Tuesday, May 19, 2009

Akhirnya..Keluarlah Sebatang Gigi!!


Selalu sangat jelir lidah lately. Rupanya gigi nak tumbuh!! Heheh

Waduh, "Penantian Satu Penyiksaan". Betul sungguh madah pujangga itu. Hampir 11 bulan saya menunggu macam buah tak jatuh-jatuh. Sampai saya risau & terfikir, "Anak aku ni memang takkan ada gigi ker?". Hahaha...Betul-betul saya terkena sindrom kerisauan melampau tuh! Apa tidaknya, saya perasan, dari mula Qarissa lahir, ada certain thing yang "lambat" dan semua yg lambat itu membuatkan saya tak sabar. Contohnya:

  • Qarissa lahir ter"lambat" 2 hari. Due date 24/6/08 tapi 26/6/08 baru dia keluar. Lama betul rasanya menunggu. Sampai Doktor pun risau..!
  • Bila lahir, pusat Qarissa lambat betul tanggal. Mak saya kata, selalunya 5-6 hari dah tanggal, tapi Qarissa nak dekat 10 hari tak tanggal-tanggal lagi. Iskk..takut betul saya kalau ada jangkitan. Alhamdulillah takder apa2. Dia tanggal dengan sendiri. Lupa pulak hari keberapa (sebab dah penat mengira! heheh) tapi rasanya around 11-12 hari kot.
  • Dan yang terkini - GIGI! Isk iskk...macam tunggu buah tak jatuh saya dibuatnya. Saya tengok anak orang yang sebaya Qarissa dah banyak gigi yang tumbuh menjelang 4-5 bulan. Paling awal saya nampak ada satu anak mat salleh (kawan Qarissa di Gymboree- Rafael namanya), umur baru 5 bulan dah keluar 2 batang gigi! Arghhhh! tensionnya aku. Sampailah umur Qarissa genap 10 bulan, SATU GIGI pun tak tumbuh! Tapi dalam masa yang sama, saya bersyukur. Sebab selamatlah "aset" saya dari digigit Qarissa! hehhee.. Yang paling mengejutkan, di kelas Gymboree Qarissa juga, ada seorang rakannya berkongsi tarikh lahir dengan Qarissa (kembar lain mak lain bapak lah tuh..heheh), Iris namanya, tau gigi dia dah berapa? Amik ko...6 batang semua cantik tersusun!! Aduii...sabar jer aku...bila gelak comel sesangat!!
Akhirnya, penantian saya berakhir menjelang umur Qarissa 10 bulan 2 minggu. Mula-mula saya perasan Qarissa macam tak sihat. Then dia suka gigit-gigit jari dia sendiri. Comot mulut dengan air liur dia. Bagi dia gigit teether pun dia suka. Tapi saya masih tak perasan lagi sebab teether tuh time takder gigi pun dia suka. Cuma bila dia gigit jari selalu, saya rasa pelik juga. Satu lagi saya tengok, Qarissa suka betul menjelirkan lidahnya. Macam-macam aksi lidah dia buat. Sampai saya dan suami tergelak-gelak. Saya pun tak boleh tiru aksinya tuh. Senget-senget lidah dia! Agaknya dia mainkan lidah dekat gusi sebab gatal kot? Hehehe..


Tergeliat-geliat lidah saya nak tiru aksi nih! Ada siapa berani cuba? Heheh

Satu hari dalam seminggu lepas, saya jenguk mulut dia. Saya nampak ada tanda "putih". Saya ingat apa benda lah anak aku nih makan, terus saya cuci tangan dan pegang benda tuh. Aikk...bergerigi lah "benda putih" nih. Holallalala...sukanya saya! Anak aku ada gigi dah!! Hhehehe.. Gigi dia belum "naik" sepenuhnya. Masih di gusi. Tapi saya dah dapat rasakannya. Mmmm..bukan main lain si kenit ni..dia dah pandai menggunakan gigi untuk menggigit puting saya. Boleh siap gelak-gelak lagi sambil memandang saya bila saya terbeliakkan mata (konon-konon marah sebab sakit). Tengok muka comel dia, terus tak jadi marah. Akhirnya, kami berdua, main peluk-peluk, setiap kali dia gigit, saya rapatkan muka dia kat badan saya dan kemudian lepaskan. Dia takleh bernafas dan lepas tuh gelak-gelak. Seronok jugak! hehhee..

Saya harap lepas ni, gigi Qarissa akan aktif dan normal pertumbuhannya. Orang tua-tua kata, bagus juga tumbuh lambat. Lambat tumbuh, lambatlah tanggal. Hhehee..Harap-harap mcam tuh lah ..:)

Yang "Sabar" Menunggu Gigi,



6 comments:

Intan said...

Tahniah Qarissa sbb dah tumbuh gigi! Terrer nya buat lidah mcm tu..Aunty try tak leh buat pon...boleh qarissa ajar aunty tak ;)

Watie Aziz said...

Intan,
Hhehehe..tu lah pasal..ntah mana dia belajar i pun tak pasti. Penat i tiru, ta pernah jadi! Hahaha..simpang siur lidah i jadinya..ahaks..

UmmiKhayra said...

Heheheh Khayra dulu pun pandai buat lidah cenggitu. Tak mampu nak ikut. tergeliat lidah dibuatnya.. :)

Pasal tali pusat tu, Khayra pun lambat jugak tanggal. Org tua cakap budaknya degil nanti.. Hahahahha tak tau la apa rasionalnya.. :P

Yeye... qarissa pun dah ada gigi..

Watie Aziz said...

Ummi Khayra,

tuh lah pasal, camner dorang leh terer wat all that tongue things yerk..heheh..kecik2 dah ada bakat ..ahaks ..

i pun ada dgr orang kata baby nanti besar degil..hahhaha..tak tahu lah tuh..kena tunggu dia besar baru tau (tapi ramai gak yg tali pusat tanggal cepat pun nakal)..ahahha...

tapi Q dah tunjuk signal2 hangin & baran...hehhe.boleh tahan kenit nih..ahaks..

-Ain-Dak In- said...

sama la ngan anak buah ain yg msuk spital tu..
bru nak tumbuh gigi...
bengang je umi dia klu bg dia minum susu badan...
di gigitnya..
huhuhuhu....

tp anak buah ain tu x sihat lg la...2 ari lepas bdn dia hmpir dehyrate... msuk air la jugak...
dia xnak mkan..xnak minum sejak demam aritu..
sian dia...

Watie Aziz said...

Hi Ain,

alah ciannya ..agaknya sebab nak tmbuh gigi tak? Q pun dedah deah bila nak kuar hari tu tai akak tak perasan ..bg makan ubat demam, dia surut lah sket ..selang few days, baru nampak rupanya gigi dia nak tumbuh..

suruh maknya letak hirisan timun kat kepala dia lah, bg sejuk..kalau letak asam jawa pun ok..tapi takut "bau" tak ensem..hahah..dulu maid akak letak hirisan timun untuk Qarissa. Wangi pun wangi dan mmg sejuk kepala dia..kepala tuh yg kena extra careful, jgn bg panas sgt..

Q pun dah pandai gigit nenen..geramm akak..heheh

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading