita didik cara kita.

alamak...mcm dah pjg pulak komen aku. hehe

Watie Aziz said...

To All My Beloved Friends,

Wah ... sungguh happy + jeles membaca komen kawan2 ... terujanya nak tunjuk kat huby i ni ha ..biar dia tgk pandangan dr mak-mak ni semua ... heheh..

Chern, i like the idea of masukkan air dalam botol guna sudu tuh! tq dear ..nanti i nak try lah buat ngan Q ..

ya lah, ure rite .. kena kurangkan sket no-no tuh .. semua tak boleh ..i pun boring, takut sgt nanti dia demam, dia sakit .. tapi sudahnya nanti dia tak enjoy kan ..pity my baby!

Watie Aziz said...

Mimi, yah you're rite dear ..pasal makan tuh mmg i pun nak wat sgt ..nak adjust time, bg dia makan sendiri as part of learning process..dia dah setahun 8 dah pun, shud pandai makan snediri pelan2 kan ..

yg guling2 kat rumput tuh, adushhh... i really hope i can do ..tapi confirm hubby reject punya ..lopak depan umah pun dia tak bg Q pijak, apatah lagi rumput .. hu hu ...

Watie Aziz said...

Zety, hahahha...ko jgn tak tahu ..aku pun sama beb ..hubby lagi lah ..masa Q kecik, kalau ada org batuk jer , aku suh maid bawak anak aku lari jauh2 .. wkakaka.. hubby aku pun jeling jer...takut na anak dia kena infection .. jgn kata dulu, skang pun kalau aku batuk tak sempat tutup mulut, dah kena sound ..menci mak noks... :(

aku pun rasa sebab anak sulung lah, dia sorang jer pun aku nak jaga, sebab tuh terlebey suda ..kalau anak dah ramai, maybe tak macam ni kot ...

Watie Aziz said...

hani, alamak yang, i dgr u sebut kiasu, terus i teringat Paed si Q - Dato Dr Zul @ SMC tuh, dia pun kata i KIASU!!! Hhahhaha.. sebab i terus cakap kat dia - I NAK SEMUA VAKSIN YG OPTIONAL UTK Q TAK KISAHLAH APA PUN VAKSIN! JANJI BAGUS UTK DIA! WAKAKAKAK...so kiasu yerk!

tuh lah...balancing yg penting.. skang ni macam2 penyakit senang menyerang, tuh sebab hubby concern sket kot ..dia mmg takleh tgk anak dia sakit sket .. risau memanjang ..sampai i pun terikut2 sama ..

Watie Aziz said...

Sal, bagusnya anak ko dah pandai handle makanan sendiri... jelles dengar .. aku pun tak pasti si Q nih kalau bg makan, dia pandai tak masukkan sudu dalam mulut .. kalau setakat bg pegang sudu dan dia main2 tuh adalah, tapi main2 nasi tak pernah ..ada sekali nak try tak menjadi pun ..:( tu pun kat restoran, habis dia tolak terus mangkuk tuh jatuh ke bawah lantai..hampeh ..:)

hmmmm...main pasir? lopak air pas hujan? aku dapat bayangkan bulatnya mata hubby aku bila aku bg idea tuh nanti ..hahahah..i wish dia bg ..sebab aku tgk anak jiran aku (boy)pun suka duk pijak lopak air depan umah aku kuat2 ..masa tuh nenek dia datang rumah borak2 luar pagar, tak terlarat nenek dia nak tegur ..masa tuh kan, Q kat sebelah aku, aku pegang tgn dia... she just watched whatever budak tuh buat TANPA SEDIKIT PUN RASA NAK JOIN SAMA! Sedangkan adik that boy, girl muda 3 bulan dr Q pun duk syok join sama abang dia pijak lopak tuh kuat2 .. hehheheh ..

tapi that time, aku pun kata - no, no Q .. (sebab tau kalau daddy Q tau, mesti aku kena sound ..) as i said ..aku pun dah terikut2 hubby aku in terms of "this kiasu" things .. waaaaa...!!!

Watie Aziz said...

Nini, wahhh..bestnya dengar Khayra pandai makan sendiri & tertib summore .. bagus gak dia takmo org suapkan yerk .. hehhehe...so independent!

hehehe..tang duduk dalam kereta tuh mmg Q baguslah ..watie pun lega .. apa taknya ..ada dvd sebagai peneman, but now, pelan2 watie slowkan dia dr asyik tgk dvd dlm keta (sebab maknya nak dengar lagu kat radio!) hahahaa... so notty ..

so far Q ok lah ..walaupun tak bukak terus dvd dia ..she can sit diam2 .. dalam half an hour, nanti dia start tunjuk2 dvd atau rengek2, baru we all bukak dvd dia ..and she will smile dengan rasa happpy bangat!!!! dapatlah we all dgr radio 1/2 jam kan ..ahhahaha

Watie Aziz said...

lia, tu lah pasal, akak pun rasa sebab utama mmg becoz she's the eldest .. anak sulung so we tend to be over protective kan ...

tu lah, masa akak kecik2 dulu, memang buas sket .. sebab ada geng, kakak akak beza umur setahun jer, jadi we all notty .. akak plak anak ketiga ..so mak dah penat ada anak ramai kot .. tak lah dia over protective, but appy lah kita kan ..

akak takut gak nanti disebabkan akak & hubby over protective, anak pulak yg rasa tak syok ..cam kita kongkong dia malampau sgt .. tu lah akak mintak pendapat kengkawan .. sib baik lah dorang semua kebanyakannya kata, tak lah melampau sgt .but certain2 thing memang kena fix sket ..hehehe..

tq for ur comment yang..appreciate it!

Watie Aziz said...

mykids, tq so much coz bg comment ..:) br i tau i ada gak silent reader ..:) hehehe..tq dear .. appreciate it! ..

lega gak i dengar u kata we all tak lah melampau sgt ...sebab i try my best to be as felxible as i can but sumtimes rasa susah jgk especially yg melibatkan "kekotoran" tuh .. hu hu ..

macam Q, kalau dia jatuh, setakat lari2 then jatuh dalam umah, memang i pun tak lah terkocoh kacah .. just angkat and sapu2 sket .. dia tak nangis pun .. cuma kalau kat luar tuh i concern sket la terutamanya bila jalan tar .. sebab kalau jatuh mmg sakit ...:)

tapi bila i dgr u bg anak main guling2 kat rumput, alahai jelesnya i dgr .. i really wish some day Q pun boleh wat gitu .. entah bila yerk agaknya Daddy dia akan bg .. kena bincang ngan dia nih! ahahahha.. sedangkan lantai kat karaoeke tu pun dia tak bg ..apatah lagi tanah dan rumput .. hadoii .. memang i tak nafikan.. dah nak masuk 2 tahun Q lahir .. i mmg dah terikut2 tabiat hubby i walaupun tak semua.. he really influence me ..i tau he want the best for our baby & so do i ...tapi harap2 pasni my hubby akan let loose sket lah kot ..

atau maybe kalau dia dapat anak lelaki ker kan ..baru dia bg tak? wkakakak... anak kedua ni if girl lagik, harus aku beranak lagi cepat2 so dapat lelaki plak yerk! wakkakaka.....

Watie Aziz said...

isabelle, hahaha..tergelak aku baca komen ko ...wakakak...

tuh lah yang ..sebab tuh aku pun latih Q supaya senang makan ..aku lega gak sebab apa we all makan, dia pun nak jugak .. kiranya kalau aku gi umah mak aku tuh, atau aku kemana2 tak bawak makanan khas dia ..senanglah gak aku bg dia makan apa2 jer ..dia lagi suka sebab jarang dapat makan camtuh! wakakaka..

anak akak aku lg fussy ..takmo makanan berkuah ..cuma nak nasi putih dan ikan bilis shj ..memang senang tapi tak bagus jugak kalau asyik tuh jer dia nak ..so, in terms of makan, aku syukur coz Q ni tak banyak kerenah, semua dia bedallll.. hehehe..

cuma tu lah ... bab2 nak "makan sendiri", bab2 "kotor & kuman" tuh yang kadang2 aku rasa tense sket ..hehehe...

Afzan Aini said...

ya allah wati.. anak i lagi lah terlebih dijage nye. Umur setahun setangah pon still mandi air suam, tido berstokin, x boleh makan makanan pepejal lgsg, sbb nnt die muntah, botol susu pon kene org pegangkan, makan tuh sure lah kene suap sbb die still mkn bubur yg blend smpai cair tuh. buah, aiskrim, air manis, coklat sume x penah mkn. Anak org lain selambe je bleh mkn. Maybe mmg mcm tu lah anak sulung n cucu sulung..

Tapi biaselah, kite nak yang terbaik utk anak kite kan. Asalkan die sihat and selamat selalu. harapnye dah semakin besar, dh semakin pandai berdikari lah.

I pon 35 weeks.. nnt dah ade adik, anak sulung nih lebih pandai berdikari la kot.

mas said...

watie..its ok dear...coz anak sulung...mas coz dpt org yg cam adan..dia nak anak dia explore everything sendiri...even umur setahun dah belajar makan sndiri...budak yg mkn sendiri ni walaupun sedikit ..tapi dia kenyang coz hasil usaha dia sendiri..skang ni dia dah learn how to bancuh susu sendiri..can u imagine that..dia mmg berlagak cam dia adalah kakak besar di rumah...hhaha..mas mmg biarkan sofea buat apa dia suka but dengan bimbingan...but suka tgk cara watie besarkan Q..anak no 2 nak try cara watie laks..

MamaDamia a.k.a Haiza said...

i takde kongkong2 atau monitor setiap masa apa yang Damia buat..sebab kenkadang setengah anak sebaya Damia n Q ni pasti rasa tak selesa bila kita kongkong dia sentiasa...alaa watie lain orang lain cara didikan dia..tapi tang makan epal sendiri tu memang related ngan Damia tu...hihihi :P

contoh macam u didik n ajar Q sampai dia boleh jadi sebijak skang ni...i kurang tang ni coz Damia ni amatlah susahnya nak kasi dia kosentrate layan dvd education dia...tapi u didik Q samapai tahap dia seronok tiap kali reading n dvd time...

tapikan watie...cuba u bagi Q tu try makan nasik sendiri..sure masa u tengok dia suap nasi dalam mulut dia..u akan cakap.."comelnya la anak aku ni makan"...yes itu yang i rasa skang..abaikan tang bersepah tu semua...takat bersepah boleh di kemas tapi the moment kita tengok aksi anak kita waktu suap makanan dengan jari yang comel tu..sure kita akan rasa happy..hahahaha

MamaDamia a.k.a Haiza said...

taknak kalah...nak gak bagi comment panjang-panjang...muahaha...tetttttt abis siaran :P

Watie Aziz said...

Haiza, hahaha..pandai, memang betul tang bg epal tuh Damia lah yg i maksudkan .. pandai u teka ..jeles mak noks tgk damia pandai makan epal pegang seketul2..si Q nih ntah bila lah tuh agaknya ..hahaha.. gigi dia tak penuh lg i tak konfiden nak bg .. gigi Damia banyak ..jeles i tau ..ahaks ...

ya lah, betul kata u, lain baby, lain cara jaganya kot .. hari tuh i bg Q pegang kentang goreng ...hangin jer i tgk dia macam geli2 sebab tgn dia berminyak .. so lah hovernya ini budak .. nyampah aku!

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading