Monday, September 27, 2010

Sucinya Quzayra, My Symbrachydactyly Baby..

Melihat gambar my Symbrachydactyly baby - Rania Quzayra nih, sering membuatkan aku bersyukur menerima anugerah terindah dari Allah SWT ini. She is just a lovely, sweet & huggable baby.. :)

5 bulan berlalu dengan penuh kenangan terindah, melihat perkembangan kedua-dua anak yang lahir dari rahim ini. :) Cepat betul masa berlalu, nak masuk 6 bulan usia Quzayra & she is just as healthy as other baby .. Tak banyak ragam, tapi manja dan asyik nak berkepit ..tapi pandai bawak diri dan mudah tidur bila dapat apa yang dia nak ..:) senang jugak nak jaga .. tapi dgn orang lain, maybe susah sket .. ehehh.. dia ada deria bau dan deria penglihatan yg cukup2 tajam..:)

She is so adorable, semua yang tgk dia will fall in love with her, samada sedar atau tak pasal condition tangan dia tuh. The best part is, once they get to know about her condition, they love her even more! I know they're sincere, I can see in their eyes, thanks Allah coz i have such a lovely & supportive friends & family. Even outsiders & strangers also so good with us. Me quite worry jugak if ada kengkawan yang preggy jumpa Zayra dengan rasa terpaksa dan balik pikir bukan2 sebab they also preggy kan .. yerlah .. orang melayu nih kan kaya dengan ayat "kenan-kenan" ni. Kita tak tahu hati orang, secara jujurnya, aku pun risau jugak nak tunjuk tangan Zayra kat member yang preggy sebab kita tak tahu pandangan & perasaan dia kan .. memang aku tak kecil hati at all kalau dia takmo tgk , aku faham apa yang dia pikirkan coz I'm a mother myself.. no heart feeling, in fact sometimes aku yg sound my friend, tak yah tgk la, but they're so gud to me, memang aku lebih fikirkan hati dorang berbanding my feelings, coz aku happy feeling jer sokmo .. :)

Alhamdulillah, sepanjang 5 bulan ini, hampir tiada kata-kata negatif yang dilemparkan pada me, hubby mahupun Quzayra sendiri berkaitan dengan keadaan tangan kanan Zayra. Semuanya kata-kata yang indah-indah belaka, baik dari kawan, keluarga mahupun jiran tetangga, hingga aku merasakan everything is as normal as Qarissa, thats y korang jarang nampak aku meluahkan rasa sedih dalam blog nih, sebab takder cerita yg sedih nak diceritakan, alhamdulillah. Syukur sangat, so far, they treat me & Zayra so nice & so gud, just like they treat Q .. siap doakan utk kebaikan dan kesihatan serta perkembangan positif tangan Zayra lagi.
Persoalan sudah pasti ada, dan aku menjawabnya dengan hati yang sungguh senang .. happy dan terbuka. Quzayra is my soul, I'm proud of her & proud to tell people about her. I dont mind at all telling everybody out there about my little Angel & her condition. :)

And I want Zayra to be as positive as she can be .. don't care about what people & maybe friends might say or ask about her hand.. if they do, I want her to be proud and tell her condition to others. Maybe dengan jawapan macam ni pada kawan2 dia masa umur 6 tahun nanti-, "God give me this hand coz He want you to become a doctor and do a reconstructive surgery to make this hand as same as yours. So you can give me a FREE surgery coz we're BEST FRIEND right?" (sambil memeluk kawan dia ...) Hehehhe.. best tak jawapan tuh ..?

Dan jawapan yang paling mudah untuk aku terangkan pada anak-anak lain yang mungkin bertanya pasal tangan Quzayra, i will tell them in a really simple words and a statement, "Dia eksiden sayang ..eksiden dalam perut..". Simple, nice, and easy to understand with no heart feelings at all. Tu juga yang aku akan ajar Quzayra kalau ada orang luar or stranger tanya nanti:) Seriously, no heart feelings..:) In fact, I'm happy to tell people about my little genius baby Zayra in the making ..hehehehe

By looking at this picture below, it really make my heart melts.. sucinya muka seorang bayi, barulah sesuai dengan tagline iklan, sungguh suci, sungguh murni.. heheheh.. and i really love the hand part ..:) so cute, dah besar jugak tangan dia berbanding lahir dulu .. postive sign , the bone growth, even kat constriction part pun boleh rasa ada bone, cuma bahagian tapak tangan ke finger sahaja bone belum tumbuh, mungkin tak tumbuh tapi otot akan membantu jika di izinkan Allah ..:)

We're planning to realease the band hopefully next year, jadi aliran darahnya akan lebih baik. Hope it can be done, will be going to meet her Specialist next year utk xtray perkembangan tulang. Doktor kata setitik darah sangat beharga utk baby, so they wont do it until ia betul2 sesuai masanya for Zayra. Same goes to xtray, last session pun tak buat xtray sebab not really good to expose the baby to sinaran x. :) Pray the best for us ya pals..? Thanks n love uols...


Sucinya wajahmu sayang..:) credit to my loving sis - Nana for this lovely moments


Thanks Allah,

4 comments:

Puteri's territory said...

She's indeed very adorable. Hopefully everything will turn alright for her. InsyaAllah.

MamaDamia a.k.a Haiza said...

Allah menutup satu kekurangan dengan memberikan seribu kelebihan pada Zayra :)

Watie Aziz said...

Put, tq so much dear .. appreciate it .. thanks for the doa too.. love u ..:)

Watie Aziz said...

Haiza,

yup, you're rite yang ..:) agree with u .. thanks a lot dear .love u ..:)

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading