Friday, May 28, 2010

Q1 VS Q2: Mari Lawan Mata!

Well, its quite pelik coz since day 1 @ Putrajaya, Zayra ni cam dah nampak her sorrounding sebab she keep on looking around & suprisingly followed Daddy's hand bila Daddy tunjuk dari kiri ke kanan. Masa Q lahir dulu, we all tak lah wat that aktiviti masa hari pertama dia lahir sebab tak tahu pun! Hahha.. Belum ada pengalaman katakan... Now, bila dah pandai sket, cuba try kat Zayra tapi tak lah expect dia akan follow pun. Dari my pembacaan, baby punya mata memang blur masa lahir, dia nampak kabur-kabur jer. So, aku rasa pandangan mata Zayra memang kabur, but she can see the fingers in front of her moving, dan kemudian dia tgk jer arah jari tuh kemana dan mula mengekori arah jari tu. Thats y dia toleh kiri dan kanan ikut arah jari Daddy.

Kakak mengadap adik as usual
Kakak look @ the camera tapi adik tak peduli. Adik nak ajak lawan mata.
Q1: This is 4 adik..cuba sebut..4..four...4..
Q2:Tak koser nak layannnn...cepaat ah meh lawan mata!

Since day one, me dah stimulate Zayra epecially on her eyes. Nak pastikan Zayra leh nampak dan activatekan mata dia sebanyak yang boleh. Alhandulillah, her response is soooo good... Dalam hari lagi dia dah leh gelak & senyum bila ada yang agah dia. Si kakak pulak asyiklah duk pandang adik dekat2 sangat sampai juling-juling adik dibuatnya bila dia nak balas pandangan mata kakak. Hehheh.. Me selalu borak-borak with Zayra & always looking at her eyes during the conversation, so Zayra tau yg aku tgh bercakap dengan dia. I want her to focus to me & the result is good. Sekarang dah best da ...sebab everytime wat stimulations routine .. Zayra dah alert, senyum, gelak dan pandang mata aku.

Mula berlawan mata sapa leh tahan lama tanpa kelip..Adik bukan main hover!
Tgk tuh mata dia ..Besauuuuu kan!
Hambek ko...Lawan tetap lawan!!!

Cuma si bijak ni suka sangat berdukung. Manja bukan main, bila letak kat bawah, dia akan merengek nak suruh dukung. So, agak susah lah nak stimulate bila dia merengek tu. Masa kat Gymboree (yessss...my Zayra dah masuk Gymboree class @ 45 days of age!!!) , sian dia, bilik tu sejuk, tangan kaki semua kena bogel, dia plak nak berdukung, apa lagi...nangis jer lah .. heheh.. Kena bagi upah shaker kat dia, bunyi2kan, barulah dia diam dan leka tgk mender tuh . Hhehehe..

Kakak cuba nak kiss adik dgn harapan adik akan kelip. Mummy tumpang sebok!
Q2: Ingat adik takut ka? Walaupun badan berbungkus, adik tetap lawan tau!
Q1: Isk, bila "anak patung" ni nak kelip mata ha. Tensen aku!

Gambar2 yang ada ni adalah kenangan masa dia dalam hari. Si kakak as usual, mengadap adik macam nak makan adik dia, tapi yg bestnya, si Zayra membalas renungan dengan penuh "makrifat". Hahaha.. Siap member gelak-gelak dan senyum2 lagi kat kakak dia. She really looks at Q's eyes as if she want to talk to her sis! My hubby sempat capture the moment & its priceless. Nampak naa..kakak sayang adik & adik sayang kakak. May your love grows deeply k...sayang Mummy 2 orang nih ..:)


Renungan makrifat Quzayra!
Q2: Maintain serius..maintain serius..nanti kalah plak aku!
Q2: Hahaha..cam nak kalah jer tuh.. Nak surrender dah ker kakak??
Q2: Wikikiki...i tak bagi chan! I tetap renung hokay!
Q2: Hello..hello..pandang sini lah ..mana aci lawan camni??
Q1: Tensen aku budak nih. Tak nak ngalah. Mata aku dah sakit nih..Boring ah camni..
Q2: Wei..wei...mana nak lari..game lum habis nih..Meh duduk sini lawan mata lagi kakak!!
Q1: Takmo ah main ngan adik... seram aku ko asyik pandang tak kelip2..Akak angkat bendera putih la!! Larikkkk..
Mummy: Belasah jer lah anak-anakkku...

Tenung & Renung Sampai Kakak Takut,

4 comments:

isabelle said...

hehe..kakak dah nak kalah, dan2 dia angkat kaki!

azzamoro said...

cepatnye baby zayra dah debab. bile anak aku nak debab gak ni. cepatla besar. huhu

MamaDamia a.k.a Haiza said...

tenung jangan tak tenung zayra...kecik2 dah pandai nak buli kakak ye?...hehehe

mrs adam said...

comel aksi 2 Q ni.

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading