Monday, December 21, 2009

@ 17 months - Mummy Write & Qarissa Read Out Loud!

Aksi manja Qarissa yang paling aku suka! Dia akan hug aku dari belakang kuat-kuat dan aku akan tarik tangan dia macam main encang-encang tuh! Hhehee

Well, well, well.. what can i say more? Thanks to Allah SWT kerana memberikan aku kekuatan, kesabaran, ketabahan, keseronokan sepanjang membesarkan Qarissa. Aku rasa bertuah dikurniakan anak secerdik Qarissa yang mana aku percaya, mana-mana baby sekalipun, kalau kita latih & pupuk minat mereka dari kecil, Insya Allah hasil yg menanti sangat mengagumkan..

Our writing & reading session. Ni lah baru 1st time dapat capture the moments. All this while tak pernah berkesempatan. Hu hu..Simpan semua dlm kepala jer ..

Sepanjang 17 bulan membesarkan Qarissa, aku bertuah kerana mendapat sokongan semua pihak, baik suami, keluarga & rakan-rakan. Walaupun kadang-kala terbabas jugak dalam sessi pembelajaran Qarissa..(yer lah, kengkadang kita penat, letih, banyak kerja tertangguh kan ...sampai kadang-kadang tak dapat fokus pada anak for few days ..) tapi aku masih dapat cover balik mana yg aku dah tertinggal untuk Qarissa. Memang aku akui, sejak aku pregnant ni, aku memang letih dan sometime tak larat nak ajar Qarissa, lebih-lebih lagi masa 4 bulan pertama kandungan. Diri sendiri pun rasa tak terjaga..hu hu ...tapi sekali lagi aku bersyukur sebab dikurniakan seoarang anak yg baik, bijak, cerdik & pandai bawak diri. Sepanjang aku tak sihat, Q banyak layan diri sendiri dan video-video education dia. Aku setakat temankan ala kadar, tu pun kalau larat. Most of the time, aku lepak jer ...asyik muntah jer kan dulu .. huhu ..pity my baby...kadang2 aku sedih tgk Q duduk sorang-sorang depan TV, gelak sorang-sorang, cakap sorang-sorang, baca buku pun sorang-sorang tanpa mengharapkan aku ada kat sisi dia. Tu yg buat aku tak sampai hati dan kadangkala aku tetap gagahkan diri teman dia walaupun sekejap.

My litte genius Qarissa sedang leka memerhatikan apa yg Mummy tulis kat board! Daddy curi-curi ambil video kat belakang!

Alhamdulillah, berkat usaha dan ketekunan "bermain" dengan Q, aku dapat menikmati hasilnya. I really wish I can capture & record more videos during our reading session...tapi bukan senang weii... Qarissa dah pandai tgk video dan setiap kali dia nampak aku pegang camera, dia pun sibuk nak sama... ni pun aku suruh Saiful curi-curi amik dr belakang. Kalau korang tgk, ada satu part tuh, dia toleh kat Saiful, so lucky dia tak sibuk nak rampas that camera, but after that is history lah, siap nangis2 nak tgk balik video yg aku dah rakamkan ..sudahnya ..tergendala lah our recording session tuh..hu hu ...aku rasa pasni memang kena buat senyap2, dia tak boleh tgk the camera or else memang tak dapek lah nak nolong ...hu hu...rasa cam nak cari hidden camera jer...kengkadang bila aku tgk dia baca buku sorang-sorang sambil bebel-bebel, so cute jer aksi dia tapi sayangnya, selalu tak dapat rekod... simpan dalam otak jer semua kenangan tuh..hehehehe..
Q really loves the reading & writing session. Tunjuk je board biru tu, dia akan datang dekat and say "SIT"!!

Insya Allah, lepas ni aku akan cuba jugak rekod sebanyak boleh reading session we all, sebab aku nak tunjuk kat Qarissa bila dia besar nanti .. itulah kenangan paling berharga buat dia .. :) Ada banyak juga words yg dia boleh sebut tapi tak sempat nak rekod...sometimes dia buat perangai takmo baca the words, sometimes dia sibuk rampas kamera...hopefully dapatlah aku record the moment tuh nanti ...:) As usual, Q ni tak suka sgt bila dia dapat rasa aku nak test dia .. dia takkan sebut, setakat sengih, angguk-angguk dan sibuk nak padam the word on the board. Tapi bila buat secara spontaneous, memang laju jer dia sebut, kengkadang word yg aku tak expect dia tau pun dia sebut. Macam contoh, aku tak pernah tulis ayat "BIG" kat board tuh, tapi Q selalu dengar dalam video education dia. Bila we all tgh watch that DVD, aku terdengar Q follow the narrator & sebut "BIG". Then lepas tuh, aku saja tulis kat board tu perkataan "BIG", saja nak test dia tau ker tak nak baca bila aku tulis kat board, terkejut jugak aku bila tgk Q boleh sebut dengan konfiden sekali sedangkan kat DVD tuh takder that letter @ word, cuma dia dengar sahaja, but she still can say the word on the board yg aku tulis tuh. Kagum gak lah aku, camner dia leh tahu yerk? Hheheh...Memanglah baby ni genius & unpredictable lah .. hahahaha....

Korang leh tgk betapa susahnya aku nak rakamkan aksi dia bile dia buat perangai manja dia dalam video kat bawah ni. Dia macam tau-tau jer aku nak test dia .. dia tak suka.. Especially bila time dia nak suruh aku read the books for her. Dia akan ambil buku dan bagi aku suruh baca, jangan haraplah aku boleh buat writing & reading session kat board tuh..memang kena bacakan dia buku sampai habis, then ulanglah selagi dia minat nak dengar.. hu hu hu... sampai aku kena distractkan attention dia pada something else yg dia suka, baru dia akan stop &tak merengek-rengek. Hhehehe.. notty girl kan! But i love it!

Mehhlah kita tgk 2 video kat bawah ni kay. Sorrylah, video pertama, aku terpaksa guna You Tube sebab size dia lebih dr 100Mb, tak leh guna blog. So, maybe dia punya video tersangkut2 sket sebab You Tube kan sokmo tersangkut2 ..Hahhhaa.. Tapi video ni lah yg paling best, sebab Q say all the words yang aku tulis kat board tu..So, kena sabar sket lah kalau korang tgk video tuh sangkut2.. Hheheheh... Video ke dua pulak, aku guna blog video sebab file kecik, tapi video ni untuk tunjuk its not easy utk capture the moments tau! Hahaha.. Q tau aku test dia, dia takmo baca, lari-lari tapi akhirnya baca jugak...suara plak cam tak ikhlas, siap ada intonasi lagi. Hahhaa..Korang dengarlah sendiri ...

Q sebut few words like - GOGO, A Shop, fish, shake, kick & Arms Up!

video
Aksi manja Q yang takmo baca tapi akhirnya baca jugak...siap buat intonasi yg konon-konon dia nak bgtau ..."Icha tau lah Mummy..tak yah nak test-test Icha ...itu word Dog....Dog...." Hahhaha!


Proud Of My Little Einstein,

4 comments:

Hanz said...

Watie...gegirl memang cepat bab2 reading2 ni compared to boy..ikut kata research ler..since my hubby sendiri x suka baca, me pastikan my boys early exposure on books...tapi tulah..melasak sangat..diam bila tengok vcd jer diaorang ni..so Baby Hambali ni lagi banyak signing..buku suka tengok..cumer harap dia pun cepat bacalah gak...

Ingat kita kena meet-up lagi, bagi qarissa main ngan hambali, biar qarissa motivate hambali sikit, hehehe...

me n de alisha said...

cerdik nya Qarissa, best betul tengok development Qarissa. Anyway tahniah juga untuk ibu tak jemu-jemu mengajar :)

Watie Aziz said...

Hanz, heheheh.. ya lah, baby girl & boy mesti ada different sket kan ..my hubby also malas baca, i yg selalu galakkan dia baca, now dah ok sikit2.. thats y i latih Q dari kecil, takmo dia ikut daddy dia punya ttitude, dah tua2 baru nak minat baca ..ahhaha..

boleh-boleh, sure one day we can meet up, suruh Q motivate ur baby to read!! hehehe

Watie Aziz said...

Hi Alisha, tq so much dear..alhamdulillah, Q pun terang hati, senang nak ajar dan dia ingat semua nih games utk dia ..hehehe.. hopefully pasni lebih mudah nak ajar dia any subjects.. hehee

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading