Wednesday, October 6, 2010

Bertuahnya Quzayra as an OKU Baby!

Last meeting with Dato' Doc Zul @ SMC for Zayra 5th month jab ada membincangkan pasal status Zayra whether she need to be classified as OKU atau tidak. Masa mula2 Zayra lahir, we all ada tanya kat Gyne tapi dia kata nanti dulu. Maybe dia rasa risau takut aku tak leh accept the fact or what, I'm not sure, tapi bila dah ke specialist Selayang, they said the same thing too..nurse tu pun kata tak payah register dulu..

Personally, me n hubby tak lah kesah sgt if Zayra kena register as OKU sekalipun. Walaupun ni our 1st experince,but we're ok with it cuma hubby nak kepastian, adakah status tu akan memberi disadvantages utk Zayra, macam kat ic dia ada declare ker the status, coz dia takmo nanti due to that, Zayra rasa rendah diri pulak..tapi we all dapat tau yang kad tuh cumalah extra card yg dilaminate dan berasingan dgn ic..so oklah kan.. tak efek apa pun..

My pretty nyawa..:) sexy koooo

Kes Zayra ni maybe unik sket sebab nak kata xda tangan, ada, nak kata jari tak cukup, cukup, nak kata boleh pakai atau tak, tak tahu lagi coz dia blum besar tapi dr segi lahiriah, memang bentuk dia lain dr biasa. Kebanyakan kes macam ni selalunya langsung takder jari jemari atau hanya ada nubbins atau lebihan daging yg tak berbentuk apa2 pun, tapi Zayra ni siap nampak 5 jari lagi tapi takder tulang. Agaknya tu yg buatkan Doktor pun tak dapat nak pastikan status OKU Zayra, samada istilah tu leh diguna pakai atau tak, atas alasan, dia ada lagi sebelah tangan, still can use, so istilah OKU tu leh ker represent her..sebab tu masa mula2 aku tanya, they ask me to wait first, tak bagi register lagi.

Kali ni, bila aku tanya lagi, Dr Zul plak tanya aku balik,
"U nak register ker?" Hehehe..aku ajukan soalan yg sama- "Apa advantage dan disadvantagenya? Ada kesan pada her future tak?". Then Dr Zul pun explain lebey kurang. Dia kata ada advantage jer.. Takder disadvantagenya. So, aku pun kata, "Why not?" Lagipun, for me as her mother, adalah tanggungjawab aku untuk pastikan anak aku dapat hak yang sepatutnya dia dapat. Kalau status OKU memberikan manfaat yang banyak untuk dia, better aku registerkan anaak kesayangan aku nih.

Zayra Darling...:) Gaya model menoleh..ekekeke

And, me & hubby pun mulalah mencari info pasal OKU status kat JKM daerah Klang.Tak susah pun rupanya. Staff JKM pun baik2 sahaja. Layan we all so gud, and as usual, sumalah sayang Zayra yang gemok dan gebu nih. Bila dorang tahu yang aku akan ke Bali dan nak buat passport for Zayra, dorang siap buatkan surat utk bg pada Jabatan Imigresen Shah Alam sebab kad OKU Zayra akan siap sebulan lagi. The staff yang incharge tuh, siap call hubby lagi tanya pasal Zayra. Dia kata Zayra nih comel sangat, macam anak dia umur 5 bulan jugak. Dia tanya lebih lanjut pasal condition Zayra sebab nampak muka Zayra ok jer? Heheheh.. Memanglah dalam gambar tak nampak tangan ..ekekek... Zayra nih kan, korang kena macam - ala-ala cari mender tersembunyi tau, kalau nak tgk apa yang kurang kat dia .. kalau tgk sekali imbas, mmg okeh jer anak aku nih noks... ahaks .. ada gak member FB yang masih tak nampak Zayra as special baby, siap kata - takkan gemok dan sihat tuh consider OKU? Hhehehe.. nak tergelak aku baca. Mesti dia tak perasan tangan Zayra neh ..:) Kiut yerk kengkawan aku neh? hehehhe..

Sila cari mender tersembunyi.. :P

Dan barulah aku tau gak, rupanya sekarang, kalau setakat putus satu jari tuh, takder dikira sebagai OKU tau! Sebab, banyak kes, orang yg eksiden dan putus satu jari nak register as an OKU semata-mata nak dapatkan all the benefits sebagai OKU padahal still leh kerja dan tak efek apa pun kan.Memang ada gak aku dengar citer, in fact from my FIL gak, yg kawan dia putus satu jari pun register as an OKU dan dapat benefits sebagai OKU yang sungguh banyak! Wallah weiii.... Menjadi rebutan gak status OKU nih rupanya. Baru achik tau nokss... Wakakakak..

And now, personally aku memang terasa banyak sungguh advantages yang gomen bagi pada orang-orang OKU nih, dari baby sampailah besar. We all jimat RM 150 buat passport Zayra, kalau dia lebih 12 tahun, jimat RM 300. Bukan tu jer, Zayra dpt special number dan tak yah beratur panjang @ tunggu lama. Dengan aku-aku sekali tumpang semangkuk sebab aku renew passport gak. Memang bertuah anak Mummy sorang nih kan? :)

Pasport Zayra ..:)

Gemok kan dia ..:)

After this, aku nak tukar pakej Streamyx kat rumah, instead bayar RM 120 sebulan, ada pakej Streamyx Combo for OKU, cuma 66 jer sebulan kalau guna pakej yg sama macam aku pakai skang. Staff tuh suruh bwk kad OKU Zayra bila siap nanti, to change the pakej. Alhamdulillah, dapat gak berjimat sket - byk rasanya, nearly half price tuh!

Tu belum masuk kalau skolah dapat rm 150 monthly allowance, kalau universiti dapat rm 300 dan macam2 lagi lah, aku pun dah lupa dah .. ehhehe.. :) Hopefully, bila gomen banyak duit nanti, dalam BUDGET tahun2 seterusnya, akan lebih banyak advantages untuk orang-orang OKU ni kan ..:) Aku pikir satu jer - untuk allowance kalau betul Zayra dapat, memang ke saving account lah jawabnya. Tak pun Max Invest CIMB tu. Selagi aku mampu membiayai persekolahan anak-anak aku, memang apa2 duit yang diterima dari sesiapa juga, tak kesah during Raya ker, B'day ker, memang aku simpan kan utk anak. Best giler bila sesekali cek ngan bank, tau-tahu duit dah banyak. Bangga giler rasanya .. (Tapi duit anak yang makin membukit ..duit mak n bapak makin mengering ..wkakaka..boleh gitu?)

Zayra nanti besar biar pretty macam Aunty Dina okeh? Hhehehe

Hujung minggu ni we all nak cuti ke Bali, bercuti selepas penat membuat perasmian GBOB last weekend. Just nice jer kan, lepas penat, rehat dan pastu dah sibuk dengan aktiviti di GBOB. Insya Allah, playgroup akan bermula November 2010, kalau ada yang register at least 3-5 orang, dah boleh mula dah kelas tu. Tak sampai hati pulak aku nak tunggu ramai2 baru bukak kelas coz parents yang minat, dah tentu nak mula cepat kan? Actually, kalau untuk 0-6 months punya kelas, kalau ada sorang mak n anak pun dah boleh mula. Coz interaction dan stimulation bayi tuh cuma ngan mak jer, kalau ada pun aktiviti with friends meemang tak banyak coz they're still small. Nanti aku bgtau lah more details pasal Playgroup dan registration ni okeh ..:)

Till then, see u in the next entry ..:)

Loves,

9 comments:

~~@lyci@~~ said...

comeynya zara..
anty sentiaa doakan zara jd anak yg baik utk mummy & dady.. syg zara.. mwahhh..

sorry watie, xdpt dtg ms majlis perasmian dulu.. nway, alwaiz support u dear..

eyna said...

kau.. sebelum aku teka benda yg tsembunyi tu kann baik ko bagi clue bebetul.. aku patot pandang yg mana satu?? anaknya ka?? or emaknya kaa?? haha... sebab aku mcm tnampak yg dlm baju emaknyaaaaa haha larikkkkkkkkkkkkkkkkkk

LOL

**zayra tomel sgt aunty x nampak paper :)

aNiS tHe BumbleBee said...

wah...bertuahnya zayra.actually kad OKU ni mmg dpt byk benefit.adik ipar anis, pun ada. phone rumah,cuma bayar RM1 je.then pegi mana2 pun mmg diberi keutamaan.syukur kan.. :D


zayra,you're really cute!!!!

Watie Aziz said...

alycia,

tq so much for the doa dear ..sangat menghargainya ..:)thanks for ur support too.. senaang2 singgah lah opis ..

Watie Aziz said...

eyna.. waakakakka..siut hang .. sabar jer yerk...lain yg ko tgk noks... ahaks ..tu baju nursing kurung .. sgt sesuai utk ko beli tak lama lagik.. serius beb .. selak jer terus bg nenen ... langsung tak susah ..ehehhe..yg ko nampak tyuh inner dia lah tuh.. ehhehe

tq bebeh ..love u so much ..:)

Watie Aziz said...

anis .. kan yang? i pun barulah dapat rasa keistimewaannya .. bertuah anak i ..:)syukur :)

tq dear ..makin gemok zayra nih...:)

Watie Aziz said...

anis .. kan yang? i pun barulah dapat rasa keistimewaannya .. bertuah anak i ..:)syukur :)

tq dear ..makin gemok zayra nih...:)

:: m.u.n.i.r.a :: said...

watie...
u nak buat playgroup eh?
me nak join ye...
i'm the first yang akan regist hehehehe

sekarang ini pong ku ada handle playgroup kecil-kecilan :)
tapi for 3 years and above..
boleh laa cuba join group tuk baby plak hehehehehe

Watie Aziz said...

munira,

aah yang ..insya allah awal november.. i buat for 0-6 months and 2-4 yerars punya dulu .. yg lain pelan2 akan i masukkan ..:)

ooo..u jadi cikgu ke apa yang? u wat kat mana? bolehlah u datang my opis nanti .. if u jadi teacher, next time u nak wat part time .. leh ah wat kat my opis ..:)

We're Meant To Be Together..

My Baby Can Read!

early reading