Sunday, August 29, 2010

Perkembangan Terkini My Baby Zayra

Alhamdulillah, diam tak diam, dah 4 bulan usia si themok nih. Dah makin sihat anak aku...:) Happy sgt tgk perkembangan dia. Semuanya perkembangan yg positif setakat ni. Ahamdulillah...

Tengah nak pakaikan baju after mandi pun nak roll jugak!

Aku perhatikan baby Zayra ni advance sket dari Qarissa. Setiap anak mempunyai kebolehan yg berbeza-beza dan their development pun tak sama antara satu sama lain. But, I tend to compare both of my babies.. Yer lah ..kata pun ada 2 anak jer kan.. nak compare ngan sapa plak kan? Hhahaha.. Macam Zayra, masa mula2 dia start to roll, aku terkejut badak! Apa taknya, masa tuh umur dia 3 bulan jer! Aku cam ..'Erk..biar btol ko nak... takkan 3 bulan dah nak berpusing dah?'. Q dulu pun around 5-6 month rasanya baru dia bergolek..ni macam cepat na??
Pandai buat muka manja!

Then, aku pun rujuklah kitab-kitab baby yg aku simpan & see whether its normal or not baby rolling at 3 months age.. rupanya, memang ada baby yg can roll at 3 months age tapi its considered as an advanced baby. Advance tuh maksudnya dalam ketogori yang memang ada baby can roll, tapi tak ramai. Oooo..padanlah aku rasa pelik.. takperlah kalau dia ada tulis kat column advance tuh .. kalau takder tulis, mesti aku ingat Zayra ni "sesuatu". Hahahha.. silap2 aku panggil TV 3 suh rakam ..sungguh gila glamer mak Zayra! Wakakakak..


Push up time.. Tak padan tangan comel tapi kuat okeh!
Makan tangan!!

Dan, bukan tuh jer, masuk umur 4 bulan, dah siap jatuh dah! Giler kan mak Zayra nih! Sungguh aku rasa bersalah sebab lambat tangkap, tapi tu lah..dia jatuh dalam sekelip mata.. Tak sempat aku nak kejar, tau-tau dah hilang dah! Dia jatuh dari sofa masa kat opis tuh. Nasib baik lah ada tilam memory foam yg sangat lembut dan gebu kat bawah tu, langsung tak menangis si Zayra ! Cuma terkejut sikit jer. Cuak giler aku! Q dulu aku jaga betul2 sampai 1 tahun lebih baru jatuh katil, ni Zayra baru 4 bulan! Aku rasa cam ibu tak guna jer time tuh tau! Hu hu .. Padahal aku dah pastikan Zayra baring kat bahagian tengah, bukan senang2 dia nak jatuh..tapi bila aku amik barang dan nak patah balik, entah macam mana, dia dah tergolek ke bawah.. Adoii..memang pengajaran sungguhlah..tak berani dah aku nak biar dia sorang-sorang. Kalau biar pun, aku pastikan ada kubu keliling dia. Tak leh caya budak themok nih..melampau aktifnya!
Siap nak mendongak tengok kakak dia!

Dan aku sangat kagum dengan kekuatan tangan kanan Zayra tuh okeh! Sangat kuat , tak padan takder tulang! Dia bukan setakat boleh roll, tapi boleh push up her body & neck with that hand! Amazing kan! Tapi hubby aku takut tengok! Hahhaha.. Dia kata, seramnya yang .. yerlah, bhg pergelangan tangan tuh kan, cam leh pusing 360*, hahahaha.. serius beb.. korang kena tengok tangan dia, dia kejap depan, kejap belakang! Tapi minah themok nih sangat relax & cool with her hand! Aku pun berlagak cool depan hubby, sebab aku dah tanam tekad dalam hati, walau apa pun Zayra buat dengan tangan tu, aku akan sokong dan tahu dia boleh! So, no takut-takut okeh..malah aku bangga dengan Zayra & proud to tell people - INILAH ANAK MUMMY!!! Kuasa Allah kan, siapa sangka, Zayra yg boleh kata sebelah tangan tuh mampu rolling & push up her neck and body using both hands at 3 months of age, sungguh aku kagum dengan kebolehan yang Allah bg pada anak seistimewa Zayra! Alhamdulillah... Tu belum masuk cerita dia makan tangan kanan sampai habis satu penumbuk masuk mulut, dia tarik2 tgn tuh sampai hubby takut tangan tuh tercabut, habis merah2 tangan tuh kena gigit dek Qarissa dan macam-macam lagi... hehehhe..

Iyah..iyah... 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8... 8 lagi!

Dan, si kenit ni jugak, tak padan baru 4 bulan, dah pandai gunakan gusi dia untuk mengigit nenen aku!!!! Sakit giler weiiii, sungguh melampau rasanya. Dan sebab sakit sangatlah, aku meluahkan perasaan dalam blog nih! Terus aku amik lappy & blog about my baby Zayra. Memang aku dah rasa lately si Zayra nih macam suka gigit2 nenen aku time nyusu, tapi sebab takder gigi, so taklah rasa sakit. Cuma aku risau kalau aku tak control, nanti dia jadi mua. Time ada gigi kang, habislah aku kena gigit sokmo. Adoi... tapi kan, hari nih paling aku hangin sebab tengah2 sedap dia melekakan diri, tahu-tahu jer dia gigit dan tarik dengan sangat kuat guna gusi! Sampai aku mengaduh dibuatnya! Aku yg lasak nih pun jadi tak tahan. Bukan main lagi ko yer Zayra ..Please realise that you're only 4 months bebeh.. Jgn eksen macam dah besar boleh? Kakak awak gigit Mummy punya nenen time umur setahun lebih bila dah ada gigi tau!!! Biasa tuh....haippp!

Ni gambar peberet kawan2 FB sebab Zayra comey sgt - buat muka tak puas hati bila aku bg dia kat Nor, dan ambil Q duduk depan masa dalam keta! Dia punya jelingan - memang maut! Hahaha..

In terms of awareness, rasanya aku dah pernah bgtau yg Zayra nih sgt alert dan dah mula bg perhatian pada apa jer yg lalu depan dia. Dia dah kenal Daddy & Nor, cuma dia sgt manja ngan aku sampai Nor pun tak pandai nak handle dia especially bila dia marah. Zayra ni advance sebab dia tgk Q tau. Bila Q tantrum, nangis atau buat anything, dia akan observe lama2 then dia ikut. Aku mmg tak tahan tgk kalau Zayra nangis, hover okay! Kuat lak tu! Padahal masa baru lahir tak macam tuh! Memang sah dia tgk Q nangis neh. Pastu kan, bila Q lompat2 sambil joget2 time tgk TV, aku perhatikan si Zayra tgk dengan penuh perasaan tak puas hati.. Hahhaha.. agaknya dia kata, "Kenapa aku tak leh lompat neh? Nangis dah sama dah tekniknya, tapi nak lompat2 dan joget2 tak boleh pulak?" Hahahhaaha...Satu lagi kan, dia skang cukup suka tarik rambut sesiapa sahaja yang dia sempat tarik. Tu lah aku kata - tak padan tangan satu! Hahaha... hand bang aku pun ditariknya! Kuat pulak tuh, sampai bergerak jugaklah aku bila rasa ada tangan menarik handbang! Ingat pencopet ker apa kan! Hahha.. rupanya pencopet comey!! Yang mana sempat lah org kata. Selalu jadi mangsa kakak dia lah ..sebab Q suka cium adik. Setiap kali cium, mesti Zayra akan amik kesempatan tarik rambut Q. Bagus jugak lah aku rasa, sebab Zayra akan bergantung pada tangan kiri sepenuhnya, biar dia belajar cepat how to use the hand... tangan kanan bantu sikit-sikit ..:) Tapi tangan kanan pun ototnya dah kuat tau, jari2 pun dah membesar, manalah tahu kan, dengan otot2 tanpa tulang pun dia masih boleh berfungsi, tak banyak, sikit pun jadilah, kuasa Allah kan.. perkembangan Zayra sekarang pun dah cukup buat aku gembira.. :)


Makan tangan lagik.. yang belah kiri pulak..

Everyday is our stimulation day. Round the clock orang kata. Asal sempat, memang LR dan YBCR jadi peneman setia, serta buku2 cerita yg aku bacakan utk dia. Sekarang dia suka baca buku LR yg tajuk SMILE. Bila aku bacakan utk dia, dia suka sangat, pandai pulak SMILE bila sampai part SMILE tuh.. tak sabar nak tunggu dia pandai wat action, nak test dia pandai baca ker tak.. Hhehehe.. (Jahat Mummy nih ..suka naaa test anakkkkk...dia memang pandai lah Watie!!!) Hhahahahaha..


Everyday is play & learn time. LR morning session with kakak.
Nampak tak 'kepoyoan" tangan dia? Hahahhaha....

Nanti aku update stimulation aktiviti yg aku buat kay. Asyik lupa jer .. siap leh pikir "Apa aku nak tulis kat blog?" Padahal ada banyak mender yg menunggu nak ditulis.. Aku jer takder masa..Bunguks jer Watie .. hahaha.. tu namanya dah weng ..banyak mender nak ingat at 1 time ..sudahnya suma lupa! Hahahha..

Love My Baby Zayra!!!



6 comments:

h4ni3 said...

cepat betul dak tecit ni besa =)

MamaDamia a.k.a Haiza said...

comei zayra ni....dah la tembam plak tu...ni berkat duk minum susu cap gantung la ni kan....ekekeke

mila.ibunajihah said...

zayra kiuts gebus..kakak Q jadik mentor ek..hehe..

Watie Aziz said...

hani,

ya lah yang .. cepat jer masa berlalu kan ..adeiii..dah tua aku neh ...

Watie Aziz said...

Haiza, seyes gemok anak aku wei... dah 7 kg tau! hehehehe .. susu cap gantung sepenuhnya!hehehe

Watie Aziz said...

Mila, aah yang .. kakak dia lah jadi mentor dia .. bab2 nangis serah kat kakak ..pastu adik ikut ..aku yg pening ..hahahaa

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading