Friday, July 3, 2009

Aktiviti: 6 months Above - Lap Ride & Song Time!

Hari ni, i wanna share aktiviti yang korang leh main ngan baby-baby korang (untuk anak-anak dara yg teringin nak jd mak, hang rembat lah anak orang lain yer ..haha) yg berusia 6 bulan ke atas. Selagi korang larat nak main game nih, leh ah korang main walaupun anak dah 2 tahun..kalau anak dah gemok, pas lah kat bapaknya plak ..kalau bapaknya pun dah tak larat, suhlah anak main sendiri yer! Hahahah..henjut-henjut badan sendiri ..sadisnya ..! (Eh, tapi Q kengkadang atas peha aku pun dia sendiri henjut tau! so lawaks ...hahah) . Lebih best kalau anak uols dah pandai duduk sendiri, kalau masih tak tegap duduknya, dont worry, u just have to hold ur baby kuat2 sket, takut terlepas..

Aku suka masukkan aktiviti yang FREE yang korang leh wat sendiri kat umah. Ada few activities yang kena guna peralatan kat Gymboree tuh, tapi kalau uols takder peralatan tuh kat umah, susah jgk, we have to be creative sket lah kan .. hehehe..but mana-mana aktiviti yg sesuai & FREE, aku share ngan korang, korang leh wat ngan baby @ home..Seronok tau. My little Q's enjoying it so much..!

Aktiviti Pertama: Lap Ride
  • Korang hambek baby korang, letak kat peha, sambil nak ambik tuh, nyanyilah lagu untuk dorang. Bila nyanyi selalu sebelum ambik ur baby, ur baby akan notice that it is time to ride & start to smile gediks2 ..hehhe.. lirik dia cam ni (ikut tempo lagu "This is the Way We Wash Our Hand...") - "Everyone find a lap to ride, a lap to ride, a lap to ride, everyone find a lap to ride, here @ Gymboree.."
  • Then bila dah letak kat lap tu, korang start lah bounce-bounce ur baby. Boleh buat 3 round. Mula-mula wat slow jer..then sederhana, kemudian laju. Mesti baby suka punyerr..hehehh.. tgk cth video yang aku attach dalam entry nih. Just nyanyikan "Bounce, Bounce, Bounce" for 11 times, then say ..."And Stop!!". Masa sebut bounce tuh, korang bounce the baby, then bila stop tuh, korang stop the action dan terus say "Shhhh"...sambil jari letak kat mulut. So the baby will understand the meaning of bounce & stop serta the Shhh action. Best kan??
  • Then, boleh lah korang rock kan ur baby ke kiri dan ke kanan sambil nyanyikan lagu jugak untuk dorang. Lirik dia lebih kurang sama jer cam Bounce, cuma tukar ke word Rock. Instead of bouncing, uols rock the baby side to side.
  • Then, start to bounce the baby again, tapi kali nih, di akhir lagu, korang jatuhkan ur baby ke celah kangkang uols. Hhehehe.. Tengok video for clear action kay.
Aktiviti Kedua: Song Time
  • Lepas habis Lap Ride, bolehlah korang sambung terus ke aktiviti Song Time. Dudukkan anak, dan kemudian nyanyikan satu @ 2 lagu untuk dorang. Kalau boleh, buat action sekali jadi lama-lama anak boleh ikut. Yes, I have to admit that sumtimes we need to act like kids in order to create their attention, but i dont mind at all, janji anak mak suka noks, biarlah org nak kata hapa, macam budak2 ker, hoverr ker ..peduli hapa aku!! "Anak aku, sukati aku lah.." Hahahah.. (ayat trademark namanya nih...) . Jangan kata anak aku, kengkadang anak orang aku jumpa pun, aku akan wat mender yg sama aku wat kat Qarissa. Dah terbiasa lah main ngan budak..Hahahah..
  • Selalu lagu yang dipilih macam Twinkle Little Star, Wheels On The Bus @ Itsy Bitsy Spider, kira lagunya adalah lagu yang senang untuk kita wat action sambil nyanyi. Kalau korang tgk video nih betul-betul, korang akan nampak Qarissa punya jari tuh cuba nak mengikut action yang we all buat - the Twinkle - Twinkle action. Video nih masa dia Level2 lagi. Dalam 9 months aku rasa time nih. Level 3 nya video aku lum sempat hambek, hehehe..penat oo Level 3, banyak aktiviti. Masa aku tgk balik this video pun, aku cam terkejut sebab 1st time nampak Q cuba nak ikut the action tuh. Suka sangat! Sekarang ni, kalau time dia dengar lagu Twinkle Twinkle, dia akan wat that action, kalau dengar Itsy Bitsey, dia akan kemut2 jari dia & yg paling best, dia suka wat action "Washed the spider up!". Comey jer tangan dia bersepah2. Kengkadang terlebey excited, habis kena muka aku masa dia wat action tuh!! Sakit siut!!

As usual, lepas habis all the activities, jangan lupa amalkan 2P yer kengkawan sekalian- puji & peluk anak. Wah ..dah macam Dr Fadzilah Kamsah lak aku nih. Siap ada formula lagi ni, haahaha...doktor takder tauliah lagik niih..Ahaks ...

Kaylah, meh kita tgk the video & start to play with our baby!!

My Qarissa @ Level 2 - enjoying herself so much! Siap tepuk tgn & gelek2 lagi.Hahaha

Sharing Is Caring,

14 comments:

yaya said...

best la tgk ko masuk class ni ngan qarissa, weh byk tul hadiah birthday qarissa dpt, congrat!

adianiez AIDA said...

nice and simple steps nyer.
adus! kalo nak buat kat syuhada --> pengsan ibu nyer!

Watie Aziz said...

yaya, mmg best class dia .. happy hour for her lah kan ..heheh..kalau ko nak try free class utk adam aku leh bg kad invitation .. :) hari tuh maybe aku lupa bg lah beb .. ehehhe...

Watie Aziz said...

Aida, hahha...mau patah peha kalau baby dah gemok..hahah..suruh daddy dia wat lah ..:)

MamaDamia a.k.a Haiza said...

twinkle2 ni peberet Damia..nyanyi je kat dia sure jari dia kembang kuncup buat aksi twinkle2 tu..kalu pok amai-amai lagi la dia expert...tapi tang henjut2 atas lutut tu tak praktikkan lagi...tapi orang tua2 kata kalau letak anak atas lutut nanti gigi anak tu jarang...bleh caya ke?...hehehe...

Intan said...

Amboiii Q, siap ke "tengah" lagi ek time class tu...macam semua org nyanyi kan utk dia "twinkle-twinkle" tu :)

me n de alisha said...

alamak syok nyer Qarissa...watie ni rajin lah main ngan budak yer...ish bertuah Qarissa...
Thanks for ur info...nanti leh praktis ngan Alisha yang bam-bam tu...umur baru 5 bulan tapi berat dah 7.5kg yer...sihat gitew...
nak g trial class kat Gymboree pun tak tahu bila...huhuhu...

Watie Aziz said...

Haiza, hehhe..i tak pernah dgr plak informasi tuh ...ahaks ..kena tunggu Q tumbuh gigi semua baru tau betul ker tak that infomation ..ahahaha..

kiut kan kalau bebudak dah pandai wat action ..mesti kita suka main2 ngan dia ..

Watie Aziz said...

Intan, hahaha, dia mmg hoverr sket time nih ..semangat nak ke tengah sampai tersembam2 ..hheheh

Watie Aziz said...

Mummy Alisha, yup dear, sejak ada anak, i suka main ngan dia..maybe sebab i WAHM, so banyak time spent ngan dia ..boring plak kalau tak wat apa2 ..rugi kan? hehe..so better i focus play & learn ngan dia .. tuh yg semangat nak wat freelance on early education ..sambil menyelam minum air org kata ..hehehehe..

wah ..semangat ALisha yer ...ya ..u shud try dear ..mesti ur baby suka ..heheh

defina said...

watie,
nnt kalo ko jadi buka gymbosery jgn lupa bgtau aku, nak anto kashful join, hihihi....

anyway, thx 4 sharing yang...

Mama Adib said...

Dear Watie

Tq for sharing, wah tak sabar nak buat teknik yg watie ajar kat baby nanti.

Teruskan update yaa.. oh kut2 nak buka gymbosery pada hg kekawan saya nak joint ha ha

Watie Aziz said...

Naimah, hahahha..boleh boleh ..nanti kalau aku bukak, aku bgtau ..jgn tak htr pulak tau ..hahah.. kena wat style schihida method nih ..takleh ramai2 ..kurus nanti mak noks..hahahha

Watie Aziz said...

Mama Adib,hehehe..u're most welcome dear ..buat nanti tau ..jgn tak wat ..mesti dia suka kena henjut2 ..ahahha..

insya allah ..ada info baru, i update ..:)

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading