Saturday, May 8, 2010

Klinik Gomen - Not Bad Hokayyy!!

Hmmm.. kalau selama ni aku mmg cuak sket nak gi klinik gomen, bukan apa kan ..takut aku makin sakit bila gi sana ..sebab lama gilos kena tunggu ...hehehe..plus misi yang leh tahan garang..mmg tak syok!!

Aku masih ingat Klinik Kerajaan yang aku selalu gi masa kecik2 dulu. Tak lah jauh, tapi penatlah gak nak naik bas kan. Pastu, dah lah tak cantik Klinik tuh, nak tunggu bukan main lama lagi, dari sakit sikit terus sakit banyak..ho ho..masa kecik2 mmg aku tak paham, apsal lah mak aku htr aku gi Klinik buruk nih .. aku siap baring2 lagi kat kerusi kayu dia tuh, nak menunggu nombor giliran, sakit badan aku! Tapi bil dia murah, Rm 1 jer..ubat banyakkkkk....Dah besar barulah aku paham, tuh Klinik kerajaan, murah dan tu jer yg mak aku mampu nak htr aku. Klinik swasta mahal sket, kalau ada budget lebey, baru aku gi Klinik Swasta. Hehehhe...

Bila dah besar, mmg jarang sgt aku gi Klinik Kerajaan. Selalu gi Swasta jer, lebey-lebey lagi bila dah kerja dan dah kawin. Dapat health card dari company, mmg lagi lah tak jejak Klinik Gomen. Hehhehe.. Hover mak nokss....

Tapi, aku mula bergiat aktif ke Klinik Gomen sejak ada anak kedua nih ha .. Heheh..Cam tak caya yerk? Semuanya bermula bila aku bgtau Klinik tuh yang aku dah beranak anak kedua. Masa Q dulu, aku tak bgtau pun sebab aku tak tau ada servis nurse datang rumah. Bila dapat tau, aku pun excited lah nak bgtau. Sekali hambek ko...bermulalah hidup aku asyik lah duk kena gi Klinik Meru tuh sebab Zayra jaundice, sampai lah skang setakat entry ni ditulis, jaundice Zayra masih lum di bawah 150 lagi. Tapi Klinik Kesihatan Meru tuh not bad tau, besar dan selesa, dan servis pun cepat gak. Cek darah FREE lagi. 1st time aku gi DEMC nak cek darah Zayra pun dah nak dekat RM 40. Tu pun aku rasa ok gak harga dia, tapi kalau dah 10 kali aku kena gi..mau RM 400 terbang kalau gi swasta. Kat Klinik Meru nih, orang pun tak lah ramai sgt. Mungkin sebab aku pergi petang, dan untuk jaundice mmg doktor cek cepat. Ada juga tempat untuk ibu susukan anak yg quite selesa, siap ada aircond lagi. Not bad at all!! Nurse pun baik dan peramah, taklah macam nurse dulu-dulu, stok makcik-makcik nak menapouse yg suka marah-marah patient sesuka hati dia jer!!!

Dan bebaru ni pulak, aku ke Klinik Desa kat Kg Nenas tu, 1st time gak aku pergi, sebab nak amik 1st jab si Zayra. Hepatatis B (2nd Dos). Memula nak gi SMC, tapi sebab Zayra lum ada kad ING from Digi, kena wat manual claim, malas lah aku nak claim2 kemudian. Kawan aku suruh gi Klinik Desa jer sebab dekat dan cepat katanya. Memang kecik jer Klinik tuh, & really kampung style, semua kayu. Bila gi sana, teringat nostalgia duk kat Kg Gombak.. Hahhaha.. Aku sesuka hati telah pergi waktu petang, padahal untuk suntik tuh, kena gi pagi jer. Nasib baik staff nurse tuh kenal aku sebab dia dah datang umah sebelum tuh, pastu mmg rezeki Zayra, ubat tuh mmg ngam2 tinggal satu jer, so dengan segeralah mereka tolong suntik Zayra hokayyy... Hmmm..so lah seronoknya aku rasa, tak sampai 10 minit settle semua! Rupanya, nurse tuh kata kat sana mmg tak lah ramai sgt ..15 minutes dah leh settle. Wah...ini sudah bagus...better than SMC. Kalau cek up Q dulu, berejam gak aku tunggu. Al-maklumlah, Dr Zul tuh sibuk (dan hensem...apakah? takder kena mengena ..hahahah), mau 2 jam aku tunggu tapi sebab tempat dia selesa, taklah terasa lama. Kawan aku siap suruh pergi pukul 10.30 pagi ke atas sebab dia kata mmg tak ramai, silap2 aku sorang jer kat situ. Hahhaha...so syiokkk...!

Tapi, aku still akan pergi ke SMC untuk amik jab yang optional iaitu Rotavirus, Pneumococal & Hepatatis A untuk Zayra coz gomen tak supply that jab. Hmmm..bila lah agaknya gomen nak wajibkan suntikan tu. Mesti sebab suntikan tu mahal, jadi gomen tak letak dalam senarai wajib.. Tak kesahlah, janji anak aku sihat....:)

So, two thumbs up untuk Klinik Ibu & Anak Meru serta Klinik Desa Kg Nenas, Jln Kopi (walaupun staf tuh kata kat kg nih, sebijik nenas pun takder ..ahhahah), gud job & aku sebagai org yg cerewet, mmg puas hati dgn servisnya .. hehehehe...

Happy with the condition & service,



1 comment:

kakyong said...

watie,
boleh kata servis klinik desa ni dah semakin bagus.. & JM (jururawat masyarakt) pun dah pro (mainly Jm yg muda.. kalo yg dah dlm kategori nak menopos tu, ade gak yg suka marah2, perli2 bagai...

cuma kakyong masa anak no2 & 3 tak pergi ke klinik desa sbb kena tunggu lama.. dtg pkl 2, servis tetap pkl 3 lebih.. kalo dtg pkl 3 depa akan bising2 & marah2.. pastu pkl 4 depa dah siap2 nak kemas2 & sapu sampah.. mcm nak halau jer kita yg dtg lewat sikit ni... pastu JM situ ramai yg batch 30++ yg attitude tak sanggup kita nak dealt..

so tetap ke ArRidzuan, sbb situ doktor nya is my senior.. sambil dtg jab anak, dptkan nasihat, dpt sekali buka citer2 lama masa sek dulu... ngeeee.. ;)

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading