Wednesday, June 23, 2010

Mini Seminar - Borak Santai Pasal Early Education

Lama rasanya tak update blog ni. Banyak mender nak buat at 1 time, mmg sungguhlah terkocoh-kacah. Banyak story nak bgtau tapi me so tide up dengan anak-anak, homeschool a.k.a stimulations at home, my e-book & now mini seminar. Perghh...mmg sungguh mencabar but alhamdulillah, aku still can catch up. Terpaksa stop kejap penulisan e-book sebab nak fokus on mini seminar yang bakal di buat dalam waktu terdekat nih.. Insya Allah.

Mesti ada kengkawan blogger yang tertanya-tanya - apa mini seminar si Watie nak buat nih? Hheheh.. Ok, to cut long story short (tapi, my terms of short is "still long").. hahahhaa..me plan nak buat a seminar pasal early childhood education. Alhamdulillah, sejak berblog, me dapat banyak feedback from parents- mothers terutamanya on how they really love to see me teaching my baby, my passion towards early education and ramai yang mintak tips dan pandangan. They even want to pay me to consult them! :) For the last 2 years, banyak jugak aku kongsikan cerita bgmn aku mendidik Qarissa..& now Zayra pulak. They want me to do some sort of seminar, cerita everything pasal ECE dan tips2 mengajar anak. So, hampir 2 tahun aku "belajar dengan Qarissa", rasanya aku dah sedia nak share my experience dengan semua. Isnt that GREAT?? The time has come....!!!

But, instead of doing full seminar & bengkel, aku start dengan mini seminar dulu. I call it -Borak Santai. Ini bertujuan sebagai sessi "pemanas badan" sebelum seminar & bengkel dimulakan. Maklumlah, sebelum seminar yang betul diadakan, adalah sangat penting & sangat penting (sengaja tulis 2 x) untuk kita paham kenapa ECE is very important. In fact, istilah ECE pada aku sendiri adalah sejak baby, bukan 4 tahun masa masuk Taska tu. Its too late for me..:) Lama sungguhlah rasa nak tengok anak aku pandai asas-asas yang penting macam membaca kalau amik masa sampai 4 tahun. Jadi, bila kita dah faham kenapa ECE tuh penting dimulakan sejak awal lagi, we can set our mind - apa target kita dalam tempoh 3- 5 tahun akan datang. Taklah kita terkapai-kapai tak tahu arah tuju atau rasa its a waste of time to learn all this sebab anak kita masih kecil. They dont know anything ..anyway .. (wooohoo..silap besarrr tuh ..:)


I'm getting excited about all this, tak sabar nak jumpa mak-mak yang sama passionnya seperti aku dan berkongsi pendapat dan pengalaman. Mesti seronok kan! :) Me skarang tengah deal & dlm proses akhir untuk menentukan tempat, tarikh & bayaran yang akan dikenakan. Once dah confirm everything, i will surely post it here! Yang pasti, harga untuk mini seminar ni jauh, sangat jauh lebih murah dari harga seminar dan bengkel yang bakal diadakan nanti. It's a 2 hour talk & i will post the topic on my next entry kay..:) Memang rugi siapa yang tak datang this mini seminar, sebab rasanya this is THE ONLY ONE & ONLY MINI SEMINAR ak.a BORAK SANTAI yang akan dibuat. Sebab lepas nih, me plan nak terus buat seminar & bengkel yang full- whole day punya seminar with hands on activity. As i said earlier - ni sessi pemanas badan. Nak hidupkan enjin jer .. hhahaha..tetiba teringat plak kereta racing kat pusat mainan Sogo tuh -"Gentleman, START YOUR ENGINE!!!!" :)

Sapa yang sesuai datang this mini seminar yerk? Well, for me - SEMUA YANG RASA NAK ANAK DIA PINTAR!! Bakal-bakal ibu @ wanita mengandung, 1st time parents, yang ada few children tapi masih mencari teknik terbaik dalam menstimulasikan anak menjadi pintar dan yang ada anak di bawah 5 tahun. Kalau dapat datang suami isteri lagi bagus. Jadi both of u dapat rasa aura keterujaannya dalam mendidik anak-anak. 2 brains is better than 1 kan ..:) Mungkin ada family yang salah sorang (husband atau wife) yang against to ECE ni, sebab mungkin they tot that baby should be baby, tak yah sibuk2 nak dera baby tu belajar, sampai masanya, pandailah baby tu nanti. Tapi, pasangannya pulak ada pendapat lain which suka sgt early education. So, this seminar mmglah sgt sesuai utk uols... As i said ealier, pemahaman tentang ECE tuh sgt penting dan bila dah paham kenapa kita kena start ASAP, then no doubt da..terus pecut on doing whatever we can to stimulate our babies giler-giler for her 1st 3 - 5 years of life ...:)

So my friends .. wait for my next entry about this mini seminar a.k.a Borak Santai kay ..:) Cant wait to meet uols in that seminar!! Sapa yang dah rasanya tak sabar sgt ... leh ah tinggalkan komen, bg nama & emel. Nanti dah confirm semua, i akan update yer. If nak tinggalkan hp lagi bagus, senang Watie nak contact nanti. Leh emel i kat geniusqarissa[at]gmail.com & give ur particular (if takmo reveal hp at my comment area). C u soon brilliant Mummy & Daddy!!!!



Getting Excited,
5.13 am

10 comments:

:: m.u.n.i.r.a :: said...

wow watie..
dats great!
i want to be d 1st person yang join ur seminar!
do email me kay...munira013@gmail.com

Nanak said...

teringin nak ikut tp i kat sabah..huhu

Hanz said...

Watie..count me in..it's always good to keep on learning & sharing.. :)

Momma Mia said...

Watie count me too. Alin.

Watie Aziz said...

Munira, tq so much dear ..really appreciate it ..once confirm semua, aku bgtau kay .. thanks yang !muahhshshs

Watie Aziz said...

nanak, wah ..teringat i dulu i kerja kat CRONY sabah ke tawau i gi tau nanak...pengalaman yg tak dapat lupa ..best tul masuk hutan sebelum sampai tawau ..tapi takut giler .. hehhe

anyway yang ..no worries .. nanti i update citer dalam nih ..mana tau satu hari i ke sabah kan .. :) doakan kay yang & please do support me all the way ..thanks dear ...muahhh..

Watie Aziz said...

Hanz, waahh...Hanz dah advance pun nak datang ker? bangga i rasa but at the same time segan ah plakk .. hehheheh .. u lagi terer homeschool dari i lah Hanz .. heheh.. but really yang ..its an honoured if u come & support me ..boleh kita tukar2 pikiran kan ..:) thanks dear ..:)

Watie Aziz said...

Alin @ Momma Mia .. thanks so much yang ..will let u know bila kay ..nanti datang if bawak baby, leh tgk baby baru u .. hehehhe:)

Sharini aka Ummi Khayra said...

watie, nak join.... heheehheeh

MamaDamia a.k.a Haiza said...

wajib join ni...count me in dear...my phone number ada kan...tak sabarnya rasa :)

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading